De laatste tijd lig je ’s avonds lang te malen over je werk. Het lijkt alsof je ineens veel minder energie hebt en je minder kunt concentreren. Maar je hebt hebt nu gewoon even veel deadlines die je moet halen en daarom werk je steeds vaker over. Je wilt sterk zijn. Je wilt doorgaan, want je bent bang om te falen. Misschien wordt je contract niet verlengt als je niet alles op alles zet. Stel je voor dat je tegen je baas zegt dat het je allemaal te veel is? Dan kun je je carrière wel vergeten. Ben jij zo’n echte doorzetter en heb je alles over voor je werk?

Je baan is natuurlijk belangrijk voor je. Je hebt werk nodig om je huur en de rekeningen te betalen, voor je gezin te zorgen en de boodschappen in huis te halen. Daarnaast word je in de samenleving gewaardeerd om je prestaties. Werk bepaalt voor een groot deel jouw aanzien en beïnvloedt je identiteit. Daarom hechten Nederlanders over het algemeen best veel waarde aan hun werk. Maar moet werk het belangrijkste in ons leven zijn? Hoe ver kun je gaan om je baan te behouden?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Gezondheid

Natuurlijk is het goed dat je je inzet voor je baan en er niet snel de kantjes vanaf loopt of snel opgeeft. Waarschijnlijk is je leidinggevende erg tevreden over je. Aan de andere kant is het belangrijk dat je je grenzen kent en weet hoe ver je kunt gaan om je baan te behouden. Je kunt alleen goed werk leveren als je een goede gezondheid hebt. Als je zo ver gaat tot je een burn-out hebt, ben je nog verder van huis.

Herken daarom de signalen die je lichaam geeft dat je te ver gaat. Heb je de laatste tijd last van onverklaarbare kwaaltjes als hoofdpijn of nek- of rugpijn? Kun je de laatste tijd niet meer goed doorslapen en lig je veel wakker? Onderschat niet hoeveel invloed stress op je lichaam kan hebben. Als je lichaam aangeeft dat het te veel is, ben je eigenlijk al te ver gegaan.

Zie ook: Burn-out door gezondheidsproblemen: hoe ga je hier mee om?

Gezinsleven

Een ander signaal dat je te ver gaat voor je werk is dat je gezinsleven eronder begint te lijden. Zie en spreek je je partner en familie nog voldoende? Of breng je steeds meer avonden door op het kantoor? Het is goed te beseffen dat er meer in het leven is dan werk. Veel mensen die zich hun hele leven op hun werk hebben gestort, hebben later spijt dat ze niet meer tijd met hun familie hebben doorgebracht. Bovendien kan je gezin je helpen om afstand te nemen van stress. En werknemers die afstand kunnen nemen, presteren beter.

Zie ook: Verstoorde of zorgwekkende thuissitatie

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Vrije tijd

Het eerste wat meestal wegvalt als je meer tijd aan je werk besteedt, is tijd voor ontspanning. Merk je dat je nooit meer toekomt aan je hobby’s? Kom je zo moe thuis van je werk dat je nergens meer energie voor hebt? Of ben je zelfs in de weekenden aan het piekeren over je werk? Vrije tijd heb je nodig om op te laden. Het kan natuurlijk af en toe gebeuren dat er een klus geklaard moet worden.

Maar als je al een lange tijd je vrije tijd opoffert om je baan te behouden, ga je waarschijnlijk te ver. Houd daarom niet telkens vast aan de hoop dat het straks beter gaat. Ga niet zover om je baan te behouden dat je gezondheid, gezinsleven of vrije tijd eronder begint te lijden. Door de juiste balans hierin te vinden, kun je veel stress en zelfs een burn-out voorkomen.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *