Iedereen hoopt op dat ene goede idee waardoor je leven ineens een andere wending neemt. Misschien waardoor je rust in je hoofd krijgt of waardoor je ineens weer energie krijgt om flink aan de weg te timmeren. Maar hoe kom je op goede ideeën en hoe weet je dat het idee ook echt levensvatbaar is?

Het kaf van het koren scheiden

Ze zeggen weleens: ‘hoe meer ideeën je bedenkt, hoe groter de kans is dat er een goed idee tussen zit’. Toch is het niet altijd zinvol om dagen, weken, maanden alleen maar nieuwe ideeën te verzinnen en alles in overweging te nemen. Een goed idee heeft tijd nodig en als je te veel nieuwe ideeën hebt, wordt het te druk in je hoofd en kun je het kaf niet meer van het koren scheiden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wanneer ontstaan ideeën?

Een vakantieperiode of een andere periode van rust is vaak een goed moment om op ideeën te komen. Of door gewoon eens te brainstormen met iemand met een creatieve geest. Soms krijg je ineens een idee door iets wat je doet, dat je beseft dat dit veel makkelijker of sneller zou kunnen. Of misschien mis je ineens wat in je leven en denk je dat je dit met je idee zou kunnen vervullen voor jezelf en voor anderen.

Een nieuw product of een nieuwe dienst ontwikkelen is niet zo eenvoudig en dat vraagt om tijd en kennis van zaken. Maar als je ervan overtuigd bent dat je idee het waard is, is het zeker de moeite waard om je energie hierin te steken.

Leg ze vast

Schrijf in ieder geval je ideeën op. Dat geeft je de gelegenheid om het idee een beetje uit te werken, maar ook om het even te laten rusten. Om vervolgens bijvoorbeeld na een week nog eens te kijken of je nog steeds achter dit idee staat. Daarbij is het handig om het op te schrijven als je meerdere ideeën hebt, zo weet je zeker dat je ze niet vergeet.

Misschien besluit je na een aantal dagen om sommige ideeën weer te schrappen omdat ze toch niet zo overtuigend lijken als dat je in eerste instantie dacht.

Geef een idee de tijd

Geef je ideeën in ieder geval de tijd om te laten bezinken. Mediteer erover en praat erover met anderen. Als je er met iemand over gaat praten dan moet dit natuurlijk wel een betrouwbaar persoon zijn, die er niet met jouw idee vandoor gaat. Volg altijd je eigen gevoel als je met anderen spreekt hierover. Sta wel open voor kennis en ervaring en een eerlijke mening. Neem dit mee, maar laat je uiteindelijk leiden door je eigen gevoel hierover.

De ‘waarom-vraag’

Ga eens bij jezelf te rade waarom dit idee je aanspreekt. De ‘waarom-vraag’ is ook toe te passen op het idee zelf. Waarom zou dit idee jouw leven kunnen veranderen? Waarom zou dit idee aanspreken bij anderen? Waarom zou dit idee succesvol kunnen zijn? Met de antwoorden op de ‘waarom-vraag’ kun je straks ook weer makkelijker anderen overtuigen om ze te laten zien waarom het een goed idee is.

De ‘wat-vraag’

Als je een goed idee hebt, is het verstandig om het idee eens uit te werken. Neem hiervoor uitgebreid de tijd. Ga zitten in een rustige omgeving en probeer in de toekomst te kijken. Om het idee uit te werken komt de ‘wat-vraag’ van pas.

Bijvoorbeeld: wat heb ik precies voor ogen met dit idee? Wat kan ik er mee? Wat brengt het aan voordelen? Wat kan ik zelf en wat niet? Ook in deze fase kan mediteren van pas komen. Door te mediteren neem je namelijk afstand en focus je op wat er in je lichaam en in je hoofd gebeurt en kun je kijken hoe je daarop reageert. Het geeft je ook de gelegenheid om je gevoel te evalueren.

De ‘hoe-vraag’

Ben je nog steeds enthousiast over het idee, dan wordt het misschien tijd om te gaan brainstormen hoe je het idee tot uitvoering kunt brengen. Zoals je ziet, is hier de ‘hoe-vraag’ van belang. Het werkt in deze fase vaak goed om weer van alles voor jezelf op te schrijven. Zoals: Hoe ga ik beginnen? Hoe kom ik aan meer informatie? Hoe lang heb ik ongeveer nodig voor iets? Hoeveel geld heb ik ervoor nodig?

Schieten je andere dingen te binnen die te maken hebben met het behalen van het gewenste resultaat, schrijf die dan ook op. Je kunt ook een mindmap maken. Dit is een soort kaart met vragen of informatie die geordend zijn in onderwerpen en deelonderwerpen rondom jouw idee. Het helpt je misschien om je gedachten te ordenen en het laat je ook over alle aspecten nadenken.

Neem je tijd

Om een goed idee uit te werken moet je alle tijd nemen die je nodig hebt. Raffel het niet af. Ten eerste loop je het risico dat als je te gehaast te werk gaat, je dingen over het hoofd gaat zien, wat je naderhand op kan breken. Ten tweede moet het een bewuste keuze worden om het idee volledig uit te werken, hierbij moet je niet over een nacht ijs gaan.

Het spreekwoord ‘haastige spoed is zelden goed’, gaat hier zeker op. Een goed doordacht plan heeft veel meer kans om succesvol te zijn en dat is waar je uiteindelijk toch voor gaat. Je gaat er niet zo veel tijd in stoppen als je er geen hoge verwachtingen van hebt. Het is helemaal niet erg om hier bijvoorbeeld een jaar voor uit te trekken.

Een goed idee hebben en deze uitvoeren

Volg je gevoel

Het is voor veel mensen moeilijk om hun gevoel te volgen. Dat willen ze wel, maar het verstand roept er ook alsmaar doorheen. Neem als voorbeeld dat je gevoel zegt dat je niet meer zo’n stressvolle baan wilt, maar je verstand zegt dat je wel genoeg inkomen moet genereren. Probeer altijd een mix te vinden die in balans is met elkaar.

Je gevoel is echt belangrijk want als je gevoel zegt dat het hem niet gaat worden, wordt het hem waarschijnlijk ook niet. Je verstand kan dan tien keer zeggen dat je wel hiervoor moet gaan, maar dat wordt toch lastig volhouden als je gevoel het er niet mee eens is.

Een bewuste keuze

Als je zowel naar je gevoel én je verstand hebt geluisterd, kun je uiteindelijk misschien een bewuste keuze maken. We gaan er voor het gemak vanuit dat je hebt gekozen voor het idee wat je het meeste aanspreekt en met de beste slagingskansen. De slagingskansen worden sowieso hoger als je gemotiveerd bent en als je achter je idee staat, dan word je dat vanzelf. Dan is het nu tijd om te gaan knallen.

Je bent niet meer te stoppen

Je gaat ervoor en je bent nu ook niet meer te stoppen. Als je enthousiast bent over het idee en je maakt langzaam voorderingen, krijg je hier ook alleen maar meer energie van. Leg de focus op je plannen, laat je niet van de wijs brengen door anderen zonder jezelf af te sluiten voor goedbedoelde adviezen. Het is verstandig om vooraf een routeplan te maken, zodat je doelbewust en effectief je pad kunt volgen tijdens de realisatie van je idee.

Voorkom stress

Mocht je meerdere goede ideeën hebben, dan is het verstandig om je in de eerste instantie maar op één idee te focussen. Je kunt namelijk je energie maar een keer besteden en anders ga je achter de feiten aanlopen. Dat zou geen goed begin zijn, dit brengt namelijk ook veel stress met zich mee.

Mensen met een burn-out of (chronische stress) hebben voortdurend dat gevoel omdat wat ze aankunnen niet in balans is met wat er nodig is. Om deze stressfactor te voorkomen, moet je dus niet te veel hooi op je vork nemen. Hard werken mag, maar voorkom stress. Dus focus je op één idee.

Loop niet door met stress

Mocht je onverhoopt merken dat je toch wat stressvoller wordt tijdens het realiseren van je idee, blijf er dan niet te lang mee doorlopen. Met een preventieve coaching kun je veel ellende voorkomen. Tijdens de preventieve coaching kunnen stress en stressklachten verminderd worden, waardoor je er weer beter in staat.

Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een gespecialiseerde coaching waarin je jezelf blijvend beter voelt. In dit soort coaching speelt bewegen en de natuur een grote rol. Ook als je bijvoorbeeld door de uitvoering van je idee ondernemer bent geworden is het cruciaal om lichamelijk én geestelijk vitaal te blijven. Zodra je merkt dat er toch onvrede insluipt wat zich uit in allerlei klachten dan is executive coaching een perfecte keuze.

Ga niet twijfelen

Het kan ook zijn dat je gedurende het proces begint te twijfelen of je het wel moet doen. Niet doen! Als je al die tijd overtuigd bent van de haalbaarheid van het idee, kan dat niet ineens veranderd zijn. Natuurlijk moet je specifieke punten waar je soms tegenaan loopt weleens aanpassen om een beter resultaat te behalen, maar het kan niet zo zijn dat je een plan wat al zover is uitgewerkt ineens geen goed plan meer lijkt.

Loop stap voor stap de punten na waar je over twijfelt, maar hou hierbij een belangrijk gedachte in je hoofd: ‘Liever goed geprobeerd en gefaald, dan achteraf spijt hebben dat je het niet hebt gedaan.’

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Van fouten leer je

Natuurlijk ga je fouten maken, daar ontkom je waarschijnlijk niet aan. Maar ook de uitdrukking; ‘door schade en schande wordt je wijs’ is er niet voor niets. Fouten zijn er om van te leren en om het de volgende keer beter te doen.

Als je jezelf ergens voor 100% voor inzet en het zou niet lukken om het gewenste resultaat te behalen, dan heb je niet gefaald. Je hebt het geprobeerd, dat is al een prestatie op zich. Vooraf al twijfelen levert niets op. Je kunt beter je idee gedoseerd uitwerken om eventuele schade te beperken tot een minimum.

Bijna voor alles is een oplossing

Vergeet ook niet dat goede ideeën altijd een beetje bijgestuurd kunnen worden. En dat voor bijna alles een oplossing te bedenken is. Dat kan zowel voor positieve wendingen als negatieve wendingen zijn. Stel dat je idee vorm heeft aangenomen en je dreigt al snel in het werk om te komen. Soms is de oplossing heel eenvoudig, andermaal moet er misschien even over gebrainstormd worden, maar het blijft een luxeprobleem.

Het belangrijkste is dat de druk voor jezelf als creatieve geest niet te groot wordt. Dat komt ook nog weleens voor als mensen niet kunnen loslaten en alles op eigen schouders willen dragen. Ook hierbij is een goede sturing vereist. Of ben je bang dat je de strategie en structuur mist om alles in goede banen te leiden en concrete stappen te zetten? Met een goede coaching is dat geen enkel probleem.

Je hoeft het niet alleen te doen

Eigenlijk zijn heel veel dingen te coachen. Het goede idee, daar moet je zelf mee op de proppen komen, maar verder is bijna alles bij te sturen. Net zoals eventuele toekomstige medewerkers goed aan te sturen zijn, zodat jij kunt doen wat je het liefste doet in het bedrijf. Tenslotte ben je niet alleen met dit goede idee gestart om alleen maar ‘brandjes te blussen’.

Door op tijd hulp in te schakelen voorkom je dat je het niet leuk meer vindt. Dat zou ook erg jammer zijn. Tenslotte ben je bij aanvang heel enthousiast geweest over deze stap, anders was je er nooit aan begonnen. Voor jezelf beginnen, betekent niet dat je alles alleen moet doen.

Stel duidelijke grenzen

Je moet wel leren om duidelijke grenzen voor jezelf te stellen. Niet alleen wat betreft het werk ten opzichte van privé, maar ook wat betreft de werkzaamheden. Soms zijn ondernemers te vriendelijk om de klant maar binnen te halen of te houden. Ook een onduidelijke communicatie richting de klant of het personeel kan problemen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je leert duidelijk te zijn en heldere grenzen neerzet.

Wat zijn je valkuilen en je talenten?

Het is belangrijk om naar jezelf te kijken als ondernemer. Leer je eigen unieke persoonlijkheid goed kennen om ook een uniek bedrijf neer te zetten. Hiermee kun je het verschil maken met de concurrent. Hierbij moet je ontdekken wat je valkuilen zijn en waar je talenten liggen en een goede en ervaren coach kan je hierbij helpen.

Hulp bij stress en burn-out

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *