Positief denken: Hoe komt het dat sommigen makkelijk met tegenslagen om lijken te gaan, terwijl anderen het bij het minste of geringste al op willen geven? Onze gedachten hebben een grote invloed op hoe we ons voelen en welke beslissingen we nemen. Positief denken geeft je energie en maakt het leven leuker. Uit onderzoek blijkt dat een positieve houding je helpt om meer voor elkaar krijgen en je minder vatbaarder bent voor een depressie en een burn-out. Maar het is niet altijd makkelijk om positief te denken. Soms nemen negatieve gedachten de overhand en kun je last hebben van veel piekergedachten. Hoe kun je dan positiever gaan denken?

Positieve gedachten krijgen

Positief denken is een keuze

Je kunt ervoor kiezen hoe je jezelf en je omstandigheden beziet. Je bepaalt zelf waar je de focus legt, waar je de schijnwerpers opzet. Een pessimist ziet alles als een verplichting. Hij heeft voor zijn gevoel geen andere keus. Een optimist daarentegen lijkt meer grip op zijn leven te hebben en probeert het beste van elke situatie te maken. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je elke situatie beziet. Het is niet zo dat als je van nature negatief ingesteld bent of een echte piekeraar bent, je de rest van je leven zo zult zijn. Je kunt het leren om positiever te zijn en positiever te gaan denken. Positief denken is slechts een keuze die je maakt. De keuze is aan jou.

Autonomie en positief denken

Natuurlijk ben je niet van het ene op het andere moment de grootste optimist. Het zal je tijd en inspanning kosten om positiever te gaan denken. Hoe autonomer je bent, hoe makkelijker het je zal afgaan. Positief denken betekent namelijk ook dat je grip op je eigen leven hebt. Je laat niet toe dat anderen of situaties je gedachten meteen beïnvloeden. Dit betekent in feite dat optimistisch gedrag een behoorlijke dosis zelfbeheersing, discipline en doorzettingsvermogen vraagt. Autonoom zijn is geen makkelijke opgave, maar het helpt je wel om positiever te denken en een burn-out te voorkomen.

positief denken

Voordelen van positief denken

Ben je geneigd anderen de schuld te geven van alles wat niet goed gaat? Dan neem je snel de slachtofferrol aan en denk je er niet aan een situatie voortaan anders aan te pakken. Het maakt je voorzichtiger en je zult niet gauw nieuwe kansen aangrijpen. Een optimist heeft daarentegen vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt. Je staat meer open voor nieuwe mogelijkheden en je ziet jezelf verantwoordelijk voor je eigen geluk en gemoedstoestand.

Als je maar lang genoeg stilstaat bij alles wat je verkeerd doet en denkt aan alles wat je niet kunt, word je vanzelf verdrietig. Dat moet je dus niet doen. Wat je denkt, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Positief denken helpt je om lekkerder in je vel te zitten.

Wat je denkt bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt!

Negatieve gedachten hebben een beperkend effect op je denken. Angst, stress en woede zijn emoties die het oplossingsgerichte denkvermogen van je hersenen afsluiten. Blije, tevreden en dankbare gedachten zorgen daarentegen voor een optimale openheid, vindingrijkheid en creativiteit van je brein. Bovendien geeft positief denken energie, het maakt je meer stressbestendig en minder vatbaar voor depressies.

Negatieve gedachten ombuigen

10 tips om positief te denken:

1: Ga met positief ingestelde mensen om

Je denken veranderen is niet iets wat je van het ene op het andere moment lukt. We leven in een wereld waarin een hoop gemopperd en geklaagd wordt. En in deze wereld lijken wij Nederlanders er ook nog eens experts in te zijn. Het is dus heel belangrijk dat je kritisch bent in je keuze van met wie je omgaat. Positief denken en positief ingesteld zijn werkt aanstekelijk. Ga je met positief ingestelde mensen om, zul jij ook positiever gaan denken.

2: Focus je op dingen die goed gaan

Je kunt uren piekeren over dingen die niet goed gaan. En tot overmaat van ramp gaan er elke dag wel een paar dingen niet goed. Maar terwijl je je snel laat meevoeren door negatieve gedachten, vergeet je dat er elke dag ook een hoop dingen wel goed gaan. Sta daarom elke dag even bewust stil bij iets wat goed is gegaan en maak er desnoods een lijstje van. Zo verleg je de focus op de dingen die goed gaan en zal je positiever gaan denken.

3: Doe iets voor een ander

Je zult minder geneigd zijn negatief te denken als je je voor anderen inzet. Als je voor anderen klaarstaat, vergeet je je eigen zorgen even of het helpt je je problemen vanuit een ander perspectief te bezien. Je maakt op deze manier een ander blij en dat geeft jezelf ook een gelukkig en tevreden gevoel waardoor je positiever zult kunnen denken.

4: Geniet van de kleine dingen

Je kunt natuurlijk niet altijd maar bruisen van positieve energie. Je kunt je niet elke minuut van de dag intens gelukkig voelen. Maar je kunt wel voorkomen dat negatieve gedachten de overhand krijgen. Je kunt dit doen door bewust stil te staan bij kleine dingen die je blij maken. Hoe meer je kunt genieten van kleine dingen, hoe beter je erin zult slagen om positief te denken.

5: Zorg voor voldoende nachtrust

Je slaap heeft een grote invloed op hoe je je voelt en hoe je denkt. Als je een nacht minder dan zes uur slaapt, gaan je hersenfuncties al achteruit. Je kunt dan minder helder denken en je probleemoplossend vermogen wordt minder. Een goede nachtrust is dus essentieel om te kunnen relativeren en positief te blijven denken.

6: Wees dankbaar en uit je dankbaarheid

Je zult beter in je vel zitten en positiever gaan denken als je stilstaat bij alles waar je dankbaar voor bent. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Geniet je van een lekker kop koffie in de ochtend? Is dat dan geen reden om dankbaar te zijn? Of de zon die schijnt op een koude dag? Is iemand aardig tegen je of heeft iemand je geholpen? Neem dat niet als vanzelfsprekend aan, maar uit je dankbaarheid.

7: Glimlach

Het zijn kleine dingen die je zullen helpen in een positief denkpatroon te komen. Een eenvoudige glimlach is misschien nog wel het beste medicijn tegen negatief denken. Het lijkt iets heel kleins en onbenulligs, maar het werkt echt. Wanneer je glimlacht, krijgen je hersenen het idee dat er iets leuks aan de hand is en je komt in een betere stremming terecht.

8: Wees minder serieus – lach om jezelf

Je zult positiever gaan denken als je dingen die misgaan minder serieus kunt nemen. Iedereen maakt weleens een fout of doet iets doms. Neem het leven niet al te serieus en lach meer. Lachen is heel gezond. Je vermindert stress en het is heel goed voor je humeur.

9: Relativeer: alles is tijdelijk

Hoe erg alles ook tegen kan zetten, besef dat het tijdelijk is. Na regen komt zonneschijn. Door vervelende situaties of problemen te relativeren, voorkom je dat negatieve gedachten je in de greep krijgen.

10: Wees lief voor jezelf – ook in je denken

Positief denken houdt ook in dat je positief over jezelf denkt. Misschien ben je wel een heel optimistisch persoon, maar ben je streng voor jezelf. Wees voor jezelf net zo aardig als dat je voor anderen bent.

positiever worden

Positief denken: een oefening die helpt: 

Hou een positief dagboek voor jezelf bij. Schrijf elke dag een gedachte op die je blij maakt.

Concreet betekent dit dat je puntsgewijs, iedere dag bewust doormaak en alleen de positieve dingen benoemt en opschrijft.

Wat ging er goed? Wat deed dit met je? Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? Eventueel kun je jezelf er een cijfer bijgeven. Bijvoorbeeld: Dankzij mij stond er een maaltijd op tafel waar het hele gezin van genoot. (cijfer: 9) Hoe meer voorbeelden (groot en klein) van elke dag, deste beter!

positiever in het leven staan

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *