Spierpijn bij burn-out: Heb je vaak klachten aan de rug, nek en schouders? Doet het pijn als je je hoofd draait of buigt? Of voel je een zeurende krampachtige pijn tussen je schouders of heb je last van een stekende pijn of pijnscheuten tussen je schouderbladen waardoor je moeilijk kunt bewegen?

Vastzittende spieren zijn veelal de oorzaak van een stijve nek. Het kan zijn dat je verkeerd hent geslapen, een gekke onverwachte beweging hebt gemaak, kou hebt gevat of je spieren te zwaar hebt belast. Maar het kan ook zijn dat je te maken hebt met rugproblemen en pijn aan de nek of schouders door langdurige stress. Wat is een stijve nek precies? Wat doet stress met onze spieren? En kun je er iets tegen doen?

Spierpijn als symptoom van burn-out? Lees alle symptomen van burn-out in ons E-book

Symptomen burn-out

Waarom een stijve nek?

Je nek is een balangrijk kruispunt waar verschillende spieren samenkomen zoals het bovenste deel van je rugspieren en de spieren uit je schedel. De zenuwen en spieren in je nek verbinden je hoofd met de rest van je lichaam. Bij een stijve nek zijn een of meerdere van deze spieren stijf en pijnlijk, waardoor het zeer doet als je je hoofd draait of buigt.

De stijfheid in je nek kan doorstralen naar je schouders, rug en hoofd. Hierdoor kan een stijve nek ook hoofpijn en duizeligheid veroorzaken.

Pijnlijke spieren burn-out

Pijnlijke spieren of spierpijn door stress? Burn-out voorkomen?

Bekijk ons aanbod voor preventieve burn-out coaching

Wat doet stress met ons spieren?

Ons lichaam reageert op stress. Stress heeft invloed op de spanning van de spieren. Te veel spanning kan voor overbelasting zorgen, met een stijve nek of rugpijn als gevolg. Bij stress spannen onze spieren zich aan om op gevaar te reageren. Zo kun je bijvoorbeeld wegrennen bij een gevaarlijke situatie.

Het probleem is als je een lange tijd stress ervaart en je spieren een lange tijd aangespannen blijven. Door stress kunnen mensen volledig verkrampen. Ook al zou stress pijn in alle spieren van je lichaam kunnen veroorzaken, de spieren in je nek en je schouders lijden over het algemeen het meest onder stress. Vaak beginnen de nek, schouders en rug langzaam vast te zitten. Steeds meer mensen hebben met dergelijke klachten te maken door toegenome werkdruk of persoonlijke problemen.

Spierpijn of een signaal van je lichaam? Lees meer signalen dat je moet oppassen

Spierpijn bij burn-out

Spierpijn is geen onbekend fenomeen voor mensen die regelmatig sporten. Toch is het ook mogelijk dat er een andere oorzaak aan de grondslag van ligt, zoals een burn-out. Het verband tussen beide is echter niet altijd even duidelijk, waardoor mensen verward zijn over de oorzaak van die pijn. Het kan zijn dat dit als spierpijn bij burn-out ervaren wordt. Maar ook is het mogelijk dat er pijnlijke, stramme en stijve spieren worden gemerkt.

Als je echter niet intensief aan sport doet, dagelijks veel stress hebt en continu lijdt aan spierpijn, dan kan de oorzaak daarvan wel eens een burn-out zijn. Maar waar wordt die pijn nu precies door veroorzaakt, wat zijn de gevolgen en wat kan je eraan doen? Wat meer informatie daarover is hier zeker op zijn plaats.

Eerst is het belangrijk te weten wat spierpijn precies is. In veel gevallen gaat het om de ophoping van lactaat (melkzuur) in de spieren. Dit is vooral zo als er intensief aan sport wordt gedaan, en de spieren regelmatig worden belast. De spierpijn is in dat geval helemaal niet schadelijk en gewoon een signaal dat je hard hebt getraind. Lactaat is een afvalstof, dat bij een gezond lichaam afgevoerd wordt door via het bloed.

Als die pijn echter chronisch blijft aanslepen en er niet aan sport wordt gedaan, dan is hij waarschijnlijk het gevolg van lichamelijke en psychologische stress. Natuurlijk kan spierpijn bij een burn-out door verschillende factoren veroorzaakt worden.

> Lees ook: De oorzaak van burn-out

Heb je veel last van spierpijn bij burn-out of zware stress?

Modder niet te lang zelf aan: bekijk ons aanbod voor individuele burn-out coaching

zwaar gevoel burnout

1 | Een tekort aan mineralen en vitaminen

Als een lichaam in een staat van constante stress verkeert, dan is het minder goed in het absorberen en gebruiken van voedingsstoffen. Bepaalde daarvan, zoals de mineralen magnesium en calcium en de vitamines D en C, zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van de spieren en botten.

Is er dus een chronisch tekort aan deze voedingsstoffen, dan krijgen de spieren niet de nodige ondersteuning om op de juiste manier te ontspannen en samen te trekken. Een tekort vertaalt zich dan ook in aanhoudende spierpijn- en/of krampen.

2 | Hormonale disbalans

De opbouw en werking van de spieren zijn echter ook afhankelijk van bepaalde hormonen. Zo zorgt testosteron voor de opbouw van spiervezels, adrenaline en cortisol activeren ze in periodes van stress, enzovoort. Ontstaat er een disbalans, dan gedragen de spieren zich anders. Met andere woorden, ze gaan onwillekeurig samentrekken of onder constante spanning staan. Het gevolg daarvan is dat de spieren pijn gaan doen, gaan krampen of altijd stijf zijn.

> Lees verder over hormonale disbalans

3 | Te weinig slaap

Iemand die veel stress heeft of aan een burn-out lijdt, heeft vaak moeite met slapen. Dit is op zich al een vervelend en zelfs gevaarlijke gezondheidsprobleem, maar het heeft ook een negatieve invloed op specifiek de spieren.

Zo kan het lichaam beschadigde spiervezels niet langer efficiënt herstellen, waardoor ze dus ook kwetsbaarder worden voor overbelasting. Het gevolg is dat ze snel pijn gaan doen. Vaak is dit trouwens ook bij gewrichten en beenderen het geval!

> Lees meer over slaapproblemen

4 | Te veel stress

Ten slotte wordt spierpijn vaak ook gewoon veroorzaakt door psychologische stress, hoe vreemd dat ook mag lijken. Iemand die aan een burn-out lijdt ondervindt immers niet enkel lichamelijke, maar vooral psychologische stress. Hierdoor staan de spieren de hele tijd onder spanning, waardoor ze letterlijk stijf kunnen worden en pijn doen.

In zekere zin kan dit vergeleken worden met sporten: door de spieren samen te trekken zijn ze de volgende dag stijf. In het geval van een burn-out worden de spiervezels echter continu samengetrokken – waardoor die pijn dus niet meer verdwijnt.

De oorzaken van spierpijn bij burn-out zijn divers, maar over het algemeen spelen ze allemaal een rol. Een burn-out aanpakken en genezen kan niet vanuit een nauw gezichtsveld benaderd wordt. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met alle bovenstaande (en nog meer) oorzaken van spierpijn en ze te zien als een samenspel, in plaats van gescheiden factoren.

spierpijn bij burn-out

De gevolgen van spierpijn bij burn-out

Het spreekt voor zich dat spierpijn die nooit ophoudt negatieve gevolgen heeft voor de levenskwaliteit van de persoon in kwestie. Het volgende overzicht geeft daar wat meer informatie over:

1 | De spieren raken oververmoeid

Zoals al vermeld werd kan de spanning in spieren bij een burn-out vergeleken worden met een training die nooit stopt. Het is dan ook maar normaal dat de spiervezels al snel chronisch overbelast raken. Dit resulteert in pijnlijke, stramme spieren

2 | De spieren herstellen niet optimaal

Alsof dat nog niet erg genoeg is, is het lichaam ook minder in staat om opgehoopte afvalstoffen in de spieren af te voeren en te verwerken. Dit komt grotendeels doordat het bloed van iemand met een burn-out veel minder rode bloedlichaampjes bevat. En deze zijn nu net verantwoordelijk voor de afvoer van lactaat en andere afvalstoffen.

Eigenlijk houdt dit eveneens verband met het feit dat de ademhaling oppervlakkiger en sneller is bij iemand met chronische stress. En dat zorgt er eveneens voor dat de spiercellen minder zuurstof krijgen, waardoor ze nog minder goed kunnen herstellen!

> Lees meer over goed herstellen

3 | Extra vermoeidheid door spierpijn

Ten slotte is een negatief gevolg van aanhoudende spierpijn dat die spieren gewoon minder aankunnen. Aangezien ze niet optimaal kunnen herstellen en altijd gebombardeerd worden met afvalstoffen, verliezen ze ook een groot deel van hun kracht en functie. Dit maakt het voor mensen die aan een burn-out lijden vaak erg moeilijk om dagelijkse handelingen uit te voeren.

Van het dragen van een boodschappentas tot het besturen van een auto, allemaal zijn het zaken die de meesten onder ons als vanzelfsprekend beschouwen. Als je echter aan chronische spierpijn lijdt ten gevolge van een burn-out, dan wordt dat een hele uitdaging! Bovendien word je er extra moe van.

> Lees meer over vermoeidheid

Spierpijn door stress

Hoe omgaan met spierpijn bij burn-out?

Natuurlijk is het belangrijk dat je weet wat je zelf kan doen om die spierpijn te verminderen. Er bestaan enkele goed methodes die je hierbij kunnen helpen:

– Neem magnesium en calcium. Magnesium is een van de belangrijkste mineralen die de spieren helpen ontspannen, en calcium ondersteunt ze bij het samentrekken. Daarbij helpen ze allebei bij een goede nachtrust, wat het herstel van overbelaste spieren dan weer ten goede komt.

– Verminder stress. Daarbij is het nog altijd het belangrijkste dat je met stress leert omgaan. Dit heeft immers niet enkel positieve gevolgen voor de spierpijn – maar ook voor de burn-out op zich.

> Lees ook: Stressbestendigheid vergroten

Structurele aanpak tegen aanhoudende spierpijn

Indien stress de oorzaak van een stijve nek of andere spierklachten is, is het belangrijk daar -voor zover dat mogelijk is – wat aan te doen. Ga voor jezelf na op welke momenten je stress ervaart en wanneer nek- of rugpijn hebt. Misschien moet je leren beter je tijd in te delen of problemen en conflicten tijdig op te lossen.

Ervaar je meestal klachten op je werk? Ga dan in overleg met je leidinggevendeof bedrijfsarts om te kijken welke veranderingen er kunnen worden aangebracht.

Daarnaast kun je de pijn verminderen door te blijven bewegen en je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk voort te zetten. Een beetje pijn bij het bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is, maar forceer niets. Doe voorzichtig wat bewegings- en ontspanningsoefeningen. Ook vinden veel mensen warmte op de pijnlijke plek prettig. Warmte vermindert de pijn, ontspant de spier en verbetert de bloedsomloop.

Het beste om van spierpijn bij burn-out af te komen is natuurlijk om stress en burn-out vaarwel te zeggen. Lees hier hoe je het best van je burn-out kunt herstellen:

Kijk voor de meest effectieve aanpak van burn-out:

Individuele coaching bij burn-out

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

11 reacties

  1. Jakob luchtenburg schreef:

    Volg je steeds ben herstellende van een burn out of ptss

      1. Hoi Ruud!

        Heel blij met al jouw informatieve mails! Kun je ze niet tot een boek bundelen? Ben de eerste die het zal kopen!

        Groetjes,
        Martine

        1. Hey Martine, wat goed dat je blij bent met de informatie. We hebben een aantal e-books maar voor het moment hebben we geen boek in de planning. Bedankt voor de lieve woorden.

  2. Marieke schreef:

    Hoi
    Erg herkenbaar!!
    Eigen diagnose: ik hebeen burnout!!
    Huis arts POH GGZ
    Psycholoog en bedrijfsarts in beeld!
    Ik moet nog steeds 32 uur werken!
    Ben zelf bang om af te knappen!!
    Burnout wordt niet uitgesproken…..

  3. Claire schreef:

    Ik heb al bijna anderhalf jaar een burn-out. Werk inmiddels helemaal niet meer, omdat de communicatie op mijn werk me veel stress gaf. Sinds het begin van mijn burnout heb ik enorm last van spierpijn in nek, rug en schouders. Ben nu bijna een jaar in behandeling bij een haptotherapeut. Hoewel er soms wat verlichting is, is de spierpijn eigenlijk nog steeds constant aanwezig. Haptotherapeut geeft aan dat de stress is ‘opgeslagen’ in alle cellen van het lichaam, en dat de spieren daardoor nog steeds in de stress-stand staan. Maar die pijn is enorm belemmerend… ik slik inmiddels magnesium en calcium en ben sinds kort bezig met een half uur per week medisch fitness. Is er echt niets anders wat die pijn doet afnemen? Het voelt als een vicieuze cirkel: de pijn geeft spanning en door de spanning krijg ik pijn…

    1. Hoi Claire,
      Ik zou in dit geval willen adviseren om geschikte hulp te gaan zoeken om de diepere redenen van je stress te gaan onderzoeken. Denkpatronen, gedrag, etc .

      1. Claire schreef:

        Dag Ruud,
        Dank voor je reactie!
        Blijkbaar ben ik dan op de goede weg ;), momenteel ben ik bijna een jaar in behandeling bij een haptotherapeut (waarbij ik leer voelen wat me spanning geeft), en sinds kort bij een fysiotherapeut om conditie op te bouwen. Ook ben ik na een traject bij een eerstelijns psycholoog (waarbij de depressieve gedachten afgenomen zijn), inmiddels gestart met schemagerichte therapie in de tweede lijn. Daarbij gaat het dus precies om denkpatronen en gedrag etc.
        Ik vroeg me vooral af of het dan normaal is dat die pijn zo lang blijft…?

        1. Hoi Claire,
          Dat zou goed kunnen. Ik zou me er niet al te druk om maken (ieder lichaam reageert anders op stress) Als je het niet vertrouwt, moet je natuurlijk het laten uitzoeken door een (huis)arts

        2. Beste Claire, Dit is zo herkenbaar. Ik heb ook veel spierpijn en lijkt of ik dan veel spanning heb, terwijl ik dit niet zo voel.
          Hoe gaat het nu met jou ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *