Stress in samengestelde gezinnen is voor iedereen met een samengesteld gezin herkenbaar. Dit artikel belicht een aantal onderwerpen waar veel ouders (ook stiefouders) tegenaan lopen.

Stress in samengestelde gezinnen

Het traject naar een stiefgezin toe, is vaak lang en kent een lange weg. Het begint vaak met ruzie of slecht communiceren tussen twee ouders, vreemdgaan, uit elkaar groeien, etc. Het gevolg is dat ouders, soms na jarenlang proberen, uit elkaar gaan, waarbij de kinderen moeten kiezen om bij één van de ouders te gaan wonen. Of een kind nou bij een moeder of bij een vader gaat wonen, de keuze die het kind moet maken is natuurlijk ongezond. Volwassen keuzes horen namelijk bij volwassen mensen.

Na verloop van tijd zijn de papa’s en de mama’s weer toe aan een nieuwe relatie en vaak ontstaan er de volgende problemen..

Moeizame relatie tussen stiefouders en kinderen

Als stiefouder krijg je andermans kind, waarover je toch graag de leiding wilt nemen. Je bent tenslotte nog wel baas in eigen huis. Maar je bent bereid te geven, je doet je uiterste best om het kind naar de zin te maken, maar het kind heeft moeite om jou te accepteren als vader of moeder, of wellicht zelfs te accepteren als partner van hun ouder.

Het kind zoekt geborgenheid bij zijn ouder en moet daar een beetje van delen met de nieuwe partner. Hoe hard je ook je best doet als stiefouder, je kunt dit proces niet altijd beïnvloeden. Een moeizame relatie is ontstaan die alleen met veel tijd en moeite veranderd kan worden. Dit kost veel energie en je wordt er doodmoe van.

stress gezin samengesteld

Moeizame relatie tussen exen

Je hoeft niet met ruzie uit elkaar te zijn gegaan om vervolgens elkaar nog steeds het leven zuur te maken. Dit lukt door hele kleine, vervelende dingen:

  • Te laat komen bij het ophalen/ wegbrengen van kinderen
  • Afspraken verplaatsen op het laatste moment
  • Allimentatie niet betalen
  • Lelijke dingen zeggen over de andere ouder tegen de kinderen
  • Meer cadeautjes/ uitjes geven dan de andere ouder (omkopen)

We waarschuwen ouders graag: Dergelijke wedstrijdjes kent alleen maar verliezers! Met name de kinderen beginnen zo met een 10-0 achterstand aan hun leven!

Zet je dus altijd in voor het belang van het kind!

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Opbouwen van een nieuwe relatie

Normaal gesproken leer je elkaar kennen, neem je de tijd voor elkaar en wanneer dat een aantal jaar goed bevalt ga je over kinderen nadenken. In geval van een stiefgezin is dit anders. Kinderen vragen veel tijd en aandacht. Tijd en aandacht die je ook graag aan je nieuwe partner had willen besteden. Maar helaas: vaak gaan kinderen wel voor. Ze zijn nog niet volwassen en hebben jou als ouder nodig voor hun natje en hun droogje. Wanneer dat allemaal gelukt is, heb je pas aandacht voor elkaar en het opbouwen van een nieuwe relatie. Door de problemen die in ieder gezin voorkomen, krijgt zo’n nieuwe relatie vaak geen eerlijke kans om te groeien. De noodzaak van de dag is aanwezig en je zult soms wel moeten aanpakken.

Het romantische plaatje van uit eten gaan, vertroetelen, bioscoopbezoeken en terrasjes wordt verscheurd door rebellerende pubers, poepluiers, zindelijk worden en melktandjes

Loyaliteit van kinderen aan hun ouders

Het is niet vanzelfsprekend dat, wanneer je stiefouder bent, je ook papa of mama wordt. Vaak blijven kinderen loyaal aan hun biologische ouder en hebben zodoende moeite met het accepteren van een ‘nieuwe ouder’.

Als stiefouder kun je hier het beste soepel naar kijken. Je kunt altijd ‘reservepapa’ (papa voor wanneer ze het nodig hebben) of ‘gezelligheidsmama’ (mama om alleen hele leuke dingen mee te doen) zijn. Deze houding vergt een stuk grootsheid van stiefouders, maar ook van de biologische ouders. Dit kost energie en zorgt voor stress in samengestelde gezinnen

Toelaten van stiefouders door biologische ouders

Je bent alleenstaande ouder en je krijgt een nieuwe relatie. Plotseling moet je het ouderschap gaan delen met iemand die niet de biologische ouder is van de kinderen. Nu zal het vast niet gebeuren dat vanaf dag 1 een stiefouder zich gelijk gaat bemoeien met de opvoeding van de kinderen, maar ook de stiefouder is een mens met overtuigingen en opvattingen. (dus ook over het opvoeden van kinderen) vroeg of laat zal dit boven water komen. Ook dit zorgt voor stress in samengestelde gezinnen

Het ‘mixen’ van twee gezinnen

Wanneer twee alleenstaande ouders elkaar vinden en graag samen verder willen, ontstaat de siutatie dat ook de kinderen aan andermans kinderen moeten wennen. Tussen biologische kinderen onderling botst het nog wel eens, maar zodoende ook tussen kinderen die zelf niet voor elkaar gekozen hebben. Opeens zit je opgescheept met een leeftijdsgenoot die je voorheen nog nooit gezien had, laat staan in huis genomen had.

De onenigheid die hieruit voortkomt, zorgt regelmatig voor onenigheid tussen ouders. Je staat namelijk altijd achter je eigen kind.

Logistieke uitdagingen

Kinderen moeten gehaald en gebracht worden Veelal moet hier een stuk voor gereden worden en dat kost veel tijd, geld en energie. Natuurlijk heb je het voor je kinderen over, maar de moeite die het kost mag niet onderschat worden

Naar de zin maken van stiefkinderen

Misschien wel het lastigste punt: Naar de zin maken van stiefkinderen. Wanneer stiefkinderen een weekend langskomen, of in huis wonen wil je graag een goede ouder/ vriend/ vriendin zijn voor de jongen of het meisje.

Maar uiteindelijk is een kind niet volwassen, dus ook een stiefkind niet! Ieder kind heeft behoefte aan structuur en leiding. Hoewel kinderen nog wel eens tegen deze structuur aanschoppen, geeft structuur ze wel een veilig en geborgen gevoel.

Eindeloos soebatten en naar de zin maken van stiefkinderen zorgt voor veel stress, put je uit en is uiteindelijk voor alle partijen niet gezond. Dit veroorzaakt zeker stress in samengestelde gezinnen.

stiefgezin moeilijkheden

Hoe dan wel?

Een samengesteld gezin wordt succesvol wanneer:

  • Er goed gecommuniceerd wordt onderling
  • Er ruimte wordt gegeven aan ieders persoonlijkheid
  • Wanneer het duidelijk is wat kinderen wel en niet mogen (Geen verschil tussen ouders en stiefouders)
  • Er duidelijke afspraken zijn met exen
  • Er tijd en ruimte wordt gemaakt voor gezelligheid en samenzijn
  • Huis een thuis is voor alle mensen die er wonen

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *