Waarschijnlijk heb je de term ‘profileren’ ongetwijfeld al eens voorbij horen komen. Maar wat houdt het precies in? In het onderstaande artikel krijg je antwoord op deze vraag en lees je waarom jezelf profileren zoal belangrijk is. Ook lees je voor wie het belangrijk is om zich te profileren en wat zoal de uitdagingen zijn aan het goed profileren van jezelf. Ten slotte lees je hier ook hoe jij je beter kunt profileren en krijg je antwoord op veel gestelde vragen.
Wat betekent het om jezelf te profileren?
Profileren (ook wel personal branding genoemd) houdt in dat je een bepaald beeld van jezelf schetst waarmee je jezelf presenteert aan de buitenwereld. Dit dient uiteraard te kloppen met wie je daadwerkelijk bent. Je kunt een nauwkeurig beeld van jezelf schetsen door goede zelfreflectie en door je gedrag aan te passen op het profiel dat je over jezelf hebt geschetst.
Om jezelf te zijn en een goed beeld van jouw kwaliteiten te kunnen schetsen is het belangrijk dat je bij jezelf in kaart breng brengen wat jou zoal typeert en waar jouw sterke eigenschappen liggen. Ook is het belangrijk om kritisch te zijn en je geregeld af te vragen op welke punten je tekortschiet en waarop je deze kunt verbeteren.
Waarom jezelf profileren zo belangrijk is
We leven in een maatschappij waarin het belangrijk is om je te laten horen en jezelf te laten zien. Hierdoor val je op bij andere, krijg je meer waardering en haal je het meest uit jezelf. Het is daarom belangrijk om een goed idee te hebben van jouw mogelijkheden en kwaliteiten zodat andere mensen een goed beeld van jou, en jouw potentie, kunnen krijgen. Dit kan je niet alleen verder helpen in je carrière, maar kan je ook op tal van andere gebieden helpen, zoals op sociaal gebied.
Om goed beeld van jouw eigenschappen te schetsen is het ook belangrijk dat je inziet waar jouw valkuilen liggen en waar jouw grenzen liggen. Het is belangrijk om jezelf te zijn en je niet anders voor te doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat als je een introvert bent en veel behoefte hebt aan afzondering en reflectie, je niet voortdurend jouw grenzen overschrijdt door sociale activiteiten te ondernemen en voortdurend op de voorgrond te staan. Geef op tijd aan waar jij behoefte aan hebt en probeer je niet anders voor te doen.
Voor wie is het belangrijk zich te profileren?
Een beeld van jouw kwaliteiten en eigenschappen schetsen voor de buitenwereld kan voor iedereen nuttig zijn. Zo is het zowel belangrijk voor sollicitanten die zichzelf dienen te presenteren, als voor mensen die naar een promotie toe werken. Ook kan het je helpen in het dagelijks leven en jouw loopbaan meer visie en perspectief bieden. Door een eerlijk beeld te schetsen en dit op een goede manier naar buiten te brengen, weten andere mensen beter waar zij aan toe zijn en hoe zij met jou om kunnen gaan.
Naast dat profileren nuttig kan zijn voor werknemers en werkgevers, profileren bedrijven en organisaties zichzelf ook. Zo bestempelt een bedrijf of onderneming zich bijvoorbeeld met een bepaald imago om te laten zien waarvoor het bedrijf staat en wat het bedrijf daarmee wil bereiken. Door je als bedrijf of organisatie te profileren presenteer je een duidelijk beeld naar de buitenwereld waardoor individuen en andere bedrijven en organisaties altijd exact weten wat jouw bedrijf in huis heeft en wilt bereiken.
De uitdaging van jezelf persoonlijk te profileren
Een objectief zelfbeeld schetsen en dit naar buiten weten te brengen is niet altijd makkelijk. Zo dien je een goede zelfkennis te hebben en dit goed te kunnen vertalen. Belangrijk hierbij is ook dat je je richt tot persoonlijke eigenschappen en je je hierbij kunt onderscheiden van andere mensen.
Veel mensen vinden het lastig om zichzelf goed te profileren omdat ze zichzelf voortdurend met anderen vergelijken en willen voldoen aan een bepaald standaard of imago. Doordat je andere mensen als meetstaaf gebruikt, en net zo wilt presteren als andere, verlies je zicht op je eigen kwaliteiten en eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die voortdurend het voortouw wil nemen omdat dit de cultuur is binnen het bedrijf. Wellicht is deze persoon minder geschikt voor leiderschap en voelt de persoon hierdoor een continu gebrek en angst om niet goed te kunnen presteren.
Er zijn verschillende manieren om je beter te kunnen profileren. Belangrijk is bijvoorbeeld om voldoende kennis te verzamelen. Beantwoord diverse persoonlijke vragen over jezelf en denk bijvoorbeeld goed na over jouw talenten, drijfveren, ambities en motivatie. Probeer de ideeën van andere mensen, en het ‘perfecte’ ideaal, los te laten en focus je enkel op jouw persoonlijk beeld. Zodra je meer over jezelf in kaart hebt gebracht kun je aan de hand van jouw persoonlijke kenmerken een verhaal over jezelf scheppen. Dit verhaal helpt jou om je goed te kunnen profileren naar de buitenwereld.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Wat zijn de gevolgen wanneer je jezelf niet goed profileert
Het is niet altijd makkelijk om een objectief en sterk beeld van jouw eigenschappen en kwaliteiten te schetsen. Veel mensen vinden het lastig om hun eigen kwaliteiten te herkennen of te erkennen. De valkuil hiervan is dat mensen zichzelf een lager zelfbeeld aanpraten en zich hierdoor niet goed profileren naar de buitenwereld. Mensen die zichzelf te weinig profileren hebben vaak te weinig zelfvertrouwen, zijn te verlegen of hebben geen goed zicht op hun kwaliteiten.
Ook komt het vaak voor dat mensen zichzelf beter voor doen dan dat ze zelf zijn en eigenschappen promoten waarover ze zelf niet beschikken. Deze mensen profileren zichzelf juist te veel. Het gevolg hiervan is dat ze voortdurend op hun tenen lopen, het gevoel hebben zichzelf te moeten bewijzen en hierdoor erg veel stress ervaren. Werken onder te veel stress kan op lange termijn veel negatieve gevolgen met zich mee brengen. Zorg er daarom voor dat je een verkeerd zelfbeeld snel herkend en zo snel mogelijk aanpast.
Een veelvoorkomend voorbeeld van een persoon die zich verkeerd profileert is een introvert die zich voordoet als extravert. Wanneer een introvert zich voortdurend wil laten zien als een extrovert, dient deze persoon voortdurend over zijn of haar eigen grenzen te gaan. De persoon ervaart hierdoor voortdurend een gevoel om zichzelf te vertonen en kan zich hierdoor extra vermoeid voelen. Op lange termijn kan dit voor stress zorgen of zelfs voor een burn-out. Het is daarom belangrijk om eerlijk te zijn over jouw zelfbeeld en jezelf zo eerlijk mogelijk te profileren.
Hoe kan ik mezelf beter profileren?
Om je beter te kunnen profileren is het belangrijk om meer zelfstudie te doen. Door jouw eigenschappen en kwaliteiten beter in kaart te brengen kun je namelijk meer over jou als persoon naar buiten brengen. Probeer geregeld te reflecteren en na te gaan waar jouw sterktes en zwaktes zoal liggen. Wees niet bang om andere om een mening te vragen. Wellicht kan een ander jou soms meer over jou vertellen dan je had verwacht.
Om jouw sterke en zwakke eigenschappen in kaart te brengen is het handig om naar scenario’s te kijken. Denk bijvoorbeeld na over een aantal lastige of unieke situaties in jouw leven en kijk hoe jij hierop gereageerd hebt. Belangrijk bij het in kaart brengen van jouw kwaliteiten en eigenschappen, en bij het naar buiten brengen van dit beeld, is het vertrouwen om jezelf te kunnen zijn. Enkel wanneer je eerlijk durft te zijn kun je een betrouwbaar beeld van jezelf schetsen dat overeenkomt met de werkelijkheid. Wees dus eerlijk met jezelf en lieg niet tegen jezelf door je anders voor te doen.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veel gestelde vragen
Bronnen
- Ad.nl – Zo doe je dat: jezelf profileren… – gevonden op 30-09-2022
Link naar pagina op ad.nl - Wikipedia.org – Profileren – gevonden op 30-09-2022
Link naar pagina op wikipedia.org - Yacht.nl – Jezelf profileren: in 5 stappen… – gevonden op 30-09-2022
Link naar pagina op yacht.nl