Motivatie, uitdaging en zin om naar je werk te gaan. Dit zijn peilers waardoor je weet dat je werk echt bij jou past. Zie jij juist op tegen je werk, vind je het saai of vergt het te veel energie? Dan past deze functie gewoon minder goed bij je.

Is dit erg? Wanneer je ruim 30 uur per week investeert in iets dat niet bij je past, kan dit een negatieve invloed hebben op jouw leven. In dit artikel lees je meer over werk doen dat niet bij je past en waarom je dit beter zo snel mogelijk kunt veranderen.

Mijn werk bevalt niet

Hoe weet je of werk niet bij je past?

Werken, dat moet iedereen! Toch is het niet juist dat je maar moet werken, omdat dit sociaal acceptabel is. Wanneer jij het woord leuk, niet kunt associëren met jouw baan, is dit bewijs genoeg dat het werk niet bij je past. Het is zeker waar dat je aan het einde van de maand inkomen moet hebben om de vaste lasten te kunnen betalen, maar dat doe je beter door iets te doen wat je leuk vind.

Ook is het belangrijk dat je wordt gemotiveerd door jouw werk. Krijg jij energie van een nieuwe opdracht en heb je zin om de taak met beide handen aan te pakken? Of zie je er gelijk tegenop en wordt je al moe bij het idee van de nieuwe klus? Een baan dat bij je past zorgt voor motivatie en de wil om steeds beter te worden.

Natuurlijk kun je stress ervaren wanneer je hard werkt. Wanneer je naar een doel toewerkt en alles geeft, kan dit na het behalen van het doel zorgen voor echte voldoening. Maar wanneer jij op dagelijkse basis een gevoel van stress en druk ervaart, kan dit een teken zijn dat het werk niet bij jou past. Veelvuldig stress ervaren is slecht voor lichaam en geest.

Wat zegt je onderbuikgevoel?

Stiekem weet iedereen het eigenlijk echt wel of de baan wel of niet past. Het is een onderbuikgevoel dat je het werk toch niet met plezier doet of dat je het gevoel hebt dat je niet voorruit kunt komen. Het is belangrijk om dit gevoel te erkennen en te accepteren.

Hoe eerder je accepteert dat deze baan niet geschikt is voor jou, des te eerder kun je verandering toepassen. Zo voorkom je onnodige stress, met alle nare gevolgen van dien. Des te eerder vind jij de droombaan die wel bij jou past.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Symptomen

Je kunt in het dagelijks bestaan zeker merken of een baan wel of niet bij je past. Herken jij jezelf in de volgende punten? Dan is de kans groot dat je momenteel werk doet, dat niet bij jou past.

  • Geen motivatie. Je hebt geen zin om naar je werk te gaan. Je wordt wakker met het gevoel van tegenzin. Alles lijkt te veel tijd en moeite nodig te hebben.
  • Vermoeidheid. Je kunt vermoeidheid ervaren doordat je te hard moet werken, maar ook wanneer je geen energie uit jouw werk kunt krijgen. Heb jij geen zware baan, maar ben je toch vaak vermoeid? Het is mogelijk dat het gebrek aan motivatie en innovatie emotioneel vermoeiend kan zijn. Wanneer jij iedere dag energie moet steken in iets wat je niet enthousiast maakt, kan dit erg veel energie kosten. Dit heeft vermoeidheid als gevolg.
  • Stress. Vergt jouw baan te veel taken en eisen, dan kan dit voor heel wat stress zorgen. Wanneer jij een baan hebt, waarbij jij compleet de autonomie hebt en in vrijheid kunt werken, voorkomt dit een gevoel van stress. Het is dus niet alleen zo dat wanneer je veel werk hebt, dat je gestrest kunt raken. Ook wanneer jouw werk het niet mogelijk maakt om naar eigen inzien te kunnen werken. Het gevolg van overmatig stress ervaren, kan een burn-out zijn.
  • Angstklachten. Door negatieve gevoelens over de werksituatie en veelvuldige stress, kunnen gevoelens van angst ontstaan.
  • Gevoel van stilstand. Wanneer je niet voorruit kunt komen, kun je het gevoel krijgen dat jouw leven stil komt te staan. Het gebrek aan groeimogelijkheden binnen jouw functie kunnen dit bewerkstelligen.
  • Depressieve gevoelens. Negatieve gedachtes en een depressief gevoel als gevolg van een werkend bestaan dat niet bij jouw persoonlijkheid past. Je kunt niet ten volle tot jouw recht komen en dit kan een oorzaak van een depressie zijn.

Gevolg

Het gevolg hiervan is ten eerste dat je iedere dag met tegenzin naar jouw werk gaat. Dit zorgt voor een algeheel negatief beeld van jouw leven. Wanneer je veel tijd en energie investeert in iets dat jou, naast financiële zekerheid, niets biedt, kan dit voor veel nare gevolgen zorgen. Zo kan een emotionele uitputting ontstaan, oftewel een burn-out.

Je hebt op gegeven moment nergens meer de puf voor en je hebt geen zin meer in het werk en in andere zaken van jouw leven. Wanneer er niet tijdig een oplossing wordt gevonden, kan een langdurige depressie aanhouden.

Zie ook: Oorzaken van werkstress

Mijn baan past niet bij mij

Wat te doen?

Wanneer jouw werk niet bij je past, zit er maar één ding op. Het kan heftig klinken, maar: ga op zoek naar iets anders! Het kan tijdelijk voor veel tumult in jouw leven zorgen, maar is uiteindelijk de beste keuze die je kunt maken. Ga op zoek naar werk waar je voor minimaal 80% lol hebt en stop met jezelf wijs te maken dat het nog wel goed gaat komen in je huidige baan.

Bij het zoeken naar een andere baan mag je daarom best kijken naar wat een bedrijf of werkgever jou kan bieden, in plaats van jezef te moeten verkopen. Er moet een klik zijn tussen jou en werkgever waarbij geven en nemen 50/50 is.

Hoe vind je een baan die bij je past?

Zorg ervoor dat jij een lijstje maakt met jouw kwaliteiten, jouw wensen en behoeften qua werk. Dit is jouw identiteit en zijn jouw wensen wat betreft het werkleven. Wat vind jij belangrijk en hoe kun jij jouw kwaliteiten het beste inzetten. Het is goed om een duidelijk beeld te schetsen van wat jouw geschikte baan allemaal moet bieden en wat hier tegenover komt te staan.

Wil je gemotiveerd worden, blijven groeien, maar wel minder druk ervaren? Zorg dan dat je een baan kiest dat beter aansluit bij jouw persoonlijkheid en kwaliteiten. Het is goed om coaching te starten. Leer jezelf beter kennen en kies zo een baan die veel beter bij jou past. Het kan zijn dat omscholing nodig is, maar als dit ervoor zorgt dat jij wel iedere dag met plezier naar je werk gaat, is dit het zeker waard.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Een baan die je leven beïnvloedt

Het werkend leven neemt soms het grootste gedeelte van jouw leven in. Het is dus belangrijk dat je deze tijd investeert in een baan dat echt bij jou past. Je wilt voldoening aan het einde van de dag en motivatie om een nieuwe werkdag te beginnen. Werken is niet zomaar iets dat moet, het is iets waar je jouw kwaliteiten kunt uitten en jezelf kunt verbeteren.

Merk jij dat je niet tevreden bent over jouw huidige werksituatie? Voorkom dat het van kwaad tot erger gaat en voorkom onnodige stressklachten of een burn-out. Het is de slimste stap die je ooit zult zetten, wanneer je stopt met een baan die je geen geluk brengt. Ga op zoek naar jouw identiteit en zoek vervolgens een baan die daar volledig op aansluit.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *