Moe na de vakantie? De schoolvakanties zijn weer voorbij, de meeste mensen hebben hun vakantie weer achter de rug. De vakantie, vaak een periode van niet werken, minder stress en tijdsdruk. Veelal breng je de dagen op een relaxte manier door. Er moet minder en is de insteek vooral genieten van familie, een goed boek of de mooie omgeving. Hopelijk heeft de vakantie je goed gedaan. Ben je weer uitgerust en is je energie voldoende om weer aan de slag te gaan.

Na enkele weken vrij, begint het gewone leven weer. Alle dagelijkse activiteiten dienen zich in het bekende patroon weer aan. Sommige mensen kost het een paar dagen om weer in de werk-modus te komen. Anderen kijken er halsreikend naar uit om weer weken met structuur te hebben. Hoe werkt dit voor jou? Kost het je veel moeite weer aan de slag te gaan? Kijk je er naar uit weer aan het werk te gaan? Hik je er tegenaan of lig je er wakker van? Ga je met zin of tegenzin weer naar je werk?

Bijtanken in de vakantie

Veel mensen gebruiken de vakantie als oplaadmoment. Sommigen kiezen ervoor om helemaal offline te gaan en telefoon, tablet en andere apparatuur thuis te laten. Anderen zijn beperkt bereikbaar.

Na een paar weken vkantie, zijn veel mensen weer uitgerust en voelen zich dan weer fris en fruitig. Dit fitte gevoel ebt snel weg na een paar dagen hard werken. De work-flow heeft weer beslag op ze gelegd en oude gewoontes sluipen er weer in. De omgeving vraagt dit vaak ook.

Ondanks dat velen er vol goede moed weer tegenaan gaan na de vakantie, voelen zeer velen zich al snel weer net zo moe als voor de vakantie.

vast houden van je vakantie gevoel zorgt voor minder moe na vakantie

Moe kom je dan weer thuis van je werk. Prikkelbaar en de energie van de vakantie lijkt bijzonder ver weg!

Herken je dit? Of ben je leidinggevende en herken je dit binnen je team? Dat iemand zich steeds stressvoller gaat gedragen terwijl de vakantie nog maar net achter de rug is?

Signalen hiervoor zijn:

 • Kort af
 • Veel zuchten/ mopperen
 • Gejaagdheid
 • Gebrek aan flexibiliteit
 • In zich zelf gekeerd raken
 • Chaotisch

Veel voorkomende energielekken

Wees dan alert want ergens zit een energielek! De inwendige accu loopt langzaam (weer!) leeg.

Enig idee waar dit door kan komen? Hieronder zijn een aantal veel gehoorde energielekken weergegeven:

 • Met (te) veel overgave en gedrevenheid weer aan het werk zijn
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Moeite met gedrag van bepaalde collega’s
 • Overvolle emailbox, geen grip op agenda en to-do lijstjes
 • Geen duidelijkheid in prioriteiten
 • Geen nee kunnen zeggen

Herken je dit, bij jezelf of bij een collega? Trek dan aan de bel voor het te laat is. Als je zo kort na de vakantie weer tekenen ervaart van stress, is de kans groot dat bij doorgaan in dezelfde modus dit op lange termijn schade kan aanrichten aan je gezondheid. Een burn-out ligt dan op de loer. Let vooral op wanneer de werksituatie deze niet specifiek op zich afroept. Ingebakken, vaste gewoontes verander je niet zomaar

Moe terugkeer op het werk

De energie van de vakantie vasthouden

Wat kun je zelf doen om energielekken te voorkomen?

Bewustwording

Allereerst is het belangrijk dat je je bewust bent van je eigen gedachten en gedrag. Wat zijn je gewoonte neigingen? Wat ‘moet’ jij zoal van je zelf? Welke dwingende voorwaarden stel je aan het leven? (het moet altijd perfect, iedereen moet me aardig vinden, ik mag geen fouten maken etc…)

Wees proactief

Kijk vanuit een proactieve houding naar jezelf en de situatie en vraag je af wat je (wel) wilt. Wat heb je hiervoor dan te doen? (of te laten). Sta zelf aan het roer en neem initiatief

Balans

Zorg voor voldoende balans tussen inspanning en ontspanning. Als werk je veel energie kost, zorg dan – dat je naast het achter halen van de oorzaak – je energie weer aanvult. Ontspanning kan voor ieder mens anders zijn. Bewegen is hierbij een belangrijk aspect. Zorg voor voldoende beweging bijvoorbeeld in de vorm van sport.

Tips om het vakantiegevoel vast te houden:

 • Doe (net als op vakantie) leuke dingen, vaak gaan we over tot de orde van de dag en alles wat moet. Maar wat we leuk vinden om te doen wordt al snel geskipt. Doe minstens 2x per week iets wat je echt leuk vindt.
 • Vakantie kent vaak momenten van ‘even niets hoeven’, gun jezelf in een werkweek ook eens zo’n moment. Gewoon zijn, zitten en niks doen. Kijk om je heen besef wat je ziet, hoort en denkt. Maar doe er niets mee, niet oordelen, niet in actie komen, gewoon blijven zitten en aanschouwen. Dit kan overigens ook prima op je werk of tijdens een pauze.
 • Gun jezelf iets! Vaak gunnen we onszelf op vakanties net iets extra’s: een leuk tijdschrift, een goed boek, een heerlijke lunch, koffie met wat erbij, tijd voor een warm bad, een goed gesprek, rondje wandelen of fietsen etc. Waarom zijn we na de vakantie ineens veel strenger voor onszelf? En gunnen we ons die dingen die je zo goed kunnen of zit het hem erin dat je je hier dan geen tijd voor gunt?! Al kies je maar één ding, wat jij je in de vakantie ook gunde maar er nu bij in schiet.

Moe na de vakantie

Nemen je klachten of signalen niet af, of kun je de oorzaak niet achterhalen waarom je na de vakantie weer zo snel leegloopt, neem dan contact met ons op. Weet dat diepgewortelde patronen niet in een handomdraai veranderen. In een vrijblijvend, kosteloos intakegesprek kunnen onze coaches zeer goed inschatten wat er aan de hand is en waar je het beste bij geholpen zou zijn.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *