Veel klagen door stress: Het is te koud. Het is te warm. Wij Nederlanders kunnen er iets van: klagen. Waarom doen we dat eigenlijk? Heeft het een nut? Het heeft in ieder geval nadelen: het kan leiden tot veel negativiteit, en uiteindelijk zelfs tot depressie en burn-out. Merk jij dat je veel klaagt? Lees verder voor wat tips.

Waarom klagen we?

Het klinkt gek, maar klagen had vroeger echt een nut. Mensen klagen als verdedigingsmechanisme. Positieve zaken nemen wij minder serieus. We denken dat positieve situaties toeval zijn, of geluk. Maar alles wat negatief is, nemen wij (misschien wel té) serieus. We benadrukken dat iets slecht of gevaarlijk is. Dat komt door ons overlevingsmechanisme.

Als je klaagt, herhaal je informatie. Door de (negatieve) informatie te herhalen, onthouden we de informatie beter. In de oertijd was dit nuttig: op deze manier konden we het gevaar niet vergeten. We bleven ons er constant van bewust. Toch is het in deze tijd is het minder nodig en nuttig.

Meer leren over patronen en hoe die te doorbreken? Lees dan hier: Oude patronen doorbreken

Veel klagen door stress

Effect van klagen op het brein

In ons brein hebben we synaps. De synaps maken het mogelijk om chemische signalen door te geven. Hoe vaker we een gedachte hebben, hoe sterker de synaps wordt. Je kan het dus zo zien: voor een gedachte die je voor de eerste keer hebt, wordt een nieuwe synaps aangemaakt. Voor een gedachte die je vaak hebt, wordt de synaps alsmaar sterker.

Doordat je deze synaps vaker gebruikt, is er veel verkeer en is de synaps sterk. Gevolg: de synaps begint zichzelf ook te versterken. En je zal een gedachte steeds vaker hebben – hoe meer je er aan denkt.

Om even opnieuw de link met klagen te maken: hoe vaker je klaagt over een situatie, hoe vaker je aan de situatie zal denken. En elke keer dat je ergens over klaagt, versterk je de neiging om nog meer te klagen.

Lees ook: Positief  leren denken: Hoe maak je je leven positief?

Klagen en stress

En waarom is dat dan precies slecht? Klagen veroorzaakt stress.

Elke keer dat je een negatieve gedachte hebt, sturen je hersenen een signaal. Als je hersenen te maken hebben met veel van deze signalen, kan dit stress veroorzaken. Je brein is namelijk constant bewust van de ‘gevaren’. Het kan dus ook andersom werken. Door stress zit je in een negatieve mindset, en kan je dus weer meer gaan klagen.

En stress is schadelijk voor je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, je immuunsysteem verzakt. Stress kan zelfs blijvend letsel veroorzaken. Het is dus belangrijk om zo min mogelijk stress te ervaren.

Stoppen met klagen

De oplossing? Stoppen met klagen. Het is goed om eens een dag op te letten hoeveel je klaagt. Maar direct stoppen lastig zijn.

Volg daarom de volgende stappen om minder stressvol en negatief leven tegemoet te gaan:

  • Let goed op je geklaag. De eerste stap is het probleem te erkennen. Let eens een dagje op hoeveel je nu echt klaagt. En wat de reden ervoor is. Vind je dit lastig? Vraag dan eens aan je partner of collega’s om je elke keer dat je klaagt, er op te wijzen.
  • Elke keer dat je klaagt, ga je nadenken over een oplossing voor het probleem. En daarmee eindig je ook jouw klagen. ‘Ik heb zo geen zin om te gaan werken.’ Vervolgens dwing je jezelf om te eindigen met ‘Maar door mijn baan verdien ik geld en met dat geld kan ik zo veel leuke dingen doen. Ik ga na het werk lekker uit eten met een vriendin.’
  • Vermijd negatieve woorden en gebruik positieve woorden. Hierdoor maak je de synapsen die zijn gelinkt aan positieve woorden sterker.
  • Neem het heft in eigen hand. Klagen is altijd een reactie. Door zelf jouw eigen keuzes te maken en daarmee je eigen toekomst te bepalen, is er geen ruimte voor klagen.
  • Klaag je over zaken waar je niets aan kunt veranderen? Dat is zonde van je tijd. Probeer deze situaties zo snel mogelijk te accepteren. Dat zal je vroeg of laat toch wel moeten doen.

Stoppen met klagen heeft dus grote voordelen. Mocht je het lastig vinden om te stoppen met klagen? Je kunt er ook een spelelement aan toevoegen. Spreek bijvoorbeeld met je partner af dat als je tien keer geklaagd hebt, je hem of haar moet trakteren op een diner. Dan leer je het snel genoeg.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Team MTC - Meulenberg Training en coaching
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *