arrow_drop_up arrow_drop_down

Een opgeblazen buik door stress?

Last van een opgeblazen buik? Een opgeblazen buik kenmerkt zich doordat je buik hard(er) en ronder aanvoelt en letterlijk zo is dan normaal. Het voelt alsof je te veel gegeten hebt. Het ziet eruit alsof je overgewicht hebt, terwijl dit niet de oorzaak hoeft te zijn. Je broekt knelt, wat de opgeblazen buik weer erger maakt en al snel doe je je riem wat losser.

Het kan lastig en ronduit vervelend zijn wanneer je rondloopt met een opgeblazen gevoel in je buik. Sommige mensen hebben daar dagelijks mee te maken. Wist je dat een opgeblazen gevoel in je buik kan duiden op stress? In dit blog vertel ik je meer over stress, hoe het voor een opgeblazen gevoel kan zorgen en hoe je met stress om kan gaan.

Dikke ronde buik

 

 

Als je veel last hebt van een opgeblazen buik, dan kan dat een symptoom zijn van burnout

Lees hier alle symptomen van burnout

 

 

Stress helpt

Dit lijkt in eerste instantie geen logische uitspraak. Toch kun je zeggen dat stress een biologisch en helpende functie van je lichaam is. Het is namelijk een natuurlijke reactie van jouw lichaam waarmee het een uitdaging of een bedreigende situatie (de stressor) het hoofd wil bieden. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Zo was het voor onze voorouders erg helpend en konden zij op een heel natuurlijke manier reageren op gevaar. Als de bedreigende situatie voorbij was, keerde het lichaam weer terug naar de oorspronkelijke ruststand.

Lees meer over stress

De relatie opgeblazen gevoel en stress

Hoe maakt het lichaam zich dan klaar voor een vechtreactie of een vluchtreactie? Wanneer er een bedreiging is, neemt ons autonome zenuwstelsel de leiding en zorgt voor een bepaald lichamelijk reactiepatroon. Dit noemen we het algemene aanpassingssyndroom. Bij iedereen werkt het hetzelfde. De bloedtoevoer naar het hart, de hersenen en spieren neemt toe, waardoor je sneller kunt reageren en denken. De bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel daarentegen neemt af. Het lichaam let er zo op dat er geen energie verloren gaat aan lichaamsfuncties, die in geval van nood niet direct gebruikt worden. En hier zit hem de crux. De darmfuncties worden vertraagd waardoor constipatie, dat is een vertraagde stoelgang, kan optreden. Dit gaat vaak gepaard met het vervelende opgeblazen gevoel.

Lees hiervoor ook: Buikpijn van de spanning

Chronische stress en vaak maag en darmklachten

Waar onze voorouders vroeger vaak te maken hadden met kortdurende bedreigingen die ze letterlijk te lijf moesten gaan, hebben wij in deze tijd meer te maken met allerlei uitdagingen die voortdurend voor stress kunnen zorgen, met name als uitdaging voor onze geest. Al die dingen die tegelijk onze aandacht vragen en waarvan we vinden dat we ze allemaal tegelijk moeten kunnen doen, zorgen voor stress. Tegelijk negeren we kleine signalen van ons lichaam, slikken soms een pilletje meer, totdat we pas echt ergens last van krijgen.

Tegenwoordig hebben we dus meer te maken met chronische stress. Ook komt het voor dat het lichaam in een stressmodus blijft staan, terwijl de bedreigende situatie er niet meer is. Ook dan spreek je van chronische en daarmee van ongezonde stress. Het lichaam en de geest herstellen zich niet meer vanzelf. Je lichaam kan uitgeput raken. Het parasympathische deel van het autonome zenuwstelsel dat normaal zorgt voor terugkeer naar de ruststand van je lichaam, wordt stilgelegd bij piekeren en te lang achter elkaar moeten focussen. Deze tak van het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Opnieuw valt de link te leggen met jouw opgeblazen gevoel. Ook is uit onderzoek gebleken dat als je last hebt van een prikkelbare darm, de klachten van deze aandoening verergeren bij stress. Tenslotte raakt ons immuunsysteem ook aangetast bij chronische stress.

Lees meer over chronische stress

 

Pijnlijke maag stress

 

 

Stress is persoonlijk

Stress kan ontstaan door trauma’s, verlies van een dierbare, werkeloosheid, een te hoge werkdruk, maar ook door een dag vol kleine ergernissen. Het is zelfs zo dat zo’n dag evenveel schade kan veroorzaken als één sterke en intense uitdaging of bedreigende situatie. Hoe je op stress reageert, hangt erg af van jouw persoonlijke eigenschappen. Ieder mens reageert anders op een bedreigende situatie. Dat hangt heel erg samen met de manier waarop je deze situatie als bedreigend interpreteert en in hoeverre jij het gevoel hebt dat je nog invloed uit kan oefenen op de moeilijke situatie.

Wat kan je doen aan je opgeblazen gevoel door stress?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de stress in je lijf vermindert. Maar hoe doe je dat? In eerste instantie is bewegen voor jou het grootste aandachtspunt. Lichaamsbeweging is goed voor je algehele functioneren, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen je helpen te leren hoe je signalen van spanning in je buikgebied kan herkennen en hoe je de gespannen spieren in het buikgebied kan leren ontspannen.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burnout. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Stress verminderen vanuit jezelf

Daarnaast is het vergroten van je psychologische veerkracht erg belangrijk als het gaat om verminderen van klachten ten gevolge van stress. Je kan zelf invloed uitoefenen op het versterken van je weerbaarheid. Het kan nodig en helpend zijn om daarbij gebruik te maken van een coach. Het gaat er om dat je leert ontdekken hoe je met de voor jou spannende of bedreigende situaties omgaat. Wat voel en denk je erbij? Kan je er ook anders tegen aankijken? Soms is een herbeoordeling van een vervelende situatie nodig om een meer realistische kijk te krijgen op de voor jou beangstigende situatie. Geef ruimte aan je gedachten en begrijp zo meer wat je dwarszit. Probeer ook je gevoelens te erkennen en geef daar ook ruimte aan. Ook kan het helpen om te zien hoe andere mensen met stress om gaan. Misschien kun je iets hebben aan de manier die zij gevonden hebben om uitdagende situaties het hoofd te bieden.

Lees meer over een autonome levensstijl

 

Pijn buik stress

 

Heb je last van veel stress en wil je een burnout voorkomen?

Bekijk dan onze preventieve burnout coaching

 

Humor als medicijn

Tenslotte nog één tip. Als het je lukt om elke keer als je te maken hebt met een uitdagende of bedreigende situatie, daar iets lachwekkends in te ontdekken, heb je een sterk medicijn gevonden tegen stress. Niet alleen wordt daardoor je stemming verbeterd, maar ook je lichaam ontspant zich. En dat is nodig om jouw opgeblazen gevoel te laten afnemen. Als je misschien iets minder positief bent ingesteld, kan je altijd nog proberen om positieve momenten op te sporen in je dagelijkse leven. Zoek naar de zinvolle betekenis die gebeurtenissen voor jou hebben en blijf vasthouden aan wat jij belangrijk vindt in alles wat op je afkomt.

(Bron: Zimbardo, P.G et al.(2009). Psychologie een inleiding. 6e druk. Pearson Benelux B.V.)

 

 

Een rustig gevoel in je buik?


Kenmerkend aan onze 1-op1 coaching is dat onze trainers van Meulenberg Training & Coaching gebruik maken van de rustgevende natuur. Deze helpt mee aan een sneller herstel. In plaats van een gesprek in een kantoor, adem je tijdens onze professionele coaching frisse lucht in en houden we je lichaam in beweging. Deze werkwijze past uitstekend bij mensen met stress.

Heb je advies nodig, ben je geïnteresseerd in een kennismaking of heb je een vraag? Laat je gegevens achter via het contactformulier en we nemen binnen één dag contact met je op!

 

Bekijk ons aanbod voor:

Millennials

 

 

 

 

Heb je vaak last van een opgeblazen buik? Lees dan ook dit:

Simpel leven: het geheim van een stressvrij bestaan

Werkgeluk: Is het noodzakelijk plezier te hebb   en in je werk?

Niet kunnen genieten en jezelf ongelukkig voelen

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies