Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Roken om te ontspannen?

article content

Roken om te ontspannen?

Roken om te ontspannen is een manier om van stress af te komen. Door te roken maak je endorfinen aan die je een kortstondig gevoel van welbehagen geven. Anderzijds zorgt roken voor een pitstop: je even onttrekken aan het werk, even de ‘frisse’ lucht in en even je gedachten op wat anders zetten dan op je zorgen.

Roken levert stress op

Maar helaas levert roken ook juist weer stress op. Roken vermindert de lichamelijke gesteldheid van hart, bloedvaten, longen etc. Een mindere lichamelijke conditie zorgt voor lichamelijke klachten die weer zorgen voor extra stress.

Bovendien ga je het merken wanneer je gaat minderen met het aanta sigaretten dat je per dag rookt. Je krijgt dan de klassieke ontwenningsverschijnselen die een drankverslaafde ook heeft. Je lijft roept dat het zo snel mogelijk die ontspanning van eerst weer terug wil.

Waarom roken?

De vraag is natuurlijk waarom je ooit eens bent gaan roken. Waarschijnlijk om ergens bij te horen of vanwege groepsdruk. Na verloop van tijd merkte je dat je er van ontspande. De weg terug is dan natuurlijk erg moeilijk. Het is immers een ontspanpunt in een stressvol leven.

Maar het is behoorlijk zelfdestructief om sigaretten te gebruiken om te ontspannen. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om dit op een veel gezondere manier te doen. Stoppen met roken stress

Waarom stoppen met roken niet lukt

Vaak wordt er met het stoppen van roken gedacht aan het feit dat je de sigaretten moet laten staan. Maar ‘vreemd genoeg’ lukt het stoppen met roken zo vaak niet, tenzij je een enorme doorzetter bent. Zodra je in een zeer stressvolle situatie komt is de greep terug naar sigaretten (lees: het gevoel van ontspanning) makkelijk gemaakt.

Stoppen met roken vraagt er dus om inzicht te krijgen in wat jouw stressfactoren zijn en wat je daar aan kunt doen. Dit kan behoorlijk lastig zijn. Wellicht kan ik je hierbij helpen (het is tenslotten mijn vak)

Lijkt dat je wat? Neem vrijblijvend contact op zodat we samen een plan kunnen gaan maken.

Contact

Dit zal je ook interesseren:

De verslaving aan je telefoon

Een borrel tegen de stress?

Helpt drugs tegen stress?

Stress vergeten door te gamen

 

 

Comment Section

0 reacties op “Roken om te ontspannen?

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken