arrow_drop_up arrow_drop_down

Chronische hyperventilatie door stress - Meer energie door beter adem te halen

Hyperventilatie en verkeerd ademen door stress of burn-out? Flink doorwerken, veel werk verzetten en daarbij in een hoge versnelling functioneren is op zich helemaal niet erg. Als je het maar voldoende en regelmatig weet af te wisselen met letterlijk en figuurlijk even op adem te komen.

Ademhaling is voor ons allen zó vanzelfsprekend dat we niet realiseren hoe óngelofelijk belangrijk en bepalend onze ademhaling is. Stop nu eens 2 minuten met ademen en je merkt gelijk het levensbelang van je ademhaling.

Als je structureel in een te hoge versnelling zit, zal ook je ademhaling in een hogere versnelling geraken, zelfs als je stilzit of op bed ligt. Wanneer je lichaam daaraan gewend raakt kun je daar ´ziek´ van worden. Inspanningsfysiologe Stans van der Poel beschrijft in haar boek ´Chronische Vermoeidheid nooit meer!’ hoe een ontregelde ademhaling op de langere duur zelfs leidt tot een fysieke burn-out, fibromyalgie, chronische vermoeidheid of M.E.

Dit schrijven wij over vermoeidheid

Chronische hyperventilatie

Waarom haal je adem?

Elke keer als we ademhalen, halen je longen zuurstof uit de lucht en geven dit door aan je bloed. Het bloed transporteert het zuurstof naar cellen in het hele lichaam die weer energie gaan leveren.

Hoe meer energie gevraagd wordt (zoals bij sport, stress) des te hoger de ademhaling om de cellen van zuurstof te kunnen blijven voorzien.

 

Chronische hyperventilatie, een hoge ademhaling en verkeerd ademen kunnen symptomen zijn van een burn-out.

Ontdek in ons uitgebreide, gratis E-book alle symptomen van een burn-out

Hoe werkt inademen?

Inademing werkt actief, dat wil zeggen dat er een actie plaatsvindt om adem te halen. Het middenrif trekt samen, de borstholte wordt langer en breder en de longen worden met lucht gevuld. De tussenribspieren en de borstkas helpen bij dit proces. Alle spieren staan via zenuwen in contact met de hersenen om de ademhaling te controleren.

Hyperventileren door stress

Na het inademen gaat lucht via de longen langs de bronchiën (waar lucht gezuiverd wordt) naar de longblaasjes. Deze longblaasjes geven vervolgens het zuurstof af aan het bloed. Ook nemen de longblaasjes het afvalgas (koolzuurgas) uit het bloed op zodat dat uitgeademd kan worden.

Hoe werkt uitademen?

Uitademing gaat passief: dat wil zeggen dat er geen spierinspanning aan te pas komt. Het is een kwestie van lucht laten ontsnappen. (zie ook het plaatje).

Hyperventilatie verminderen of beter ademhalen? Doe hiervoor ontspanningsoefeningen.

Hoeveel keer ademhalen per minuut is normaal?

Een beetje spanning of stress kan nuttig zijn, maar langere tijd stress kan schadelijk zijn. Er zijn echter eenvoudige manieren om stress aan te pakken: Adem gewoon eens rustig in en uit. Vraag je daarom af: Hoeveel keer adem jij per minuut? Heb je al eens een paar minutenlang je uitademingen geteld? Haalde je meer dan tien keer per minuut adem? Meer dan vijftien keer?

We ademen als mens gemiddeld tussen de 8000 en 29.000 keer per dag. Als we dan toch ademen, kunnen we het net zo goed op een goede manier doen, toch? Een gezond ademhalingspatroon betekent dat je rond de 8 keer per minuut ademhaalt. Doe je dit vaker, zou het kunnen dat je een chronische hyperventilatie hebt. Ademhalingsoefeningen zijn dan een optie, maar veelal doe je er beter aan de oorzaak te achterhalen: Veelal is dit de oorzaak van je stress.

Ademhaling in rust

Tel bij jezelf in rust eens het aantal ademhalingen per minuut (een inademing + uitademing telt voor 1). Wanneer je meer dan 15 ademhalingen per minuut telt dan is er sowieso werk aan de winkel.

Je ademhaling geeft je niet alleen informatie over de ‘versnelling’ waarin je lichaam nu blijkbaar staat. Diezelfde ademhaling is ook het ideale middel om terug te ‘schakelen’. Middels het verlagen van je ademhalingsfrequentie en verlengen van je uitademing (bij voorkeur met een korte pauze ná de uitademing) kun je jezelf in verrassend korte tijd in een lagere versnelling brengen. Met je eigen ademhaling heb je dus altijd en overal een bijzonder krachtig middel bij de hand om jezelf te helpen ontspannen.

Chronisch hyperventileren

De invloed van stress op ademhaling

In geval van stress bereidt je lichaam zich voor om heel snel te kunnen reageren. Hier is zuurstof voor nodig, veel zuurstof. Je hart pomp als een bezetene om je afvalstoffen zo snel mogelijk te verwijderen, en je spieren te voorzien van zuurstofrijk bloed, zodat je maximale kracht kunt leveren.

Maar op het moment dat je in een continue toestand bent van vechten of vluchten (een chronische stresssituatie) die leidt tot een chronische vorm van stress, kan dat leiden tot hyperventilatie door stress, maar ook:

Verkeerd ademhalen door stress

Als we inademen brengen we lucht met veel zuurstof het lichaam in, en als we uitademen blazen we lucht die rijk is aan koolzuurgas naar buiten. Bij verkeerde ademhaling verversen we de lucht te vaak en verliezen daardoor te veel koolzuurgas. Door een tekort aan koolzuurgas ontstaan er lichamelijke klachten als:

Je manier van ademhalen kan je veel vertellen over de versnelling waar je nu in zit. Hoe werkt dat dan? Wanneer je ergens tegenop ziet of je je ergens druk over maakt reageert je lichaam daarop. Je merkt dit aan een verhoging van je hartslagfrequentie, bloeddruk én verhoging van je ademhaling.

Structureel energielek

Je ademt dan relatief meer met je borstkas en met een te hoge frequentie. Deze manier van ademhalen is heel handig wanneer je in actie moet komen (vechten of vluchten) want dan moet er meer zuurstof worden opgenomen en meer koolzuur worden uitgestoten. Maar als je in rust ook een dergelijke ademhaling kunt constateren dan is het van belang hier iets aan te doen, om te voorkomen dat deze ontregelde ademhaling een structureel energielek wordt.

Symptomen hyperventilatie

Hyperventilatie door stress

Onze ademhaling gebeurt ‘autonoom’. Dat wil zeggen dat het vanzelf wordt aangestuurd. Je hoeft er niet over na te denken om te ademen. Gelukkig maar, anders zou je nachtrust er heel anders uit zien.

Als je niet nadenkt over je ademhaling, regelt het ademhalingscentrum in je hersenen dit. Daarbij let het centrum op de zuurgraad in het bloed, en daarnaast op de hoeveelheid zuurstof in het bloed.

Chronosche hyperventilatie kun je verminderen door ontspannen te leven

Negatieve vicieuze cirkel

Stress, angst en depressieve gevoelens prikkelen het ademhalingscentrum. Hierdoor ga je verkeerd ademen (via de borstkas) Vervolgens daalt de hoeveelheid koolzuur in je bloed. Vervolgens gaat het spierweefsel dat rondom o.a. de luchtwegen, darmen, slagaderen en maag, zich samentrekken waardoor er stressklachten ontstaan.

Deze gevoelens geven meer stress, maken je angstig en maken je depressief, waardoor de cirkel weer rond is (zie ook de afbeelding hieronder). Voor het welzijn van zowel je geest als je lichaam is een goede ademhaling dus cruciaal. Stop stress!

Chronische hyperventilatie

De invloed van stress op hyperventilatie

Het ademhalingscentrum staat onder invloed van stress en emoties. Als je gestrest bent, zucht je vaak. Bij schrik of spanning houd je de adem in. Eenmaal bekomen van de schrik, slaak je een zucht. Bij hevige stress, angst, of emotionele gebeurtenissen wordt het ademhalingscentrum geprikkeld waardoor je ademhaling gaat versnellen. Evenals je ademhaling weer vertraagt op het moment dat je stressfactoren weer zijn opgeheven.

Bij chronische stress raakt je lijf aan deze verhoogde ademhaling gewend en kan de ademhaling een eigen leven gaan leiden. Het ademhalingscentrum went aan het lagere koolzuurgasgehalte, raakt ontregeld en komt uiteindelijk in hyperventilatie terecht. Uiteindelijk leidt dit tot chronische hyperventilatie.

Heb je last van chronische hyperventilatie en voel je je doodmoe?

Heb je alles al geprobeerd maar weinig resultaat?

Lees over onze diepgaande coaching

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie: waar komt het vandaan? Soms is de oorzaak lastig te achterhalen. Chronische hyperventilatie kan allerlei oorzaken hebben. Soms is het achterliggende probleem een longprobleem, zoals COPD, maar vaak komt het voort uit stress of andere psychische klachten. Wanneer je gestrest bent komt je lichaam terecht in een vecht-, of vluchtmodus. In deze modus ga je sneller ademhalen om zo genoeg zuurstof in je bloed te pompen. Op deze manier kan je snel handelen om de oorzaak van je stress aan te pakken, of ervan weg te vluchten.

Wanneer je voor een langere tijd continu stress voelt, kan dit echter je ademhaling ontregelen zonder dat je dit door hebt. Dit maakt het soms lastig om chronische hyperventilatie te herkennen. Er zijn namelijk zoveel symptomen die hierbij kunnen horen. Veel symptomen kunnen echter ook klachten zijn die een andere oorzaak hebben. Daarnaast hebben sommige mensen last van enkele klachten, terwijl anderen vrijwel alle symptomen ervaren. Een diagnose kan soms dus moeilijk te stellen zijn.

Herken je (chronische) hyperventilatie als symptoom van een burn-out?

Lees hier alle symptomen van een burn-out

Chronisch hyperventileren?

Symptomen van chronische hyperventilatie

Je verliest teveel koolzuur door de te snelle ademhaling. Het koolzuurgehalte in je lichaam daalt en je krijgt teveel zuurstof binnen. De mogelijke symptomen van dit probleem vormen een lange lijst.

Een veelvoorkomende klachten zijn:

 • Duizeligheid,
 • Een druk op de borst,
 • Tintelingen rond de mond of in de vingers
 • Een gevoel van onrust en angst.
 • Overmatig transpireren,
 • Een benauwd gevoel,
 • Kortademigheid
 • Vermoeidheid.
 • Droge mond
 • Keelpijn
 • Heesheid

Deze problemen ontstaan doordat patiënten vaak door hun mond inademen, waar je normaal gesproken door je neus inademt. Ten gevolge hiervan kunnen de keelslijmvliezen uitdrogen, wat problemen geeft met slikken en wat keelpijn als gevolg heeft. De bovenstaande symptomen spreken misschien redelijk voor zich en komen veel voor, maar de lijst van mogelijke klachten is een stuk langer.

Chronisch hyperventileren

Lichamelijke klachten chronische hyperventilatie

Zo ervaren sommigen met chronische hyperventilatie:

 • Koude rillingen, terwijl de omgeving warm is.
 • Een continu verschil in lichaamstemperatuur
 • Een grieperig gevoel.
 • Een opgeblazen buik: Door de onregelmatige ademhaling kan er lucht in de maag terecht komen en dit veroorzaakt een oncomfortabel gevoel.

Chronische hyperventilatie kan ook de boosdoener zijn van een verscheidenheid aan spierklachten.

Hyperventileren bij burn-out

Burn-out is een toestand waarbij het lichaam de regie heeft overgenomen om te gaan herstellen. Een volledig uitgeput gevoel is het gevolg. Het lichaam bevindt zich dan in een overleef modus. Heen en weer geslingerd tussen vechten of vluchten.

Zo’n modus is bedoeld om in oude tijden heel hard weg te rennen, of juist om te vechten. Hierbij is (uiteraard) heel veel zuurstof nodig.

In een normale stressreactie spant het middenrif zich aan om snel veel zuurstof te leveren en ontspant daarna weer. Bij deze ontspanning komen de afvalstoffen vrij en daalt het middenrif weer.

Wanneer stress chronisch wordt (voorafgaand aan een burn-out) ontspant het middenrif niet meer met als gevolg een verkeerde, oppervlakkige ademhaling, oftewel hyperventilatie.

Van een burn-out afkomen?

Bekijk onze bewezen, effectieve aanpak op:

Begeleiding bij burn-out

Stokkende ademhaling

Hyperventilatie: Hoe kom je er vanaf?

Stap 1 is het zorgen voor een goedeademhaling: Over ademhalen zijn talloze dikke boeken geschreven maar in grote lijnen komt het hierop neer:

 • Een buikademhaling is het meest gezond
 • Een volwassen ademhaling geschiedt rond de 8-12 keer per minuut (sporters 6-10 keer)
 • Een ademhaling kost geen inspanning, en je hoeft er niet bij na te denken
 • De ademhaling verloopt vloeiend, zonder zuchten of vastzetten.

Stress verlagen met ademhaling

Een onderzoek bij langdurig gestreste moeders van kinderen met een aandacht of gedragsprobleem is getest of stressbeheersing mogelijk is via de ademhaling. Tijdens de onderzoeksfase hebben de moeders geleerd hoe ze het beste konden ademhalen.

Hierbij kregen ze een regelmatig, langzaam ademhalingsritme aangeleerd. Na twee uur trainen, met daarbij elke dag 30 seconden oefenen (gedurende 2 weken) bleek voldoende te zijn voor stressvermindering op het gebied van hart, hersenactiviteit, ademhaling en emoties. Een te snelle ademhaling kan dus een goede indicator van stress zijn.

Wie in rust te snel ademhaalt, loopt risico op gezondheidsproblemen zoals hyperventilatie, paniekaanvallen en zelfs burn-out of depressie. Bewust langzaam ademen en (rustig) sporten zorgt voor ontspanning. Bij mensen met stress en burn-out klachten is het belangrijk dat ze leren ontspannen. Ademhaling is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Hartcoherentie

Eén methode die uitgaat van ontspanning middels ademhalingsoefeningen is hartcoherentie. Met deze methode kun je door je ademhaling te reguleren je hartritme beïnvloeden. Hierdoor wordt je autonome zenuwstelsel tot rust gebracht en zal je hormoonsysteem en met name de aanmaak van teveel “negatieve” cortisol teruggebracht worden. Het ideale ritme, waarin hartslag en ademhaling optimaal samenwerken is bij deze methode een cyclus van tien seconden, zes keer per minuut ademhalen in rust. Dus wat kun je doen bij een stressvolle situaties? Adem iets dieper en iets langzamer in dan normaal. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

Te snel ademhalen

Buikademhaling

Hoewel sommigen sceptisch zijn, zweren anderen bij ademhalingsoefeningen om zo de ademhaling weer onder controle te krijgen. De eerste stap hierbij is om te meten hoe vaak je per minuut in en uitademt. Zet je timer op 1 minuut, neem pen en papier en zorg dat je in rust bent. Elke keer dat je inademt teken je een stijgend lijntje en wanneer je uitademt een dalend lijntje.

Heb je meer dan 15 lijntjes op papier staan na een minuut? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. De tweede stap is het verlengen van je uitademing. Op het moment dat je voelt dat je wilt gaan inademen, wacht je twee of drie seconden. Haal vervolgens adem zoals je normaal gesproken ook zou doen. Als je dit de gehele dag door zou doen zou je jezelf natuurlijk helemaal uitputten met bewust ademhalen. Neem hiervoor dus oefentijd.

Ademoefening: drie keer per dag

Begin bijvoorbeeld met elke dag drie keer drie minuten voor jezelf te nemen om deze ademoefening te doen. Wat belangrijk is bij het ademhalen is om met je buik ‘adem te halen’. Dit betekent dat je buik op en neer gaat wanneer je ademhaalt, zonder dat je borstkas omhoog komt.

Wanneer je ademhaling hoog zit zal je je snel duizelig voelen, maar met behulp van buikademhaling kan je kalmer worden, en de eventuele rugklachten die je hebt gekregen ten gevolge van de chronische hyperventilatie zullen hoogstwaarschijnlijk ook snel verminderen. Een goede tip is om tijdens deze ademhalingsoefeningen aan rustgevende dingen te denken. Bedenk waar je dankbaar voor bent in je leven, of haal fijne herinneringen op. Op deze manier kan je je gedachten even verzetten van deadlines, problemen en angsten.

Waarom moet je langer uitblazen?

Heel simpel: je inademing activeert het sympathische deel van je autonome zenuwstelsel – oftewel het gaspedaal. Je uitademing activeert het parasympatisch deel van je autonome zenuwstelsel – de rem.

Dit instant effect kun je checken door je pols (hartslag) te voelen en te ontdekken dat je hartslag iets sneller gaat kloppen bij inademen, en weer iets gaat vertragen bij je uitademing. Respiratoire sinusaritmie wordt dit verschijnsel genoemd. Langer uitademen betekent dus meer remmen dan gassen.

Voordelen van het juist ademhalen

 • Herstel: Je herstelt sneller. Door beter ademhalen verlaagt je hartslag waardoor je lichaam tot rust komt. Door de rust hertstelt je lichaam sneller en beter van een inspanning (mentaal/ fysiek
 • Slaap: Je slaapt beter. Door het doen van ademhalingsoefeningen word je rustiger, gedachten gaan uit, slaap gaat aan.
 • Sportprestaties: Je kunt er beter door bewegen. Met een te hoge ademhaling ben je snel uitgeput.
 • Betere focus: Drijven je gedachten regelmatig helemaal weg? Doe 2 minuten ademhalingsoefeningen, en je zult zien dat je weer gefocust bent.
 • Afvallen. Je valt ervan af. Door een goede ademhaling spreek je energiezuinige vetten als brandstof aan

Tips bij hyperventilatie

Let op: werken ademhalingsoefeningen niet tegen hyperventilatie? Ga dan aan de slag met de onderliggende factoren!

Bekijk hier: coaching bij stress

Welke ademhalingsoefening?

Belangrijk is dat bij een ademhalingsoefening je ademt via een buikademhaling. Dit betekent dat bij een inademing je buik uitzet in plaats van je borstkas.

Een veelgebruikte oefening is:

 • Adem in (3 seconden)
 • Pauzeer (1 seconde)
 • Adem uit (4 seconden)
 • Pauzeer (1 seconde)

Pauzeer niet zo lang dat je snakt naar adem, maar gewoon aandrang voelt om weer te ademen. Om te controleren of je ademhalingsoefening effect heeft, kun je een hartslagmeter omdoen. Als je het goed doet, zakt je hartslag met 5 – 10 slagen per minuut.

Ademhalingsoefening bij chronische hyperventilatie

Tips bij ademhalingsoefeningen

 • Zorg voor een rustige plek
 • Doe 3 keer per dag 5 minuten ademhalingsoefeningen, maar neem in stressvolle periodes zowel ‘s morgens als ‘s avonds 15 minuten
 • Visualiseer een prettige gedachte (een leuke vakantie bijvoorbeeld) dit helpt je om je ademhaling onder controle te krijgen (je maakt dan het hormoon DHEA aan)

TIP: Ga aan de gang met stressvrijer leven. Verkeerd ademhalen is een gevolg van stress!

Heb je meer lichamelijke klachten?

Meer lichamelijke klachten als gevolg van stress vind je hier: Lichamelijke klachten als gevolg van stress

Vermoeid hyperventileren

Sport en ademhaling

Als je een rustige ademhaling eenmaal onder de knie hebt, kan je ook nog leren om dit toe te passen tijdens het sporten. Veel mensen sporten weinig of zijn te fanatiek. Daarmee kun je tijdens trainingen je hele energievoorraad in je spieren afbreken. Tevens is de kans op blessures groot. Het kost bijna een week om die weer te herstellen en vervolgens gooien ze er nog zo’n training overheen. Hierdoor bouw je de conditie alleen maar af.

Belangrijk is dan ook om te doseren. Niet alleen met trainen en sporten maar zeker ook gebruik makend van je ademhaling. Tijdens het sporten zal je ademhaling en hartslag omhooggaan. Ben je klaar met je training, gun je lichaam dan ook de kans om te herstellen. Door het gebruik van ademhalingsoefeningen na het sporten zal niet alleen je ademhaling maar ook je hartslag en je autonome zenuwstelsel tot rust komen. Dit zorgt voor beter en sneller herstel.

Van hyperventilatie afkomen

Wanneer je wekelijks een lekke band hebt met de auto, blijf je ook niet aan het vervangen. Op ten duur ga je opzoek naar de oorzaak. Wellicht is het handig minder spijkers in de garage te laten slingeren.

Zo ook met ademhalen. Wanneer je telkens een verkeerde ademhaling hebt, krijg je dit wel onder controle met goede oefeningen, maar is het van belang dat je op zoek gaat naar de oorzaak van het verkeerd ademhalen. Bekijk zodoende je eigen leefschema en een uitpuilende agenda!

Wat te doen bij hyperventilatie

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

begrip burn out

Heb je deze artikelen al gelezen?

In onze kennisbank over burn-out vind je talloze artikelen die je op weg helpen.

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Han Baeten
Door

Han Baeten

op 27 October 2017

Super goed en volledig artikel! Zelf adviseer ik om alleen te pauzeren na de uitademing (dus niet 1 tel na de inademing) net zolang tot je weer een lichte ademhalingsprikkel voelt. Dan weer een beetje in door de neus, uit door neus en weer pauze. En daarbij vooral niet teveel je best te doen.

Ruud Meulenberg
Renate
Door

Renate

op 15 December 2017

Ik heb nu een paar hulpmiddelen die alles in de gaten houden en de drukte een stuk verminderen. Erg fijn dat er http://www.hulpwinkel.nl" rel="nofollow">hulpmiddelen zijn die werken.

Tamara
Door

Tamara

op 26 December 2017

Erg verhelderend die vicieuze cirkel. Daar zit ik na een hersenbloeding nu al jaren in. Gelukkig heb ik de link met ademhaling gelegd en ga ik een cursus Buteyko ademhaling volgen. Ik was al een neuroot en dat is er met een ontploft brein niet beter op geworden.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 3 January 2018

Dank voor je reactie Tamara, Lukt het nu om je ademhaling beter onder controle te krijgen?

Bernadette
Door

Bernadette

op 20 May 2018

Ik ben begonnen met buteyko ademhaling ,nu 4 weken ,maar het is alsof ik me slechter voel ,naar adem happen en heel veel klachten zoals angst paniek niet rustig kunnen ademen ,en tegelijkertijd ook geen fut meer ,dus ik zit diep ,maar zou willen weten voor een goede ademhaling bij chronische hyperventilatie ,Hoe inademen ,hoeveel tellen door de neus toch en hoeveel tellen uitademen ook door de neus is dat goed ,?hoe vaak oefenen ?

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 22 May 2018

Dag Bernadette, Als ademhalingsoefeningen niet uithalen wat je ervan verwacht, doe je er goed aan om te gaan kijken waardoor je ademhaling uit balans raakt. Als stress de boosdoender is, kun je het beste met de stress aan de slag

Anneke Brinkhof
Door

Anneke Brinkhof

op 13 January 2019

Wat een uitgebreide en herkenbare uitleg. Ik snap nu beter wat er gebeurt.

Ruud Meulenberg
Sophie
Door

Sophie

op 11 April 2019

Fijne uitleg, ik snap het nu iets beter! Ik had nog wel een vraag over deze lichamelijke klachten van chronische hyperventilatie. Herstelt je lichaam ook moeilijker vanwege chronische hyperventilatie? Ik heb er al vrij lang last van en heb veel spierpijn en vermoeidheid in m'n lichaam als ik een (voor mij doen) drukke dag gehad heb. Hoe lang duurt het voordat je CO2 in je bloed weer in balans is? Ik werk aan m'n ademhaling, maar het gaat me niet snel genoeg.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 14 April 2019

Zeker waar! Je lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen. Ipv te werken aan je ademhaling, zou je ook kunnen werken aan stressreductie. Je zult merken dat je dan sneller herstelt: minder stress, en daarmee ook een volledigere ademhaling

Jen
Door

Jen

op 26 May 2019

Is dit hetzelfde als buteyko-ademhaling? Ben jij alleen beter geworden door op je ademhaling te letten?

Simone
Door

Simone

op 1 February 2020

Even een kanttekening bij 'rond de 8x ademhalen per minuut is normaal'. Voor diegene die dat nu uittesten en netjes op 8-10 (10 is nl. ook heel normaal) uitkomen: dat wil niet zeggen dat je NIET hyperventileert en schiet ajb niet in de stress dat het dan 'wat anders kan zijn', wat wel het nadeel is van artikelen van mensen die geen medische opleiding gevolgd hebben (sorry Ruud, ik vind je een kei, maar dat is wel gewoon een gegeven). Ik ademde bv. echt keurig 8x per minuut, maar had wel alle symptomen van hyperventilatie. Een zuurstof- hartslag- en longencheck bij de huisarts wees ook uit dat er geen twijfel bestond of ik hyperventileerde. Als je al lang met hyperventilatieklachten rondloopt, ga ajb even langs bij je huisarts. Het onderzoek is niet eng, en de bevestiging (i.p.v. continu een Google-diagnose proberen te vinden) geeft je ook (ge)rust(stelling). Volgens de huisarts is hyperventilatie niet schadelijk voor je lichaam, zoals één van de filmpjes op deze site beweert (wat ook weer angst op kan roepen en daarmee de negatieve cirkel in stand houdt). Het is héél erg naar, zwak uitgedrukt, maar je hart kan dat aan. Tips (en ik ben ook niet medisch onderbouwd, dus dit is slechts wat voor mij werkt): het werkt niet voor iedereen om zich te focussen op iets in de kamer, omdat je ergens te krampachtig bezig bent jezelf af te leiden op iets wat je niet direct interesseert (een bloempot blijft een bloempot). Zoek iets wat je wél echt interesseert om je af te leiden (Netflix, gamen, lezen, tekenen, muziek, omprutsen in huis), als je daar helemaal in opgaat dan zul je merken dat je helemaal niet op je ademhaling gelet hebt en je toch veel rustiger bent. Wat ademhalen betreft: het is zeker handig om een goede ademhalingstechniek aan te leren. Hyperventileren is hoog in je ademhaling zitten. Focus je een paar minuutjes op een buikademhaling, maar zorg ook dat je hierin niet doorslaat door 24/7 bezig te zijn met je ademhaling. Accepteer dat niet alle dagen topdagen zullen zijn, dat geldt voor iedereen (ook zonder hyperventilatie). Houd je voor: morgen wordt het vast beter. Dan nog over 'gevoel flauw te vallen of daadwerkelijk flauwvallen', die kans op flauwvallen is zwaar verwaarloosbaar. Bij hyperventilatie gaat je bloeddruk nl. omhoog en bij flauwvallen daalt je bloeddruk juist sterk (dat ter geruststelling voor iedereen en wellicht ter aanpassing voor Ruud). Je hebt 'simpelweg' een piek qua zuurstof (verkeerd ademhalen), waardoor je je licht in je hoofd voelt, maar de adrenaline die door je lijf giert doet je bloeddruk dus stijgen en niet dalen.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 4 February 2020

Hoi Simone, Fijn dat je de tijd hebt genomen om uitgebreid te reageren. Toch zitten er in je verhaal een paar dingen die wat aanpassing vergen. Hyperventilatie op lange termijn kan wel degelijk schade aanbrengen. De angst hiervoor maakt overigens hyperventilatie weer erger. Daarnaast kennen we wel degelijk mensen die flauwvallen als gevolg van hyperventilatie. Er is helaas geen sluitend onderzoek of dit door de hyperventilatie zelf komt, of door de angst die hyperventilatie veroorzaakt. Wat goed is om te weten: Er is een oorzaak van hyperventilatie, of een disfunctioneel adempatroon. Persoonlijk ben ik niet van de lapmiddelen, en zal een ademhaling altijd autonoom moeten kunnen lukken. De oorzaak uitzoeken van een verkeerde ademhaling en hier vervolgens wat mee doen, leidt tot een beter adempatroon en een vermindering van hyperventilatie. Een ademhalingsoefening kan ondersteunend zijn, maar is vaak niet de oplossing voor hyperventilatie

niels
Door

niels

op 5 February 2020

Goedenavond, Het begon bij mij met vermoeidheid en een wispelturig gevoel. Ik ben vooral met deze klachten gaan googlen. Na toch wel lang zoeken een website gevonden over chronische hyperventilatie. Met deze klachten (opnieuw) naar dokter, daarna ziekenhuis( longfunctietest) en daarna logepodist (2weken training gehad, hoe op een juiste manier adem te halen). Leerstof toepassen in de praktijk, Ups en downs en google. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen op jullie site. Ik heb veel aan jullie informatie gehad. Zo goed als alles komt overeen met mijn 2 weken training en zelfs meerdere dingen zijn mij duidelijk geworden. Toch een stuk bevestiging en een duidelijker beeld hoe het lichaam werkt en hierop te anticiperen. Mijn oorzaak; verminderde longfunctie of stress. Iets anders uit de cirkel kan natuurlijk ook. Het staat in ieder geval in verbinding met elkaar allemaal. Deze reactie; voor andere mensen en om te bedanken voor deze site. Heel veel aan gehad. Ik ben zo goed als van mijn klachten af. Wel moet ik het geleerde blijven toepassen en zo de automatismes er in te houden en verbeteren. bedankt, Niels

Joke Hogetoorn
Door

Joke Hogetoorn

op 10 February 2020

ik heb bepaalde punten doorgelezen, maar wat mij overkomt door verkeerde ademhaling .veel stress., niet naar buiten durven, of met de oppas honden uitgaan. boodschapje doen, bv. dat ik mijn urine noch mijn ontlasting niet op kan houden Ademhaling zit heel hoog. en door angst kan ik zomaar flauwvallen. Heb yoga geprobeerd, ik heb altijd gesport,En in mijn hoofd denk ik dat ik alles nog kan.Turnen, schaatsen enz. hopelijk hoor ik hier iets wat ik hier aan kan doen.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 12 February 2020

Hoi Joke, Om met de deur in huis te vallen: Je zult het beste hierbij wat hulp kunnen zoeken. We kunnen je hierbij helpen als je wilt. Vul hiervoor ajb het contactformulier in.

Rosa Wijers
Door

Rosa Wijers

op 16 March 2020

Wellicht niet zo'n fijne vraag, maar kan het zijn dat je darmen en maag worden aangetast door de hyperventilatie (diarree), en dat je meer huid acne krijgt? Ik heb van beiden last en vroeg me af of dit te maken heeft met elkaar. Hartelijk dank.

Noz
Door

Noz

op 4 April 2020

Ik heb dit ook tijdens hyperventilatie. Krijg plots ook diarree en ook sneller puistjes op m'n gezicht

bdb
Door

bdb

op 30 June 2020

“Adem diep…”Wie heeft dit advies nooit gekregen? Het lijkt ook logisch; diep inademen en je vult je longen weer met zuurstof. De arts Konstantin Buteyko heeft een andere kijk hierop. Via onderzoeken kwam hij tot de conclusie dat bovenmatige longventilatie (hyperventilatie) verstoring van de stofwisseling en de immuniteit veroorzaakt en daardoor chronische aandoeningen ontstaan. Vermindering van de ademhaling stopt aanvallen van benauwdheid, hoestbuien, neusverstopping en allergische verschijnselen binnen enkele minuten. Buteyko biedt een trainingsprogramma aan dat de ademhaling normaliseert en de gezondheid herstelt. Ook is het heel belangrijk dat, voordat men de Buteyko-methode begint te leren, de test met diepe ademhaling wordt gedaan. Als deze test niet toegepast wordt, daalt, volgens dr. Buteyko, met 2 a 3 keer het scoringspercentage bij het toepassen van de methode. Deze test demonstreert hoe de diepe ademhaling symptomen van de ziekte veroorzaakt. Mensen die symptomen van hun ziekte door deze test duidelijk krijgen, kunnen de symptomen van de ziekte sneller opheffen door de Buteyko-training en leren de Buteyko-methode gemakkelijker. De test met diepe ademhaling Kunt u zich voorstellen: wij moeten beginnen met diepe ademhaling, die 2 à 3 maal dieper is dan uw gewone ademhaling. Op die manier zijn 5 tot 10 inademingen al voldoende om bij een patiënt pathologische symptomen te laten verschijnen, zoals hoofdpijn, pijn in de hartstreek, pijn in de leverstreek, jeuk, een astma-aanval of neusverstopping. Deze symptomen kunnen verschillend zijn, maar de bovengenoemde komen het vaakst voor. Datgene dat u net heeft gedaan, is de test die als doel heeft om het effect van de diepe ademhaling te demonstreren en de meest kwetsbare systemen van uw lichaam te vinden. Dit is nu de test met diepe ademhaling. Als u de diepte van de ademhaling na deze test meteen vermindert, zult u slechts 3 tot 5 minuten nodig hebben om alle onprettige symptomen te laten verdwijnen. Resultaten van de test Positief: de toestand wordt slechter wanneer de ademhaling dieper wordt en beter als de ademhaling verminderd wordt. Negatief: de toestand wordt beter wanneer de ademhaling dieper wordt en slechter als de ademhaling verminderd wordt. (In de decennia sinds de ontdekking van de invloed van diepe ademhaling op het lichaam, is het negatieve resultaat noch door mij, noch door mijn leerlingen ooit waargenomen). Specifiek: de test met diepe ademhaling veroorzaakt bij de mens hoofdsymptomen van zijn ziekte: een astma-aanval bij een astmapatiënt, pijn op de borst bij een patiënt met angina pectoris enz. Niet specifiek: er ontstaan symptomen die niet specifiek voor de ziekte van de betrokkene zijn. Dit kan betekenen, dat het grootste gevaar gevormd wordt door de symptomen die na de test zijn verschenen en niet door degene waartegen u traditioneel behandeld wordt. Men begrijpt de oorzaak van zijn ziekte niet Het is belangrijk, dat men de voornaamste punten van de Buteyko-theorie bestudeert en in staat is om de vragen hierover te beantwoorden. Het genezingsproces wordt effectief als de cursist de oorzaak van de ziekte begrijpt. Als je alleen maar symptomen van de ziekte bestrijdt, blijft de ziekte chronisch. Neem dus de tijd om de oorzaak van de ziekte aandachtig te bestuderen. Voor sommige mensen is het voldoende om de oorzaak van de ziekte duidelijk te maken en zij beginnen snel te herstellen. “Als iemand over een ‘verkeerde ademhaling’ praat, betekent dit dat hij of zij mijn ontdekking niet begrijpt,” – zei dr. Buteyko - “in de fysiologie bestaat slechts het begrip: de norm. De afwijking van de norm is ziekte. Wij praten daarom niet over een ‘verkeerde lichaamstemperatuur’ of ‘verkeerde bloeddruk’ en voor de ademhaling geldt het precies zo. Maar de diepe ademhaling is een afwijking van de norm. Dit is dus een ziekte.” De diepe ademhaling veroorzaakt diverse storingen in het lichaam. Het lichaam probeert deze storingen te compenseren: de luchtwegen worden vernauwd, de bloedvaten worden vernauwd, het zenuwstelsel wordt gespannen enz. Het is duidelijk dat, naarmate de ademhaling tot de norm wordt verminderd, deze aanpassingen voor het lichaam niet meer nodig worden en de gezondheid herstelt.

bdb
Door

bdb

op 30 June 2020

Konstantin Pavlovich Buteyko was born in 1923 in the small farming community of Ivanitsa, Ukraine, about 150 kilometers from Kiev. Inheriting his father’s enthusiasm for machines, young Buteyko studied at the Kiev Polytechnic Institute until World War II started and he left to join his country’s armed forces. After his experiences during the war, Buteyko felt compelled to study what he called “the most complicated piece of machinery of all” – the human organism. Doctor Konstantin Pavlovich Buteyko received his medical degree from the First Medical Institute in Moscow, where he studied from 1946 to 1952. During this period he had a medical practice attending and dealing with severely sick and critically ill patients. A series of events helped him to realize the connection between the respiration and health of patients with hypertension, angina pectoris, asthma, and some other serious diseases. He noticed that with approaching death, patients’ respiration got heavier. By visual observation of patients’ breathing in the hospital, he could predict how many days or hours of life were left. Later he discovered that deliberate acute hyperventilation quickly worsened the health of patients while breathing less caused the elimination of their symptoms. Buteyko also confirmed these findings in his own problem, hypertension. He then decided to devote his life to studying respiration, in general; and CO2 properties, in particular. After graduation with Honors, in 1952, he joined the Department of Clinical Therapy of the same institute, working as the manager of the Laboratory of Functional Diagnostics in Moscow. Among his concerns were a lack of qualified personnel, inadequate equipment, and financial problems. He then had more time to study western publications about breathing. During these years the Soviet state was developing the unique program of outer space exploration for the first space missions. It was of exceptional importance to know and study the effects of air parameters (air pressure and its composition) on human health. Hence, Soviet officials were looking for bright young scientists who could lead such projects in physiology and medicine. At the end of the 1950’s, he was chosen to head such a project in Novosibirsk. Due to the importance attached to the project, his laboratory was provided with the best available equipment and best-qualified support. Obviously, in this research, as, for example, in any similar NASA research, its people and facilities were heavily guarded by Soviet state officials, including KGB agents. The aims of this research included: – finding optimum air parameters for human functioning during space missions depending on the stage of the flight and initial parameters of astronauts; – breathing of healthy and sick people and interactions between various diseases and respiration; – effects of various environmental factors (sleep, sleeping postures, exercise, posture, meals, diets, daily activities, temperature, thermoregulation, emotions, etc.) on breathing, oxygenation, and health. Thus, in 1960 Buteyko became the manager of another Laboratory of Functional Diagnostics organized at the Institute of Experimental Biology and Medicine in Novosibirsk. Buteyko created in his laboratory a unique diagnostic complex, which included several physiological devices to measure 40 important health parameters in real-time (or with each breath). According to Buteyko and Dyomin, “One such investigation, lasting about 1 hour, produces about 2,000 recordings of 40 main parameters of respiratory and cardiovascular processes, resulting in about 100,000 numbers…” (Buteyko & Dyomin, 1963). These parameters included pulse, EKG, blood pressure, tidal volume, respiratory rate, minute ventilation, arterial and venous blood gases and chemical analysis of the expired air. The complex produced many thousands of measurements per hour, analyzed by a computer. The unique features of this complex were described in the Soviet magazine “Izobretatel’ i ratsionalizator” (Inventor and Efficiency Expert, 1961; Buteyko 1961; Buteyko, 1962). Some characteristics and abilities of this machine were also reported in more than 20 scientific articles written by Buteyko with his colleagues and published in medical, physiological and diagnostic magazines and conference proceedings. These and other scientific publications can be found here: https://www.normalbreathing.org/retraining-refer-russian/ Research with the use of this complex was done from 1960 to 1968. That allowed Buteyko to receive information about physiology and respiration of the human organism in health and disease and relationships between respiration and different factors, including sleep, sleeping postures, exercise, posture, meals, diets, daily activities, temperature, thermoregulation, emotions, etc. Not only did he brilliantly conduct and complete these studies funded and initiated by the USSR’s Ministry of Aviation and Space Exploration, but he also discovered and practically confirmed the fundamental role of breathing in the development and treatment of various health conditions, including asthma, bronchitis and heart disease. Given the confidential nature of the project, it was normal that many results remained classified for years. (Compare Buteyko situation with the situation of the famous Oxford Professor John Haldane, who was hired in 1920-1930s by British Navy to study air in submarines and whose name then disappeared from the world scientific community.) This, however, was not the case with Buteyko and his colleagues. They had dozens of publications in the open Soviet literature (in Russian) about their research in the 1960s. Moreover, in the 1990s Buteyko and his numerous pupils were able to travel to Western countries and share the word about the Buteyko method and his discoveries. Unfortunately, his ground-breaking discovery which would question the very basis of traditional medicine was not fully accepted due to a reluctance to change, to go beyond the comfort of stereotypical thinking. He respected this choice; however, felt that his mission on Earth was complete. Professor Buteyko died peacefully, at the age of 80, in Moscow on Friday, 2 May 2003. He will be mourned by millions around the world.

bdb
Door

bdb

op 30 June 2020

About The Buteyko Method: A Summary of the Pathophysiology of Chronic Hyperventilation by Ira Packman, M.D. The fact that chronic hyperventilation (CHV) has an effect on the lungs is easily understood and explained. The systemic (whole body) effects however, are physically and physiologically distant from the lungs and therefore are more difficult to understand. The multi-system, wide spread systemic ramifications of chronic hyperventilation are numerous. These effects are all caused by the initial effect of pulmonary hypocapnia (low CO2) which causes spasm of the airways leading to asthma. The loss of CO2 from the lung on a long term basis causes a compensatory response throughout the body. This concept is called homeostasis which means that the body is always trying to stay in balance and return to its most comfortable state. A partial list of homeostatic controls would include: - Constant body temperature - Constant whole body water volume - Glucose levels - Mineral balance including sodium, potassium, magnesium, zinc etc. - Acid base balance (Ph control) The acid base/Ph control mechanisms are very sensitive and closely controlled, because the Ph of the body affects the function of every body system. It is this system that is activated when patients chronically hyperventilate. Understanding this concept, we can follow what happens with CHV. - The lungs continuously blow off too much CO2 causing local pulmonary hypocapnia (low CO2) and arterial hypocapnia. - The arterial hypocapnia immediately changes the Ph of the circulating blood causing an increase in the Ph (alkalosis). - The increase in the Ph causes a decrease in the delivery of Oxygen to all the bodies tissues due to the Bohr Effect (In an alkalotic environment, the hemoglobin molecules in the red cells hold onto the oxygen molecules more tightly and will not release the O2 to the tissues). - The kidneys see the alkalosis/Ph change and know that it must correct the bodies Ph back towards neutral (neutral Ph is a Ph of 7.40). Once CHV becomes long standing the kidneys response becomes an ongoing process in which the kidneys excrete bicarbonate in an attempt to correct the alkalosis which was created by the CHV. - The net result is a depletion of the bicarbonate buffers due to continuous over excretion of bicarbonate which also causes the loss of electrolytes including magnesium and phosphorous which are lost with the bicarbonate. - The loss of phosphorous also decreases the production of ATP (adenosine tri-phosphate) and ADP which are the bodies’ main source of energy. - This then causes a decrease in the functioning of many organs including the muscles, heart, lungs, bone marrow, immune system and liver. - These functional changes, coupled with the arterial spasm that occurs directly due to the low CO2 levels in the blood, are expressed in the long term as muscle fatigue, hypertension due to arterial spasm, decrease in the oxygenation of the brain, migraine headaches due to arterial spasm, spasm of the arteries supplying the gut, decrease brain function with memory changes, alterations in the production of proteins and metabolism of lipids in the liver causing elevated cholesterol. This is just a partial list of the systems, organs and bodily functions which are affected by CHV and the subsequent low CO2 levels in the lungs and blood. This concept regarding the origins and causes of these diseases is very radically different from the way medical schools teach about these diseases. It is revolutionary and may be too simple for many academicians to accept or understand.

bdb
Door

bdb

op 30 June 2020

Getting Started by Peter Kolb While the Buteyko method introduced into the west has been getting excellent results, it does not entirely accord with Professor Buteyko’s recommended practice. During two weeks he spent in New Zealand in December 2000, he demonstrated the Buteyko technique as it should be practiced. Aim Firstly, it needs to be understood that breathing too much is a bad habit that leaves you with a debilitating shortage of carbon dioxide and bicarbonate. It usually results from long term, undischarged stress. Any stress makes you breathe more. If this is sustained over a long time period it becomes a habit. The physiology behind this habituation process is well understood. Buteyko therapy aims at reversing this, by habituating to less breathing. You do this by developing and sustaining a feeling of a slight shortage of air over a long time period. This gradually restores your carbon dioxide and bicarbonate levels back to normal. Maximum Pause While it is possible to stifle an asthma attack with a long and uncomfortable breath hold know as a maximum pause (MP), this procedure does not reverse your asthma and does not retrain the respiratory center to pace your breathing correctly. Professor Buteyko is emphatic that the maximum pause has no therapeutic value in restoring healthy breathing, which is the aim of his therapy. It is also dangerous for people with various disorders such as hypertension, heart disease, epilepsy, kidney disease and diabetes. It can also destabilize your breathing, making it worse. Unfortunately the maximum pause has been introduced into a westernized version of the Buteyko technique, much to the annoyance of the Professor. An understanding of the physiology behind the Bueyko method leaves no doubt that the maximum pause cannot improve your breathing. DIY/Self-help Professor Buteyko is firmly opposed to the DIY/self-help approach. The Buteyko technique relies 100% on patient compliance for effectiveness. Learning it from a script is like learning Yoga or martial arts from a book. Most people will experience changes in their bodies as their CO2 levels rise. These changes vary from one individual to another. Buteyko practitioners help you deal with these changes, keep you motivated and ensure that you do the breathing exercises correctly. Support for your Buteyko practitioner enables him to continue his work of bringing the technique to other sufferers. Nevertheless, very few people around the world have access to a Buteyko practitioner. So here are some basics to help get you started. Medication Do not make any changes to medication. Steroids must be taken as prescribed. Because of carbon dioxide shortage asthmatics often don’t make enough Cortisol (natural steroid) and must have supplements. Steroids are not just anti-inflammatories but they are needed by the body and without the right amount it can be almost impossible to get breathing back to normal. Your doctor will be able to review your need for steroids when you stop having asthma symptoms. Bronchodilators must be taken only when needed. As you progress, discuss with your doctor the possibility of weaning yourself off long acting bronchodilators and replacing them with short acting ones. That will give you more control over using them when needed. You should find that within days you will be able to overcome asthma attacks with reduced breathing and won’t need the bronchodilators. Nevertheless, you must always carry them with you for emergencies. Nose breathing Always breathe through your nose. If your nose is blocked perform the following exercise: After breathing normally (do not make any exaggerated breathing manoeuvre), hold your breath for as long as is comfortable, and then gradually resume very gentle breathing. It may help to pinch your nose, nod your head a few times or do some other form of exercise. In stubborn cases or when the blockage is due to a cold, you may have to try a few more times. To avoid breathing through your mouth in your sleep, you might like to experiment with a little light medical paper tape to keep your mouth closed. Mouth taping at night is not recommended by Professor Buteyko, but most people find it extremely valuable. If you do, protect your lips with suitable cream, use a low tack tape (some are quite aggressive), and make sure you fold a tab or handle at each end for rapid and easy removal. Do not go to sleep with tape on your mouth if this causes any form of anxiety. Comfort Make sure you’re comfortable before starting the exercises. Remove unnecessary clothing since the improved blood carbon dioxide will dilate blood vessels in the skin, thereby warming you up. Posture To get your posture right stand with your back to a wall, heels, shoulders head and bottom touching the wall. Now drop your shoulders. Keep this upper body posture when sitting. Relaxation While maintaining your posture, relax all the muscles in your chest, neck, shoulders, arms, tummy and particularly the diaphragm. It’s a good idea to tense them up a bit first before relaxing them so that you can properly identify them and make sure they are all relaxed. Normal Breathing Take off your shirt and stand in front of a full length mirror. Watch your chest and tummy for breathing movement. Make sure that your chest does not move at all, and only the upper part of the tummy moves, between navel and breast bone. The second thing to check for is that the tummy moves out with each in breath and not the other way around. Many people get this wrong. Your out-breath must be free, relaxed and unforced. Reduced breathing (RB) Your aim is to develop a feeling of slight hunger for air, sustain this over a period and do this frequently. In fact, this should become a habit so that you do it all the time until you have achieved your health goal. Try to feel your breathing and become aware of your breathing pattern. Now try to maintain this pattern while taking in just a little less air on each breath so that you develop a slight hunger for air. Initially try to sustain this for two minutes, then five and then ten. If you follow all the steps correctly, then you should feel really calm, good and even a little sleepy. If you already practice relaxation techniques, yoga etc, you can combine them with reduced breathing. Measuring your breathing Hyperventilators breathe more than normal in order to achieve lower than normal blood carbon dioxide levels. It follows that if you have to breathe more than normal, then you will also not be able to hold your breath as long as you should. Professor Buteyko has cunningly used this principle to measure your blood carbon dioxide by testing how long you can hold your breath. You start the pause somewhere in your normal breathing cycle. This is how you start the pause: Look up with your eyes and at the same time pinch your nose and start a stop watch. Just before it starts to get uncomfortable, stop the stop watch and resume normal breathing. You should be able to resume normal breathing without any effort and without taking deeper or more frequent breaths. Some precautions: - Do not take a deeper breath before the pause. - Do not make any attempt to empty the lungs before the pause. - Do not worry about which phase of the respiratory cycle you happen to be in before starting the pause. A pause is just an interruption of normal breathing. The time in seconds is called a Control Pause (CP). Asthmatics typically have a CP of 5 - 15 seconds. (But not everyone with such a low CP has asthma.) Your aim is to achieve a CP greater than 40 seconds, although for perfect health Professor Buteyko recommends a CP of at least 60 seconds. Doing a Set When at rest, correctly seated, comfortable and relaxed and after breathing normally for at least five minutes you are ready to do a set. A set consists of Pulse - CP - Reduced breathing - 3min normal breathing - Pulse - CP First measure your pulse and then do a CP. Record the results on a table. Then do reduced breathing for ten minutes. Breathe normally for three minutes, then take your pulse again and take another CP. If you’ve done your reduced breathing correctly your pulse should go down and your CP should go up. Sometimes the pulse remains the same. If it goes up you’re not doing it correctly. After three days you should be able to do around 8 to 10 sets a day. You can then start integrating reduced breathing into your daily life. Ideally you should aim at doing reduced breathing all day. That takes care of the exercises. Here are a few helpful hints to help your recovery. - Don’t eat unless you are hungry. Only eat until you have had enough. Eating increases breathing; eating excessively increases breathing excessively. - Don’t dress too warmly. Be careful not to overdress children. If you are worried about them being cold, check their ears, nose, hands and feet. If these are warm, they’re OK. - Make sure you get plenty of vigorous exercise. But don’t exercise to the point where you have to open your mouth to breathe. If any of these recommendations make you dizzy, sick, anxious or give you palpitations, stop immediately. If possible see a Buteyko practitioner.

bdb
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burn-out tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies