We hebben allemaal weleens zo’n dag dat je helemaal geen zin hebt in je werk. Je kunt jezelf gewoon niet motiveren. Het maakt niet uit hoeveel koppen koffie je zet of hoeveel pauzes je neemt, vandaag is het niet jouw dag. Heb je af en toe van die dagen of ga je altijd met tegenzin naar je werk? Wat kun je doen om je werk leuker te vinden?

De oorzaak achterhalen

Je kunt om verschillende redenen geen zin hebben om te werken. Het is daarom belangrijk eerst de oorzaak te achterhalen. Waarom heb je geen zin om te werken? Past het werk niet bij je? Haal je geen voldoening uit je werk? Of ervaar je teveel stress op je werk? Zodra je de oorzaak weet, kun je gericht kijken wat je kunt doen om meer werkplezier te hebben.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Werk dat niet bij je past

Werk kan om verschillende redenen niet bij je passen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het beroep niet bij jouw persoonlijkheid past. Je hebt de baan wellicht aangenomen, omdat je over de competenties beschikt. Maar heb je je ook afgevraagd of de organisatie bij je past? Wanneer het werk niet bij je persoonlijkheid past, zul je op den duur met tegenzin naar je werk gaan.

Het kan ook zijn dat het werk boven of onder je niveau ligt. Je werk is leuker wanneer je er ook goed in bent, maar het moet ook uitdagend blijven. Beschik je over de benodigde competenties voor je huidige baan? Kun je je die competenties eigen maken? Als je een te lange tijd boven of onder je niveau werkt, loop je een groot risico burn-out of bore-out te raken. Je investeert wekelijks veel tijd in je werk. Wanneer je die tijd investeert in iets dat niet bij je past, kan dat een negatieve invloed hebben op je leven.

Je hebt een verkeerde instelling

Om plezier in je werk te hebben, moet je de juiste motivatie hebben. Waarom heb je in het verleden voor deze baan gekozen? Kun je er met zo min mogelijk inspanning veel geld mee verdienen? Als je puur voor deze baan gekozen hebt vanwege het loon, heb je waarschijnlijk de verkeerde instelling. Alleen maar werken voor geld houd je niet gemotiveerd. Je zult steeds minder werkplezier hebben en met steeds meer tegenzin naar je werk gaan. Hetzelfde geldt als je het werk als een verplichting ziet om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Geen zin in werk

Je bent te gestrest

Ergens geen zin in hebben is vaak een teken dat je te moe of te gestrest bent. Misschien heb je een hele leuke baan die goed bij je past, maar heb je een te lange tijd op je tenen gelopen. Hoe leuk je werk ook is, als je moe of gestrest bent zul je het plezier in je werk verliezen. Herken bij jezelf op tijd dat je te gestrest bent. Hoe langer je op deze voet doorgaat, hoe groter het risico dat je burn-out raakt. Ervaar jij erg veel stress op je werk? Wat kun je dan doen om niet de vreugde in je werk kwijt te raken?

Tips voor meer werkplezier

Een aantal tips op een rij:

Verminder stress en rust uit

Als stress bij jou de oorzaak is van minder werkplezier, ligt de oplossing voor de hand. Probeer de stress in je leven terug te dringen en neem voldoende tijd om tot rust te komen. Het is wellicht niet makkelijk, maar wel heel belangrijk om de juiste balans tussen werk en ontspanning te vinden.

Het is natuurlijk mooi dat je je volledig in wilt zetten voor je werk. Toch moet je er ook voor zorgen dat je na je werk nog voldoende tijd hebt voor andere dingen. Je werk is belangrijk, maar word geen workaholic. Je zult zien dat als je naast je werk tijd investeert in je familie en vrienden en zorgt voor voldoende ontspanning, je ook met meer zin naar je werk gaat.

Heb de juiste instelling

Bezie je werk als iets positiefs door stil te staan bij de voordelen van je werk. Dankzij je werk kun je niet alleen in je levensbehoeften voorzien en voor je gezin zorgen, maar je krijgt er ook zelfrespect door. Elke keer wanneer je je werk afrondt, heb je iets bereikt.

Geeft je dat niet een goed gevoel? Sta ook eens stil bij wat het doel van je werk is. Hoe helpt jouw werk anderen? In plaats van alleen maar te denken aan hoeveel geld je ermee verdient, haal je meer voldoening uit je werk als je ziet wat anderen eraan hebben.

Geen zin in werk

Doe iets extra’s

Ben je iemand die alleen het hoogstnoodzakelijke doet of er zelfs de kantjes vanaf loopt? Of geef je jezelf altijd de volle 100%? Je haalt meer plezier uit je werk als je probeert echt goed in je werk te worden. Het geeft voldoening als je heel erg je best doet en daar het goede resultaat van ziet.

Wanneer je alleen maar het minimale doet, ervaar je deze voldoening niet. Doe daarom eens iets extra’s vanuit jezelf, ook al wordt dat niet van je geëist. Het verschil is dan dat je het niet doet omdat het moet, maar omdat jij het wilt. Je zou jezelf ook persoonlijke doelen kunnen stellen om je werk beter of sneller te doen. Je zult zien dat je je werk leuker gaat vinden.

Lach meer

Sommigen zijn van mening dat werk een serieuze zaak is en dat er geen grapjes op de werkvloer gemaakt horen te worden. Maar dat is zonde. Lachen op het werk zorgt niet alleen voor meer werkplezier, maar uit onderzoek blijkt ook dat lachen een positief effect heeft op de productiviteit.

Door te lachen verminder je de spanning en stress op het werk. Tijdens het lachen wordt namelijk de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline verminderd. Lachen op het werk is dus heel goed om meer werkplezier te hebben. Bovendien ben je daardoor meer gemotiveerd, ben je eerder geneigd iets extra’s te doen, ben je minder vaak ziek en het komt je prestaties ten goede.

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *