Stress in de bouwsector: het is ongetwijfeld een van de belangrijkste sectoren die er is: de bouwsector. Zonder gebouwen, constructies en monumenten zijn we als vooruitstrevende maatschappij immers niet veel. Zowel de commerciële als de financiële en zelfs culturele toekomst hangen grotendeels af van de bouw, en dat is dan ook waarom de bouwsector één van de grootste sectoren is.

Stress in de bouwsector

Natuurlijk brengt het belang van deze sector ook een aantal obstakels en moeilijkheden met zich mee, zeker voor aannemers in de bouw. Het gaat immers nog altijd om een tak die heel wat zorgen en verwachtingen met zich meebrengt. De overheersende gedachte in de bouw is nog altijd dat doorwerken en niet te veel zeuren (en bij de pakken blijven zitten), de beste manieren zijn om ergens te komen.

Natuurlijk is een gezonde mate van doorzettingsvermogen belangrijk, zeker wanneer het een eigen onderneming betreft. Toch zien we in de praktijk veel ondernemers die ontzettend veel dingen zelf willen doen, niet meekunnen met de vraag naar bouwproducten, de grote vraag naar bouw niet aankunnen en zodoende heel wat zorgen moeten verdragen. Veelal wordt dit gevoed door goede zelfstandigen die sterk doorgroeien, personeel aannemen en groter worden, maar in dat hele proces nooit hebben geleerd om naast ondernemer, ook leidinggevende te zijn.

Stress in de bouwsector

Factoren van stress in de bouwsector

Stressfactoren hebben altijd een oorzaak.. Meestal is die oorzaak mentaal, psychologisch, maar de trigger ervan is vaak wel lichamelijk. Met andere woorden, als je als bouwondernemer niet mee kunt met de vraag van een klant, bijvoorbeeld omdat je niet tijdig de producten krijgt die je nodig hebt om een gebouw af te maken, dan krijg je natuurlijk zorgen.

Elke ondernemer ervaart zorgen in zekere mate. In de bouw nemen stressfactoren echter maar al te vaak enorme proporties aan, omdat het in de ogen van de meesten nog altijd gaat om een sector waar hard en doelgericht werken (met als doel om op het gewenste moment, en de gewenste manier, resultaten te krijgen) centraal staat.

Op zich is dit goed, omdat je als ondernemer dan vooruit geraakt en niet bij de pakken blijft zitten. Het nadeel is dan weer dat je met een hele hoop factoren te maken krijgt (zoals tijdsdruk, verwachtingen op het vlak van kwaliteit,..) die zorgen kunnen veroorzaken. En dat is onvermijdelijk.

Hoge werkdruk UTA-Personeel

Oorzaak stress in de bouwsector

Hoewel je zorgen maken dus een psychologische oorzaak heeft (en het dus vooral een kwestie is van je eigen mentale toestand onder controle te houden als ondernemer), gaan er natuurlijk tal van zaken aan vooraf. Weten wat de oorzaak van het probleem is, is de eerste stap om het op te lossen. Het volgende overzicht geeft enkele van de meest voorkomende oorzaken van stress in de bouw en wat meer informatie daarover.

Stress om de crisis in de bouwsector

We komen uit een crisis waar de bouwsector enorme klappen heeft gehad. Menig bouwbedrijf heeft het simpelweg niet gered en is failliet gegaan of heeft vroegtijdig moeten stoppen. Het sterke punt van de bouwsector is meteen ook het zwakke punt, namelijk dat er altijd doorgezet wordt en er een geldende mening heerst van ‘niet zeuren maar aanpakken’.

Komt daarbij ook nog eens dat je als ondernemer in de bouw soms mensen moet ontslaan (ook al wil je dat niet), wat de enorme hoeveelheid opdrachten er natuurlijk niet eenvoudiger op maakt. Daarbij is het laten gaan van een werknemer ook een psychologisch belastende zaak – dit doe je immers niet zomaar tussendoor en vereist een empathische, betrokken aanpak – wat dan op zijn beurt weer heel wat zorgen kan veroorzaken.

De bouwsector is dus enorm, en dat is goed, maar veel ondernemers zien af door het schijnbaar oneindig aantal opdrachten en projecten, met als gevolg – inderdaad – een hele hoop zorgen die je wel kan missen!

Leveranciers kunnen de vraag niet aan

Ten tweede is het ook voor leveranciers niet altijd eenvoudig om aan de verwachtingen van bouwprojecten te voldoen. Juist door de omvang en het belang van de bouwsector is er nood aan een constante stroom van producten, materialen en onderdelen, waardoor het voor leveranciers vaak een onmogelijk opdracht is om mee te kunnen met de vraag.

Elk bouwproject heeft een deadline – en dat veroorzaakt op zich al vaak heel wat zorgen bij aannemers en leveranciers. Voeg daaraan toe dat de deadlines vaak erg op elkaar liggen (wat niet altijd evident is; een gebouw staat er immers niet binnen een maand), en de bezorgdheid hoopt zich al snel op. Deadlines komen in gevaar en leveranciers bewijzen onder de hoge druk – en voor je het weet volgen de bedrijven in de bouw, die in een kettingbotsing van stressfactoren de dupe zijn van de enorme vraag en kort-op-de-dag deadlines.

Goed personeel vinden bijzonder lastig

Natuurlijk kan geen enkel bouwbedrijf zonder personeel. Hoewel het de ondernemer zelf is die de zaken start en projecten aangaat, zorgt het personeel ervoor dat alles gebeurt zoals het moet en dat de planning nauwkeurig gevolgd kan worden. Tegenwoordig is de bouwsector daarbij multi-layered, wat wil zeggen dat er een haast oneindig aantal functies zijn, die allemaal bijdragen aan eenzelfde doel: ervoor zorgen dat het project op tijd klaar is en aan alle veiligheids- en kwaliteitsvereisten voldoet.

Zoals reeds vermeld is de crisis een grote oorzaak van stress bij bouwondernemers, aangezien werknemers (die dus essentieel zijn voor het succes van bouwprojecten en het bedrijf zelf) soms ontslaan moeten worden. Daarbij komt ook nog eens dat het niet eenvoudig is om kundig personeel te vinden die over de nodige kennis en ervaring beschikt (en enigszins zelfstandig kan werken)

Inhuren van onderaannemers stress

Het gevolg is dat steeds meer bouwbedrijven beroep gaan doen van ZZp’ers (onderaannemers) om de leegte te vullen. Hoewel dit een volwaardige vervanging mag lijken, zijn er echter ook een aantal nadelen aan verbonden. Zo komen ZZp’ers niet altijd de afspraken na, juist omdat ze zelf kunnen kiezen hoe ze te werk gaan en natuurlijk ook moeten verdienen aan hun inspanningen.

Als ZZP’er wil je natuurlijk zo veel mogelijk uit je werk halen, en dan ga je vooral op zoek naar de projecten die je het meest opleveren. Het gevolg is dat tal van kleinere projecten in het slop blijven zitten, met alle gevolgen van dien. Als ondernemer de juiste mensen vinden is dus geen eenvoudige opdracht. Vaak blijft het aannemen van personeel zodoende uit. Dit verhoogt de werkdruk en veroorzaakt natuurlijk een hele hoop stress op de lange termijn.

De veranderende bouwsector

Een ander probleem dat zich tegenwoordig vaak voordoet in de bouwsector is dat de activiteiten die binnen deze branche werden uitgevoerd erg duidelijk waren, maar dat dat nu niet meer zo is. Een bouwproject was vroeger erg duidelijk en vastomlijnd, maar tegenwoordig is dat lang niet altijd meer zo.

Als je vandaag de dag als ondernemer een project aanneemt, dan ben je niet enkel verantwoordelijk voor de bouw zelf, maar ook nog eens voor alle installatiewerken, architectuur, elektra, afbouw, enzovoort. Een enorm takenpakket dus, één die niet alle zelfstandigen even goed kunnen smaken. Het gevolg is dat aannemers in de bouw vaak te veel hooi op hun vork nemen, en er al snel onderdoor gaan van de zorgen. V

 

oor iedere ondernemer geldt dat het belangrijk is om ‘bij je leest te blijven’. Lees hiervoor het artikel: ‘authentiek ondernemerschap

stress uit de bouw

Grenzen stellen is niet altijd gemakkelijk voor ondernemers

Tenslotte, maar zeker al even belangrijk, is het als bedrijfseigenaar allesbehalve gemakkelijk om grenzen te stellen. Verdergaand op vorig punt hebben ondernemers op zich al de neiging erg veel te willen doen in weinig tijd, maar daar zijn natuurlijk grenzen aan. Het resultaat is dat je overstelpt wordt met projecten en bijkomstige verantwoordelijkheden, waardoor zorgen onvermijdelijk zijn!

Stress bij UTA-personeel

Stress bij UTA personeel is torenhoog, zo kopt een onderzoek, uitgevoerd door het FNV. De belangrijkste factor hierin is het aantal uren dat gewerkt moet worden om het werk uit te voeren (75%). Om het werk af te krijgen worden er meer uren gemaakt, die op hun beurt weer slecht, of niet, uitbetaald worden.

Ook ervaren UTA-werknemers weinig waardering van hun werkgever.

Lage veiligheid en stress in de bouwsector

Veiligheid in de bouwsector is een veelbesproken onderwerp. We hebben het dan vaak over het uitsluiten of beperken van risico’s die gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Veiligheid waar vaak aan voorbijgegaan wordt, is de veiligheid die ervaren wordt om een verhaal te kunnen doen. Vanwege het ‘ niet zeuren maar poetsen’ beleid in de bouw, is deze veiligheid vaak laag. Mensen uit de bouwsector hebben zodoende niet het gevoel dat ze kunnen aangeven dat het een dag niet wil. Overbelast raken betekent dat je de boel niet aankunt en maakt je een ‘watje’ of incompetent.

De lage veiligheid is een belangrijke oorzaak van stress in de bouwsector en bespoedigt de hoeveelheid burn-outgevallen.

Omgaan met stressfactoren als bouwondernemer

De oorzaken van zorgen zijn reëel, en dat maakt het als ondernemer dan ook belangrijk hiermee om te kunnen gaan. Rekening houden met bovenstaande factoren is de beste manier om dat te doen, en jezelf te beschermen tegen een bezorgdheid die niet enkel vervelend, maar ook nog eens destructief is!

Bepaalde zaken liggen dan wel buiten onze invloed (zoals crisis: die is er of die is er niet), maar andere factoren kan je wel sturen. Zo kan een goede planning ervoor zorgen dat je projecten sneller klaar hebt, waardoor deadlines dus minder problematisch worden. Als je daarbij enkel geschikte personen kunt aannemen die misschien wel iets duurder zijn, maar waar je echt op vertrouwt, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de kwaliteit van het bouwproject – en dat is natuurlijk al meteen een zorg minder.

Aangeven dat het teveel wordt BOUW

Stress in de bouwsector verminderen 

De eigen grenzen stellen is tenslotte de belangrijkste factor die bijdraagt aan en stressvrijer leven als ondernemer. Hoewel de maatschappij van tegenwoordig iedereen aanmoedigt om steeds meer te doen, en steeds beter, is het soms productiever om vooral kwaliteit, niet kwantiteit te willen leveren. Het resultaat is een stressvrijer leven als ondernemer in de bouw!

Om als ondernemer in de bouw stress te kunnen verminderen heb je belang bij deze punten:

  • Werk kunnen delegeren aan personeelsleden. Hiervoor is opleiding vereist.
  • Werk los kunnen laten. Hiervoor is overzicht vereist.
  • De controle niet altijd willen vasthouden. Hiervoor is leiderschap vereist.
  • Durven kiezen voor een specialisatie. Hiervoor is visie vereist.
  • Het bedrijf zien als bron van inkomsten. Hiervoor is plezier vereist.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *