Vervelen en verveling is voor velen een absolute ‘not-done’. Mensen die zich vervelen voelen zich al snel waardeloos, worden door hun omgeving als nietsnut gezien of zijn aan het eind van de dag niet tevreden over de prestaties die ze hebben geleverd.

Velen zijn meer tevreden als ze de hele dag doorrennen met allerlei activiteiten, te zorgen voor iedereen die ze tegenkomen om vervolgens ’s avonds moe in bed te kruipen. De volgende morgen worden ze al vroeg wakker door de cortisol die ze al weer paraat maakt voor de komende drukke dag.

Waarom vervelen soms heel goed is.

Wat is er mis met verveling?

Velen willen zich niet vervelen. Een aantal oorzaken op een rijtje:

Geen acceptatie

In veel omgevingen wordt niets doen/ vervelen niet geaccepteerd. Een vader die zich verveelt, wordt al snel een slechte vader genoemd.

Waardering

De algehele mening over mensen die zich vervelen is dat ze lui zijn. We ‘snakken allen naar waardering’ (William James) en wensen dus niet/ nooit als lui te boek te staan.

Zinloos

We werken ons helemaal rot om maar een zinvol leven te kunnen hebben. “De hang naar drukte zit immers diep in ieder van ons. We kunnen letterlijk niet zonder. We gebruiken die drukte om ons te beschermen tegen een existentieel feit dat ons nog veel meer angst aanjaagt: dat het leven in essentie leeg en zinloos is, en dat de enige manier om ons van de bodemloze put der verveling weg te houden, het maken van zin zelf is.” (Devisch)

Voldoening

Waar de voldoening een eeuw geleden gehaald werd uit intermenselijk contact, wordt dat heden ten dage gezocht in de mens zelf. Vroeger was een baan een middel om geld te verdienen en zodoende een gezin te onderhouden. Vandaag de dag is een baan een middel geworden om te ontwikkelen en zich te ontplooien. Verveling betekent een stop op de ontwikkeling en zelfontplooiing.

Wanneer je aanhoudend moeite hebt met verveling, bestaat de kans dat je burn out gaat.

Lees in ons gratis E-book alle symptomen van een burn out

Wat gebeurt er als we ons niet vervelen?

De mix tussen zelfontplooiing en sociale druk (voldoening/ waardering + sociale context) is een grote motor die drijft naar steeds betere prestaties. Het moment om een dag te ‘niksen’ remt (zo denken velen) de zelfontwikkeling dat graag bevestigd wordt door de omgeving. Deze strijd die altijd maar doorgaat, put ons uit, overbelast ons en laat ons doen opbranden.

Zeker voor kinderen is het goed om zich regelmatig te vervelen. Psycholoog Peter Gray zegt hierover: ‘Het zorgt ervoor dat ze zelfstandig en op een creatieve manier dingen gaan ondernemen’. Dit is een interessant gegeven. De belangrijkste oorzaak van burn-out is namelijk een gebrek aan autonomie. Autonomie wil zeggen dat je het stuur stevig vast hebt over je eigen leven en zelf keuzes maakt. Je hebt dan zelf de regie.

Als verveling ervoor zorgt dat kinderen creatiever worden en zelf dingen gaan ondernemen, dan zorgt dat voor een hogere mate van zelfsturendheid. Ze wisten niet wat ze moesten doen (verveling) en zijn zelf (autonoom) op pad gegaan om dingen te ontdekken en te doen. Bovendien zorgt dit voor het leren omgaan met tegenslagen (teruggeworpen worden op verveling) doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.

Wanneer je jezelf niet kunt toestaan om jezelf te vervelen maak je meer kans op een burn out.

Bekijk hier: Preventieve coaching voor burn out

De voordelen van verveling

Is verveling dan enkel slecht? Of biedt het vervelen ook mogelijkheden in je dagelijkse bestaan?

Creativiteit

Verveling maakt ons creatiever (Sandi Mann).

Tijdens een onderzoek lieten ze (Mann en Cadman) 40 proefpersonen eerst nummers kopiëren uit een telefoonboek gedurende 15 minuten. Een behoorlijk saaie taak. Hierna werd de creativiteit van de deelnemers op de proef gesteld. De opdracht was om te beschouwen wat je allemaal met plastic bekertjes kunt doen. De proefpersonen die eerst telefoonnummers hadden gekopieerd bleken met veel meer mogelijkheden te komen dan de controlegroep die alleen gevraagd werd naar de opties voor de plastic bekertjes.

Uit een tweede experiment – met lezen en kopiëren van telefoonnummers – bleek nog duidelijker dat dagdromen de creativiteit bevordert. Hoe passiever en saaier de activiteit, des te creatiever is de persoon daarna.

Overzicht

Vervelen zorgt voor verstilling en het zijn in ‘het hier en nu’. Ons leven bestaat vaak uit een rat-race die we nauwelijks bij kunnen houden. We moeten wel rennen om de dingen die we moeten doen voor elkaar te krijgen. Gevolg is dat we aan het ‘brandje blussen’ zijn en geen overzicht meer hebben in het doen van de juiste dingen. De waan van de dag bepaalt de richting en de noodzaken van de dag.

Verveling zorgt voor overzicht en helpt je te ‘ijken’ of je nog wel in de juiste richting loopt (lees meer over doelen stellen). Het is hetzelfde als wanneer je met een kaart de weg wilt bepalen. Dat doe je niet lopende, daarvoor ga je een moment stilstaan om de juiste route te nemen. Verveling zorgt voor het stilstaan in jouw leven. Om te bekijken of je niet maximaal deelneemt aan de rat-race of life. Dat je de dingen doet die goed voor je zijn.

Is verveling goed voor je?

Effectiviteit groeit

Het gevolg van meer overzicht is dat je de hoofdzaken van de bijzaken weet te scheiden. Juist door dit te doen hou je tijd over. Vreemd dus: door tijd te ‘verlummelen’ met verveling, hou je tijd over!

Tevredenheid

Overzicht en effectiviteit helpen je te bepalen waar je nu staat met daarbij het effectief inzetten van energie. Je zet dus energie in voor de echt (voor jou) belangrijke dingen, zonder daarbij energie te verliezen aan onbelangrijke zaken.

Het brengt rust, rust zorgt voor minder stress, betere nachtrust, prettiger sporten (je hebt er nog tijd voor ook) en uiteindelijk beter presteren.

Bovendien zijn gejaagde, zeer doelgerichte mensen vaak niet prettig in de omgang. Verveling zorgt dus voor een beter intermenselijk contact, waarnaar we (ook anno 2017) een grote behoefte aan hebben.

Verveling maakt gelukkig

De rust, de verbeterde omgang met een ander, het besef van het hier en nu, het vergroten van lol met een gezonde combi in presteren, en nog vele andere factoren, zorgt voor meer geluk en wijsheid.

Een bepaalde invloed van aanhoudende verveling is essentieel voor een gelukkig leven.

Bertrand Russell, Engels filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur, 1872-1970

De kracht van verveling
Langdurig vervelen leidt tot onderpresteren

Van langdurige verveling word je niet gelukkiger

Toch zit er een keerzijde aan de medaille. Mensen die zich langdurig vervelen blijken uit onderzoek juist minder zelfcontrole te hebben. Verveling die leidt tot onderpresteren is zeker niet gezond en kan leiden tot dezelfde klachten als burn-out. De zoektocht naar het vermijden van verveling zorgt bij sommigen voor extra gebruik van alcohol, drugs of overmatig eten. Ze kunnen ook meer risico’s aangaan, zoals gokken, veel te hard rijden of veel geld uitgeven.

Het gaat dus om de juiste balans tussen een rat-race en langdurige verveling. Deze balans ligt tussen circa 40 en 70 procent van je kunnen. Presteren, dan wel vervelen zorgt voor de gezonde balans. (zie de stresscurve)

Verveling? Wat te doen?

Accepteer het!

Zoals hierboven ruimschoots is beschreven is zo af en toe vervelen zeer goed voor je. Het zorgt voor creativiteit en zelfsturend vermogen.

Geniet er van!

Geniet van het moment. Wees blij met ieder moment dat je je even verveeld. Laat de creativiteit in jezelf los en laat jezelf inspireren door het moment.

Beheers het niet

Wanneer je de verveling wilt beheersen, ben je gelijk niet meer verveeld maar juist erg doelgericht. Ga eens op in het moment.

Wees lekker bezig

Het hele doelgerichte in ons bepaalt dat we altijd bezig moeten zijn. Ga in plaats daarvan gewoon lekker aan de gang. Verras jezelf met de uitkomst!

Tips bij verveling:

Telefoon, ipad, laptop

Zet zet je telefoon eens uit. Ga naar buiten, kruip van de bank af en word actief. Juist telefoons, social media, mails, belletjes zorgen ervoor dat je niet kunt vervelen maar altijd maar bezig bent.

Lees meer over een telefoonverslaving

Ontspanningsoefeningen / Mindfullness

Door ontspanningsoefeningen/ bewustzijnsoefeningen zorg je ervoor dat je al meer ontspannen in het ‘hier en nu’ staat. Het toestaan van de verveling wordt zo gemakkelijker.

Lees hier over ontspanningsoefeningen

Zingeving

Denk na over zingeving. Waarom zijn we hier? Wat is het doel van mijn leven? Wie ben ik eigenlijk? Dit laat je realiseren dat de rat-race factoren niet de belangrijkste dingen zijn in je leven. Het nuanceert de drukte en bevordert de ontspanning.

Lees hier over: jezelf leren kennen

omgaan met werkstress en verveling

Samengevat: verveling

Verveling helpt creatiever te worden, beter te gaan plannen en uiteindelijk gelukkiger te worden. Het brengt rust en balans in een knotsdrukke wereld.

Overdrijven in verveling (te vaak verveeld zijn) zorgt voor onderbelasting en uiteindelijk onderpresteren of zelfs bore-out.

Laat verveling dus toe, zeker wanneer je het zeer druk hebt (gehad). Kom letterlijk in beweging wanneer je je teveel aan het vervelen bent.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *