Heb jij de neiging om dingen te vermijden? Ga jij bepaalde situaties of gesprekken uit de weg? Dan vertoon jij mogelijk vermijdingsgedrag. In deze blog lees je wat vermijdingsgedrag is, hoe je hierdoor stress kunt krijgen en geven we je tips om hiermee om te gaan.

Wat is vermijdingsgedrag

Vermijden betekent dat iemand ervoor zorgt dat iets niet gebeurt. Je tracht bepaalde dingen te vermijden. Vermijdingsgedrag zorgt ervoor dat een persoon plaatsen gaat vermijden, waar deze angstig voor is en vroeger bijvoorbeeld iets naars heeft ervaren. Het kan overgaan tot een enkelvoudige angst zoals bang voor liften. Deze persoon zal overal liften proberen te vermijden.

Hoe herken je vermijdingsgedrag?

Vaak gaan mensen met vermijdingsgedrag steeds een stapje verder om angstige plekken en/of situaties vermijden. Denk maar even aan iemand die bang is voor liften. Wanneer deze persoon bij een flat naar binnen moet met tien verdiepingen, dan zal deze persoon nog steeds de lift niet in stappen, doordat de angst te groot is dat de lift vast loopt of naar beneden stort. Je herkent vermijdingsgedrag vooral aan het gedrag van iemand. Iemand doet er alles aan om ervoor te zorgen dat iets niet gebeurt.

vermijdingsgedrag ontstaat door het ontwijken van angstige situaties

In welke situatie herken je het?

Vermijdingsgedrag is een afweermechanisme waarbij je een situatie tracht te ontlopen die geassocieerd wordt met onaangename gevoelens. Het gaat vaak hand in hand met uitstelgedrag en het versterkt de negatieve gevoelens. In het dagelijks leven zijn er ontelbaar veel voorbeelden te vinden. Zo zijn er kleine en grote vormen van vermijdingsgedrag. Het is belangrijk om vermijdingsgedrag aan te pakken, omdat dit anders je angsten voor iets versterkt. Het zal je leven lastiger maken, omdat je veel dingen waar je angstig voor bent uit de weg zal gaan. Dat kost veel energie. Vermijdingsgedrag pak je aan door je angsten opzij te zetten en uitstelgedrag aan te pakken.

Oorzaken vermijdingsgedrag

Wanneer iets oncomfortabel aanvoelt, ga je dat liever uit de weg. Meestal ervaar je een angstig gevoel, waardoor je er liever niet komt. Wanneer je op een bepaald moment in je leven vervelende dingen hebt meegemaakt wil je dit een volgende keer vermijden. Nu is dit in het geval van de lift nog niet zo’n groot probleem (je kunt immers de trap nemen). Het wordt vervelender wanneer het aan thema’s raakt als:

Dit zijn thema’s die vaak samenhangen met de angst om dingen verkeerd te doen of de angst dat je wordt buitengesloten. Wat je doet is de confrontatie vermijden zodat je niet opnieuw wordt geconfronteerd met de angst. Het probleem is dat je hier een prijs voor betaald, het gaat namelijk ten koste van jezelf. Dit is vaak de kern van een burn-out. Je bent opgebrand omdat je ernstig over je grens bent gegaan. Gelukkig zijn dit gevoel en je angst wel te overwinnen. Een goede coach kan je hierbij helpen. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wat als je doorschiet in een bepaalde eigenschap?

Wanneer je extreem vermijdingsgedrag vertoont, uit dit zich uiteindelijk in paniekaanvallen, stress en een burn-out. De meest voorkomende symptomen mensen met een burn-out zijn: je niet jezelf voelen, slecht slapen, onrustig, prikkelbaar en futloos zijn. Vaak gaan deze klachten ook gepaard met een vorm van vermijdingsgedrag. Het is dus nodig om je over angsten heen te zetten, maar dat is niet gemakkelijk.

Gevolgen vermijdingsgedrag

De gevolgen van vermijdingsgedrag zijn vervelend. Het uit de weg gaan van plekken en situaties die veel angst oproepen, hebben negatieve gevolgen voor je leven. De kwaliteit van je leven wordt minder, maar ook die van je omgeving. Door te vermijden, blijft je angst in stand. Juist omdat je het wilt vermijden, worden je angsten groter. 

Vermijdingsgedrag in het dagelijks leven

Een opvallende vorm van vermijdingsgedrag vinden we terug bij mensen die lijden aan een fobie. Iemand die bang is voor spinnen, zal situaties waar spinnen zijn opvallend links laten liggen. Ook op kleinere schaal vertonen mensen heel snel vermijdingsgedrag. Een lastige e-mail op je werk nog even uit de weg gaan of niet naar de stad gaan of drukke plekken, omdat je bang bent voor een paniekaanval (zie onze podcast over paniek aanvallen). Ook in relaties komt vermijdingsgedrag veel voor: stel dat je partner niet goed om kan met commentaar, dan kun je ervoor kiezen om expres niets te zeggen om onprettige reacties te vermijden. Zo zijn er een hoop grote en minder grotere vormen van vermijdingsgedrag.

Relatie met stress en burn-out

Mensen krijgen veel stress wanneer ze niet om kunnen gaan met negatieve emoties. Dit wordt in verband gebracht met kwetsbaarheid voor verschillende negatieve psychische uitkomsten en wordt ook geassocieerd met vlucht- en vermijdingsgedrag zoals uitstelgedrag en angst. Wanneer je te lang dingen vermijdt, zorgt dit voor veel stress. Hoe langer je rondloopt met stress, hoe groter de kans op een burn-out. 

Tips om vermijdingsgedrag aan te pakken

Bedenk goed voor jezelf wat je precies angstig maakt en waar komt dit vandaan? Wanneer je dit goed weet en kan aanpakken, zal je geen vermijdingsgedrag meer tonen. Je kunt je over angsten en fobieën heen zetten met behulp van een goede coach. Zorg ervoor dat je je verplichten nakomt in plaats van ze uit te stellen. Doe dit met veel enthousiasme en motivatie. Je kunt niet altijd alles met veel plezier doen, maar het is wel belangrijk dat je je verantwoordelijk opstelt en dingen oplost. Bovendien zal je achteraf heel tevreden zijn dat je deze onaangename dingen direct hebt opgelost en zorg je hiermee dat je geen extra zorgen krijgt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *