Depressie door stress: Depressieve gevoelens of een volledige depressie komt vaak voor. Over het jaar 2015 hadden maar liefst 1 miljoen mensen last van een depressie, waarbij met name vrouwen getroffen worden.(bron: CBS) Stress maakt deze gevoelens erger. Als je vaak last hebt van depressieve gevoelens, of gevoelens van neerslachtigheid en niet gelijk wilt grijpen naar een antidepressivum, doe je er goed aan om je stressniveau onder de loep te nemen. Dit artikel gaat je daar zeker bij helpen

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Waarom maakt stress een depressie erger?

Tijdens een stressreactie worden er hormonen afgescheiden (bijvoorbeeld adrenaline en cortisol) Deze hormonen zorgen er voor dat je snel kunt reageren wanneer er iets spannends gebeurt en dat je een goed gevoel kunt overhouden als deze spanning een langere tijd duurt. Als de gebeurtenis te lang duurt ontstaat er uiteindelijk een burn-out.

Het is niet vreemd te begrijpen dat deze hormonen je dus uiteindelijk uithollen, anders zou je geen burn-out krijgen. Als je moe bent, zie je vaak dingen somberder in als dat je super vrolijk en lekker in je vel zit. Stressvrij leven zorgt er dus voor dat je beter tegen je depressie kunt.

depressie door stres

Depressie door stress

Andersom kan het natuurlijk ook: door stress kun je in een depressie terecht komen:

Adrenaline

Doordat er tijdens stress adrenaline wordt aangemaakt, wordt het lange termijn geheugen extra geactiveerd. Je lichaam gaat razendsnel op zoek naar eerdere gebeurtenissen om een stresssituatie zo snel mogelijk op te lossen. Als er in dat geheugen veel negatieve gebeurtenissen zitten is de kans aanwezig dat dit zorgt voor negatieve gevoelens. Als stress dus lange tijd aanhoudt, blijven deze negatieve gedachten ook langer aanwezig.

Cortisol

Zoals eerder omschreven in een ander artikel, krimpen je hersenen door stress. Onderzoek toont aan dat cortisol de hersenen tot wel 9% kan laten krimpen. Het gevolg? Verkleining van het geheugen en concentratievermogen. Je kunt dan de informatie uit het verleden (je opgedane wijsheid) niet meer koppelen aan de informatie uit het heden om goede beslissingen te nemen. Je voelt je dan een kluns en je eigen waardigheid neemt af. Een depressie is dan dichtbij

Op zoek naar een methode om stress te verminderen? Lees over onze BERG methode

Vicieuze cirkel van cortisol.

Niemand ontkomt aan stress. Maar dat hoeft niet erg te zijn: stress helpt je om te leven. Langdurige stress holt je uit, waardoor taken niet meer lukken, waardoor je weer meer stress krijgt.

Wat daarbij een zeer belangrijke rol speelt is het dag en nacht ritme van cortisol: Op het moment dat je opstaat is het cortisolniveau het hoogst (klaar voor de dag) om gedurende de dag af te zwakken, om ’s nachts een dieptepunt te bereiken. (bron)

Opvallend is wanneer deze aanmaak van cortisol verstoord wordt, er ’s nachts een teveel aan cortisol aangemaakt wordt. Het lichaam is dan bezig om zich voor te bereiden op de volgende dag. Het gevolg hiervan is: niet in kunnen slapen, slecht slapen en wakker worden en geen diepe slaap bereiken. Vergelijk het eens met een toestand waarbij je ligt te slapen, maar dat er een tijger om je bed loopt te snuffelen.

Je nachtrust wordt niet alleen verstoord waardoor je je moe voelt en stress nog erger wordt, ook holt het teveel aan cortisol je uit waardoor zowel stress als depressie erger worden. (bron)

depressie door oververmoeidheid

Genetische aanleg

Zowel stress als depressieve gevoelens kunnen genetisch een oorzaak hebben. Je zou kunnen zeggen dat de ene mens vatbaarder is voor stress en depressies dan de ander. Hoe het ook zij: je zult het moeten doen met wat je hebt.

Veel voorkomende gedachten en gevoelens

leidt stress tot depressie?

Hoe kom je van een depressie door stress af?

Door actief aan de gang te gaan met stress kom je uit die lelijke, vicieuze cirkel. Je voorkomt zo niet alleen een depressie, je zorgt er ook voor dat die dragelijker, of zelfs verbetert. Zeker wanneer genen meespelen bij een depressie doe je er goed aan hier tijd voor te nemen. Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en een goede rust helpt je om stappen te zetten.

We helpen je graag om een blik vooruit te werpen. Bespreek dit tijdens een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

19 reacties

  1. Wat goed om het op deze manier te zien, meestal lees je alleen wat je moet doen, maar nu wordt het verklaard waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Dat zorgt ervoor dat je het kunt relativeren. Fijn!

  2. Door je artikelen te lezen begrijp ik steeds beter war er aan de hand is en gebeurt . Dank daarvoor. Leve fb!.

  3. Wat zijn jullie artikelen goed zeg!! Hebben mij al zoveel goeds gebracht en nu met mijn individuele coach echt aan de slag. Bedankt!

  4. Mirjam schreef:

    Ik heb al maaaaaanden gezocht maar nu op jullie site terecht gekomen wat een eye opener en fijne nuchtere kijk op alles
    Werd ook meteen door jullie gebeld na inschrijving voor de nieuwsbrief
    Fijn!
    Heb goede hoop op herstel al duurt t lang maar door jullie hulp ervaring en duidelijke artikelen krijg ik t vertrouwen dat t goed komt
    Groeten

  5. Dat van die krimpende hersenen herken ik wel. Vroeger kon ik dingen heel makkelijk onthouden. Tegenwoordig is dit heel anders.

  6. In je kennismaking Zijn enkele kleine foutjes ingeslopen. zo staat er eLgenaar en 2,5e dag werken😊
    Verder lees ik je artikelen met veel belangstelling en zijn zeer interessant!
    Hartelijke groet Chantal

  7. Sabine schreef:

    Eens met Yvon. Een artikel over oorzaak-gevolg en niet ‘wat je moet doen’. Door te begrijpen wat er gebeurt is het gemakkelijker om dit een plek te geven waardoor je rust creëert. Alles begint daarmee….

      1. Sabine schreef:

        Toch blijft het omzetten naar daden soms iets wat je kunt (bijna moet) blijven leren en bijschaven.. Iets met levenslessen? 😉
        Hierin kan iedereen wel een levenscoach gebruiken volgens mij. Haha.

        1. Ja, dat denk ik ook.
          We krijgen van onze klanten vaak de reactie: ‘Eigenlijk zou iedereen zo’n traject in zijn/haar leven moeten kunnen volgen’.
          (Natuurlijk zijn we het daarmee eens 😉 )

  8. Ik herken mij in vele verhalen, ik ben HSP stress gevoelig en tegelijkertijd mantelzorger. Mijn omgeving vraagt veel van mij, ik kom nergens meer aan toe en het ontbreekt ons aan middelen om van het leven te kunnen genieten. Er is simpelweg geen geld. Ik ben al zes weken depressief en het wordt alleen maar erger door deze pandemie, winter. Ik heb geen kracht meer, nergens meer voor. Ik zie dat de verhalen vier jaar geleden voor het laatst geplaatst zijn, toen was nog geen sprake van een pandemie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *