Terwijl je collega’s uitblinken met hun ideeën in een teamvergadering, kijk jij stilletjes op de achtergrond toe. Je vraagt je af hoe ze het keer op keer voor elkaar krijgen het hoogste woord te hebben. Terwijl jij veel beter voorbereid bent, wordt jouw mening zachtjes aan de kant geschoven. Je voelt je niet gehoord op je werk.

Bovendien geeft je leidinggevende je weinig tot geen feedback. Het geeft je het gevoel dat je werk er niet echt iets toe doet. Vraag je je weleens af: Waarom voel ik me niet gehoord of gezien op het werk? Hoe kan ik mezelf zichtbaarder maken en met meer plezier naar mijn werk gaan?

Ik voel me niet gehoord of gezien op mijn werk

Waarom voel je je zo?

Allereerst zou je kunnen nagaan of je daadwerkelijk niet gehoord of gezien wordt. Misschien heeft je leidinggevende weinig oog voor zijn medewerkers of wordt waardering weinig uitgesproken. In onze Nederlandse bedrijfscultuur is het niet zo gebruikelijk om waardering te uiten. Vaak als je niets hoort, is het een teken dat je leidinggevende tevreden is. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat je hartstikke hard werkt en dat het door niemand opgemerkt wordt, terwijl je werk eigenlijk heel waardevol is.

Daarnaast is het goed jezelf te onderzoeken. Laat je je stem wel horen? Misschien wil je bescheiden zijn en geen reclame voor jezelf maken. Je staat niet graag op de voorgrond. Maar om gehoord en gezien te worden hoef je niet meteen op te scheppen. Zonder arrogant te zijn kun je je capaciteiten en talenten laten zien en je zichtbaarheid vergroten. Zo geef je je leidinggevende de kans om te zien wat je realiseert op je werk en zul je meer het gevoel hebben een zinvolle bijdrage te leveren.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wat zijn de gevolgen van je niet gehoord en gezien voelen?

Je niet gehoord en gezien voelen op je werk kan ernstige gevolgen hebben. Je voelt je niet serieus genomen op het werk, waardoor je niet meer met plezier naar je werk gaat. Ook voel je je niet gewaardeerd, waardoor je je zelfvertrouwen kwijtraakt. Je kunt je onbegrepen of zelfs afgewezen gaan voelen.

Je krijgt de indruk dat je geen toegevoegde waarde bent voor het bedrijf en verliest de betekenis van je werk. Al deze gevoelens kunnen veel stress veroorzaken. Als je hier een lange tijd mee blijft rondlopen, kun je meer fysieke en emotionele klachten krijgen.

Hoe kan ik me beter op het werk voelen?

Je hebt voor een deel zelf in de hand of je gehoord en gezien wordt. Als je je niet gewaardeerd voelt, zou je zelf het initiatief kunnen nemen en bij je leidinggevende kunnen aangeven dat je behoefte hebt aan feedback. Je zou kunnen vragen: Wat vind je dat er goed gaat en wat vind je dat er beter kan?

Ook in vergaderingen kun je respectvol je mening uiten en een bijdrage leveren. Als je ondanks je goede voorbereiding nog steeds het gevoel hebt dat je niet gehoord of gezien wordt, zou je het ook bespreekbaar kunnen maken bij je leidinggevende. Vermijd het om het als kritiek naar je collega’s of naar je leidinggevende aan te kaarten. Probeer respectvol uit te leggen hoe jij je op het werk voelt.

Ten slotte is het heel belangrijk dat je jezelf waardeert. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Als je tevreden bent met wie je bent en wat je doet, zul je minder behoefte hebben door anderen gezien te worden en van hun bevestiging te krijgen.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *