Ben jij behulpzaam en sta jij meteen klaar om anderen te helpen? Je bent betrokken, zegt geen ‘nee’, je bent loyaal. Behulpzaamheid is een eigenschap die je vaak terugziet bij een burn-out. Ben jij altijd bereid om anderen te helpen? In deze blog lees je hier alles over.

Wat is behulpzaamheid

behulpzaamheid betekent dat je bereid bent om anderen graag te helpen. Het is een eigenschap die mensen enorm waarderen en jezelf voldoening geeft. Het gevoel dat je een ander hebt kunnen helpen voelt goed. Helaas heeft ook deze mooie eigenschap minder goede kanten. Iedere dag voor iedereen constant behulpzaam zijn, kan tegen je werken. Dan gaat het wel om het ‘over-behulpzaam’ zijn. Je staat alsmaar voor iedereen klaar en vraagt hierdoor te veel van jezelf. Behulpzaamheid is mooi, maar het is heel belangrijk om jezelf niet te vergeten. Het is niet erg om die ene keer ‘nee’ te zeggen. 

Hoe herken je stress door behulpzaamheid

Mensen die vooral bezig zijn mensen anderen helpen, ervaren hierdoor enorm veel stress. Je hebt natuurlijk nog je eigen dingen en werk om te doen, maar je bent continu bezig met het helpen van anderen, waardoor je niet aan je eigen werk komt. Je blijft bezig voor anderen, waardoor je uitgeput raakt en gaat stressen, omdat je nog niet aan je eigen werk toe bent gekomen. Het is ontzettend belangrijk om jezelf niet te kort te doen.

In welke situaties herken je stress door behulpzaamheid

Je lieve oude buurvrouw vraagt of je even de hond wilt uitlaten. Je collega vraagt of je nog even haar werk wilt overnemen, omdat ze eerder weg moet voor een afspraak, je vriendin vraagt of je die dag nog een pakketje voor haar wil ophalen en ga zo verder. Behulpzaam zijn kan zo een hele dag achter elkaar doorgaan. Je kunt stress ervaren door behulpzaamheid op je werk, thuis en eigenlijk overal waar je sociale contacten hebt. 

behulpzaamheid kan oorzaak van stress als je geen nee leert zeggen

Behulpzaam zijn als stressfactor

Je hebt het vaak zelf niet door, omdat behulpzaam zijn een eigenschap is waar je mee bent geboren. Behulpzame mensen helpen anderen graag en zetten anderen graag voorop. Sommige behulpzame mensen slaan hierin door, waardoor deze mooie kwaliteit verandert naar iets dat niet gezond is. Je offert jezelf op, je focust te veel op anderen, je zet jezelf op de tweede plaats. Dit gaat voor veel stress zorgen, omdat je niet meer aan je ‘eigen leven’ toekomt. 

Burn-out door te behulpzaam zijn

Ben je behulpzaam of hulpvaardig? Dan ben je graag bereid om jouw omgeving te helpen. Je hebt oog voor de ander. Je staat altijd klaar om de ander te helpen, de weg te wijzen, te ondersteunen of te steunen. Herkenbaar? Het is ontzettend belangrijk om een balans te vinden in jouw behulpzaamheid. Continu veel stress ervaren slaat uiteindelijk om in een burn-out.

Grote werkdruk doordat je ‘teveel’ wilt helpen

Je bent werk aan het overnemen van een collega die bijna op vakantie gaat, je bent een artikel aan het schrijven dat vandaag af moet voor een collega die ziek is en zo verder. Je komt bijna niet toe aan je eigen werk. Hierdoor ervaar je veel stress, maar je kiest ervoor om toch je collega’s te blijven helpen. Na een maand ben je zo uitgeput dat je nergens meer zin in hebt. Iedereen steeds willen helpen is vermoeiend, stressvol en uiteindelijk niet gezond voor jezelf. Leer ‘nee’ te zeggen en goed naar je eigen gevoel te luisteren. We geven in dit artikel meer tips om behulpzaam te zijn zonder stress.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Relatie met stress en burn-out

De grootste valkuil van behulpzaam zijn, is dat je vaak jezelf opoffert voor anderen. Je vergeet jezelf doordat je constant voor iedereen klaar staat. Het zijn vooral de mensen die andere helpen, die vaak zelf problemen krijgen als een burn-out. Je houdt uiteindelijk geen tijd meer over. Je blijft maar rennen, anderen helpen en uiteindelijk raak je uitgeput. Daarbij zul je gaan merken dat mensen uiteindelijk ook dingen van je gaan verwachten. Ze raken eraan gewend dat je altijd ‘ja’ zegt, altijd hulp biedt, altijd voor ze klaar staat, waardoor het voor jou steeds lastiger wordt om ‘nee’ te zeggen en te kiezen voor jezelf. Het is dan goed om in de gaten te houden wanneer je het gevoel krijgt dat je van al dat hulp aanbieden uitgeput raakt. Als je hier te lang mee doorgaat loop je risico op burn-out.

Tips voor behulpzaamheid zonder stress

  1. Blijf altijd dicht bij je eigen gevoel. Vraagt iemand om hulp, denk dan eerst bij jezelf na of je er wel energie, zin en tijd voor hebt.  
  2. Vraagt iemand om hulp, weet dan dat je ook ‘nee’ mag zeggen als het echt niet gaat of als het niet wilt doen.
  3. Geef je grenzen duidelijk aan. Het is goed om behulpzaam te zijn, maar tot een bepaald punt dat jij aan kan. Zo weten anderen ook beter wat ze aan je hebben en zullen ze niet voor de kleinste dingen al om hulp vragen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *