Een burn-out heeft een diepe impact op jouw leven. De gevolgen van een burn-out kunnen van tijdelijke aard zijn, maar in veel gevallen wortelen de gevolgen van een burn-out zich verder door. In dit artikel lees je wat de gevolgen van een burn-out zijn en betekenen in het dagelijks leven.
Relatieproblemen
Een burn-out heeft niet alleen impact op jou, maar ook op iedereen om je heen. Wanneer jij niet goed in je vel zit, kun je kleine dingen vaak minder goed hebben, heb je minder oog voor de ander en ben je extra prikkelbaar. Je bent jezelf niet en dit kan lastig zijn voor de mensen om je heen. Zeker degene die het dichtst naast je staan.
Wanneer je even helemaal op bent met een burn-out, kan dit voor veel spanningen bij de partner leiden. Je bent niet meer die partner en kunt geen energie opbrengen voor de ander. Hierdoor ontstaan al gauw problemen en onenigheid. Het kan een lastige periode zijn voor een relatie wanneer iemand kampt met een burn-out.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Trauma
Bij een hevige burn-out kan er een trauma aan overgehouden worden. Het is een zeer stressvolle en angstige situatie om opeens helemaal de controle te verliezen. Met een burn-out ben je niet meer de baas over jouw eigen kunnen. Dit kan een diepe impact hebben. Zeker wanneer ernaast emotionele, ook fysieke stress te merken is.
Hartproblemen of flauwvallen door een burn-out, kunnen voor ernstige angstklachten zorgen die kunnen uitmonden in een trauma. Jouw leven staat compleet op z’n kop. Wanneer je door een burn-out jouw werk, relatie en/of gezondheid verliest, kan dit een diepe impact hebben op jouw leven. Niet voor niets komt trauma voor bij veel mensen die een hele zware burn-out hebben gehad.
Zie ook: Een burn-out door je jeugd? – Jeugdtrauma of een moeilijke opvoeding
Burn-out bij omstanders omdat ze taken overnemen
Wanneer je een burn-out hebt, of hebt gehad, weet je dat je zelfs je ergste vijand dit nog niet gunt. Helaas kan een burn-out een domino-effect hebben bij jouw dierbaren. Wanneer iemand uitvalt door een burn-out, nemen anderen de taken van deze persoon over. Dit kunnen zowel werkgerelateerde taken zijn, als de taken van een partner. Het gevolg hiervan, is dat je zo iemand kunt aansteken met een burn-out. Doordat de mensen om je heen een tandje moeten bijzetten, kan een burn-out zo overslaan.
Een partner die naast alle huishoudelijke taken, financiën, wellicht gezinstaken en ook de zorg voor jou moet dragen, kan voor je het weet ook overspannen raken. Ook wanneer jij op het werk uitvalt, moeten jouw taken overgedragen worden. Het resultaat is meer stress op de werkvloer en voor je het weet zitten er meerdere collega’s thuis met stressgerelateerde klachten.
Wanneer één persoon te maken krijgt met een burn-out, kunnen alle omstanders als een kaartenhuis in elkaar vallen.
Gedoe op het werk
Terugkeren naar jouw werkplek na een burn-out is altijd een spannende situatie. Het kan angstig zijn om terug te keren naar de plek waar jouw burn-out klachten wellicht begonnen. Het grootste probleem is vaak de moeite met re-integratie na een burn-out. Je kunt niet op jouw eigen tempo terugkeren, er wordt te weinig rekening gehouden of jouw collega’s en werkgever nemen je niet meer serieus. Dit kan voor extra spanning zorgen om weer aan het werk te gaan.
Veel mensen gaan na hun burn-out een andere functie uitoefenen. Dit kan binnen het bedrijf zijn of middels een andere baan. Een groot probleem kan zijn dat je niet op je plek bent. Was jij eerst de gangmaker van het bedrijf, met veel uitstraling? Dan kan bijvoorbeeld een administratieve functie voelen als achteruitgang. Een gevoel van falen kan het re-integreren op het werk niet makkelijker makken.
Nooit helemaal goed herstellen
Wanneer de herstelperiode en de begeleiding bij een burn-out niet serieus wordt genomen, kan het voorkomen dat je nooit 100% herstelt van een burn-out. Cijfers wijzen ook uit dat het veelal jaren doet voordat iemand zich weer helemaal de oude voelt. Wanneer je niet genoeg de tijd neemt voor jouw herstel of weinig begeleiding ontvangt, kan dit ervoor zorgen dat je te vroeg weer aan het werk gaat.
Doordat je niet goed herstelt, kan de burn-out binnen de kortste keren weer terugkeren. Het is belangrijk om de juiste begeleiding te vinden. Je staat er nooit alleen voor met een burn-out. Zorg voor professionele begeleiding die ervoor zorgt dat jij weer voor de volle 100% aan de slag kunt.
Leven met angst
Een burn-out doet veel met jouw gevoel van eigenwaarde en zelfverzekerdheid. Voor veel mensen komt een burn-out namelijk uit het niets. Dit kan een angstig gevoel geven. De angst dat je weer last krijgt van de emotionele en fysieke symptomen kan ervoor zorgen dat je een geremd leven leidt.
Je durft minder goed extra hooi op de vork te nemen en gaat veel situaties uit te weg. De angst om weer ziek te worden heeft een grote impact op jouw werk, privé en sociale contacten. Het is belangrijk dat je de juiste hulp krijgt wanneer je weer aan de slag gaat. Zo leer je om de rem af en toe los te laten en voorkom je dat je leeft met de angst voor een nieuwe burn-out.
Een angststoornis kan op ieder moment in iemand leven opzetten. Een angststoornis wordt vaak ontwikkeld bij een heftig of traumatisch moment in iemands leven. Een burn-out kan een aanleiding voor een angststoornis, zeker wanneer dit ergens in de genen aanwezig is.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Financiële problemen
Niet alleen emotioneel en fysiek kun je lijden aan een burn-out, ook jouw financiële situatie kan flink te lijden hebben onder een burn-out. Niet alleen als werknemer mis je inkomsten (bonus?) of kun je erop achteruitgaan, maar zeker wanneer je een ondernemer bent kunnen financiële problemen ontstaan.
Wanneer je niet werkt, mis je inkomsten. Zonder een goede verzekering als ondernemer, kan dit een flinke impact hebben op jouw financiële situatie. Niet alleen het gebrek aan werkuren, maar ook het gebrek aan energie om jouw financiën te regelen, kan voor negatieve resultaten zorgen.
Het kan een deuk zijn op iemands eigenwaarde om hulp te vragen bij financiële problemen. Daarnaast kan er simpelweg de puf niet gevonden voor worden om erom te geven, of om er iets aan te doen.
Zie ook: Financiële problemen – Een bron van (chronische) stress
Verlies van baan of eigen bedrijf
Wanneer je niet in een vast dienstverband werkt kan een burn-out de reden zijn van het stoppen van een arbeidscontract, al zal vrijwel altijd een andere reden aangevoerd worden. Ook wanneer jouw herstel niet snel genoeg is of wanneer re-integratie niet mogelijk blijkt te zijn, kan een heftig gevolg van een burn-out gevolgen hebben voor je baan.
Wanneer je een eigen bedrijf runt, kan een burn-out het einde van jouw onderneming betekenen. Alle taken binnen jouw bedrijf zomaar overgeven aan een ander, zit er vaak niet in. Wanneer je een lange tijd uit de running bent, kan dit het einde van jouw bedrijf zijn.
Een burn-out wordt vaak geprikkeld door zowel stress op het werk, als emotionele overbelasting. Als jouw baan of bedrijf opeens wegvalt, kan dit zowel voor opluchting als juist voor extra stress zorgen tijdens het herstel.
Band met je kinderen
Wanneer je als ouder te maken krijgt met een burn-out, heeft dit niet alleen effect op jezelf, maar ook enorm op jouw kinderen. Door de burn-out heb je veel tijd aan jezelf moeten schenken. Dit is natuurlijk belangrijk zodat jij weer de beste ouder kunt worden, maar het kan veel doen met de band met jouw kinderen.
De ouder-kind relatie kan flink verstoord zijn geraakt. Jouw kinderen kunnen zich moeilijker identificeren als kind en zien zichzelf eerder als kennis of vriend. Het is belangrijk om de relatie met jouw kinderen weer flink op te bouwen na de burn-out.
De problemen of moeilijkheden die een kind thuis ervaart, kunnen op andere momenten flink geuit worden. Heeft jouw kind moeite op school, gaat jouw kind dit jaar niet over, pest jouw kind of is jouw kind vaak ziek?
Dit kunnen allemaal uitingen zijn van de moeite die ze ervaart door een ouder te missen. Je kunt het beste aan jezelf werken zodat je weer een goede ouder kunt worden, maar wanneer het moment dan daar is, zorg dat je weer de volle aandacht op jouw kinderen en gezin kunt hebben.
1 a 2 jaar van je leven kwijt
Een verkoudheid of griepje kan vervelend zijn. Je mist tijdens jouw weekje ziek zijn al enorm veel afspraken, uitjes en belangrijke deadlines. Met een burn-out kun je nog zo veel meer missen. Als gevolg van een burn-out, kun je kampen met frustratie dat je 1 à 2 jaar van jouw leven kwijt bent geraakt.
In deze jaren kun je veel belangrijke momenten en feestjes gemist hebben. Je ziet dat iedereen vooruit is gegaan en jij hebt twee jaar stil gestaan. Het kan moeilijk zijn om dit gevoel te accepteren.
Een burn-out kent vele klachten en vele gevolgen. Ook na de burn-out kunnen veel onbekende klachten de kop op steken. Van het ontwikkelen van een angststoornis tot frustratie van het missen van belangrijke momenten in de jaren van de burn-out.
Het is belangrijk om goede begeleiding te vinden tijdens de burn-out, maar ook na de burn-out. Iemand om mee te praten en te sparren kan helpen om frustraties te verlichten en betere opties te vinden na de burn-out.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: