Buikpijn door stress: diverse maag en darmklachten worden veroorzaakt door stress. Heb jij last van buikpijn of andere klachten door stress? Of vraag jij je af of stress wel de echte oorzaak is van de buikpijn die voelt. We kennen namelijk diverse soorten buikpijn. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een opgeblazen gevoel, van een harde buik, krampen of maag en darm klachten. In dit artikel bespreken we de relatie tussen buikpijn en stress.

Buikpijn door stress

Buikpijn door stress wordt veroorzaakt doordat in een stressreactie de stofwisseling deels, of zelfs volledig stil komt te liggen. Tijdens stress is het lichaam aan het overleven (vechten of vluchten) en gebruikt het de voedingsstoffen die in spieren en organen opgeslagen liggen. De verbranding van voedsel dat op dat moment in de maag zit, is even niet belangrijk. Het lijf gaat voor zelfbehoud.

De hedendaagse stress als files, werkdruk, faalangst, paniek, gezin, zieke ouders, etc, maken dat een stofwisseling volledig van slag kan raken met diverse maag en darm problematiek tot gevolg.

Grofweg zijn er twee soorten problemen door de stressreactie in een buik:

 • Voedsel dat niet verteerd wordt
 • Het herstel na een stresssituatie
Buikpijn door stress

De reden dat je buikpijn krijg van stress:

Het voedsel dat niet verteerd wordt, of stil blijft staan in de maag of darmen zorgt uiteindelijk voor verstoppingen (obstipatie) of juist brandend maagzuur en krampen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Herstel na een stresssituatie

Na een stresssituatie wil je lichaam graag herstellen. Het eist dan veel voedsel om zoveel mogelijk voeding terug naar de spieren en organen te kunnen sturen. Het gevolg hiervan is dat mensen aankomen door stress of juist afvallen doordat de stofwisseling erg omhoog gaat.

Dit is te herkennen aan één van deze kenmerken:

 • Veel plassen, of ontlasting
 • Buikvet
 • Druk, opgejaagd gevoel
 • Rommelige darmen
 • Krampen

De oplossing voor buikpijn

Natuurlijk is gezonde voeding belangrijk. Voeding dat genoeg vezels en groen bevat, dat in balans is, en aangevuld wordt met voldoende water doet de darmen goed. Dit gaat zeker helpen om je spijsvertering een boost te geven.

Maar wanneer stress de regie voert over het lichaam, is gezonde voeding niet meer afdoende. Wanneer je veel maag en darmklachten hebt, doe je er goed aan je levenswijze te bekijken en daar wijzigingen in aan te brengen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Ja, dit is zeker mogelijk. Wanneer je stress of langdurige stress ervaart zorgt dit voor verschillende reacties van het lichaam. Het zogenoemde vlucht or vecht reactie van het je lichaam zorgt er bijvoorbeeld voor dat je darmen minder actief zijn. Het resultaat van stress kan dus inderdaad buikpijn zijn.

Stress zorgt voor stress hormonen die een effect hebben op je spijsvertering. Daarnaast kan stress ook zorgen voor het aanspannen van spieren en het niet goed ontspannen van je lichaam. Al deze factoren zorgen voor een reactie vaak op een zwak punt van je lichaam en daarmee voor sommigen pijn in hun buik.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen aan symptoom bestrijding zoals voldoende drinken en gezonde (vezelrijk) voedsel eten. Uiteraard is het belangrijkste om de bron van je stress aan te pakken om zo langetermijnproblemen zoals buikpijn en erger te voorkomen.

Bronnen

 1. Iberogast.nl – Buikpijn bij stress – gevonden op 22-09-2022
  Link naar pagina op iberogast.nl
 2. Etos.nl – Buikpijn door stress – gevonden op 22-09-2022
  Link naar pagina op Etos.nl
 3. https://www.gezondheidsnet.nl – Buikpijn door stress – gevonden op 22-09-2022
  Link naar pagina op gezondheidsnet.nl

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik heb veel last van de maag omgeving, dit is na een zeer stressvolle tijd met rechtszaken tegen de woningbouw en een buur die daar de oorzaak van was, nu is ze veroordeeld en betaald me 500 euro schadevergoeding. Oke, ik heb nu dus veel minder stress, en door de rust nu heb ik klachten.

  Ze bestaan uit vervelend gevoel, dikwijls aandrang, (is minder nu) en het voelt ook naar langs de ribben, ik heb ook pijn aan borstkas wat komt door artrose, wat ik al wel wist.

  Ik heb geen echte buikpijn, wel soms een kramp gevoel, ik heb ook erg kramp in de spieren waaronder de benen maar soms ook de vingers die krom staan ervan, nu al weer een tijdje niet, ook krampen komen door stress hoorde ik.

  Paar pilletjes om maagzuur te remmen heeft geen nut, en ik heb vermoeden dat alcohol ook meest speelt ik drink wel eens, ook weer eens afschaffen nu de feestdagen over zijn.

  Bloeddruk (ik benn 64) is oke, in de morgen na ontwaken 73 onder en 109 bovendruk bij 67 hartslagen, hartslag is trouwens dikwijls maar 56, maar ik fiets veel op een ligfiets en ga dan flink vooruit.

  Kou is ook een oorzaak, deze is natuurlijk niet goed voor artrose, en de rechtszaak ging over een houtkachel welke ik had omdat deze een fijne warmte had waardoor weinig pijn, de CV werkt niet oké, omdat de koude vloer dan optrekt, met stralingswarmte heb je dat niet, de zaak loopt nog trouwens.

  Dus kort gezegd ik heb klachten, die meer zeurderig zijn, opgeblazen, steen, soms wat misselijk en (lichte) krampen, aandrang wisselende ontlasting maar ziet er ver der goed uit. (misschien galstenen? moeders is geopereerd daar aan).

  Zus is geopereerd aan de buik aorta, deze was vergroot, maar deze ziekte zit niet in de familie, zus rookte en kreeg COPD, bloeddruk te hoog, soms denk ik dan wel eens daar aan maar het lijkt oké daar maar toch, onzeker dan is ook stress, een keer laten kijken dan.

  vrg kees

  dank alvast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *