Buikpijn door stress - Wat kun je doen aan maag en darmklachten?

Buikpijn door stress - Wat kun je doen aan maag en darmklachten?

Buikpijn door stress: diverse maag en darmklachten worden veroorzaakt door stress. Toch is buikpijn in diverse soorten bekend.

We kennen:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Een harde, dikke buik
  • Een weeig gevoel
  • Krampen
  • Maagklachten
  • Darmklachten
  • Hoge buikpijn, of juist buikpijn in je onderbuik

In dit artikel bespreken we de relatie tussen buikpijn en stress.

Buikpijn door stress

Buikpijn door stress wordt veroorzaakt doordat in een stressreactie de stofwisseling deels, of zelfs volledig stil komt te liggen. Tijdens stress is het lichaam aan het overleven (vechten of vluchten) en gebruikt het de voedingsstoffen die in spieren en organen opgeslagen liggen. De verbranding van voedsel dat op dat moment in de maag zit, is even niet belangrijk. Het lijf gaat voor zelfbehoud.

De hedendaagse stress als files, werkdruk, faalangst, paniek, gezin, zieke ouders, etc, maken dat een stofwisseling volledig van slag kan raken met diverse maag en darm problematiek tot gevolg.

Grofweg zijn er twee soorten problemen door de stressreactie in een buik:

  • Voedsel dat niet verteerd wordt
  • Het herstel na een stresssituatie

Buikpijn door de stress

 

Lees ook: stress herkennen in je lichaam

Voedsel dat niet verteerd wordt

Het voedsel dat niet verteerd wordt, of stil blijft staan in de maag of darmen zorgt uiteindelijk voor verstoppingen (obstipatie) of juist brandend maagzuur en krampen.

Herstel na een stresssituatie

Na een stresssituatie wil je lichaam graag herstellen. Het eist dan veel voedsel om zoveel mogelijk voeding terug naar de spieren en organen te kunnen sturen. Het gevolg hiervan is dat mensen aankomen door stress of juist afvallen doordat de stofwisseling erg omhoog gaat.

Dit is te herkennen aan één van deze kenmerken:

De oplossing voor buikpijn

Natuurlijk is gezonde voeding belangrijk. Voeding dat genoeg vezels en groen bevat, dat in balans is, en aangevuld wordt met voldoende water doet de darmen goed.

Maar wanneer stress de regie voert over het lichaam, is gezonde voeding niet meer afdoende. Wanneer je veel maag en darmklachten hebt, doe je er goed aan je levenswijze te bekijken en daar wijzigingen in aan te brengen.

Lees daarom ook: Stress en de invloed op spijsvertering

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Direct contact

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!
kees
Door

kees

op 1 February 2021

Ik heb veel last van de maag omgeving, dit is na een zeer stressvolle tijd met rechtszaken tegen de woningbouw en een buur die daar de oorzaak van was, nu is ze veroordeeld en betaald me 500 euro schadevergoeding. Oke, ik heb nu dus veel minder stress, en door de rust nu heb ik klachten. Ze bestaan uit vervelend gevoel, dikwijls aandrang, (is minder nu) en het voelt ook naar langs de ribben, ik heb ook pijn aan borstkas wat komt door artrose, wat ik al wel wist. Ik heb geen echte buikpijn, wel soms een kramp gevoel, ik heb ook erg kramp in de spieren waaronder de benen maar soms ook de vingers die krom staan ervan, nu al weer een tijdje niet, ook krampen komen door stress hoorde ik. Paar pilletjes om maagzuur te remmen heeft geen nut, en ik heb vermoeden dat alcohol ook meest speelt ik drink wel eens, ook weer eens afschaffen nu de feestdagen over zijn. Bloeddruk (ik benn 64) is oke, in de morgen na ontwaken 73 onder en 109 bovendruk bij 67 hartslagen, hartslag is trouwens dikwijls maar 56, maar ik fiets veel op een ligfiets en ga dan flink vooruit. Kou is ook een oorzaak, deze is natuurlijk niet goed voor artrose, en de rechtszaak ging over een houtkachel welke ik had omdat deze een fijne warmte had waardoor weinig pijn, de CV werkt niet oké, omdat de koude vloer dan optrekt, met stralingswarmte heb je dat niet, de zaak loopt nog trouwens. Dus kort gezegd ik heb klachten, die meer zeurderig zijn, opgeblazen, steen, soms wat misselijk en (lichte) krampen, aandrang wisselende ontlasting maar ziet er ver der goed uit. (misschien galstenen? moeders is geopereerd daar aan). Zus is geopereerd aan de buik aorta, deze was vergroot, maar deze ziekte zit niet in de familie, zus rookte en kreeg COPD, bloeddruk te hoog, soms denk ik dan wel eens daar aan maar het lijkt oké daar maar toch, onzeker dan is ook stress, een keer laten kijken dan. vrg kees dank alvast

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 10 March 2021

Hoi Kees, wil je contact opnemen? dan kunnen we zien hoe we je verder kunnen helpen.

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burn-out tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
arrow_drop_up arrow_drop_down