Spierreuma en stress: zit fibromyalgie tussen 'de oren'?

Spierreuma en stress: zit fibromyalgie tussen ‘de oren’?

Spierreuma: je zal het maar hebben. Tienduizenden mensen zijn gediagnosticeerd met deze aandoening en nog steeds is er geen oorzaak bekend. Wel zijn er verschillende behandelingen die helpen bij het verminderen van deze vorm van reuma. De laatste jaren begint de medische wetenschap echter steeds vaker verbanden te leggen tussen fibromyalgie en stress. Deze aandoening heeft namelijk wat opvallende symptomen.

Heb jij fibromyalgie én regelmatig stress klachten? Dan is dit artikel speciaal voor jou.

terugval burnout

Wat is spierreuma?

Spierreuma is een aandoening die ontstekingen veroorzaakt in de gewrichten, spieren en peesaanhechtingen en de slijmbeurzen. De grote boosdoener is ons afweersysteem. Deze super schoonmaker annex beveiliger zorgt er normaliter voor dat bacteriën en virussen worden opgeruimd.

Bij spierreuma doet ons afweersysteem het tegenovergestelde: hij richt zich tegen ons eigen lichaam en veroorzaakt ontstekingen in gewrichten en spieren. De oorzaak van deze ontregeling is helaas nog steeds niet bekend.

Hoe ontstaat spierreuma en wat zijn de symptomen?

Het ontstaan van spierreuma moeten we zoeken in ons immuunsysteem. Waarom dit systeem zo in de war raakt is helaas nog steeds niet bekend. Bij fibromyalgie ligt dit anders, hier gaan we straks dieper op in. Wel weten we dat spierreuma niet erfelijk is. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Symptomen van spierreuma zijn stijfheid en heftige spierpijn in de heupen, nek en schouders. Deze pijn doet zich voor aan beide zijden, dus bij bijvoorbeeld spierpijn in de heupen voel je de pijn zowel links als rechts. ’s Nachts en ’s ochtends is de pijn het heftigst.

Andere spierreuma symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Moeite met het aan- en uitkleden
 • Afvallen
 • Nachtzweten

Herken je deze klachten? Dan is het raadzaam jouw arts te bezoeken. Vaak wordt bij spierreuma medicatie voorgeschreven die de pijn vermindert en ontstekingsremmend werkt. Gemiddeld duurt spierreuma 2 tot 3 jaar. Zo’n 70% herstelt van deze aandoening. Nemen je klachten niet af, dan zal de arts je doorsturen naar een reumatoloog.

Wat is PMR en welke soorten zijn er?

Het is soms nogal verwarrend: PMR is een afkorting van polymyalgia rheumatica, de officiële benaming van spierreuma, ook wel rheumatica PMR genoemd. Spier reuma wordt onderverdeeld in drie soorten:

 • De algemene term ‘spierreuma’ heeft betrekking op ontstekingen rondom de spieren, de slijmbeurzen en de gewrichten in onze heupen, schouders en wervelkolom. Bij onderzoek van het bloed is er een ontstekingsreactie te zien.
 • Gewrichtsreuma wordt reumatoïde artritus Deze aandoening zorgt voor pijnlijke en ontstoken gewrichten in polsen, handen, enkels en voeten. Gewrichtsreuma is door een bepaald auto-antistofje in het bloed aan te tonen.
 • Fibromyalgie, oftewel wekedelenreuma, veroorzaakt pijnlijke spieren en aanhechtingen. Toch is er geen schade te zien. Helaas geeft ook onderzoek van het bloed geen aanwijzingen. Medicatie is er slechts op gericht om de pijn te onderdrukken.
Spierreuma door stress

De opvallende symptomen van fibromyalgie

Spierreuma komt vooral voor bij mensen vanaf 50 jaar. Gewrichtsreuma iets eerder; deze zien we vooral bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Fibromyalgie echter komt voor bij alle leeftijden, dus ook bij jonge mensen. Naast pijn in spieren en pezen, veroorzaakt deze aandoening klachten die met onze geestelijke gesteldheid te maken hebben. En dat is opvallend.

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de nek, schouders, rug, heupen en knieën
 • Ochtendstijfheid of stijf nadat je na een tijdje weer in beweging komt
 • Verlies van spierkracht
 • Chronische vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Stemmingsklachten zoals concentratieproblemen, angsten of depressieve gevoelen

Andere klachten zijn vergeetachtigheid, tintelingen of een zwaar gevoel in armen en benen, buikpijn en opgezette vingers. Fibromyalgie omvat dus meer dan pijn in spieren en gewrichten vermoeidheid en stijfheid.

De link tussen spierreuma en stress bij fibromyalgie

Zoals we al eerder schreven, raakt ons immuunsysteem de weg kwijt. Er worden stofjes in onze hersenen aangemaakt waardoor het immuunsysteem wordt geprikkeld om in actie te komen tegen ongewenst bezoek in ons lichaam, in dit geval tegen een ontsteking. Maar deze ontsteking is er niet. En dat veroorzaakt klachten. Lichamelijke en psychische klachten die er wel degelijk zijn zonder dat ze direct aantoonbaar zijn.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met chronische stress vatbaar zijn voor fibromyalgie. Chronische stress wordt veroorzaakt door langdurige, heftige stress. Steeds meer mensen krijgen door hoge werkdruk en het hoge verwachtingspatroon van onze maatschappij te maken met stress en een burn-out. Ook bij jong volwassenen en studenten komt het steeds vaker voor. Opvallend is, dat tegelijkertijd ook de aandoening fibromyalgie is toegenomen bij dezelfde bevolkingsgroep.

Wat ook opvalt, is dat veel mensen met fibromyalgie een te hoge spierspanning hebben. Zonder dat het lichaam het vraagt, worden bepaalde spiergroepen te vaak en te lang onbewust aangespannen. Verkrampte rug-, schouder en nekspieren leiden tot spanningshoofdpijn. Een bekende klacht bij mensen met chronische stress of een burn-out.

Wat gebeurt er dan in onze hersenen?

Bij spierreuma maakt ons afweersysteem ontstekingsstofjes aan. Hierdoor ontstaat er een tekort aan stoffen als serotine, dopamine en adrenaline, terwijl het stresshormoon cortisol toeneemt. Cortisol zorgt ervoor dat je voor langere tijd kan ‘pieken’ en je lichaam in de overlevingsstand blijft staan. Blijft dit stresshormoon te lang in stand, dan krijg je allerlei problemen. Bijvoorbeeld uitputting, afbraak van spieren, een falend immuunsysteem en depressie. En dat komt fibromyalgie-patiënten zeker bekend voor!

Behandeling van spierreuma

Bij spierreuma en gewrichtsreuma wordt er door je arts in de meeste gevallen prednisolon voorgeschreven, al dan niet in combinatie met een pijnstiller (NSAID). Prednisolon is een hormoon dat wij zelf ook aanmaken in onze bijnieren. Pijnklachten verdwijnen snel, soms al binnen een dag, omdat het middel een sterk ontstekingsremmende werking heeft.

Met dit medicijn heb je kans op bijwerkingen, zoals botontkalking. Daarom wordt er vaak als aanvulling calcium en vitamine D voorgeschreven. Wij adviseren je goed te laten informeren over de voor- en nadelen van het gebruik van prednisolon.

Wil je dat wij je helpen?

e-mail

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Behandeling van fibromyalgie

Fibromyalgie is lastig vast te stellen, omdat het zoveel verschillende klachten oplevert. En dat terwijl er geen afwijkingen in je lichaam, en dan speciaal in je spieren, pezen en gewrichten, te vinden zijn. Bovendien komt het in alle leeftijdscategorieën voor. Je huisarts zal je hoogstwaarschijnlijk doorsturen naar een reumatoloog die de klachten zal herkennen en via specifieke vragen andere spierreuma soorten zal uitsluiten.

Krijg jij de diagnose fibromyalgie, dan is bewegen in combinatie met rust het advies. Daarnaast krijg je waarschijnlijk pijnstillers die jouw lichamelijke klachten verminderen. Het is bekend dat wanneer je niet voldoende slaapt, de klachten verergeren. Goede nachtrust is dus ook belangrijk.

Begeleiding bij stress en fibromyalgie

Alhoewel een reumatoloog geen psycholoog is, wordt de link naar chronische stress steeds meer erkend. Bij ernstige klachten kan hij je doorsturen naar een specialist die je helpt om makkelijker met de aandoening om te leren gaan. Ook aan de psychische klachten moet worden gewerkt.

Het kan zijn dat je wordt doorverwezen naar verschillende specialisten. Bijvoorbeeld naar een revalidatie arts die je helpt met de balans in beweging en rust in combinatie met een maatschappelijk werker of psycholoog om te kijken waar jouw chronische stress vandaan komt en hoe je dit kan verminderen.

Bij Ruud Meulenberg Training & Coaching heb je alle begeleiding onder één dak. Wij coachen regelmatig fibromyalgie patiënten en pakken daarbij zowel de lichamelijke als psychische klachten samen aan. Leven met fibromyalgie is geen pretje. Wij willen niets liever dan dat jij een geweldig en stressloos leven kunt hebben, ondanks deze lastige aandoening.

Wat kunnen wij voor je doen?

Zoals gezegd kan de reumatoloog je doorverwijzen naar verschillende behandelaars voor begeleiding bij jouw aandoening. Het voordeel van onze coaching is dat wij alle vormen van ondersteuning aanbieden. Wij helpen fibromyalgie patiënten zowel met hun psychische als hun lichamelijke klachten.

Stress heeft een enorme negatieve invloed op het verloop van fibromyalgie. Bovendien veroorzaakt deze jouw stemmingswisselingen en kan je last hebben van angsten, depressies, vergeetachtigheid, concentratieproblemen of besluiteloosheid. Het is dus enorm belangrijk dat je snel afrekent met jouw stress.

Wat betreft jouw lichamelijke klachten zal je een patroon moeten ontwikkelen waarbij je rust en beweging in balans brengt. De meeste mensen hebben hier hulp bij nodig, omdat het soms vraagt een leefpatroon te doorbreken en nieuw gedrag aan te leren. Gedragspatronen zijn enorm moeilijk te doorbreken. Maar ze worden een stuk makkelijker met professionele steun.

In beide gevallen kunnen de coaches van Ruud Meulenberg jou dus ondersteunen. Allereerst zijn zij expert in het aanpakken van stress en het ondersteunen van mensen met een burn-out. Voor fibromyalgie patiënten is het belangrijk dat hun stress wordt herkend en erkend. Alhoewel stress- en burn-out klachten talloos zijn, kennen ze elk detail van elk symptoom.

Daarnaast werken wij met de BERG-methode, gestoeld op Bewegen, Eten, Rust en Gedrag. Deze sluit naadloos aan op het bewegen/rust advies.

Alles over onze methode lees je hier.

De vele voordelen van onze coaching

Lijd je aan fibromyalgie, dan ben je moe, heb je pijn en psychische klachten. En dat is niet niets! Natuurlijk wil je dan snel geholpen worden zonder allerlei rompslomp. En dat begrijpen wij als geen ander.

We zetten de voordelen van onze coaching even voor je op een rij:

 • Geen wachttijden.
 • Geen verschillende behandelaars, door elkaar lopende afspraken en afstemmingsproblemen.
 • 1-op-1 Begeleiding: altijd jouw eigen coach.
 • Ondersteuning door onze specialist en niet door een multidisciplinaire ondersteuner.
 • Geen behandeling in een kamertje, maar in de frisse buitenlucht.
 • Een vertrouwensband met jouw persoonlijke coach zorgt voor een sneller en plezieriger herstel.

Van de coaching van Ruud Meulenberg heb jij je hele leven lang plezier!

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

Er zijn wat onderwerpen aan de orde gekomen waar je misschien meer over wilt weten:

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *