Roken om te ontspannen is een manier om van stress af te komen. Door te roken maak je endorfinen aan die je een kortstondig gevoel van welbehagen geven. Anderzijds zorgt roken voor een pitstop: je even onttrekken aan het werk, even de ‘frisse’ lucht in en even je gedachten op wat anders zetten dan op je zorgen.

Roken levert stress op

Maar helaas levert roken ook juist weer stress op. Roken vermindert de lichamelijke gesteldheid van hart, bloedvaten, longen etc. Een mindere lichamelijke conditie zorgt voor lichamelijke klachten die weer zorgen voor extra stress.

Bovendien ga je het merken wanneer je gaat minderen met het aanta sigaretten dat je per dag rookt. Je krijgt dan de klassieke ontwenningsverschijnselen die een drankverslaafde ook heeft. Je lijft roept dat het zo snel mogelijk die ontspanning van eerst weer terug wil.

Waarom roken?

De vraag is natuurlijk waarom je ooit eens bent gaan roken. Waarschijnlijk om ergens bij te horen of vanwege groepsdruk. Na verloop van tijd merkte je dat je er van ontspande. De weg terug is dan natuurlijk erg moeilijk. Het is immers een ontspanpunt in een stressvol leven.

Maar het is behoorlijk zelfdestructief om sigaretten te gebruiken om te ontspannen. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om dit op een veel gezondere manier te doen.

stoppen met roken stress

Waarom stoppen met roken niet lukt

Vaak wordt er met het stoppen van roken gedacht aan het feit dat je de sigaretten moet laten staan. Maar ‘vreemd genoeg’ lukt het stoppen met roken zo vaak niet, tenzij je een enorme doorzetter bent. Zodra je in een zeer stressvolle situatie komt is de greep terug naar sigaretten (lees: het gevoel van ontspanning) makkelijk gemaakt.

Stoppen met roken vraagt er dus om inzicht te krijgen in wat jouw stressfactoren zijn en wat je daar aan kunt doen. Dit kan behoorlijk lastig zijn. Wellicht kan ik je hierbij helpen (het is tenslotten mijn vak)

Lijkt dat je wat? Neem vrijblijvend contact op zodat we samen een plan kunnen gaan maken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. M. Zeilstra schreef:

  Hallo Ruud,

  Heel herkenbaar dit artikel! Nu heb ik zelf het hele ‘pretpakket’ zo goed als achter de rug en ben ik herstellende van een burn-out, maar juist omdat ik het ‘pretpakket’ (angst/paniek/hyperventilatie) gehad heb ben ik huiverig om te stoppen met roken (terwijl ik dit onwijs graag wil!). Dit omdat ik ergens las dat stoppen je bloeddruk omhoog knalt en je ‘vatbaarder’ bent voor het wederom krijgen van paniekaanvallen. Met name dat laatste baart me zorgen, want dat vond ik het ergst van de hele burn-out en heeft mij een aardige tik gegeven. Ik ga er vanuit dat jij zelf niet rookt, maar wellicht wel cliënten hebt (gehad) die hetzelfde probleem hadden: wel heel graag willen stoppen, maar bang voor de paniek. Heb je daarin ook tips? Of is jouw ervaring, die van je cliënten dan wellicht, dat het een fabeltje is dat het stoppen juist paniek in de hand werkt?

  Alvast bedankt!

  1. Dag ‘M’,

   Roken onderdrukt de paniek tijdelijk. Nadat de nicotine is uitgewerkt, zul je nieuwe nodig hebben om dit te blijven onderdrukken. Vaak is dit ook de zorg wanneer je er graag vanaf wilt.

   Mooiste is om over de volle breedte je stress te verlagen zodat de ‘paniekemmer’ minder snel overloopt. Als je dat voor elkaar hebt, kun je de sigaretten meer en meer laten staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *