We kunnen technologie niet meer wegdenken uit onze samenleving. Twintig jaar geleden gebruikten we een telefoon om te bellen. Maar tegenwoordig gebruik je een smartphone om e-mails te beantwoorden, om je boodschappen te betalen en om je sportdoelen te bereiken. Toch kan de technologie je helaas ook meer stress geven. Hoe kan technologie stress veroorzaken? En hoe zorg je er op je werk nu voor dat technologie een positieve impact heeft?
Positieve impact van technologie op teams
De ontwikkelingen op het gebied van technologie kunnen zowel positief als negatief zijn. Leidinggevenden kunnen hun voordeel doen met de technologische ontwikkelingen om een werkomgeving te creëren waarin werknemers op een gezonde en efficiënte manier goede werkprestaties kunnen leveren op individueel niveau en in teamverband.
Verbeterde communicatie
Een voordeel van technologie bij het werken in teamverband is dat de samenwerking en communicatie tussen teamleden verbeterd kan worden en zo de betrokkenheid toeneemt. Er bestaan bijvoorbeeld online samenwerkingsplatforms die kunnen helpen om taken te plannen en om informatie te delen. Dit kan de communicatie vergemakkelijken en de samenwerking verbeteren.
Verhoogde productiviteit en efficiëntie
Een ander voordeel van technologie is dat technologie vaak routinetaken vervangt. Dat zijn meestal precies de taken die tijdrovend zijn en waar de meesten tegenop zien. Op die manier neemt technologie je werk uit handen, kun jij je tijd besteden aan taken die leuker en uitdagender zijn en kun je efficiënter zijn. Er ontstaat een betere balans tussen werklast en draagkracht. Hierdoor ervaar je minder werkstress en meer werkplezier.
Flexibiliteit en remote werken
Dankzij de technologie ben je vaak niet meer gebonden aan een vaste werkplaats. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid van huis uit te werken en ervaar je meer flexibiliteit in je werk. Jij kiest je werkplek en je kunt werken wanneer je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een plek kiezen waar je minder last hebt van externe prikkels en je je het beste kunt concentreren. Hierdoor neemt je productiviteit en efficiëntie toe en kun je meer kwaliteit leveren.
Persuasive technology
Er bestaan ook interactieve systemen die de houding of het gedrag van de gebruikers kunnen beïnvloeden. Deze systemen kunnen het gedrag, de emoties, de fysieke en mentale activiteit en lichaamsfuncties van de gebruikers monitoren en kunnen zo persoonlijke feedback aan de gebruiker geven.
Denk bijvoorbeeld aan pauzesoftware, een software die het werk-rustgedrag kan beïnvloeden. Wanneer je een bepaalde tijd stilzit achter de computer, krijgt de gebruiker de suggestie om een pauze te nemen of bepaalde lichamelijke oefeningen te doen.
Burn-outpreventie
Technologie hoeft dus zeker niet altijd negatief te zijn en stress te veroorzaken. Wanneer technologie juist wordt ingezet kan deze er zelfs toe bijdragen om stress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Medewerkers kunnen meer betrokken, productiever en efficiënter zijn. Daarnaast ontstaat er dankzij de technologie meer flexibiliteit en de mogelijkheid om van huis uit te werken waardoor de werkstress vermindert. En ten slotte bestaan er zelfs apps die je eraan herinneren regelmatig pauze te nemen en je stimuleren voldoende te bewegen en te sporten.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Negatieve impact van technologie op teams
Toch heeft technologie een keerzijde. Technologie kan de werk-privébalans verstoren, zorgen voor meer afleiding en hogere verwachtingen scheppen. Wanneer werkenden meer stress krijgen door de technologie, zal dat een negatieve impact hebben op het werk dat ze kunnen leveren en op hun gezondheid.
Altijd ‘aan’ staan en werk-privébalans
Een nadeel van de technologie is dat het moeilijker is om los te komen van je werk. Sommige werkgevers of teamleden verwachten van hun collega’s dat ze snel reageren op berichten van het werk, maar ook sommigen die eigen baas zijn kunnen dit van zichzelf eisen. Hierdoor ben je altijd alert op e-mails of berichten die van je werk binnenkomen en sta je als het ware altijd ‘aan’.
De grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer. Zelfs in de avonden of op je vrije dag ben je nog met je werk bezig. Je kunt je moeilijk loskoppelen van je werk, waardoor je moeilijk tot rust kunt komen en niet goed kunt herstellen van stress.
Informatie-overload en afleiding
Een ander gevolg van technologie is dat je overspoeld kunt raken door een oneindige informatiestroom. Je krijgt constant informatie of meldingen binnen via de e-mail, via appjes of via sociale media. Voor je het weet hou je onbewust steeds je telefoon in de gaten om maar niets te missen. Hierdoor kun je je niet goed op je werk concentreren, je bent snel afgeleid en minder productief.
Hoge verwachtingen en stress
Technologie kan ook hogere verwachtingen scheppen waardoor de werkdruk toeneemt. Dankzij een bepaalde software zou je je werk bijvoorbeeld sneller moeten kunnen doen. En wanneer de technologie je werk uit handen neemt, zou je meer tijd moeten hebben voor andere taken en meer kwaliteit moeten kunnen leveren. Maar wat nu als je niet aan deze hoge verwachtingen kunt voldoen? De verwachtingen en de toegenomen werkdruk kunnen je veel stress geven.
Omgaan met nieuwe technologie
Technologie is bovendien altijd in ontwikkeling. Je bent net gewend aan een nieuwe software of een bepaald programma en er komt alweer een nieuwe op de markt. Deze veranderingen kunnen positief zijn, maar kunnen je ook meer stress geven. Vooral als het je meer moeite kost om snel te wennen aan nieuwe technologieën of wanneer je jezelf nieuwe competenties moet aanleren.
De link tussen technologie en burn-out
Ervaar jij meer stress door de negatieve impact van technologie? Technostress kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk tot een burn-out. Je kunt je onzeker voelen op het werk, je zelfvertrouwen kwijtraken en het werkplezier verliezen.
Wanneer je met meer tegenzin naar je werk gaat en meer stress hebt, zul je ook lichamelijke klachten krijgen. Je slaapt bijvoorbeeld minder goed, krijgt last van vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn of buikklachten.
Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?
Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.
Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox.
Herken jij dergelijke stressklachten bij jezelf? Negeer deze klachten dan niet en blijf er niet te lang mee rondlopen. Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben last van chronische stress en burn-outklachten. Het gevoel dat je de technologie niet kunt bijhouden, de angst om iets te missen of je niet kunnen loskoppelen van je werk, kan je uiteindelijk uitputten. Wanneer je niet van deze stress kunt herstellen, loop je een groot risico burn-out te raken.
4 tips om stress te verminderen door middel van technologie
Hoe kun je er nu voor zorgen dat de technologie je niet beheerst, maar je juist helpt? Eenvoudig gezegd door technologie op het werk in te zetten om stress te verminderen en de negatieve invloed ervan zo veel mogelijk te vermijden. Je kunt binnen je organisatie technologie bijvoorbeeld inzetten om op tijd werkstress bij medewerkers te herkennen en hun bevlogenheid te vergroten.
Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)
Om stress op een afdeling en in teams te verminderen is het belangrijk inzicht te krijgen in wat er speelt op de werkvloer. Zijn de medewerkers tevreden? Wat veroorzaakt werkstress? Een MTO [1] is een hulpmiddel dat je kunt inzetten om de werkbeleving van je werknemers te achterhalen. Daarnaast bestaan er ook online health checks.
Medewerkerserkenning-software
Erkenning en waardering voor je werk is belangrijk voor je werkplezier en je zelfvertrouwen. Je kunt de werksfeer verbeteren door medewerkserkenning-software beschikbaar te stellen. Leidinggevenden en collega’s kunnen deze interactieve applicaties gebruiken om medewerkers complimenten te geven voor hun prestaties.
Learning & development-systemen
Er bestaan ook gepersonaliseerde ontwikkelprogramma’s om de bevlogenheid van medewerkers te vergroten. Deze programma’s analyseren de ervaringen en interesses van medewerkers en kunnen zo inspelen op vaardigheden en competenties die aansluiten op hun persoonlijke behoefte.
Performance management software
Performance management software kan ingezet worden om medewerkers te ondersteunen om prestatie- en leerdoelen op te stellen. Een leidinggevende kan bijvoorbeeld gamification inzetten. Dit is een toepassing die medewerkers helpt om psychologische vaardigheden en gezondheidsvaardigheden te trainen.
Conclusie: De impact van technologie op stress in de werksfeer
Technologie kan zowel stress veroorzaken als stress verminderen. Het is de kunst voor werknemers om technologie op de juiste wijze in te zetten om de communicatie binnen teams te verbeteren, om op tijd stressklachten bij medewerkers te herkennen en om hun bevlogenheid te vergroten.
Daarnaast kun je de negatieve gevolgen van technologie verminderen door regelmatig ‘offline’ te gaan om van stress te kunnen herstellen. Houd ook je werk-privébalans in de gaten en voorkom dat je in je vrije tijd met je werk bezig blijft.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Referenties
- bentlie.nl – Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) – gevonden op 26/07/2023
Link naar pagina op bentlie.nl