Een verstoorde arbeidsrelatie met een collega of een leidinggevende. Iedereen die werkt bouwt een professionele en soms ook een vriendschappelijke relatie op met collega’s en leidinggevende. Je moet immers veel samenwerken met andere personen.

Bovendien werken de meeste mensen 40 uur per week. Dat is een groot gedeelte van je leven. Het is soms zelfs zo dat je je collega’s vaker ziet in het leven dan je familie. Vandaar is het ook erg belangrijk om op een plek te werken waar je het naar je zin hebt en fijne relaties hebt met je collega’s.

Veel collega’s gaan goed met elkaar om, maar het kan ook zijn dat je een verstoorde arbeidsrelatie krijgt. Deze kun je krijgen met een collega, maar veel mensen krijgen ook een verstoorde arbeidsrelatie met hun leidinggevende. Dit is erg jammer, want dit kan ervoor zorgen dat de sfeer danig wordt verstoord. Bovendien is het dan ook nog eens zo dat jij er persoonlijk erg ongelukkig van kunt worden. Niet alleen mentaal, maar ook wat betreft de activiteiten die je moet uitvoeren op je werk. Heb je een verstoorde arbeidsrelatie met je meerdere?

Lees dan snel dit artikel. We geven informatie over een verstoorde arbeidsrelatie. Ook de gevolgen van een verstoorde arbeidsrelatie worden behandeld. En als laatste worden enkele oplossingen en tips met het oog op de verstoorde arbeidsrelatie behandeld.

Stress en burn-out door verstoorde arbeidsrelatie

Een verstoorde arbeidsrelatie kan veel negatieve complicaties met zich meebrengen. Het is natuurlijk ook een naar gegeven. Zeker wanneer je fulltime aan het werk bent bij een bedrijf is het fijn da je je daar op je gemakt voelt. Als je je daar dan niet op je gemak voelt, kan dat resulteren in een echte lijdensweg. Een grote periode van je leven bestaat dan uit ongelukkig zijn. En ongeluk kan weer leiden tot stress en stress is erg ongezond voor je lichaam en voor je mentale gesteldheid. Vooral wanneer het chronische stress betreft, kan dit een grote impact hebben.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Chronische stress op het werk

Chronische stress ontstaat vaak door een verstoorde arbeidsrelatie. Chronische stress is iets anders dan gezonde stress. Gezonde stress komt vaak voor wanneer je een presentatie of iets dergelijks moet geven. Dit is een vorm van gezonde stress en het is dan ook niet erg. Maar bij chronische stress is dit een ander verhaal. Chronische stress tast in de regel ook nog je lichaam aan. Vaak uit chronische stress zich door depressieve gevoelens en door bepaalde gezondheidsklachten. Denk daarbij aan een pijnlijke buik, of constant hoofdpijn hebben. Stress kan veel met je lichaam doen.

Verstoorde arbeidsrelatie en burn out

Bovendien kan stress ook uitmonden in een burn-out. Met een burn-out ben je helemaal ver van huis. Bij een burn-out voel je je lusteloos en heb je nergens meer zin in. Veel mensen voelen zich depressief bij een burn-out en kunnen het leven bijna niet meer aan. Een burn-out ontstaat niet zomaar, daar gaat wel een lange periode overheen. Veel mensen krijgen al duidelijke indicaties, maar die trekken niet gelijk aan de bel. Krijg je indicaties van een burn-out?

Bijvoorbeeld bepaalde fysieke problemen zonder dat er een aanwijsbare reden daarvoor is? In die gevallen is het aan te raden om actie te ondernemen. Je kunt dan een coach inschakelen, zodat deze je snel weer op de been kan helpen. Hoe langer je er mee blijft doornemen, hoe lastiger het wordt om er weer van te herstellen. Een verstoorde arbeidsrelatie kan een burn-out in de hand werken.

Zie ook: Wat doet een burn out coach? En wanneer schakel je hem of haar in?

verstoorde arbeidsrelatie en stress en burnout

Gevolgen verstoorde arbeidsrelatie

Een verstoorde arbeidsrelatie kan veel nare gevolgen hebben voor jou als werknemer. Lees hieronder een aantal veelvoorkomende gevolgen van een verstoorde arbeidsrelatie.

Je werk lijdt eronder

Een van de belangrijkste gevolgen van een verstoorde arbeidsrelatie, is dat je werk onder gaat lijden. Hier kunnen meerdere oorzaken voor aan te wijzen zijn overigens. Je kunt bijvoorbeeld minder concentreren op je activiteiten. Je bent constant met die verstoorde arbeidsrelatie bezig en daardoor mis je de noodzakelijke focus. En een juiste focus is altijd van groot belang om je werkzaamheden op een gepaste manier uit te voeren. Maar naast het feit dat je werk eronder kan lijden, is het ook nog eens zo dat er mogelijke belemmering kan ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer een leidinggevende je bewust gaat tegenwerken, of wanneer je door een collega gepest wordt.

Zie ook: Oorzaken van werkstress. Wat kun je doen om werkstress te verminderen?

Je wordt het zwarte schaap

Door een verstoorde arbeidsrelatie bestaat er ook de kans dat jij het zwarte schaap van de afdeling wordt. Een werkgever heeft namelijk veel macht en die kan je bijvoorbeeld buiten gaan sluiten. Het kan ook zijn dat andere werknemers vrezen voor hun lot. Daarom gaan ze je misschien anders behandelen en dan voel je je buitengesloten. Er is overigens ook nog een kans dat je gepest gaat worden. Pesten op de werkvloer komt vaker voor dan men denkt. Ook pesten kan een burn-out in de hand werken.

Ontslagen worden

Een verstoorde arbeidsrelatie kan er ook voor zorgen dat je wordt ontslagen. Je kunt namelijk een belemmering voor de arbeidsproductiviteit zijn. Hierdoor bestaat het risico dat je ontslagen wordt. Gelukkig worden werknemers in Nederland wel beschermd. Je kunt niet zomaar ontslagen worden, daarvoor moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Dit traject is echter voor niemand prettig en levert voor alle partijen extra stress op.

Ziek melden bij een verstoorde arbeidsrelatie

Als werknemer zal je bij een verstoorde arbeidsrelatie weinig plezier meer in je werk hebben. Daarom zal je snel de neiging hebben om je ziek te melden. Het is echter niet verstandig om dit te doen. Om meerdere redenen is dit onhandig. Allereerst stel je het probleem slechts uit. Er wordt immers niets mee opgelost. Ten tweede geef je je werkgever extra munitie. Wanneer je opvallend veel ziek bent, en er is ook nog sprake van een verstoorde arbeidsrelatie? Of ligt het toch aan jou persoonlijk?

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Ontslag door een verstoorde arbeidsrelatie

Hieronder vind je de redenen van ontslag door een verstoorde werkrelatie:

Oorzaak van verstoorde relatie

Voordat je ontslagen kunt worden, moet de werkgever allereerst aantonen wat de oorzaak is van de verstoorde arbeidsrelatie. Met andere woorden: waarom is de relatie verpest? Er moet een duidelijke oorzaak zijn. Als een werkgever met vage argumenten aankomt, dan heeft hij of zij het moeilijk. Maar als de werkgever aantoonbaar kan aanwijzen dat de arbeidsrelatie is verstoord, bijvoorbeeld door slecht functioneren? In die gevallen is er wel een duidelijke oorzaak. Maar de rechter hoort natuurlijk altijd twee kanten van het verhaal.

Eerdere pogingen ondernomen?

Voordat de werkgever tot ontslag mag overgaan, moeten er eerst al andere pogingen zijn ondernomen om een verstoorde arbeidsrelatie op te lossen. Met andere woorden: de werkgever heeft voorstellen moeten doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een goed gesprek om het geschil te beslechten. Maar daarbij kun je ook denken aan een andere functie, of juist hulp bij een huidige functie. Misschien hebben jullie samen verbeterpunten op papier gezet. Verbeterpunten waar jullie je beiden aan moesten houden. Als dan blijkt dat één van twee zich niet aan deze verbeterpunten heeft gehouden, dan kan dit een effect hebben op het proces. Dus daar kijkt een rechter ook naar bij een eventueel arbeidsconflict.

Tips om verstoorde arbeidsrelatie op te lossen

Bij een verstoorde arbeidsrelatie zijn er alleen maar verliezers. Allereerst heb jij het als werknemer niet meer naar je zin. Daardoor voer je je taken niet meer naar behoren uit. Dit is echter weer nadelig voor het bedrijf, want dit komt de arbeidsproductiviteit niet ten goede. Het positieve aan dit negatieve is echter; beide partijen zijn er gebaat bij om dit arbeidsconflict op te lossen. Jij als werknemer kunt enkele stappen ondernemen. Lees hieronder enkele tips.

Tip 1: persoonlijk gesprek aangaan

Een persoonlijk gesprek kan al veel goeds teweegbrengen. Bij een verstoorde arbeidsrelatie is er vaak ook sprake van koppigheid. Geen één persoon wil als eerste concessies doen. Jij als werknemer kunt echter de eerste stap nemen om een persoonlijk gesprek aan te gaan. Een persoonlijk gesprek is beter dan een virtueel gesprek. Vaak is een persoonlijk gesprek al genoeg om tot een overeenstemming te komen. Maar in sommige situaties is een persoonlijk gesprek echter niet voldoende.

Verstoorde arbeidsrelatie en burn out

Tip 2: overplaatsing

Werkt een persoonlijk gesprek niet? Of heeft het persoonlijke gesprek ervoor gezorgd dat het conflict nog ernstiger is geworden? In dat geval kun je ook een verzoek tot overplaatsing doen. Let wel: dit moet dan natuurlijk wel mogelijk zijn. Of dit wel of niet mogelijk is, is dan weer afhankelijk van het type bedrijf waar je werkt. Werk je in een zeer klein bedrijf, met weinig werknemers? Overplaatsing kan dan lastig zijn. Werk je echter bij een groter bedrijf? In dat geval is het makkelijker om overgeplaatst te worden, omdat er vaak wel eenzelfde soort functies zijn. Daarmee kan het probleem worden opgelost.

Tip 3: naar een meerdere stappen

Heb je problemen met je manager? In die gevallen kan bijvoorbeeld een chef ook gaan bemiddelen. Deze kan een gesprek regelen en beide kanten van jullie verhaal aanhoren. Soms is het verstandig om er een objectieve factor bij te hebben. Deze bekijkt het met een objectieve bril en heeft dan ook meer inzicht op de situatie. Hij of zij kan dan een grondige beslissing maken. Vaak is een meerdere ook wel objectief, want die denkt in het belang van het bedrijf.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *