Een ontstress cursus: Je ervaart al een tijdje dat je een hoge werkdruk ervaart en bovendien is het thuis ook niet rustig. Je merkt dat je minder energie en zin hebt om nieuwe dingen op te pakken. Ook kost het je moeite om bestaande dingen af te ronden, je blijft er maar tegenaan hikken om het af te krijgen.

Je besluit bij een huis/bedrijfsarts langs te gaan en die raadt je een cursus aan om minder stress te hebben.

Voorbeelden van dit soort cursussen kunnen zijn:

 • Cursus ‘nee’ zeggen
 • Grenzen aangeven
 • Agenda beheer
 • Timemanagement
 • Assertiviteit
 • Etc

Stuk voor stuk zeer waardevolle cursussen, maar die je, eenmaal gevolgd, snel weer vergeten bent. Over het effectief, langdurig toepassen er van zullen we het maar even niet hebben. Zonde van de hoeveelheid tijd, geld en middelen die je er in hebt gestopt!

Hoe kan dat?

Het begint bij je zienswijze. Deze zienswijze kan tweeledig zijn:

 • Je ziet niet in dat je dingen anders moet doen om minder stress te ervaren
 • Je krijgt een goed gevoel van het harde werk dat je verzet en de waardering die je daarvoor krijgt.

In beide gevallen ga je niks aan een cursus hebben die je vaardigheden aanleert om minder stress te hebben (zoals nee zeggen, grenzen aangeven, etc) Helaas kom je hier vaak pas tijdens of na een cursus achter.

Trainen?

Een dergelijke cursus heet vaak een training. Maar trainen betekent herhalen, herhalen en herhalen. Aan de gang gaan, ergens tegenaan lopen, opnieuw beginnen en volhouden.

Het verwachting van dergelijke trainingen zijn hoog: na een paar uur training volgen ben je in staat om met minder stress door het leven te gaan. Is dit niet gelijk aan het verwachten een marathon te lopen met slechts een middag fysieke training?

Cursus tegen stress

Wanneer een training wel zin heeft.

Een zinvolle training begint bij persoonlijke kernwaarden als:

 • Waar ben ik trots op?
 • Waarom besta ik?
 • Waarom doe ik wat ik doe?
 • Wat zijn mijn normen en waarden?

Een hoge moraal kan leiden tot enorme ijver, zeker op het werk. Wanneer je door bijvoorbeeld een burn-out er achter komt dat extreem hard werken en altijd maar doorgaan geen zin heeft en zeer ongezond is, kom je erachter dat deze hoge moraal tot niets leidt en zul je bereid zijn veranderingen aan te brengen. Wanneer die bereidheid er is, heeft het zin om eens een vaardigheden training te bezoeken, die ondersteunend werkt aan een hoger doel: een ontspannen en zinvol leven.

Bedenk wel dat een training gericht is op een algemeen publiek en niet ingaat op jouw persoonlijke situatie. Hiervoor is coaching een beter alternatief. Een goede coach helpt je bewust te worden van de gevolgen van je eigen zienswijze. Vanzelf kom je dan op het punt dat je behoefte krijgt om vaardigheden aan te leren die bij een andere zienswijze horen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *