We hebben allemaal onze sterke en zwakke punten. Wij, mensen, bezitten allemaal bepaalde karaktereigenschappen die ons uniek maken. Een van de interessantste karaktereigenschappen die veel mensen bezitten is introversie. Sommigen zouden dit omschrijven als verlegen zijn, of het hebben van sociale angst. Echter, in werkelijkheid is het heel anders dan die twee kenmerken. Introvert zijn is dan ook complexer dan veel mensen zich realiseren.

Het is van groot belang om te begrijpen wat de betekenis is van introvert zijn, omdat het de manier waarop je denkt, voelt en gedraagt in bepaalde situaties kan beïnvloeden. Het kan je kan helpen je sterke punten te identificeren en op de juiste manier te gebruiken.

Wat betekent introversie?

Introversie is een van de verschillende persoonlijkheidskenmerken. Op het basaalste niveau gaat het over hoe je reageert op en hoe je stimulatie verwerkt. Sommige mensen vinden de omgang met andere mensen stimulerend, en voor anderen kan sociale interactie echter overweldigend en vermoeiend zijn. Introverte mensen hebben minder stimulatie van hun omgeving nodig dan extraverte mensen; ze hebben niet zoveel interactie met anderen nodig om gelukkig te blijven.

Dit betekent niet dat introverte mensen asociaal zijn of dat ze een hekel hebben aan mensen; het betekent alleen dat ze ergens anders hun energie vandaan halen. En hoewel er veel misvattingen zijn over wat het betekent om introvert te zijn, zijn er ook tal van manieren om het leven op je eigen voorwaarden te leven, zelfs als je jezelf als zodanig identificeert.

Hoe herken ik een introvert?

Net zoals we niet kunnen zien of iemand een nachtmens of een ochtendmens is door naar hen te kijken, kunnen we ook niet per se zien of iemand introvert is door naar hen te kijken. Enkele veelvoorkomende persoonlijkheidskenmerken die door de meeste introverte mensen worden gedeeld, zijn onder meer gevoeligheid voor prikkels. Dit betekent dat ze waarschijnlijk overprikkeld worden in luide en drukke omgevingen, waardoor ze luide en drukke sociale evenementen liever vermijden.

een introvert zondert zich af in drukke situaties

Ze kunnen ook moeite hebben met het snel verwerken van grote hoeveelheden informatie, waardoor het voor hen moeilijk kan zijn om met meerdere gesprekken tegelijk te voeren. Een introvert is misschien wat meer teruggetrokken dan anderen en geeft misschien zelfs de voorkeur aan één-op-één interacties met goede vrienden of familieleden boven interacties met grote groepen mensen.

Uitdagingen voor iemand met een introvert karakter?

Extraverte mensen zullen zich eerder kandidaat stelen voor klassenvoorzitter, een openbare toespraak houden of solliciteren naar hun droombaan. Introverte mensen neigen daarentegen naar eenzaamheid: het duurt langer om sociaal op te warmen en ze zijn meer geneigd om afleiding (zowel intern als extern) buiten te sluiten om zich bijvoorbeeld op één interesse te concentreren.

In veel opzichten maakt introvert zijn deel uit van wat mensen uniek maakt, maar er zijn ook enkele nadelen aan introvert zijn die het leven soms moeilijk kunnen maken. Als de introvert bijvoorbeeld geen stappen onderneemt om zijn of haar “natuurlijke neigingen” te overwinnen, zou uiteindelijk elke sociale interactie het liefste vermeden worden, en dat is uiteraard lastig te realiseren (en ook niet gezond).

Het verband tussen introversie, stress en burn-out

Hoewel introvert zijn op zich geen probleem is, kan het voor introverte mensen aardig stressvol zijn. Het verband tussen stress en introvert zijn, is een soort van tweerichtingsverkeer: aan de ene kant kan een introvert persoon gedwongen worden om te socializen wat stress kan veroorzaken, omdat ze er simpelweg niet erg goed in zijn en er totaal niet van genieten. Aan de andere kant voelen veel introverte mensen zich ook gestrest vanwege hun eigen houding ten opzichte van socialisatie.

In onze maatschappij worden we bijna voortdurend gedwongen om met andere mensen om te gaan en met ze te communiceren; alsof we geen andere keus hebben. Dit geldt met name in de arbeidswereld, en al helemaal wanneer we een baan hebben waarvoor we eigenlijk extravert moeten zijn. Denk hierbij aan een baan zoals een verkoopvertegenwoordiger of een baan waarin er veel openbaar of in teamverband gesproken of overlegd moet worden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Vanwege hun karaktereigenschap kunnen veel introverte mensen echter niet zo goed met deze situaties omgaan en raken ze snel opgebrand. Dat vergroot de kans op ziekteverzuim, wat voor nog meer problemen en stress zorgt. Dit kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een burn-out.

Een andere reden waarom introvert zijn stress of een burn-out kan veroorzaken, is omdat ze meer worden beïnvloed door veranderingen in hun omgeving dan extraverte mensen. Ook al kunnen misschien beter met stress omgaan als ze eraan gewend zijn, het is nog steeds beter voor de gezondheid als men zich niet vaak gestrest voelt. Het is van groot belang om ontspannen te zijn om je lichaam en geest goed te laten functioneren!

Ook het continue onbegrip van andere mensen kan voor stress zorgen, en in sommige gevallen ook tot een burn-out leiden. Veel mensen beschouwen introverte mensen ten onrechte als onvriendelijk of onbeleefd omdat ze denken dat ze niet in anderen geïnteresseerd zijn. Echter is in de meeste gevallen het tegendeel waar; ze weten niet altijd hoe ze zich moeten gedragen in de buurt van mensen die ze niet zo goed kennen, of in de buurt van mensen die extravert en luidruchtig zijn.

De kracht van een introvert

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat extraverte mensen “sterker” zijn, maar er zijn eigenlijk veel aspecten van onze persoonlijkheid waar introverte mensen juist sterker kunnen zijn dan extraverte mensen. Psychologen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat introverte mensen mogelijk beter in staat zijn om zich te concentreren en informatie op een effectievere manier te verwerken. Dit komt voornamelijk omdat ze onbelangrijke stimuli om hen heen eruit kunnen filteren.

Een ander gebied waarop introverte mensen een voordeel kunnen hebben, is een-op-een communicatie. Omdat introverte mensen over het algemeen goede luisteraars zijn, kunnen ze vaak gemakkelijk de standpunten van andere mensen begrijpen. Ze voelen zich vaak op hun gemak wanneer het er toe doet en weten hoe ze hun mening kunnen laten horen zonder aanmatigend te lijken.

de kracht van een introvert

Hoewel je misschien denkt dat introvert zijn zou betekenen dat je geen zelfvertrouwen hebt, tonen onderzoeken aan dat dit niet noodzakelijkerwijs van invloed is op je niveau van zelfrespect of je perceptie van jezelf. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat introverte mensen een hoger zelfbeeld hebben dan extraverte mensen!

Tips om introversie voor mij te laten werken

De kunst is echt een evenwichtsoefening: aan de ene kant moet je voldoende vertrouwen hebben in je persoonlijkheidstype om te spreken en aan te geven wat je nodig hebt. Aan de andere kant wil je ook niet dat mensen je capaciteiten onderschatten alleen omdat je stil bent. Hier zijn enkele tips om die balans te vinden en ervoor te zorgen dat introvert zijn voor jou werkt in zowel werk- als sociale situaties.

Omarm introvert zijn

Je bent geen “gebroken extravert” zoals sommige mensen en websites beweren. In plaats van jezelf te schamen voor wie je werkelijk bent, begin het te omarmen. Zelfverzekerdheid komt vaak voort uit zelfbewustzijn en vervolgens acceptatie. Overweeg hoe je je tijd zo gunstig mogelijk kunt indelen en gebruiken om juist van je sterke kanten te profiteren.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Besef dat je als introvert bedachtzaamheid, balans, creativiteit, organisatie, zorgzaamheid en vastberadenheid naar de werkplek kunt brengen. Je moet jezelf gaan zien als een waardevol persoon wiens stem gehoord moet worden. ‘Stil’ moet niet ‘stil’ betekenen over zaken die belangrijk voor je zijn.

Neem regelmatig een momentje

Zorg ervoor dat je gedurende je dag regelmatig een momentje voor jezelf neemt. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, of ga lunchen in een rustig park. Je kunt je in deze tijden misschien zelfbewust voelen, maar het is echt oké. Dit zijn jouw momenten van eenzaamheid en daar is niets mis mee. Je kunt de tijd gebruiken om je voor te bereiden op een belangrijke vergadering, of om gewoon even bij te komen. Simpelweg een momentje nemen om een paar minuten te lezen en te ontsnappen. Deze tijd geeft je nieuwe energie voor de rest van de dag.

Kijk voor een baan met weinig sociale interactie

Als je een introvert bent, is het natuurlijk geweldig om niet continu met andere mensen hoeven samen te werken. Dat je gewoon je werk kunt doen, zonder “lastiggevallen” te worden. Kijk daarom voor een baan waarin je sociale interactie kunt beperken, of in ieder geval het fysieke aspect ervan. Een baan waarin je veel via de email kunt afhandelen, of een manier waarmee je online je geld kunt verdienen is wellicht iets voor jou.

Werk beter samen met een introvert persoon

Effectief communiceren met iemand die introvert is, is eigenlijk niet anders dan werken met andere teamleden; ze hebben hun eigen sterke en zwakke punten, net als de rest. Vanwege hun neiging om te luisteren, na te denken voordat ze spreken en niet in situaties te springen zonder dingen van tevoren te plannen, kan een introvert persoon bijzonder nuttig zijn bij brainstormsessies en vergaderingen.

Het is echter wel zo dat wanneer managers spreken met of leidinggeven aan een team dat introverte mensen heeft, managers moeten begrijpen dat de introverte teamleden mogelijk meer tijd nodig hebben om nieuwe informatie te verwerken of meer tijd nodig hebben voordat ze een vraag goed kunnen beantwoorden. Geduld en een rustige benadering zal vooral effectief zijn bij het benaderen en samenwerken met een introvert persoon.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Een introvert is een persoon met de kwaliteiten van een persoonlijkheidstype dat bekend staat als introversie. Dat betekent dat zij zich meer op hun innerlijke gedachten en ideeën concentreren, dan op wat er om hen heen gebeurt. Zij brengen graag tijd door met slechts één of twee mensen, in plaats van met grote groepen of mensenmassa’s.

De grootste uitdaging voor een introvert is omgaan met onbegrip. Onterecht worden personen met introversie bezien als verlegen of zwak. Het is een uitdaging voor een introvert om zich te laten gelden in een groep of snel te reageren op een veranderende situatie.

De omgang met een introvert persoon is niet veel anders dan met een ieder ander. Het is nuttig te begrijpen waar de sterke punten liggen van een introvert en in je communicatie te kiezen voor een rustige en vriendelijke benadering zodat hij of zij tijd heeft zijn gedachten te vormen en zich te uiten.

Introverte mensen zijn doorgaans stiller, terughoudender en meer in zichzelf gekeerd. In tegenstelling tot extraverte mensen, die energie halen uit sociale interactie, moeten introverte mensen energie steken in sociale situaties en daarmee kan dit vermoeiend zijn.

Bronnen

 1. Wikipedia – Introvert en extravert – gevonden op 01-04-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 2. psychologiemagazine.nl – Introversie – gevonden op 01-04-2022
  Link naar pagina op psychologiemagazine.nl
 3. GezondNu.nl – Ontdek de kracht van introversie – gevonden op 01-04-2022
  Link naar pagina op gezondnu.nl
 4. WGU.edu – Do Introverts Have the Right Teacher… – gevonden op 01-04-2022
  Link naar pagina op wgu.edu

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *