Pijnlijke blaas door stress: Wat zijn de lichamelijke gevolgen door stress? We horen steeds meer over dit onderwerp. Last van de darmen, onrust in je buik, pijnlijke spieren, maar ook vaak moeten plassen. Nu kan het zijn dat je hier gekomen bent vanwege een pijnlijke blaas, nog zo’n vervelend gevolg van stress in je lichaam.

Het is heel begrijpelijk dat je hier graag iets aan wilt doen. Misschien vraag je je af waar het vandaan komt en of je bezorgd moet zijn of niet. Een gevoelige blaas kan je nogal in de weg zitten, dus we helpen je graag hiermee verder.

In deze blog kijken we onder andere naar de link tussen stress en je lichaam, welke symptomen je zou kunnen herkennen en wat voor tips je kunt proberen om hopelijk wat verlichting te vinden.

De link tussen stress, onze hersens en de rest van ons lichaam

In je hersenen gebeurt ontzettend veel. Elk moment van de dag is je hoofd bezig allerlei indrukken en prikkels te verwerken. Krijg je te veel van deze prikkels, dan kan dit leiden tot (chronische) stress. Deze stress kan weer zorgen voor allerlei lichamelijke klachten, dus zo ook in de blaas.

Wanneer je gehaast bent of onder veel spanning staat, stijgen je hartslag en bloeddruk en begint je lichaam stresshormonen aan te maken. Hierbij kun je denken aan cortisol en adrenaline. Dit zijn hormonen die op zichzelf niet per se verkeerd zijn. Je lichaam maakt ze ten slotte niet zonder reden aan. Ze verhogen je paraatheid en reactievermogen, maar bij herhaaldelijke stress werken ze juist averechts op je lichaam. Vandaar dat mensen met chronische stress of burn-out vaak verschillende klachten (erbij) krijgen.

Je immuunsysteem verslechtert, met verschillende mogelijke kwalen tot gevolg.

Hoe ontstaat een pijnlijke blaas door stress?

Zoals je misschien wel weet, staan veel systemen in je lichaam met elkaar in verbinding. Het één beïnvloedt het ander, soms ten goede maar soms ook ten kwade. Door stress kunnen er spanningen ontstaan in verschillende gebieden in je lichaam. In dit geval hebben je blaasklachten vaak te maken met spierspanning. Daarnaast is je blaas überhaupt al een gevoelig onderdeel van je lichaam en dus ook snel (negatief) beïnvloed.

Door de stress span je sneller verschillende spieren aan, waardoor je last kunt krijgen van zowel pijn in de onderbuik, een verkrampt gevoel, pijnlijke gevoelens in de onderrug, pijnlijke bekkenbodemspieren en dus ook blaasklachten of pijn wanneer je plast.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Zelfs hyperventilatie heeft te maken met een pijnlijke blaas, want door stressvolle gevoelens adem je vaak te snel of te oppervlakkig. Niet alleen dat, ook adem je vaak ’te hoog’. Bij een ‘lage’ ademhaling, dus vanuit je buik, worden de spieren in die regio gemasseerd. Adem je puur vanuit je borstkas, dan gebeurt dit niet. Hierdoor ontstaat een disbalans in je lijf, die de oorzaak is van je verhoogde spierspanning of spierpijn.

Welke symptomen horen bij een pijnlijke blaas door stress

Bij een pijnlijke blaas kan het dus zijn dat je spierspanningen je inmiddels al zo in de weg zitten dat het begint te lijken op een blaasontsteking. Nu hoeft dit nog niet zo te zijn in jouw geval, maar het is natuurlijk wel verstandig ermee naar je huisarts te gaan wanneer je dit vermoedt. Wat zijn de symptomen?

Bedenk eens of je de afgelopen tijd het volgende hebt opgemerkt:

  • Je moet vaak plassen, maar wanneer je dit doet ‘komt er maar weinig uit’;
  • Je ruikt een vreemde of andere geur in je urine;
  • Troebele of minder heldere urine dan normaal;
  • Wanneer je plast heb je een pijnlijk gevoel;
  • Na het plassen zie je wat bloed in je urine;
  • Je moet geregeld kleine beetjes plassen;
  • Je bent extreem vermoeid.

Andere gevolgen van stress voor de blaas

Zoals je al hebt kunnen lezen is niet alleen de pijnlijke blaas een gevolg van stress, maar hangt de gevoelige blaas er nauw mee samen. Naast verkrampingen zou je last kunnen hebben van het zogeheten blaaspijnsyndroom [1]. Bij deze aandoening is je urineblaas ontstoken en lijken de symptomen op die van een ‘normale’ blaasontsteking.

Zoals het woord aandoening vaak al aangeeft is het in veel gevallen helaas chronisch, en het komt vooral voor bij vrouwen. Het jammere is dat de oorzaken ervan nog niet echt duidelijk zijn, maar het is waarschijnlijk dat het te maken heeft met een verstoord afweersysteem, verhoogde doorlaatbaarheid van de blaaswand, een allergische reactie in de blaaswand of ontstaat door beschadigde blaaszenuwen.

Hoe ontstaat een pijnelijke blaas door stress en wat zijn de andere gevolgen

Bij blaaspijnsyndroom heb je vaak last van pijn in de blaas (zoals de naam natuurlijk al zegt), maar ook van uitstraling van die pijn naar je lies of bekken, geregeld moeten plassen in kleine beetjes of telkens een pijnlijke aandrang tot plassen, en een zwaar of drukkend gevoel in je onderbuik. Daarnaast pijn bij geslachtsgemeenschap, bij vrouwen stekende pijn in de vagina en bij mannen pijn in de plasbuis of testikels.

Sommige symptomen hiervan heb je misschien al herkend als klachten van blaasontsteking, dus het is logisch als je nog niet zeker weet wat voor jou geldt. Ga de symptomen en je situatie daarom goed na, en kijk of je misschien medische hulp of inzicht erbij kunt krijgen.

Andere oorzaken van een pijnlijke blaas

Naast stress zijn er nog verschillende oorzaken die voor je gevoelige of pijnlijke blaas zouden kunnen zorgen. Denk hierbij aan:

  • Ouderdom;
  • Te weinig drinken;
  • Vaak je plas ophouden;
  • Een verstoord plasritme;
  • Slechte eet- en drinkgewoonten;
  • Een vergrote prostaat en vernauwde plasbuis, voornamelijk op hogere leeftijd.

Een blaasontsteking krijg je daarnaast door E. coli bacteriën, die in je blaas belanden en zo infecties veroorzaken. Deze bacteriën zijn in je darmstelsel welkom en zelfs prima, maar in de blaas zijn ze wat minder fijn.

Ook zwangerschap kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen of zwakkere bekkenbodemspieren krijgt. Je lichaam bereidt zich dan namelijk voor op de bevalling, en verzwakt daardoor de spieren in dat gebied. Op zich een natuurlijk proces, maar het kan er wel voor zorgen dat je klachten in je blaas krijgt.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Nu is het begrijpelijk dat je niet voor ieder ‘wissewasje’ naar de dokter wilt rennen. Daarom is het goed om te kijken of de klachten en symptomen in dit artikel voor jou gelden, ja of nee, en in welke mate.

Heb je vaak pijn én moet je vaak plassen, voel je chronische stress en heb je vaak last van een overactieve blaas? Dan kan het nog wel eens verstandig zijn inderdaad even een belletje naar je huisarts te plegen.

Wat is de behandeling voor een pijnlijke blaas?

De behandeling hierdoor hangt af van de oorzaak van je pijnlijke blaas. Heb je een pijnlijke blaas door blaaspijnsyndroom, dan is het slechte nieuws helaas dat het (nog) niet mogelijk is ervan te genezen. Het goede nieuws is dat je wel degelijk je klachten kunt verminderen door middel van medicatie, bekkenfysiotherapie, neurostimulatie, botox-therapie, blaasspoelingen of hulp van de gynaecoloog.

Ook wordt soms de hulp ingeschakeld van een diëtist, en in de ergste gevallen wordt de blaas zelfs verwijderd in het ziekenhuis. Daarom kan blaaspijnsyndroom dus best ernstig zijn, en is het verstandig om er achter te komen waar de pijn in je blaas precies vandaan komt.

Zit je echter met een pijnlijke blaas door spierspanningen, dan is het verstandig om allereerst veel te (bijven) drinken. Dit klinkt misschien tegendraads omdat je het gevoel hebt dat je problemen juist ontstaan door een overvolle blaas. Wat veel mensen daarbij vergeten is dat water er juist voor zorgt dat afvalstoffen worden verwerkt.

Water drinken helpt bij pijn in de blaas door stress

Door een tekort aan water droogt je lichaam juist uit en kun je last gaan krijgen van duizeligheid en hoofdpijn. Als blijkt dat je urine een donkergele kleur heeft, duidt dat erop dat je te weinig gedronken hebt.

Een andere effectieve techniek is om een goede ademhaling vanuit je buik te ontwikkelen. Dit kan een hele uitdaging zijn wanneer je juist gewend bent vanuit hoog in je borstkas te ademen. Wanneer je dit door oefeningen beter onder de knie krijgt, kan dit veel doen voor je onderrug en je bekkenbodem. Daarmee ontspan je het volledige buikgebied en dus ook de omgeving van je blaas.

Of je een blaasontsteking hebt of niet kan worden uitgewezen met een onderzoek naar je urine. Ook als je je erg ziek voelt of last hebt van koorts, is het raadzaam de (huis)arts om hulp te vragen. Het kan dan namelijk zijn dat je een ontsteking in je nieren hebt.

Omdat je immuunsysteem zo belangrijk is voor je hele lichaam kan je dat het beste aansterken met een rijke hoeveelheid vitamine C, antioxidanten en natuurlijk met ontspanning.

Tips voor minder last van je buik door stress

Merk je dat je veel of vaak last hebt van je buik door stress? De volgende vijf tips helpen je misschien verder:

  1. Ontspanningsoefeningen, zoals yoga of goede ademhalingstechnieken;
  2. Een bewegingsschema dat bij je past, en/of een dagelijkse wandeling;
  3. Meditatie, bijvoorbeeld met behulp van een mindfulness-app;
  4. Een ontspannende hobby waar je je diep op kunt focussen;
  5. Wees vooral lief voor jezelf en niet te hard. Ook hierbij kan mindfulness je helpen, zodat je meer bewustwording krijgt over wat er in je lichaam en geest gebeurt.

Conclusie

De conclusie blijft duidelijk als het op stress aankomt: door hoge (werk)druk en spanning in je leven kan je gebukt gaan onder chronische stress en door stress krijg je – letterlijke – spanningen in je lichaam. Door deze spanningen kun je last gaan krijgen van een gevoelige of pijnlijke blaas.

Maar ook door andere oorzaken van een blaasontsteking of door het blaaspijnsyndroom kun je last krijgen van een pijnlijke blaas.

Ga dus aan de hand van dit artikel of een medische professional na wat voor jou de oorzaak is, en probeer stapje voor stapje te werken aan de oplossing die bij jou past.

Veelgestelde vragen

Dat is mogelijk, omdat stress kan zorgen voor onder andere spierspanningen en een overgevoelige blaas.

Hier is geen klinkklaar antwoord op, maar wel kun je hier achter komen door de bron van stress in je leven aan te pakken en vervolgens goed te bekijken of je blaasklachten verminderen.

Ja en nee. Dat de regio van je buik gevoeliger wordt door stress is normaal, omdat (chronische) stress nou eenmaal een effect heeft op je lichaam. Maar langdurig en flink pijn hebben in je blaas is niet normaal, en in dat geval kun je beter de arts raadplegen.

Omdat aanhoudende stress je immuunsysteem kan verzwakken kan dit inderdaad uiteindelijk leiden tot een blaasontsteking.

Referenties

  1. Amphia.nl – Blaaspijnsyndroom – gevonden op 10/03/2023
    Link naar pagina op amphia.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *