Wat zeg je tegen iemand met een burn-out? Als iemand in je omgeving een burn-out heeft, dan kan het voorkomen dat jij je als gezond mens ongemakkelijk voelt als je met elkaar in gesprek bent. Besef dat je gesprekspartner met een Burn-out alle zeilen bij moet zetten om met jou een gesprek te kunnen voeren.

Bijna gedoemd tot mislukken zo’n gesprek, nietwaar? De kans is groot dat je een kort antwoord krijgt wanneer je iemand vraagt hoe het met hem/ haar gaat. Ook kun je emotionele reacties krijgen, of juist hele vlakke, emotieloze opmerkingen.

alt="Wat zeg je niet tegen iemand met burnout"

Wat zeg je tegen iemand met een burn-out?

Wanneer je toch iemand met burn-out graag aandacht wilt geven, doe je er goed aan dit artikel aandachtig door te lezen. Kortom: wat zeg je tegen iemand met burn-out? Hieronder beginnen we met een aantal basisprincipes die je voor jezelf mee kunt nemen voordat je met iemand met burn-out in gesprek gaat. Daaronder delen we een aantal tips om een goed gesprek te kunnen voeren met iemand met burn-out

Meer kennis over burn-out

Het is makkelijker om een gesprek aan te gaan over iets waar je verstand van hebt. Je hebt dan een houvast op het gebied van onderwerpen. Deze kennis kun je gebruiken als het gesprek bijvoorbeeld stilvalt.

Vragen als: ‘Heb je ook het gevoel dat het je regelmatig veel te veel wordt? Of: ‘Ik hoor van veel mensen dat ze moeite hebben om echt rust te nemen, herken je dat?’. Dit soort vragen zullen zorgen voor veiligheid in een gesprekssituatie met iemand met burn-out. Zeer belangrijk voor het herstel van diegene!

Kennis over burn-out maakt het makkelijker om gespreksonderwerpen te hebben en te horen wat er in iemand leeft.

Inlevingsvermogen gebruiken

Maak gebruik van je inlevingsvermogen wanneer je met iemand praat die een burn-out heeft. Bedenk hoe het voelt wanneer je bij het opstaan je jezelf al helemaal kapot voelt. Dat niks meer wil, en niks meer lukt. Het kan zijn dat je het dan niet prettig vindt wanneer je zeer persoonlijke vragen (of oordelen) krijgt. Het kan anderzijds ook zo zijn dat je het juist wel prettig vindt om persoonlijke interesse te krijgen.

Wanneer je twijfelt aan een vraag, kun je best aangeven dat je het zelf een moeilijke vraag vindt, maar dat je het jezelf wel afvraagt. Bovendien is het nog altijd zo dat iemand met een burn-out een volwaardig mens is die ook kan aangeven wat zo’n vraag doet en of hij/zij wel of niet een antwoord heeft op de vraag. Belangrijk blijft dat je niet denkt voor de ander! Stel je vraag en laat het antwoord komen.

Lees ook: Hoe voelt een burn-out?

Je eigen normen en waarden

In de loop van je leven ontwikkel je normen en waarden die voor jou leidend zijn in je leven. We bepalen heel gemakkelijk zelf hoe een gesprek er uit zou moeten zien, maar we stemmen het niet af op de behoefte van de ander. De kans bestaat dat degene met een burn-out een rotdag heeft.

Het vervelende van burn-out is dat je het aan de buitenkant bijzonder slecht ziet. De discipline van de mens die een burn-out krijg is groot. Zo ook tijdens het ziek zijn: toegeven dat je moe bent voelt als falen voor iemand met burn-out.

Bedenk dus niet hoe een ziekenbezoek aan iemand met burn-out hoort te gaan, maar bekijk de situatie en vraag/ stem af met diegene.

Wat kun je niet zeggen bij burnout

Overzie het proces

Een gesprek met iemand met burn-out is niet een standaard gesprek. Het kan dus zijn dat diegene wel eens wat gekke opmerkingen maakt. Of dat een mening er te zacht, of juist te hard uitkomt. Zo kan het gebeuren dat je het gevoel krijgt dat degene met burn-out je helemaal niet moet, en je het liefst de deur uitkijkt.

Ook kun je vol goede bedoelingen zitten om iemand te helpen, maar worden al je goed bedoelde tips van tafel geveegd. Vaak weet iemand zichzelf niet te helpen bij burn-out, laat staan dat jouw tips dan aankomen. Wanneer je dit ziet gebeuren, wees dan niet verbaasd: dit hoort allemaal bij burn-out.

Zet daarom je eigen innerlijke stem even uit, en wees er simpelweg voor die ander. Zo’n belangeloze houding zal iemand sterken in zijn herstelproces.

Tips | In gesprek met iemand met burn-out

  • Zorg voor een rustige en prikkelvrije omgeving.
  • Bepaal met elkaar hoe je elkaar kunt helpen een fijn gesprek te hebben. Kunnen jullie het gesprek stoppen voordat de burn-outer moe wordt, spreek dit goed af, het komt de kwaliteit van het gesprek ten goede en helpt ook om goed te herstellen en vertrouwen op te bouwen.
  • Geef oprechte aandacht, neem de tijd om in gesprek te gaan en interesse te tonen hoe iemands leven er op dit moment uitziet en wat iemand bezig houdt.
  • Bied rust en geduld, niets hoeft, geef de tijd die nodig is om een verhaal te vertellen, om na te denken om even uit te rusten. Laat weten dat het niet om jou gaat, maar dat jij er bent voor de ander.
  • Geef aan wat je moeilijk vindt, geef aan wat jij je afvraagt en geef de ander de ruimte om er op te antwoorden (en dat geldt voor jullie allebei).
  • Laat ook weten wat jij belangrijk vindt in jullie relatie met elkaar tijdens het herstel van de burn-out (gevoel van vriendschap, aandacht, tijd, feel good, een momentje samen).
Do's en dont's communicate burn-out

Tips | Wat zeg je tegen iemand met een burn-out? (voorbeelden)

  • ”Hoe voel je je vandaag?”
  • ”Waarmee kan ik je vandaag helpen?”
  • ”Heb je vanmorgen al genoten van de natuur?”
  • ”Kan ik je ergens mee helpen waar je erg tegenop ziet?”
  • ”Lukt het je om rust te houden? Of heb je het gevoel door te moeten?”
  • ”Ik ben blij met wie je bent”
  • ”Ik vind het fantastisch hoe je je redt, ondanks je burn-out”
  • ”Iedere woensdag kom ik je even helpen.”
  • Et cetera.

Tips | Wat zeg je NIET tegen iemand met burn-out? (voorbeelden)

  • ”Ik herken dat: ik ben ook ooit een tijd moe geweest”
  • ”Je ziet zelf ook wel in dat je het veel te gek hebt gemaakt toch?”
  • ”Je ziet er niet echt moe uit”
  • ”Burn-out is tegenwoordig echt helemaal ‘in’ hè!”
  • ”Heerlijk dat je nu tijd hebt om lekker uit te rusten!”
  • ”Ik hoor dat een burn-out nooit meer overgaat.”
  • ”Meestal duurt een burn-out 6 weken”
  • Et cetera.

Communiceren met iemand met burn-out

Wanneer je met iemand met burn-out wilt communiceren, is het dus zaak om eerst te begrijpen wat er in iemand omgaat met burn-out. Ga ook niet de ‘selfmadedoctor’ uithangen: een burn-out begrijp je pas echt wanneer je er eentje hebt gehad.

Zoek dus niet gelijk naar oplossingen, hoe goed je dit ook bedoelt: Het gaat niet om de oplossing. Het gaat om begrepen worden, de oplossing volgt daarna vanzelf wel. Ook wil iemand met burn-out als volwaardig gezien worden: de innerlijke strijd om zeken uit handen te geven is groot! Neem dus niet gelijk al het werk uit handen, maar begeleid iemand in zijn/haar proces naar een plek van erkenning en berusting (acceptatie)

Het is ook niet raar dat je niet weet wat je moet zeggen. Deel dit met degene met burn-out. Zo voorkom je dat er vragen overblijven die beide partijen graag gesteld hadden.

Maar bovenal: maak het niet lastiger dan het is: Gun iemand zijn/haar herstel en neem daar ruimschoots de tijd voor. De ervaring leert dat dit het herstel ruimschoots bevordert.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Het is idd vaak heel moeilijk te communiceren met iemand die burn-out heeft. In feite, als communiceren al niet je sterkste punt is, blijf maar liever uit de buurt van zo iemand. Het is echt een rot gevoel dat je niemand toewenst.

  2. Heel goede tips hoor. Ik kan mij in terugvinden. Het is niet makkelijk gevoelens over te brengen in woorden, dus ook om medeleven te tonen.

  3. De truc is om jezelf de tijd te gunnen om weer op te laden.

    De eerste stap is dan ook om je energiebalans weer op orde te krijgen. Waar haal jij je energie vandaan? Hoe kom je tot rust? Waar zit de balans? Je leert stress te herkennen, ‘nee’ te zeggen en voor jezelf op te komen.

    Veel mensen met vermoeidheidsklachten zijn hoogsensitief. Dat betekent dat je de wereld heftiger ervaart en gevoelig bent voor stress. Ook daar besteden we uitgebreid aandacht aan.

    Bij de behandeling van burnoutklachten kijken we vanuit psychologisch én fysiek standpunt naar het klachtenpatroon en de oorzaken ervan. Vanuit dat standpunt werken we aan je herstel.

  4. Een maand thuis zitten met een burn-out (of toch in de oranje zone ervan), het doet wat met een mens. Op de momenten dat ik wat energie had en mezelf uit de zetel kon slepen, poetste ik eens een raam – één raam – of maakte een grote pot spaghettisaus. En ineens was het eind mei en dacht ik: “Verdorie, er zijn twee maanden gepasseerd, en ik heb gewoon niets beleefd!” Twee maanden die voelen als een zwart gat, als een periode niet geleefd. Twee maanden gewoon gemist…

    En toch, toch was die periode nodig: ik kwam mezelf tegen, en heb heel wat bijgeleerd over mezelf.

    1. Hoi John,

      Dat is heel herkenbaar, voor zowel mijzelf als voor velen met je.

      Je bent natuurlijk welkom als we je kunnen helpen met je verder herstel,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *