De wekker gaat. Na een keer of vijf op de snooze knop geduwd te hebben, sleep je jezelf uit bed. Ondanks dat je op tijd bent gaan slapen ben je niet uitgerust Met stijve gewrichten strompel je naar de badkamer. Daar gooi je snel een hand water door je gezicht, je bent te lang in bed blijven liggen om nog te kunnen douchen. De moed zakt in je schoenen bij het zien van de berg vuile was. Je zoekt wat kleren bij elkaar die nog acceptabel ruiken, smeert snel een boterham met chocopasta en springt de auto in. Vol tegenzin vertrek je naar je werk. De dag moet nog beginnen. De eerste kop koffie drink je wel op je werk. Net als de tweede, de derde en de vierde. Hopelijk kun je vervolgens nog iets nuttigs doen. Was het maar vast weekend!
Het kan ook anders: De wekker gaat. Je springt gelijk uit bed want je hebt zin in de dag. Vandaag mag je namelijk een leuke, nieuwe opdracht gaan uitvoeren. Je hebt je eigen idee aangekaart bij je leidinggevende en deze was gelijk positief. Je kunt dus niet wachten om hieraan te beginnen en te laten zien wat jij in je mars hebt! Misschien zit er wel een promotie aan te komen?
Maar eerst een lekkere douche. Vandaag kies je voor de vrolijke zomerse kleren die je gisteren al klaar gehangen had. Na een ontbijt van yoghurt met havermout spring je op je fiets. De buitenlucht maakt je fris en wakker. Eenmaal op je werk schiet je gelijk in actie. Om 13 uur vraagt een collega of je mee gaat lunchen. Is het al zo laat? De ochtend is voorbij gevlogen!
Als je mocht kiezen, ga je gegarandeerd voor het tweede voorbeeld. Werkplezier houdt in dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden op je werk. Werken zou meer energie moeten opleveren dan dat het kost. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je ontdekt wat jou energie oplevert en wat jouw energievreters zijn. Hier kun je vervolgens je werk op aanpassen. Door deze extra energie zul je je fitter voelen. Zowel fysiek als mentaal. Wil jij ook lekkerder in je vel zitten? Lees dan vooral verder.
Heb jij plezier in je werk?
Hoe zit het met jou? Heb jij plezier in je werk? Hoe is het met jouw energielevel? Jij bent op jouw werk zelf verantwoordelijk voor je werkplezier. Natuurlijk kan en moet jouw werkgever ook zijn steentje bijdragen, maar dat zal op jouw initiatief moeten gebeuren. Werkplezier begint met zelfinzicht. Ga eens na wat jouw drijfveren en persoonlijke behoeften zijn. Misschien past jouw huidige baan niet helemaal bij deze drijfveren en behoeften. Dit is het onderzoeken waard.
Jouw drijfveren
Allereerst is er het salaris. Hoe belangrijk zijn jouw inkomsten voor het werkplezier. Streef je ernaar om meer te gaan verdienen of ben je tevreden? Zou je eventueel ook tevreden zijn met minder? Bijvoorbeeld met als voorwaarde, dat je werk kan doen dat beter bij je past waardoor je lekkerder in je vel zit. Bedenk hierbij dat geld geen behoefte op zich is, maar een middel om in jouw behoeften te voorzien. Hecht je waarde aan erkenning en status, of trek jij je weinig aan van wat andere mensen van jou vinden? Probeer hier eens eerlijke antwoorden op te geven.
Naast het salaris zijn er de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bekijk eens goed hoe deze op jouw werk geregeld zijn en hoeveel waarde je eraan hecht. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je een telefoon of een auto van de zaak krijgt?
Mensen die het belangrijk vinden om invloed of macht te hebben op het werk kiezen vaak voor een leidinggevende functie. Hierbij kun je je de vraag stellen of je plezier haalt uit het leidinggeven op zich, of dat je eigenlijk vrijheid of zelfsturing zoekt. Het woord ‘macht’ wordt vaak geassocieerd met machtsmisbruik. Je kunt beter streven naar ‘gezag’. Verdiep je hier maar eens in.
Ieder mens heeft zijn of haar talenten. Ja jij ook! Je hebt er zelfs veel. Bekijk eens welke dat zijn. Vraag wat mensen uit jouw naaste omgeving wat ze fijn vinden aan jou. Wat zijn jouw kwaliteiten? Misschien ben je hulpvaardig. Of misschien werk je heel netjes en precies. Talenten kunnen ook tegelijk valkuilen zijn. Als je heel netjes en precies werkt, heb je de kans dat je de lat voor jezelf te hoog legt. Door dat perfectionisme denk je dat je faalt, wat uiteraard niet zo is. Als jij heel hulpvaardig bent kun je misschien moeilijk nee zeggen als men iets aan jou vraagt. Daardoor loop je de kans om jezelf voorbij te lopen.
Door te kijken naar jouw talenten en werkpunten, kun je bepalen wat hierin echt belangrijk is voor jou. Welke talenten zou je graag willen gebruiken op je werk? En waarin zou je graag iets bijleren? Wat geeft jou energie?
En dan zijn er nog jouw waarden en normen. Normen zijn ongeschreven regels. Wat mag wel en wat mag niet volgens jou? Vanuit je opvoeding krijg je hiervan de basis mee, maar het ontwikkelt zich in je verdere leven. Voorbeelden hiervan zijn dat stelen niet mag, of dat we elkaar aankijken tijdens een gesprek. Waarden zijn idealen of overtuigingen die jij als mens graag nastreeft. Bijvoorbeeld respect, eerlijkheid of duurzaamheid. Het kunnen naleven van jouw eigen normen en waarden binnen jouw werkveld zorgt uiteraard voor meer werkplezier. Even zwart-wit: als een belangrijke norm van jou is dat je agressie niet tolereert en een belangrijke waarde is dat je een respectvolle omgang met je collega’s apprecieert, ben je niet op z’n plaats als je op een werkplek werkt waar constant gescholden wordt. Bedenk dus welke waarden en normen voor jou belangrijk zijn tijdens je werk.
En tot slot, wat is jouw ambitie? Wil jij je specialiseren binnen je vakgebied? Wil je groeien en doorleren? Of voel je je prettiger bij wat je nu doet, of zelfs een niveau lager?
Er zijn geen goede of slechte antwoorden bij al deze vragen. De antwoorden zijn persoonlijk. Als jij wilt weten hoe het zit met jouw werkgeluk, zul je deze items op een rijtje moeten zetten. Denk er eens rustig over na, maar wees wel eerlijk.
Waarom is werkplezier zo belangrijk?
Plezier op het werk is belangrijk voor jou, maar ook voor jouw werkgever. En niet zo’n beetje ook. Voor jou is het leuker als je soms ook kunt lachen en als je te maken hebt met vrolijke collega’s, maar werkgevers vinden het doorgaans ook niet prettig als werknemers gestrest zijn tijdens hun werk. Humor heeft een grote meerwaarde voor het werkgeluk.
Voordelen voor jou
Door met plezier te werken, haal je energie uit je werkzaamheden. Zo bouw je tijdens je werk energie op en heb je na je werk ook nog genoeg energie over voor je gezin, hobby’s of andere leuke dingen. Door plezier te hebben in je werk heb je minder last van werkstress. Daardoor presteer je beter en maak je minder fouten. Je krijgt complimentjes die jou een goed gevoel kunnen geven en de werkdruk neemt af. Door werkplezier voel je je sneller betrokken bij de organisatie. Als je het idee hebt dat je nuttig bent en echt iets kan bijdragen zal dat jouw geluk zeker vergroten.
Voordelen voor jouw werkgever
Gelukkige werknemers hebben minder stress en zullen minder snel ziek worden of in een burn-out terecht komen. Ook zijn werknemers die werkplezier ervaren productiever, gemotiveerder en efficiënter. Het werk dat ze afleveren is van betere kwaliteit. Als de werktevredenheid goed is, is er vaak ook een fijne sfeer op de werkvloer.
Werkplezier bovenop werkgeluk
Bij werkplezier gaat het erom dat je je werk echt leuk vindt, maar ook dat je plezier maakt samen met je collega’s. Er is een teamgevoel en dat geeft energie. Voor jou betekent dit misschien dat er gelachen moet worden tijdens het werk, dat er humor mogelijk is en dat er grapjes gemaakt worden. Jouw collega hecht misschien meer waarde aan de vrijdagmiddagborrel of een bingo avond. Iedereen haalt zijn plezier uit andere zaken. Maar er moet wel rekening worden gehouden met persoonlijke voorkeuren van heel het team.
Werkgeluk is veel globaler. Hierbij gaat het over het algemene gevoel dat je krijgt door jouw werk. Waar jij je geluk uit haalt, is ook iets persoonlijks. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om de nuttigheid van het werk. Is er erkenning, dankbaarheid en worden er complimenten gegeven? Is er verbinding tussen collega’s? En ervaar je, door je werk, positieve emoties?
Werkgeluk is absoluut noodzakelijk, maar werkplezier zorgt voor net dat beetje meer. De extra energieboost die je vast heel goed kan gebruiken. Het blije gevoel, waardoor je denkt dat je de wereld aankan. De motivatie om je vol passie op je werk te storten. Plezier maakt het leven gewoon een heel stuk leuker! Zowel in je vrije tijd als op het werk.
Hoe maak je werkplezier meetbaar?
Met behulp van een Likertschaal [1] is het mogelijk om werkplezier te meten. De medewerkers krijgen daarbij een lijst met stellingen die ze moeten beantwoorden op een schaal. De schaal gaat van helemaal oneens, tot helemaal eens. In de vragenlijst komen verschillende aspecten aan bod die van invloed kunnen zijn voor het werkplezier. Na het invullen van de lijst moet deze geanalyseerd worden. Vervolgens kan er een plan opgesteld worden om het plezier van de werknemers te vergroten.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Hoe kun je werkplezier verhogen?
Om werkplezier te vergroten zullen er verschillende acties ondernomen moeten worden. Dit kan gedaan worden door de werkgever, maar de werknemer zal zelf ook initiatief moeten tonen. Mogelijke acties beschrijven we hieronder.
De werkgever
De eerste tip voor werkgevers is: heb vertrouwen in je personeel. Delegeer, vertrouw en laat los! Een werknemer wil het gevoel hebben dat hij vertrouwd wordt en dat men op hem kan bouwen.
Binnen de visie van het bedrijf dienen kernwaarden opgenomen te worden. Het gaat hierbij om dingen die belangrijk zijn voor de mensen binnen je bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: wij zijn eerlijk tegen elkaar, of wij hebben respect voor elkaar. Zorg dat de werknemers binnen het bedrijf deze kernwaarden kennen en zich er ook aan houden. Misschien past niet iedereen binnen deze visie. Durf dan ook stappen te ondernemen.
Verder moet er gelachen kunnen worden op het werk. Zorg voor genoeg leuke activiteiten, zowel onder werktijd als daarbuiten. Dit moet van twee kanten komen. Geef jouw werknemers ook inspraak in deze activiteiten. Bedenk dat je nooit iedereen tevreden kan maken, dus zorg voor een breed aanbod aan leuke activiteiten. Aandacht voor gezond eten of samen sporten past hier ook in. Samen een fruitpauze, waarbij de lokale fruitboer vers fruit gebracht heeft, of wandelingen tijdens de lunch, de mogelijkheden zijn oneindig.
Maak te behalen mijlpalen zichtbaar binnen het bedrijf. Stel doelen op voor werknemers, teams en voor het gehele bedrijf. Zijn ze behaald dan is het uiteraard tijd voor een feestje. Zorg dat het tussendoor ook zichtbaar is hoe ver de doelstelling al behaald is.
Kijk eens eerlijk naar de arbeidsvoorwaarden en het personeelsbeleid. Werk aan gelijke kansen, een eerlijk loon, een duidelijk ziektebeleid, de mogelijkheid tot opleiding en ontwikkeling en een veilige werkomgeving.
En tot slot: communiceer! Uiteindelijk draait alles om communicatie. Onenigheden ontstaan meestal door slechte communicatie. Wees open en eerlijk tegen elkaar. Wees duidelijk in de te behalen doelstellingen en wees duidelijk in wensen en verwachtingen. Een goed gesprek met een werknemer is nooit verloren tijd.
De werknemer
Je kunt werkstress ombuigen tot werkplezier door prioriteiten te stellen. Werk met to do lijstjes en verdeel deze in dingen die zeker gedaan moeten worden en dingen waarvan het fijn zou zijn als ze gedaan zijn. Begin te werken aan de ‘moetjes’ en werk ook daarbij in volgorde van prioriteit. Neem hierbij de leiding. Zeg ‘nee’ als iemand iets komt vragen dat niet past binnen jouw prioriteitenlijst.
Bekijk eens goed wat jouw drijfveren zijn. Deze staan hierboven beschreven. Probeer je werk aan te passen aan de dingen die jij belangrijk vindt.
Houd je work life balance goed in de gaten. Je hoeft geen extra uren te draaien als daar geen tegenprestatie tegenover staat. Je hebt ook een leven naast je werk.
Pas op voor manipulatieve mensen. Dit hoef je niet te accepteren. Hetzelfde geldt voor mensen die energie vreten. Durf het aan te geven als je bepaalde dingen niet prettig vindt. Doe zelf ook niet mee aan dingen die de werksfeer voor anderen verpesten, denk bijvoorbeeld aan roddelen of treiteren.
Denk actief mee hoe de werksfeer kan worden verbeterd. Gebruik hierbij jouw talenten en kwaliteiten. Ben jij bijvoorbeeld goed in het gezellig inrichten van jouw huis, dan mag je misschien het kantoor ook wel een make-over geven.
Zorg voor rust, ritme en regelmaat. Een opgeruimd bureau doet wonderen. Pauzes zijn een must. Gebruik deze pauzes ook voor een praatje of een wandelingetje met collega’s.
En tot slot: communiceer! Wat voor de werkgever geldt, geldt ook voor jou.
Wanneer het niet lukt om plezier in je werk te vinden
Ben je uitgeput, emotioneel opgebrand. Lukt het je maar niet om ergens motivatie vandaan te halen. Probeer je van alles om meer plezier te vinden in je werk, maar lukt het maar niet? Indien het zelf niet lukt en je niet meer weet wat je zelf nog kunt proberen, is de kans aanwezig dat je te maken hebt met een burn-out. Schakel dan professionele hulp in. Deze zal jou helpen om het roer om te gooien. Er zullen kleine of grote aanpassingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat jij weer gelukkig bent. Als je deze aanpassingen in je eentje niet kan doen, dan maar met hulp.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- Wikipedia.org – Likertschaal – gevonden op 16-09-2022
Link naar pagina op wikipedia.org - Ondernemenmetpersoneel.nl – 5 manieren om werkplezier… – gevonden op 16-09-2022
Link naar pagina op Ondernemenmetpersoneel.nl - Tempo-team.nl – werkplezier: het antwoord… – gevonden op 16-09-2022
Link naar pagina op tempo-team.nl - psyned.nl – werkplezier – gevonden op 16-09-2022
Link naar pagina op psyned.nl - arboned.nl – werkplezier vergroten – gevonden op 16-09-2022
Link naar pagina op arboned.nl