Met je mond vol tanden staan, niet zeker weten wat de beste stap is, je om laten praten. Grote kans dat je dit soort gevoelens herkent of iets soortgelijks wel eens hebt meegemaakt. Zelfverzekerd zijn is een grote uitdaging, en veel mensen kennen het om zelfbewust te zijn. Hoe bouw je zelfvertrouwen op? En wat betekent het om niet zo zelfverzekerd te zijn?
Laten we eerst duidelijk zijn over het volgende: Een ‘gebrek’ aan zelfverzekerdheid is heel normaal en is niets om je over te schamen. Je gedachten, gevoelen en ervaringen kunnen je onzeker maken, dus het is zeker niet makkelijk om vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Daarom delen we graag praktische tips met je, zodat je wat houvast krijgt bij dit uitdagende onderwerp.
Ben ik zelfverzekerd?
Zelfkennis is de eerste stap om er achter te komen waar je grenzen liggen. Onzekerheid uit zich bij iedereen namelijk anders. Daarom is het goed om te onderzoeken in welke situaties er een gevoel van onzekerheid bij je naar boven komt. Zodra je bewust wordt van je neigingen en gevoelens, kun je je gedrag in kaart gaan brengen.
Hoe geldt dit voor jou? Misschien heb je binnenkort een presentatie waar je enorm zenuwachtig over bent omdat je denkt dat mensen kritiek op je zullen hebben. Of je hebt de indruk dat een collega op je neerkijkt, wat je erg persoonlijk neemt. Misschien heb je familieleden of klasgenoten met een sterke mening, waar je je telkens weer door overrompeld voelt.
Ook kan je zelfbeeld deuken uit het verleden hebben opgelopen. Neem bijvoorbeeld personen met autoriteit in je leven die je vroeger kwaad hebben gedaan. Dit kan door een negatieve opvoeding, zoals ouders die zich niet – of juist teveel – met je hebben bemoeid. Wanneer je ouders te hard voor je waren als kind, kan het ervoor zorgen dat je je nooit goed genoeg voelde. Waren ze juist te beschermend, kan dit ertoe leiden dat je de uitdagingen van het leven niet zo goed aan kan.
Andere oorzaken van een gebrek aan zelfverzekerdheid zijn pesten, schuldgevoelens en jezelf vergelijken met anderen. De trieste realiteit is dat mensen die door keer op keer (van leeftijdgenoten) horen dat ze waardeloos zijn, dit op gegeven moment kunnen gaan geloven. Wanneer we iets in het verleden hebben gedaan waar we ons over schamen, kan dit een grote schaduw werpen op ons zelfvertrouwen. En, wanneer we onszelf continu vergelijken met anderen kunnen we het gevoel krijgen dat we ernstig tekortschieten.
Loop deze oorzaken eens goed bij langs, en bekijk dan kritisch wat op jou van toepassing is en wat het met je doet. Zodra je weet hoe het komt dat je je niet zelfverzekerd voelt, kun je er iets aan doen. Maar wat betekent het eigenlijk om zelfverzekerd te zijn?
Wat is precies zelfverzekerd zijn?
Zelfvertrouwen en zelfverzekerd zijn omvat je houding over je eigen kunnen, je eigenschappen en vaardigheden. Het houdt in dat je een gevoel van controle over je leven hebt en dat je daarbij jezelf vertrouwt en accepteert. Als je zelfverzekerd bent houdt dit in dat je goed genoeg bent, zowel voor jezelf als in je relatie naar anderen toe. Dus je hebt dan een positief zelfbeeld.
Daarnaast ken je je eigen krachten en zwaktes en weet je hoe je realistische doelen stelt voor jezelf. Je kunt kritiek aan, hebt assertieve communicatie en je bent trots op wie je bent. Hierdoor heb je plezier in wat je doet, omdat je de taken van het leven zelfverzekerd aan kunt vliegen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, of niet?
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
De gevolgen van een gebrek aan zelfvertrouwen
Jezelf accepteren zoals je bent. Dat klinkt misschien logisch, maar kan in de praktijk helaas een hele kluif zijn. Ieder mens heeft namelijk onzekerheden, angsten en vaak ook nare ervaringen meegemaakt. Wanneer je niet zelfverzekerd bent, kun je veel twijfels gaan ervaren. Twijfels over jezelf, je eigen leven en je toekomst.
Door een gebrek aan zelfvertrouwen kun je moeite hebben om anderen te vertrouwen. Daarnaast kan je een passieve of onderdanige houding gaan ontwikkelen. Soms voel je je minder dan anderen of zelfs ongeliefd. Ook kan je vaak moeilijker omgaan met kritiek.
Het interessante aan je gevoel van zelfverzekerdheid is dat het meestal weinig te maken heeft met je vaardigheden, maar juist des te meer met je percepties. Dus hoe je over jezelf denkt beïnvloedt je zelfvertrouwen. Wanneer de gedachten over je persoonlijkheid tekort schieten kan dit verstrekkende gevolgen hebben op het vertrouwen in jezelf.
De link tussen niet zelfverzekerd zijn en stress
Zoals we al zagen heeft het gevolgen op verschillende vlakken van je persoonlijkheid wanneer je niet zelfverzekerd bent. Deze gevolgen op jou als persoon kunnen er vervolgens weer voor zorgen dat je stress begint te ervaren. Hoe kan dit in de praktijk gaan?
Neem bijvoorbeeld eens de twijfels over jezelf. Het kan zijn dat je op bepaalde gebieden van je leven zo veel twijfel voelt dat je brein erop geconditioneerd is. Oftewel, je twijfelt zo sterk over je kunnen dat je niet meer weet hoe je iets moet aanvliegen. Hierdoor kun je enorm gaan malen en je hoofd overbelasten. Door deze overbelasting krijg je stress, met alle klachten daarvan tot gevolg.
Of denk aan de invloed van zelfverzekerd zijn op je relatie met anderen. Wanneer je weinig vertrouwen hebt in anderen kan het zijn dat je vaker conflicten hebt. Deze conflicten gaan je niet in de koude kleren zitten en kunnen je dag en nacht bezighouden. Ook kan het er helaas voor zorgen dat je wereldje kleiner wordt, waardoor je weinig steun bij anderen voelt. Nu verschilt dit natuurlijk per persoon. Zo maakt het bijvoorbeeld uit of je introvert of extravert bent.
Hoe wordt je zelfverzekerd?
Om eerst even realistische verwachtingen te scheppen: Zo maar even zelfverzekerd worden zit er waarschijnlijk niet in. Veranderingen in persoonlijkheid komen helaas niet van de ene op de andere dag, en hebben tijd nodig om te ontwikkelen.
Dus de allereerste tip is om jezelf echt die tijd te gunnen. Juist als je jezelf de tijd geeft maak je het niet te moeilijk voor jezelf en hou je er misschien zelfs wat plezier in.
Probeer daarnaast om de eerder genoemde oorzaken te gebruiken. Wanneer je ontdekt waardoor je zelfvertrouwen lager is dan je zou willen, kun je de oorzaak aanpakken. Als het in jouw geval komt door dingen uit je jeugd, kijk dan of je in gesprek kunt gaan met een psycholoog die je daarbij kan helpen.
Vier tips om meer zelfverzekerd te zijn
Dan wordt het nu tijd om praktisch te kijken hoe je sterker in je schoenen kunt staan. Misschien spannend omdat je onzeker bent, maar probeer erop te vertrouwen dat deze praktische tips een investering voor je persoonlijkheid zijn.
Accepteer dat iedereen menselijk is
Een van de eerste gezonde stappen die je kunt zetten om zelfverzekerder te worden is om te accepteren dat niemand perfect is, en dat iedereen fouten maakt. Als je dit een beetje onder de knie krijgt, ga je je eigen tekortkomingen in een ander licht zien.
Misschien zijn er personen waar je tegenop kijkt. Maar besef dan dat ook zij hun onzekerheden en zwakheden hebben. En vergeet niet dat mensen die zelfverzekerd overkomen, vaak zo overkomen door de ervaring die ze hebben opgedaan. Die ervaring is niet zomaar opgedaan, dus momenten van onzekerheid hoorden daar ongetwijfeld bij.
Erken je sterke punten
Ga eens goed na wat je sterke punten zijn. Denk hierbij niet alleen aan vaardigheden, maar ook aan je eigenschappen. Schrijf ze eens voor jezelf op, dit kan zowel mentaal als letterlijk. Als je ze letterlijk opschrijft kun je er later nog eens naar kijken.
Wanneer je al je krachten op een rijtje ziet staan ben je misschien verbaasd! Geef jezelf een oprecht en verdiend compliment voor alle moeite die je doet en de voortgang die je al hebt gemaakt.
Accepteer je zwakke punten
Vaak lastiger dan je krachten ontdekken: Je zwaktes onder ogen komen. We willen vaak sterk overkomen, zowel richting anderen als naar onszelf. De maatschappij zit op veel gebieden algemeen zo in elkaar dat fouten maken verkeerd is, waardoor velen zich groot willen houden.
Dit kan ontzettend verraderlijk zijn, omdat we zo nooit onze zwaktes onder ogen komen. Kom je jezelf ergens in tegen, probeer hier dan eens niet tegen te vechten en het gevoel just toe te laten. Wat zegt het over jezelf? Wat kan je ervan leren? En hoe zou het anders kunnen?
Doe dit vooral niet op een kritische of afkeurende manier, want wanneer je jezelf berispt kan het je juist weer minder zelfverzekerd maken.
Stel realistische doelen
Nog een valkuil waar de maatschappij erg handig in is geworden: Voor iedereen dezelfde maatstaf om aan te voldoen. Op allerlei gebieden moet je ergens aan voldoen. Op school moet je goede cijfers halen, op je werk moet je presteren, en eigenlijk moet je op privégebied toch ook ‘wat voorstellen’ door bijvoorbeeld doelen te halen in sport of vrijwilligerswerk.
Dit alles kan ontzettend veel druk geven. Gun jezelf daarom écht de voldoening van haalbare doelen. Kies hierin je eigen weg en laat je niet gek maken door wat anderen doen. Niet alleen verlaag je hiermee de druk, ook wordt je er veel blijer van als je doelen stelt die echt bij jou passen.
Komt de druk van buitenaf? Onderzoek dan wat je kunt doen om anders met deze druk om te gaan. Heb je bijvoorbeeld een familielid dat eigenlijk van je verwacht dat je een bepaalde baan hebt? Kijk dan of je erover kunt praten, of dat je eraan kunt werken om deze ‘raad’ naast je neer te leggen.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- usf.edu – What is self-confidence? – Gevonden op 26-09-2022
Link naar artikel - cornerstone.edu – Simple yet powerful ways to grow in self-confidence – Gevonden op 26-09-2022
Link naar artikel - uoregon.edu – The Path to Self-Confidence – Gevonden op 26-09-2022
Link naar artikel - voorpositiviteit.nl – 7 toepasbare tips om zelfverzekerd over te komen – Gevonden op 26-09-2022
Link naar artikel