Onrust: Het is iets wat veel mensen zoeken in hun leven maar moeilijk of niet vinden: rust. Waarom vinden ze niet wat ze zo graag willen, waar ze zo hard naar op zoek zijn?

We sommen een aantal redenen voor je op en geven je wat tips waarmee je wel rust kan creëren en onrust je leven uit kunt bannen. Let op: de tips werken, maar voor een langdurig resultaat bij onrust, moet je aan de slag met de oorzaken van onrust!

Wanneer je veel last hebt van onrust, loop je kans op een burn-out.

Een burn-out tijdig herkennen doe je door de symptomen te ontdekken.

Download daarvoor gratis het boek: symptomen burn-out

Onrustig gevoel
Woman on the phone at her desk

Oorzaken van onrust

Oorzaken van onrust hebben we hieronder beschreven:

Anderen pleasen

Sommige mensen zijn er een ster in om anderen te pleasen. Vaak hopen ze op die manier waardering te krijgen, goed gevonden te worden. Hoe meer mensen hen leuk vinden en waarderen, des te beter het voor hen is.

Werkt dat zo? Nee, want behalve dat het ontzettend veel energie kost, heb je bijvoorbeeld ook kans dat mensen je gaan gebruiken. Daar ontstaat onrust

Lees ook: anderen naar de zin maken

Negatief zelfbeeld

Drie mensen kijken in een spiegel. De eerste ziet een fantastisch iemand, het kan niet op. De tweede ziet zichzelf, met zijn goeie en minder goeie eigenschappen. De derde ziet een mislukkeling, iemand die nergens goed in is, soms zelfs iemand die het niet waard is om te leven. Ook met een negatieve blik naar jezelf kijken kost bakken energie.

Lees meer over een negatief zelfbeeld

De lat (te) hoog leggen

Je kent ze wel, de mensen die veel van zichzelf vragen (en vaak ook van hun omgeving). Ze leggen de lat zo hoog dat ze er in de meeste gevallen niet aan voldoen. Daardoor hebben ze het gevoel dat ze falen, dat praten ze zichzelf ook aan. Gevolg is dat ze nog harder gaan werken om alsnog hun doelen te bereiken. Rust is dan een factor die niet eens in beeld komt.

Niet tevreden zijn met jezelf

In de groep mensen die niet tevreden zijn met zichzelf, zitten ook mensen met een negatief zelfbeeld en degenen die de lat (te) hoog leggen. Ze zijn niet tevreden met zichzelf, inclusief met wat ze doen en met wat ze (niet) bereikt hebben. Deze mensen zijn ook niet blij met zichzelf, houden niet van zichzelf, geven zichzelf zelden of nooit een voldoende. Ook hier spelen er allerlei processen die veel energie kosten, en bijna nooit voldoening.

Lees meer over zelfrespect

Alles willen bereiken, niets willen missen

De één vindt het alleen leuk, gaaf of cool wat anderen doen. De ander had dat ook willen doen. Of iemand nou appt dat hij op dat leuke feest is of op Facebook plaatst dat hij een sportprestatie heeft neergezet: iemand met FOMO had daar bij willen zijn. FOMO staat voor de Fear of Missing Out.

Het is heel natuurlijk als je af en toe denkt “Goh, daar had ik ook wel heen willen gaan” maar het is heel onnatuurlijk als je dat vindt van alles wat er maar voorbij komt. Zeker in de tijd van alle sociale media en het delen van foto’s via WhatsApp geeft dat ook nog eens heel onrustig, ontevreden, een er-niet-bij-horen-gevoel.

Hoge verwachtingen, ook van het leven

De groep mensen die we hier onder kunnen scharen, hebben niet alleen hoge verwachtingen van zichzelf maar ook van het leven. Ze zijn heel vaak teleurgesteld, in zichzelf en in het leven op zich. Het leven is niet alleen maar leuk, het leven is zeker niet alleen maar wat veel mensen op social media plaatsen. Nee, het leven kan ook heel pijnlijk en verdrietig zijn.

Iedereen krijgt te maken met tegenvallers, teleurstellingen en verlies. De opleiding die jou zo leuk leek, valt in de praktijk ontzettend tegen. De baan die je zo graag wilde hebben en die jou op het lijf geschreven leek, wordt toch aan een ander gegund (hoe kunnen ze!). De liefde van je leven blijkt na veel gelukkige jaren toch niet degene waarmee je oud wordt. Er sterft iemand in je directe omgeving.

Het zijn dingen die bijna iedereen wel een keer meemaakt, die er helaas bij horen maar waar je ook van groeit. Vind jij het ontzettend moeilijk is als jouw leven regelmatig niet geeft wat jij ervan verwacht? Dan is de kans groot dat dat je heel erg bezighoudt en dat je veel piekert.

Lees ook over veeleisend zijn

Jezelf niet goed kennen

Niet iedereen kent zichzelf goed. Niet iedereen weet wat hij bijvoorbeeld van zijn ouders heeft ‘overgenomen’ en wat hij zichzelf in de loop van de jaren heeft aangeleerd, bijvoorbeeld in moeilijke situaties of periodes. Vaak leren mensen pas tijdens een proces van persoonlijke ontwikkeling wie ze echt zijn. Zolang dat niet zo is blijven ze een soort van op zoek en spelen ze in veel situaties min of meer een rol.

Dat kost veel meer energie dan jezelf zijn. Ook dit levert je in geen rust op.

Steeds weer veranderen

Iemand die zichzelf niet zo goed kent heeft ook meer de neiging om te switchen dan anderen. Die vorige baan was toch niet wat diegene er van had verwacht, de huidige job sluit ook weer niet helemaal aan. Het is de vraag of de volgende mogelijkheid op de arbeidsmarkt wel goed past. Hetzelfde kan gebeuren met bijvoorbeeld relaties.

Dit type mensen vindt geen rust omdat ze na een nieuwe baan of een nieuwe relatie weer tot de ontdekking komen dat ook dit het niet is. De kans is groot dat ze niet beseffen dat de kans op herhaling groot is, omdat ze zichzelf niet goed genoeg kennen.

Daarnaast weten ze ook niet precies wat ze willen en wat belangrijk voor hen is. Dit zijn bijvoorbeeld ook de mensen die steeds weer op hetzelfde type partner vallen en opnieuw tot de conclusie komen dat ook dit niet de ware is: pijnlijk, frustrerend en heel erg vermoeiend.

Lees ook over een saai leven

Lukt het je maar niet om rust in je leven aan te brengen?

Slaat de onrust telkens weer toe?

Pak je kans: laat een coach je helpen de onrust uit je leven te bannen.

Bekijk hier: persoonlijke coaching

tips bij onrust
Businesswoman working in office and a document

Rust vinden in het leven (tips)

Herken je jezelf in één van bovenstaande, of wellicht zelfs in meerdere profielen? Dan volgen nu de tips waarmee je hopelijk rust in je leven een stuk dichterbij komt.

Rustige plekken opzoeken

Je vindt het fijn om tussen de mensen te zijn, naar plekken te gaan waar iets te beleven is. Je geniet van gezellige drukte en socializen. Maar hoe vaak ben je in een bos of op een andere plek waar het stiller en rustiger is? Hoe vaak ben je in een situatie dat je eens geen prikkels ervaart en er om je heen gewoon eens niets gebeurt? Je hoeft gezelligheid zeker niet te ontlopen maar een betere balans geeft je meer rust.

Doe ook eens ontspanningsoefeningen

Regelmatig alleen zijn

In het verlengde van voorgaande schets: hoe vaak ben je niet samen met andere mensen? Hoe vaak heb jij het goed met jezelf? Door eens niet met anderen te zijn, raak je vast meer in gesprek met jezelf. Veel mensen ervaren het als een verademing als ze ontdekken hoe heerlijk het is om af en toe niets te hoeven, met niemand rekening te houden maar simpelweg tot jezelf te komen.

Lees ook: moeite met alleen zijn

Rust in je hoofd en in je lichaam

Door regelmatig op rustige plekken te zijn, samen met anderen, en af en toe eens alleen te zijn ervaar je dus minder prikkels en hoef je eens niets. Waarin kan jij nog meer ontspannen? De één komt helemaal tot rust door een dagje sauna of een strandwandeling in de wind, de ander komt al in de relaxmodus door met een boek op te bank te kruipen. Lichaamsbeweging (we noemden wandelen al) kan ook hoofd en lijf activeren én tot rust brengen. Het gaat om balans!

Lees ook: Rust in je hoofd krijgen

De juiste mensen om je heen verzamelen

Op een bepaald moment in je leven kijk je eens om je heen en vraagt je af: wie zijn nu mijn vrienden en wat brengen ze me? We gunnen je dat je blij bent met al jouw vrienden en kennissen. Als dat niet zo is, beschouw die kring om je heen eens kritisch. Maakt iedereen jou blij? Of zitten er ook mensen tussen die vooral energie kosten?

Welke mensen passen nog bij jou, nu je in een nieuwe levensfase zit? Dit betekent nog niet dat je meteen afscheid van mensen moet nemen, hoewel dat soms een goeie beslissing kan zijn. Maar wellicht word je enorm blij van nieuwe mensen, die juist nu bij jou passen, bij wie je helemaal jezelf kan zijn, bij wie je helemaal kunt ontspannen.

Lees ook over de angst voor eenzaamheid

Je levensvisie veranderen

Je hebt je in je leven op een bepaalde manier ontwikkeld, er zijn allerlei mensen op je pad gekomen en wellicht heb je een bepaalde status verworven. Hoe kijk je naar de wereld? Hoe kijk jij naar het leven? Past jouw leven bij die visie en andersom? Of heb je de visie van langer geleden aangehouden omdat die nu eenmaal paste bij het leven dat je leidde?

Dan wordt het tijd om eens met een frisse blik te kijken naar de wereld om je heen, met een visie die nu bij jou past. Wat heb jij nodig om daarin te veranderen? Wie kan jou helpen om daarin stappen te zetten?

Meer autonoom leven

We kunnen niet alles alleen in het leven. Het is daarom fijn dat we terecht kunnen bij anderen. Sommige mensen zijn er echter goed in om bij alles iemand in te schakelen. Als jij zo iemand bent: kijk eens met een positief kritische blik naar jezelf en praat er over met iemand die jou goed kent. Wat zou je ook alleen, zonder hulp kunnen? Het geeft enorm veel voldoening om iets alleen te fiksen.

Lees verder over autonomie

Jezelf (nog) beter leren kennen

We hebben het hierboven al een paar keer benoemd: hoe beter je jezelf kent, hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe minder energie het kost. Vraag eens aan verschillende mensen om jou heen hoe zij naar jou kijken. De kans is groot dat je verrast bent door een aantal antwoorden. Verder zijn er talrijke manieren om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Heb je veel onrust in je lichaam door een burn-out?

Lukt het je niet om tot rust te komen?

Bekijk dan: begeleiding bij burn-out

Gerelateerde artikelen

Hulp bij onrust

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *