Niet lekker in je vel zitten: Iedereen heeft weleens zo’n dag dat het allemaal niet wil lukken. Je voelt je humeurig, futloos, moe of wat neerslachtig. Je krijgt geen werk uit je handen en je hebt gewoon even nergens meer zin in. Je zit niet lekker in je vel. Hoe ga je nu goed om met dit gevoel? Weet je waarom je je zo voelt? En wat kun je doen om weer lekker in je vel te komen?
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
De oorzaak achterhalen
Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak van je stemming is. Waarom voel je je zo? Zodra je de oorzaak weet, kun je kijken wat je kunt doen om je beter te voelen. Misschien herken je je in een van de volgende uitspraken.
Ik zit niet lekker in mijn vel, omdat er iets ergs is gebeurd.
Het is logisch dat je je somber voelt wanneer je een relatie hebt verbroken. Ook zul je je neerslachtig voelen als je hoort dat een dierbare ernstig ziek is of als je iemand in de dood hebt verloren. In dit geval is het een tijdelijke verandering in je stemming met een duidelijke oorzaak. Geef jezelf de tijd om de nare gebeurtenis te verwerken.
Ik zit niet lekker in mijn vel, omdat ik ruzie heb gemaakt.
Je kunt je na een meningsverschil of een ruzie erg rot voelen. Woorden of gesprekken kunnen zich als een film in je hoofd blijven afspelen en je kunt je nergens meer goed op concentreren. Je zult niet lekker in je vel blijven zitten totdat je de ruzie opgelost hebt of het hebt uitgepraat.
Het is daarom het beste om meningsverschillen en ruzies altijd zo snel mogelijk op te lossen. Neem zelf het initiatief en wacht niet tot de ander zijn excuses aanbiedt. Je bespaart jezelf dan een hoop negatieve emoties en gevoelens en je voelt je dan gewoon veel beter.
Ik zit niet lekker in mijn vel, omdat ik mijn werk niet heb afgekregen.
Niets is zo vervelend als het gevoel dat je niet alles hebt kunnen doen wat op je lijstje stond. En misschien loop je al een hele tijd achter de feiten aan en krijg je je werk maar niet af. Als je om die reden al een tijdje niet lekker in je vel zit, zou het goed zijn om eens realistisch naar de hoeveelheid werk te kijken.
Haal je jezelf misschien teveel hooi op de vork? Maak je je to-dolijstjes wellicht te lang? Het kan ook zijn dat je je werk niet afkrijgt, omdat je te perfectionistisch bent of omdat je je snel laat afleiden.
Ik zit niet lekker in mijn vel, omdat ik veel stress heb.
Stress heeft een hele grote invloed op je gemoedstoestand. Als je gestrest bent, kun je soms moeilijk ontspannen, je slaapt slechter en vervolgens zit je natuurlijk niet lekker in je vel. Af en toe een stressvolle periode hebben is normaal. Maar als je al een lange tijd gebukt gaat onder te veel stress moet je oppassen.
In het begin zit je niet zo lekker in je vel, maar op de lange termijn kun je last krijgen van ernstiger klachten en je kunt zelfs burn-out raken. Neem stressklachten om die reden altijd serieus.
Ik weet niet waarom ik niet lekker in mijn vel zit.
Het kan ook zijn dat je geen idee hebt waarom je je zo voelt. Je zou denken dat je zonder reden niet lekker in je vel zit. Maar vaak is er wel iets dat ertoe heeft bijgedragen waardoor je je niet zo top voelt. Heb je misschien niet goed geslapen? Of moet je ongesteld worden? Is er iets kleins gebeurd wat je toch meer heeft geraakt dan je zou denken? De kans is groot dat morgen een betere dag is.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Hoe kom je weer lekker in je vel?
Hoe kun je weer lekker in je vel komen?
Praat erover en verwen jezelf
Praten over je gevoelens of over wat je dwarszit, kan enorm opluchten. Door erover te praten kan je probleem minder groot lijken of kun je de situatie vanuit een ander perspectief zien. Neem daarom iemand in vertrouwen en lucht je hart. Je zult zien dat je je daarna veel beter voelt. Bovendien kan iets leuks doen je ook helpen om weer lekker in je vel te zitten.
Heb je een vriend of vriendin waar je uren mee kunt kletsen en je daarna altijd opgebouwd thuiskomt? Of zet dat liedje op waar je altijd blij van wordt. Ook kan het helpen jezelf te verwennen. Neem een ontspannende warme douche, zet een lekker kop thee of neem je lievelingstoetje.
Slaap voldoende en kom in beweging
Het is ook belangrijk dat je voor voldoende nachtrust zorgt. Gemiddeld heb je acht uur slaap nodig. Na een paar dagen goed geslapen te hebben, zit je ongetwijfeld lekkerder in je vel. Naast voldoende nachtrust kan sporten of bewegen je ook helpen je beter te voelen.
Wanneer je sport, komt er endorfine vrij. Endorfine is een neurotransmitter die je een gelukkig gevoel geeft. Kom dus lekker in beweging om op een gezonde manier endorfine aan te maken.
Doe iets voldoeninggevends
Een andere manier om weer lekker in je vel te komen is door iets voldoeninggevends te doen. Waar haal jij voldoening uit? Het zijn soms vervelende klusjes die – als we ze eenmaal gedaan hebben – een gevoel van voldoening geven. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken. Het is wellicht niet het leukste om te doen, maar als je huis of je kamer weer lekker opgeruimd en schoon is, voel je je vaak tevreden en voldaan.
Verander je denken
Ten slotte kun je beter in je vel komen door proberen je denken te veranderen. Je kunt jezelf verdrietig denken met negatieve gedachten of door heel veeleisend of perfectionistisch naar jezelf te zijn. Probeer minder leuke gedachten te vervangen door aan iets leuks te denken. Wees eerlijk en realistisch.
Als iets tegenzit, betekent dat niet dat alles in je leven misgaat. Iedereen heeft ups en downs en iedereen ervaart positieve en negatieve gebeurtenissen. Het is aan jou waar je de schijnwerpers op zet.
Wanneer moet je hulp zoeken?
Als je een dipdagje hebt of als het een paar dagen tegenzit, hoef je niet meteen naar de dokter. De vraag is dus: Hoe lang zit je niet lekker in je vel? Voel je je al een lange periode neerslachtig of somber? Heb je geen plezier meer in dingen die je voorheen wel blij maakten? Blijf dan niet alleen met deze depressieve gevoelens zitten en schakel hulp in.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: