Door affirmaties kan je positief leren omgaan met negatieve belemmerende gedachten.
Wat je aandacht geeft, groeit. Affirmaties helpen goed tegen stress en burn-out klachten. Want wil je je stress verminderen, maar lukt dit nog niet? Stop met negatief denken en start met positief denken. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan in de praktijk, maar gelukkig kan je met krachtige affirmaties starten om juist te leren omgaan met stress. Dus doe jezelf een plezier, laat je inspireren door alle tips en ervaar de kracht van 25 positieve affirmaties!

De kracht van je gedachten

Wat je tegen jezelf zegt, bepaalt hoe je je voelt. Daardoor is de impact van positieve affirmaties ongekend krachtig. Je kan bewust je onderbewustzijn beïnvloeden om jezelf te herprogrammeren. Zo heb je zelf controle over de kwaliteit van je geluksgevoel

De kracht van affirmaties is zelfs wetenschappelijk bewezen, want uit onderzoek van psychiater en psychoanalyticus Norman Doidge blijkt dat je overtuigingen je realiteit gaan vormen. Door je zintuiglijke waarnemingen, gedachten, visualisaties en handelingen,  veranderen je hersenen. Dit staat in de wetenschap bekend als zogenaamde ‘neuroplasticiteit’.

Dagelijks zijn je gedachten nieuwe verbindingen aan het aanleggen tussen je hersencellen en er sterven ook automatisch hersencellen af. Wil je dus bewust je brein herprogrammeren met nieuwe positieve gedachten? Door affirmaties kan je nieuwe neurale paden in je hersenen creëren om positiever in het leven te gaan.

Zo zijn de grootste voordelen van affirmaties dat je: 

 • bewust leert omgaan met je belemmerende gedachtepatronen
 • dagelijks je positieve mindset traint en ontwikkelt met positiviteit
 • doelgericht je focus legt op wie je wilt zijn, wat je wilt voelen en wat je wilt doen
 • een negatief zelfbeeld kan herprogrammeren naar een positief zelfbeeld
 • simpel en zelfs vandaag nog kan starten met je eerste affirmatie
 • meer plezier, geluk en vreugde voelt in plaats van drukte, spanning of stress
 • extra motivatie en inspiratie voelt om voldoening uit je dag te halen
 • angsten, twijfels en onzekerheden vermindert of zelfs helemaal loslaat
 • de kracht van affirmaties kan inzetten voor elk thema in je leven

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn positieve gedachten. Zie het als korte motivatiespeeches naar jezelf om jezelf op te peppen. Ideaal voor als je verlangt naar meer zelfvertrouwen, zelfliefde of zelfacceptatie. Dit geeft je meer levensenergie, zingeving en optimisme. 

Als je teruggaat in de tijd, komt het woord ‘affirmatie’ voort uit de Latijnse geschiedenis van het woord ‘Affirmare’. Dit betekent bevestigen, versterken en bekrachtigen. 

Voorbeelden van affirmaties

Affirmaties zijn inzetbaar voor elke uitdaging waar je tegenaan loopt. Worstel je ergens mee? Met je gezondheid, zelfvertrouwen, stress- en burnout klachten, depressie, liefdesleven, werk, eigen bedrijf of je relaties met familieleden of vriendschappen? Affirmaties stimuleren je om bewust te leven en zijn de oplossing voor meer succes, vrijheid en dankbaarheid.

Want wil je bijvoorbeeld een gezonde, gelukkige relatie met je lichaam krijgen? Voel je dat je je zelfvertrouwen wilt vergroten om jezelf niet langer af te wijzen of klein te houden? Of kijk je er zo naar uit om meer innerlijke rust en minder stress te voelen? 

Start direct met affirmaties. Zo zijn er ook specifieke ochtend affirmaties om je dag goed te starten of avond affirmaties voor een rustgevende nachtrust. Door je dankbaarheid uit te spreken in een affirmatie blijf je minder hangen in een negatieve emotie als boosheid, verdriet, eenzaamheid, frustratie, schuld, schaamte of spijt.

Hoe werkt een affirmatie? 

In essentie werken affirmaties simpel, want je gaat geloven in wat je hoort, zegt of denkt. En wat je gelooft, beïnvloedt je gedrag. Hoe vaker je stilstaat bij de positieve gedachten, des te meer positiviteit je creëert in je leven. Zo kan je negatieve ingesleten denkpatronen ombuigen naar positieve overtuigingen. Stapje voor stapje creëer je zo met positieve affirmaties een positieve mindset. 

Je kan je affirmaties opschrijven, hardop uitspreken of in gedachten opnemen. Er is geen goed of fout, voor elk persoon werkt een affirmatie anders. Maak het vooral simpel, leuk en laagdrempelig voor jezelf om te starten. Zo kan je je affirmaties opslaan als achtergrondfoto op je smartphone of laptop. Hoe vaker je je positieve affirmaties letterlijk voor je neus ziet staan, des te groter de kans is dat je gelooft wat je opschrijft of uitspreekt. Kortom: herhaling is de sleutel voor het herprogrammeren van je negatieve gedachten.

Werkt een affirmatie dan altijd? Nee, dat ook weer niet. Je kan nog zo vaak herhalen dat je je vertrouwen in jezelf hebt, maar als je niet het zelfvertrouwen, sla je met een affirmatie de plank mis. Je wilt tot in de kern voelen dat een affirmatie kloppend voor je. Dat het resoneert met het innerlijke groeiproces waar je in zit.

Waar je op wilt letten voor jezelf, is dat je je affirmaties niet ‘te groot’ maakt. Alsof ze te ver van je afstaan en niet in lijn liggen met hoe je je nu voelt. Ervaar je bijvoorbeeld door je stress- en burn-out klachten minder energie? Dan werkt een affirmatie niet als je tegen jezelf zegt: “Ik ben energiek, krachtig en fit.” Dit is dan misschien nog niet haalbaar in je ogen, omdat je intense vermoeidheid na een hectische periode met een overvolle agenda. In dit geval werkt een affirmatie beter voor je als je iets zegt als: “Ik sta mezelf vandaag toe om rust te pakken om mezelf op te laden en meer energie te krijgen.”

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Hoe en wanneer gebruik ik affirmaties?

Positieve affirmaties zijn perfect voor als je minder in je vel zit, stress- en burn-out klachten hebt of onrust in je hoofd ervaart. Om een negatieve spiraal van negatieve gedachten te doorbreken, zijn positieve affirmaties dus een effectief hulpmiddel om een positieve draai te geven aan je gemoedstoestand. 

Door je binnenwereld te veranderen met affirmaties kan je indirect ook je buitenwereld veranderen. Want door positieve krachtige affirmaties leer je vanuit nieuwe invalshoeken en perspectieven naar jezelf, anderen en de omgeving kijken. 

Zo helpen affirmaties je als je last hebt van stress symptomen als: 

25 positieve affirmaties om jezelf te herprogrammeren

 1. “Ik sta elke ochtend positief en energiek op.” 
 2. “Ik straal positiviteit uit naar mijn omgeving.”  
 3. “Ik ben krachtig en fit.”
 4. “Ik heb een gezond en vitaal lichaam.” 
 5. “Ik verdien een gelukkige dag.” 
 6. “Ik ben mooi zoals ik ben.” 
 7. “Ik ben dankbaar dat ik vandaag leef.” 
 8. “Ik voel me rijk en ben rijk.”
 9. “Ik vertrouw in mezelf en in het proces.” 
 10. “Ik ben liefdevol voor mezelf, mijn kinderen en mijn partner.” 
 11. “Ik accepteer hoe mijn lichaam nu eruit ziet.” 
 12. “Ik voel me veilig en geliefd.”
 13. “Ik neem de tijd voor mezelf.” 
 14. “Ik ben trots op wat ik nu al bereikt heb.” 
 15. “Ik vergeef mezelf voor .” 
 16. “Ik ben een inspirerend voorbeeld voor mijn kinderen.” 
 17. “Ik ben bereid om obstakels te overwinnen, juist als het even tegen zit.” 
 18. “Ik geloof in mijn innerlijke kracht en visie.”
 19. “Ik stop niet voordat ik bereikt hebt wat ik wil bereiken.”
 20. “Ik laat los wat mij niet langer meer dient en niet bij me past.” 
 21. “Ik ben moedig en ga met liefde uitdagingen aan.” 
 22. “Ik sta open voor en omarm het onbekende.” 
 23. “Ik ga vandaag met volle borst vooruit uit mijn comfortzone stappen.”
 24. “Ik ben er klaar voor om liefde te geven en ontvangen.”
 25. “Ik zet mijn talenten en passies in om het verschil te maken.”

Hoe maak ik mijn eigen affirmaties?

Met persoonlijke affirmaties is het verstandig om vanuit de ‘ik-vorm’ te denken en focus je vooral op het positieve wat je wilt aantrekken. Vermijd negatief geformuleerde affirmaties.
Dus merk je dat je bijvoorbeeld teveel ballen in de lucht aan het houden bent en ben je toe aan meer ontspanning? Zeg dan niet: “Ik wil niet meer ‘s avonds en in het weekend altijd klaar staan voor iedereen ten koste van mezelf.” Hou het simpel, kies vooral positieve affirmaties waar je je goed bij voelt zoals: 

 • “Ik voel me rustig door te kiezen voor mezelf.” 
 • “Ik verdien ontspanning, juist als mijn werkdag druk aanvoelt.” 
 • “Ik zet mezelf op #1 voor een fijne werk-privé balans.”
 • “Ik leef stressvrij en ben fysiek gezond.” 
 • “Ik sta op met een glimlach.” 

3 Tips om het maximale uit je affirmaties te halen

Als je aan de slag wilt met affirmaties, vergeet dan niet onderstaande 3 tips toe te passen in de praktijk. Dit helpt je in je persoonlijke ontwikkeling. 

#1: Ontdek wat je grootste belemmerende overtuigingen zijn

Onbewust affirmeer je de hele dag door. Het stemmetje in je hoofd staat altijd ‘aan’. Dit is je innerlijke criticus die zegt dat je haar er niet uitziet, dat je te dik bent, dat je iets niet kan of dat je een dommerik bent, omdat je iets bent vergeten.

Noem het maar op of je innerlijke criticus heeft er direct een oordeel over. Want wat geloof je over jezelf als je vermoeid, gestresst, gehaast, gespannen of druk bent?

Observeer en neem oordeelvrij waar wat je denkt en zegt over jezelf. Dit is een bron aan waardevolle informatie. Zo kom je erachter welke negatieve gedachten je negatieve zelfbeeld nog in stand houden, want dit is de oorzaak en aanleiding van je zelfafwijzing, zelfkritiek en zelfsabotage. Zodra je weet van jezelf wat je belemmerende overtuigingen, kan je ook doelbewust positieve affirmaties toepassen die aansluiten bij je negatieve gedachten.

#2: Visualiseer je affirmatie 

Wil je je gevoel bij en intentie van de affirmatie nóg krachtiger maken? Zodat je meer gelooft in de affirmatie en sterker in je schoenen staat? Visualiseer wat je opschrijft, hardop uitspreekt of in gedachten opneemt. Zo versterk je ieder moment je positieve intentie. Bij visualisaties vertaal je namelijk een gedachte naar een beeld. Want wat zie je voor je als je blij en gelukkig opstaat ‘s ochtends? Wat voel je als je de toekomstige versie van jezelf voor je ziet? Wat straal je uit, hoe sta je in het leven en hoe ga je om met jezelf en je omgeving?

#3: Worden affirmaties onderdeel van je dagelijkse ochtendroutine?

Ongetwijfeld sta je weleens op met het verkeerde been uit bed. Je voelt je vermoeid, hebt geen zin in de dag, verslaapt je of je moet je last-minute snel haasten om op tijd te zijn voor je werk, de hond uit te laten of om de kids naar school te brengen. Des te fijner is het om dan even – dit dit duurt slechts een paar minuten – stil te staan bij je positieve intentie van de dag. Want voor je het weet, word je geleefd door de waan van de dag. Dus vraag jezelf morgenvroeg eens af: “Hoe wil ik me vandaag voelen en waar wil ik mijn liefdevolle aandacht op richten?” Wat helpt is dat je je affirmaties combineert met een andere dagelijkse gewoonte, zoals tandenpoetsen, want ondertussen kan je bewust voelen waar je naar verlangt om er een geslaagde dag van te maken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Er is pas sprake van een goede krachtige affirmatie als je gelooft wat je zegt. Sta je er 100% achter? Resoneert het in elke vezel van je lichaam? Zo ja, dan geeft een affirmatie je kracht. 

Als je bij voorbaat al niet gelooft in de kracht van affirmaties, werken positief geformuleerde affirmaties niet voor je. Simpelweg omdat de affirmaties niet in harmonie zijn met je wat je ten diepste voelt.

Ja, ook al sta je hier misschien niet dagelijks bij stil. Ongemerkt beïnvloeden onbewuste negatieve affirmaties toch je gevoelens en gedragspatronen. Denk aan negatieve gedachten dat je niet goed genoeg bent, dat je het iets niet waard bent of dat iets niet voor je is weggelegd. Zolang je dit blijft geloven, wordt dit écht je werkelijkheid.

Het woord ‘hersenspoelen’ kan je beschouwen als een synoniem van ‘herprogrammeren’. Met affirmaties omschrijf je namelijk hoe je zou willen wat je werkelijkheid. In combinatie met visualisatie-oefeningen ga je door affirmaties steeds meer en sterker geloven in je eigen positieve gedachtekracht. En ja, zo ben je in staat om je brein te hersenspoelen. Maar let op, dit kan weken, maanden of zelfs jaren duren. Dit verschilt per persoon en is situatie-afhankelijk.

Met positieve affirmaties trek je meer positiviteit aan. Andersom trek je dus ook met onbewuste negatieve affirmaties meer negativiteit aan, wat zelfs kan leiden tot stress, een burn-out of een depressie. Dus ben je vastberaden om je negatieve gevoelens en niet-helpende gedragspatronen te doorbreken? Ga zelf beginnen met affirmaties uitspreken en opschrijven. Heb je toch hulp nodig? Dan staan we met ruim 50 stress- en burn-out coaches voor je klaar in Nederland. Zowel buiten in de natuur bij jouw in de buurt en ook online!

Bronnen

 1. Voor Positiviteit – Positieve affirmaties – Gevonden op 14-10-2022
  Link naar pagina op Voor Positiviteit
 2. Happinez – Ervaar de kracht van affirmaties – Gevonden op 14-10-2022
  Link naar pagina op Happinez
 3. Meditation Moments – Wat is de betekenis van affirmaties? – Gevonden op 14-10-2022
  Link naar pagina op Meditation Moments
 4. Leroy Seijdel – Krachtige affirmaties – Gevonden op 14-10-2022
  Link naar pagina op Leroyseijdel.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *