Wanneer een medewerker te maken krijgt met een burn-out, heeft dat niet alleen impact op de medewerker, maar ook op het hele bedrijf. Het is dan natuurlijk het mooist als de medewerker uiteindelijk volledig herstelt en weer terug kan keren in zijn oude functie.

Maar wat als terugkeren in de oude functie niet mogelijk is? Wat als de medewerker het niet aankan, of wat als het vanuit bedrijfsperspectief niet mogelijk is? In dit artikel lees je wat in zo’n geval jouw opties als leidinggevende zijn.

Werknemer kan niet re-integreren

Werknemer kan niet re-integreren

Er zijn verschillende redenen waarom het vanuit bedrijfsperspectief en het welzijn van de medewerker niet slim is om op het oude niveau terug te keren. De burn-out mag natuurlijk niet gezien worden als falen of als teken dat de medewerker te zwak was voor de functie. Maar soms is terugkeren op de oude plek gewoon niet de beste optie.

Combinatie van factoren

Een burn-out komt vaak opzetten door een combinatie van werkdruk, stress en persoonlijke problematiek. Het is in de meeste gevallen dus niet 100% werkgerelateerd. Daar moet je rekening mee houden bij de re-integratie. Terugkeer op oud niveau is zeker mogelijk, maar een bedrijf moet daar veel tijd insteken. Stapsgewijs kan iemand met een burn-out terugkeren. Dit betekent dat de functie niet (meteen) voor de volle 100% door de medewerker kan worden vervuld. Dit heeft uiteraard veel invloed op de prestaties van het bedrijf. Daarom is het handig om een extra werkkracht in te huren, of de medewerker een functie te geven die op dat moment beter past.

Blijvende klachten

Ook genezen de mensen niet ‘ineens’ van een burn-out. Helaas houdt een deel zelfs chronische klachten over aan een burn-out. Daarnaast heeft een burn-out zo’n grote impact op iemands leven, dat veel mensen na een burn-out het gevoel hebben dat ze moeilijk op het oude niveau kunnen presteren. Wil je dat de medewerker niet na een aantal weken of maanden weer uitvalt en met klachten thuis zit? Dan is het aan te raden om in gesprek te gaan om de overige mogelijkheden te bespreken.

Werknemer kan niet re-integreren

1e spoor | Een andere functie binnen het bedrijf

Wanneer er gekeken wordt of er een andere geschikte functie binnen het bedrijf beschikbaar is, wordt er gesproken over een 1e spoor re-integratie. Had de medewerker een functie met veel verantwoordelijkheid en zijn deze taken nu minder haalbaar? Wellicht is er een andere functie binnen het bedrijf waar de medewerker in zijn huidige situatie beter tot zijn of haar recht komt.

Coachingstraject

Je wilt hem of haar natuurlijk niet te veel belasten. Kies daarom een functie die goed aansluit bij zijn of haar capaciteiten. Wij bevelen het van harte aan om de medewerker een coachingstraject aan te bieden. Dankzij zo’n traject kan de medewerker een beter beeld krijgen van zijn of haar sterke punten en eerder valkuilen inzien. Dit voorkomt dat hij of zij terugvalt in oude gewoonten en opnieuw opbrandt.

Een bedrijf heeft meer aan een medewerker die met plezier en gemak voor de volle 100% een functie kan uitvoeren dan aan een medewerker die met hangen en wurgen een minder percentage bereikt. Ook als het uiteindelijke doel is om iemand weer terug te laten keren op de oude functie, dan kan zeker in het begin van het re-integratietraject een andere functie binnen het bedrijf het beste zijn. Dat geldt voor zowel de medewerker als voor het bedrijf.

werknemer kan niet terug kan keren na burn-out zijn / haar oude werkplek?

2e spoor | Een functie buiten het bedrijf

Heb je binnen het bedrijf geen andere functie of taken die de medewerker kan oppakken? Dan kun je iemand met een burn-out niet zomaar ontslaan. Je bent als bedrijf dan verplicht om buiten het bedrijf om een geschikte functie te vinden voor de medewerker. Dit wordt ook wel 2e spoor re-integratie genoemd. Je kunt iemand met een burn-out niet zomaar ontslaan, maar je hoeft de medewerker ook niet verplicht op te nemen in het bedrijf. Je kunt samen met de medewerker op zoek gaan naar een aansluitende functie buiten het bedrijf.

Samen met de bedrijfsarts die de werknemer met burn-out begeleidt, moet er gekeken worden of er echt geen arbeidsmogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Wanneer dit niet het geval is, moet dit officieel worden vermeld in het re-integratiedossier. Ook moet er genoteerd worden wat jij als leidinggevende hebt gedaan om de medewerker weer binnen jouw bedrijf te laten werken. Vervolgens ben je als leidinggevende verantwoordelijk om aan te geven wat passende arbeidstaken zijn voor de werknemer. Zo weet het volgende bedrijf waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten en aanbieden.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Meer informatie over Spoor 2 trajecten is te vinden op de website van het UWV

werknemer kan niet terug kan keren na burn-out zijn / haar oude werkplek?

De medewerker ontslaan

Wanneer je medewerker verzuimt en je als leidinggevende te horen krijgt dat de medewerker een burn-out heeft, dan is het aantrekkelijk om aan ontslag te denken. De kosten kunnen namelijk snel oplopen wanneer een medewerker door een burn-out niet inzetbaar is. Een burn-out heeft een lange verzuimtijd. Dit is natuurlijk funest voor het bedrijf. Toch is het niet mogelijk om iemand met een burn-out de deur te wijzen.

Opzegverbod

Iemand met een burn-out is tijdelijk arbeidsongeschikt. Officieel mag je iemand in de eerste twee jaar dat hij of zij arbeidsongeschikt is niet ontslaan. Dit wordt het opzegverbod genoemd. Dit beschermt de werknemer zodat hij of zij niet direct ontslagen kan worden wanneer er sprake is van ziekte. Wanneer dit termijn van twee jaar voorbij is, heb je als werkgever andere mogelijkheden.

werknemer kan niet terug kan keren na burn-out zijn / haar oude werkplek?

Richten op re-integratie

Als werkgever moet je er alles aan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het re-integratietraject komt namelijk van twee kanten: zowel van de werknemer als van de werkgever. Het is daarom belangrijk om het re-integratiedossier zorgvuldig bij te houden. Wanneer de werknemer zich meerdere malen niet houdt aan de afspraken van de re-integratie en je op papier kunt bewijzen dat je er alles aan hebt gedaan, dan is het mogelijk om iemand met een burn-out te ontslaan.

Is de werknemer na een ziekteperiode van twee jaar nog steeds niet in staat om te werken? En ziet het er niet na uit dat hij of zij binnen 26 weken weer aan de slag kan? Ook dan heb je als werkgever de mogelijkheid om een ontslag in te dienen.

Verzuim verkorten

Zoals je kunt lezen, heb je als werkgever pas na twee jaar de mogelijkheid om eenzijdig iets aan de situatie te doen. Het is dus zeker in jouw voordeel dat de werknemer eerder terug kan keren. Een goede re-integratie is dan cruciaal voor het herstel van de medewerker.

Voor het bedrijf is het in voordelig dat de medewerker een succesvolle 1e spoor re-integratie kan volbrengen. Ga met de medewerker in gesprek en bekijk wat de opties zijn. Het is sterk aan te raden om hierbij deskundig advies in te roepen.

Kies bijvoorbeeld voor de hulp van een burn-outcoach die kan helpen bij het effectief herstellen van de burn-out. Zo krijg je als werkgever èn werknemer de meeste eerlijke kans voor een goede oplossing.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout
Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Robin Peelen schreef:

    Hi,
    Ik ben na een lang tijd ziek te zijn nog steeds niet beter en ik wordt door mij werknemer verplicht om terug te keren en ik zit dat niet zitten om bij de zelfde werkgever terug te keren, wat kan ik nu doen?

    1. Hey Robin, hoewel ik je niet precies kan vertellen wat je moet doen kan ik wellicht wel wat tips geven: Als je niet klaar bent om terug te gaan naar je werkplek is het goed om dat gevoel duidelijk te communiceren. Onderzoek welke opties er zijn om je werksituatie te veranderen, zodat je het werkbaar zou worden of dat het gedeeltelijk mogelijk is om terug te keren. Bescherm je grenzen, maar zoek naar een oplossing die voor beide werkt. Mocht het nodig zijn is het goed om juridisch advies in te winnen over wat je opties en rechten precies zijn. Ik hoop dat je er samen uit komt en je weer met plezier naar je werk kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *