Wanneer je het gevoel hebt dat alles je te veel wordt en je continue onder stress staat, zal je waarschijnlijk totaal niet aan een hobby denken. Maar het is net in moeilijke momenten dat een hobby je kan helpen. Als je dus nog geen hobby hebt, dan loont het de moeite om er een te vinden. Maar hoe vind je een hobby die precies bij je past?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat is een hobby?

Een hobby is een activiteit die je op vaste momenten, in je vrije tijd doet. Deze activiteit kan van alles zijn, sporten, creatief bezig zijn, enzovoort. Het doel van een hobby is om je gedachten af te zetten van de dagelijkse stress en beslommeringen. Daarom kiezen heel veel mensen voor een hobby die heel anders is dan het werk dat ze doen.

Waarom is het hebben van hobby’s zo belangrijk?

Een hobby is zoveel meer dan een manier van ontspannen. Iedereen heeft er baat bij om een hobby te hebben en wel om deze redenen:

Talenten ontdekken

Een nieuwe hobby hebben betekent nieuwe dingen uitproberen. Het helpt je eventjes loskomen van je dagelijkse werkactiviteiten. Wanneer je nieuwe dingen uitprobeert is de kans groot dat je talenten gaat ontdekken. Het is pas door nieuwe uitdagingen aan te gaan, dat je echt weet wat je kan. Je zal opmerken dat je bepaalde dingen beter kan dan je verwacht had, gewoon doordat er interesse en motivatie is.

Sociaal contact

Niet elke hobby is even sociaal, maar voor de meeste hobby’s geldt dat je dankzij de hobby nieuwe sociale contacten aangaat. Als je gaat sporten, dan leer je mensen kennen in bijvoorbeeld een sportschool. Hou je je creatief bezig, dan leer je mensen kennen in een cursus.

Een hobby geeft je dus mogelijkheden om nieuwe vriendschappen op te bouwen, want je hebt alvast één interesse gemeenschappelijk. Regelmatig in contact staan met anderen zorgt er bovendien voor dat je je beter in je vel voelt, waardoor je sterker in je schoenen staat.

Volledig jezelf kunnen zijn

Op je werk neem je een bepaalde rol aan. Je moet je op een zekere manier gedragen en bepaalde aspecten van je persoonlijkheid worden onderdrukt. Dat is een van de redenen waarom zoveel mensen te kampen krijgen met stress en burn-out. Mensen kunnen niet meer zijn wie ze écht zijn.

Als je een hobby hebt, dan heb je een uitlaatklep. Er zijn geen verplichtingen en er is niemand die je zegt hoe jij je moet gedragen. Hierdoor kan je volledig jezelf zijn. Dit geeft een gevoel van opluchting.

Persoonlijke groei

Hobby’s zorgen ervoor dat je groeit als persoon. Je leert niet alleen nieuwe technische en sociale vaardigheden, maar je leert ook erg veel bij over jezelf. Door jezelf beter te leren kennen, krijg je een beter overzicht over je kwaliteiten als mens en zie je ook wat je kan verbeteren. Hierdoor evolueer je op een snel tempo.

Hobby’s die helpen bij stress of burn-out

Het hebben van een hobby heeft dus heel wat voordelen, maar wist je dat een hobby ook dé ideale remedie is tegen stress en je kan helpen met je burn-out? Doordat je volledig jezelf kan zijn, ervaar je een gevoel van vrijheid. Je voelt je vrij en blij en denkt daardoor niet meer aan stress of problemen. Hierdoor kan je je volledig herladen, waardoor je sterker wordt.

Mensen krijgen vaak stress, omdat ze te veel taken in te weinig tijd moeten volbrengen. Hierdoor nemen ze nauwelijks de tijd voor een hobby en dat is jammer, want een persoon die af en toe tijd aan een hobby spendeert, zal opnieuw energie krijgen, waardoor hij juist meer werk gedaan krijgt. Als jij dus te kampen hebt met een burn-out of in een stresserende periode zit, dan is het een goed idee om een vrijetijdsbesteding te zoeken!

Hobby’s die helpen bij stress of burn-out

Hoe vind je een hobby die bij je past?

Een hobby vinden is niet altijd eenvoudig. Het is belangrijk dat je kiest voor een hobby die goed bij je past. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een hobby kiest die je helpt tot rust komen. Sommige activiteiten kunnen je nog meer stress geven en dat is totaal niet de bedoeling. Hoe vind je je ideale hobby? Enkele tips:

Wat zijn je interesses?

De meest vanzelfsprekende manier om een hobby te vinden is door na te gaan wat je interesses zijn en van daaruit op zoek te gaan naar een hobby die erbij past. Doe grondig onderzoek, want vaak zijn er hobby’s waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Weet je niet goed wat je interesses zijn? Denk dan goed na over alles waar je blij van wordt. Zijn er bepaalde activiteiten die je energie geven? Laten sommige bezigheden de tijd razendsnel voorbijgaan? Dat zijn de activiteiten waar jij je op moet focussen! Neem de tijd om stil te staan bij alles wat je blij maakt en/of energie geeft.

Soms vind je dé perfecte hobby door terug te denken aan je verleden. Vaak houden mensen zich als kind bezig met wat ze écht graag doen, maar laten ze een bepaalde hobby of interesse links liggen naarmate ze ouder worden. Als dat bij jou het geval is, dan kan het een goed idee zijn om deze hobby te hernemen of een gelijkaardige hobby te vinden.

Laat je niet beperken

Vaak kunnen mensen geen hobby vinden, omdat ze zich bewust of onbewust laten beperken door hun vaste routine, zelfvertrouwen en/of andere factoren. Zo zouden sommige mensen graag gaan sporten, maar doen ze dit niet omdat hun werk al te intensief is. Anderen zouden graag creatief bezig zijn, maar doen het niet omdat ze zichzelf totaal niet creatief vinden.

Dat is erg jammer, want als deze mensen zouden doen wat ze graag doen, dan zouden ze misschien talenten ontdekken. Als je op zoek gaat naar een hobby, is het dus belangrijk dat je je niet laat beperken. Doe wat je graag wilt doen en laat je niet tegenhouden door anderen of jezelf.

Durven is de boodschap

Vind je het moeilijk om te achterhalen wat je écht interesseert? Dan heeft het ook geen zin om hier te lang over na te denken. Want wanneer je te lang gaat nadenken, ligt uitstelgedrag op de loer. Als je echt geen hobby kan vinden die je graag doet, dan is het dus beter om niet meer te denken en gewoon te doen. Probeer verschillende hobby’s uit en kijk wat je ligt.

Volg een paar lessen fotografie, tekenen, koken, breien en/of ga een paar dagen naar de sportclub en kijk hoe jij je bij deze activiteiten voelt. Geven ze je hernieuwde energie en helpen ze je je gedachten van je af te zetten? Dan is er een grote kans dat je dé ideale hobby gevonden hebt! Het hoeft dus niet moeilijk te zijn.

Een nieuwe hobby? Hou hier rekening mee!

Een nieuwe hobby vinden is super. Je hebt weer nieuwe energie en ziet alles weer volledig zitten. Toch zijn er een aantal dingen waar je beter rekening mee kan houden als je aan een nieuwe hobby begint:

Het moet leuk blijven

Het belangrijkste doel van een hobby is om je tot rust te brengen en je eventjes alle stress te laten vergeten. Als je een nieuwe hobby hebt, dan zal je waarschijnlijk erg enthousiast zijn en dat is meer dan oké, maar wees behoedzaam dat je hobby geen obsessie wordt.

Als je jezelf verplichtingen gaat opleggen omtrent je hobby of je je te vaak gaat bezighouden met deze vrijetijdsbesteding, dan zal deze al snel voor nog meer stress zorgen en dat is dus niet de bedoeling. Laat het leuk blijven!

Geef niet te snel op

De ene persoon is een grotere doorzetter dan de andere, maar over het algemeen hebben mensen de neiging om bij een nieuwe hobby op te geven, als ze merken dat het niet lukt. Ze proberen creatief te zijn, maar zien dat het hen na enkele dagen of weken niet lukt of ze proberen te sporten en merken dat ze het niet volhouden. Opgeven lijkt dan de enige mogelijkheid, maar dat is zeker niet zo.

Als je een hobby kiest die voor jou totaal nieuw is, dan is het normaal dat je hieraan moet wennen. Je zal niet zo fit, creatief of handig zijn dan zij die het al jaren doen. Maar wat niet is kan nog komen! Als je het gevoel hebt dat je wilt opgeven, dan is het belangrijk dat je je blijft focussen op de positieve aspecten en dat je je aandacht vestigt op je vooruitgang. Blijf proberen en wees trots op wat je bijgeleerd hebt!

Hobby’s die een steun zijn bij stress en burn-out

Ben je specifiek op zoek naar een hobby die je kan helpen met je burn-out? Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

Sporten

Bewegen is belangrijk voor mensen met stress of burn-out, want tijdens het bewegen maakt het lichaam endorfine aan. Endorfine zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol verlaagt, waardoor jij je meer ontspannen voelt. Je hoeft daarvoor geen marathon te lopen. Elke dag een beetje wandelen heeft al voldoende effect.

Er zijn verschillende soorten van beweging die je kunt kiezen: lopen, dansen, fietsen, zwemmen, fitness, enzovoort. Kies voor een sport die je leuk vindt. Als je er geen idee van hebt welke sport bij je past, dan is het een goed idee om verschillende sporten voor een aantal sessies uit te proberen en te zien hoe jij je erbij voelt.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Fotograferen

De grootste oorzaak van een burn-out is een gebrek aan autonomie. Je durft nooit nee zeggen, waardoor je te veel hooi op je vork neemt. Het zou dus handig zijn moest je een hobby kunnen vinden die je helpt assertiever en zelfstandiger te worden. Fotografie is daarbij de ideale keuze.

Voornamelijk als je ervoor kiest om andere mensen te fotograferen, want tijdens het fotograferen heb jij de regie. Jij bepaalt de poses van het model, de belichting, enzovoort. Door aan fotografie te doen leer jij hoe jij het heft in eigen handen neemt. Bovendien is het nog erg leuk ook!

Koken

Wanneer je last hebt van stress of burn-out, is het ook belangrijk dat je gezond eet. Je lichaam heeft voldoende vitamines en mineralen nodig zodat het weer energie krijgt. Hierdoor voel jij je niet alleen lichamelijk beter, maar ook psychisch.

Door van gezond koken je hobby te maken leer je niet alleen gezond eten, maar heb je er nog een leuke bezigheid bij. Bovendien werkt koken heel ontspannend en brengt het veel voldoening. Vooral als je je creaties deelt met je dierbaren!

Schrijven

Tijdens een burn-out voel je je futloos en psychisch erg slecht. Door te schrijven, vind je de ideale uitlaatklep voor al je emoties en gedachten. Door je gevoelens van je af te schrijven, krijg je ze veel beter onder controle. Je hoeft geen Shakespeare of Dickens te zijn, je hoeft zelfs helemaal niet mooi te kunnen schrijven. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt!

Tuinieren

Heb je thuis een tuin? Dan is tuinieren een geweldige hobby als je een burn-out hebt, want door bezig te zijn in de tuin leer je volledig te ontspannen. Met tuinieren heb je een hobby waarbij je geniet van frisse lucht en de zonneschijn op je gelaat. Dat alleen al zorgt ervoor dat je tot rust komt.

Daarnaast sta je ook in contact met de rustgevende natuur. Je wordt omringd door fluitende vogeltjes en de geur van vers gras. Dit zijn de ideale ingrediënten om al je zorgen voor eventjes op zij te zetten. Bovendien geeft tuineren je voldoening.

Heb je geen tuin, maar wil je toch graag tuinieren? Dan zijn er zeker mogelijkheden! Zo kan je een tuin huren of bloemetjes planten in plantenbakken op je terras. Of misschien kan je een vriend of familielid helpen in de tuin? Waar een wil is, is een weg!

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *