Mentaal sterke mensen kunnen de wereld aan. Althans, zo lijkt het vaak. Dit soort mensen is in staat om zelf aan het roer van hun leven te staan. We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is.

We hebben een aantal bijzonder sterke mensen geanalyseerd en deze conclusies getrokken.

Tijd verspillen aan zelfmedelijden

Mentaal sterke mensen klagen minder over de omstandigheden waarin zij verkeren. Je zult ze ook niet horen zeggen wat ze allemaal is aangedaan door anderen. Mentaal sterke mensen hebben geleerd verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en de resultaten van hun acties.

Ze weten zo ook wel dat het leven lang niet altijd eerlijk is. Als ze in een lastige situatie terechtkomen, kijken ze naar hun eigen aandeel en zijn ze dankbaar voor de lessen die ze leren.

> Lees ook: autonoom leven

Kracht weggeven

Mentaal sterke mensen geven anderen niet de macht om hen minderwaardig of slecht te laten voelen. Ze begrijpen dat zij grip hebben op hun eigen acties en emoties. Ze beseffen dat hun kracht ligt in de manier waarop zij reageren op omstandigheden en andere mensen.

> Lees ook: zelfverzekerd zijn

Verandering uit de weg aan

Mentaal sterke mensen proberen niets te voorkomen. Integendeel, ze zijn blij met positieve verandering en zijn bereid zich flexibel op te stellen. Ze begrijpen dat verandering onvermijdelijk is en geloven in hun capaciteiten om zich aan te passen.

> Lees ook: moeite met veranderingen

Ijzersterk in je vel komen zitten?

Bekijk onze krachtige coaching: Individuele coaching

Energie verspillen aan dingen waar je geen grip op hebt

Mentaal sterke mensen klagen niet (vaak) over het verkeer, onvindbare bagage en zeker niet over andere mensen. Zij weten dat ze hier toch niets aan kunnen veranderen. Zij weten ook dat er in een vervelende situatie altijd maar één ding is waar zij invloed op hebben: hun eigen houding en gedrag. Dat is dan ook het enige dat zij inzetten om zo goed mogelijk met een vervelende situatie om te gaan.

> Lees ook: energie overhouden

Je bezig houden met een ander het naar de zin te maken

Je kent vast wel mensen die altijd anderen willen pleasen. Of misschien ben je zelf een pleaser? Mentaal sterke mensen erkennen dat het niet nodig is het om constant iedereen naar de zin te maken. Ze zijn niet bang om nee te zeggen of te spreken wanneer dat nodig is. Zij streven ernaar om eerlijk te zijn, maar dat kan betekenen dat sommige mensen met wie ze omgaan boos worden om wat zij zeggen of doen.

> Lees meer over pleasegedrag

altijd een excuus hebben

Risico’s uit de weg gaan

Mentaal sterke personen zijn bereid om risico’s te nemen. En dan bedoelen we niet ergens gedachteloos inspringen en je leven op het spel zetten. Mentaal sterke mensen kunnen risico’s en opbrengsten incalculeren. Ze zijn zich ervan bewust dat de worst-case scenario zich kan voordoen en mocht dat gebeuren, dan kunnen ze dat dragen.

> Lees ook over controledwang

Blijven hangen in het verleden

Mentaal sterke mensen erkennen het verleden en vooral de lessen die ze geleerd hebben uit hun ervaringen. Ze mijmeren niet over het verleden en stoppen hun energie niet in de teleurstellingen of in fantaseren over die ‘goede oude tijd’. In plaats daarvan, leven ze in het heden en plannen voor de toekomst.

> Lees ook: je overal zorgen om maken

Steeds weer dezelfde fouten maken

Er zijn mensen die steeds hetzelfde blijven doen in de hoop op een andere uitkomst dan de vorige keer. Mentaal sterke mensen nemen de volledige verantwoordelijkheid voor hun gedrag en ze zijn bereid te leren van hun fouten. Uit onderzoek blijkt dat zelfreflectie hebben en deze inzichten positief en passend inzetten voor de toekomst, bijdragen aan succes.

> Lees ook: fouten maken

Jaloers zijn op andermans succes

Mentaal sterke mensen kunnen oprechte vreugde en opwinding ervaren bij andermans succes. Zij zijn niet jaloers of afgunstig als anderen succesvol zijn. Wel merken zij op wat die ander succesvol maakt en nemen dat mee in hun eigen houding, gedrag en daden. Zij zijn bereid hard te werken voor hun eigen kansen op succes.

> Lees ook: stress om teveel spullen

mentaal sterke mensen

Opgeven na mislukking

Elke fout is een kans om je te verbeteren. Zelfs de grootste ondernemers geven toe vele mislukkingen te hebben meegemaakt. Mentaal sterke personen zijn bereid om steeds weer fouten te maken, zo lang als nodig is om hen dichter te brengen bij hun doelen.

> Lees ook: simpel leven

Altijd anderen opzoeken om maar niet alleen te zijn

Mentaal sterke mensen kunnen het goed verdragen om alleen te zijn en ze niet bang voor stilte. Ze zijn niet bang om alleen te zijn met hun gedachten en ze kunnen die tijd goed gebruiken om productief te zijn. Ze genieten van hun eigen bedrijf en zijn niet afhankelijk van anderen voor gezelschap of vermaak de hele tijd, maar in plaats daarvan kunnen zij zichzelf gelukkig maken.

> Lees ook: moeite hebben met alleen zijn

Het gevoel hebben dat de wereld hen iets schuldig is

Vooral in de huidige economische situatie realiseren mensen zich dat de wereld hen niets schuldig is. Geen salaris en geen comfortabel leven. Hoe ze ook geschoold zijn en zich hebben voorbereid op de toekomst. Mentaal sterke mensen leven in het moment, wat de wereld hen op dat moment ook te bieden heeft. Ze zijn bereid te werken en zich aan te passen aan het moment.

> Lees ook: weten wat je nodig hebt

Onmiddellijk resultaten verwachten

Wat je plan, doel of onderneming ook is, mentaal sterke mensen weten en accepteren de lange adem die zij nodig hebben. Ze weten dat resultaten lang op zich laten wachten en in de tussentijd stoppen zij hun tijd en energie in: stap voor stap vooruit komen en elk succes(je) onderweg vieren. Hun veerkracht blijft aanwezig en zij begrijpen dat elke echte verandering tijd kost.

> Lees ook: doelen stellen

Een burn-out achter je laten en de rest van je leven in je kracht staan?

Bekijk hier: coaching bij burn-out

Zelf bij de mentaal sterke mensen gaan horen

Mentaal sterke mensen komen zelf in actie om iets voor elkaar te krijgen. Wil je ook mentale kracht ontwikkelen? Kom dan zelf in actie en vergroot je Mentale Kracht. Kom zo uit je somberheid, je burn-out en laat ook stress gerelateerde situaties niet je leven volledig beïnvloeden !

Heb je hierbij hulp nodig? We hebben gekwalificeerde coaches mét veel levenservaring die jou helpen aan nieuwe inzichten, kennis en persoonlijke ontwikkeling waarna jij zelfstandig weer verder kunt!

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Annemieke schreef:

  Bedankt voor dit artikel! Ik ga het uitprinten en herlezen. Een vraagje: waar is het 14e kenmerk? Is dat ‘zelf bij de mentaal sterke mensen gaan horen’?

 2. Esther Klement schreef:

  Mijn valkuil is juist mijn mentale (wils)kracht, mijn optimisme en mijn doorzettingsvermogen. Mijn lijf kon dat niet meer bijbenen met als gevolg een flinke fysieke burnout. Mijns inziens zijn verschillende soorten burnouts. De meer mentale variant en de meer fysieke variant.

  1. Michel schreef:

   @ Esther, je valkuil zou kunnen zijn jouw wilskracht anderzijds zien we ook vaak dat punt 5 hiermee samen gaat; moeilijk nee durven zeggen en doorgaan op wilskracht daar waar doorgaan op wilskracht eigenlijk plaats had moeten maken voor assertiviteit ! Warme groet, Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *