Omgaan met tegenslagen kan knap moeilijk zijn. Soms heb je het gevoel dat je klap op klap krijgt. Je bent net bekomen van de eerste klap, waarop de volgende alweer komt. Als een bokser zwalk je op een gegeven moment, bang om op een moment knock-out te gaan. Hoe lang trek je dit nog?

Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen komen vanuit zowel interne, als externe factoren. Interne factoren kunnen komen doordat je een ziekte krijgt die een hoop levensvreugde ontneemt. Externe factoren komen vanuit de omgeving. Dit kunnen mensen zijn die bepaalde oordelen hebben waardoor je uit het veld geslagen raakt. Maar ook door gebeurtenissen waarop je geen invloed op hebt.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een matige economie waarin je je staande moet houden
  • Brandschade aan een bezitting
  • Overlijden van een naaste
  • Verlies van een baan

De LEEF! Podcast van Ruud Meulenberg

In deze podcast is Ruud Meulenberg in gesprek met Monique over het ‘omgaan met tegenslagen in je leven’. Monique vertelt openhartig over haar ervaringen met tegenslagen. Een verhaal over een vreselijke ziekte, nog meer tegenslagen, stress en burn-out

Naar de podcast

Vergroten van mentale en fysieke veerkracht

We wensen allemaal een grote mate te bezitten van zowel mentale als fysieke veerkracht. Dit zou betekenen dat we, wat er ook gebeurd, altijd in staat zijn om situaties het hoofd te bieden. Dat we in staat zijn om altijd sterk te zijn en goede beslissingen te nemen.

Helaas is de werkelijkheid anders. Een ieder krijgt te maken met (hevige) tegenslagen. Tegenslagen horen bij het leven. Toch lijkt het vaak alsof een ander minder last van tegenslagen heeft, dan jij, of jouw gezin dit heeft. ‘Waarom overkomt mij dit nou weer’ hoor je dan.

Het accepteren dat tegenslagen bij het leven horen, zorgt voor een heel ander uitgangspunt dan wanneer je je continu blijft verzetten tegen een tegenslag die je overkomt. Het grote verschil tussen het accepteren (en voorbereiden) op een tegenslag en het laten overkomen van een tegenslag, is dat je zelf aan het stuur staat. Door de acceptatie en voorbereiding van tegenslagen ben je niet langer een speelbal van de zaken waar je toch geen invloed op hebt.

Omgaan met tegenslagen
Vaak komt een tegenslag onverwacht!

Voorbereiden op tegenslagen

We hebben eerder geschreven over de BERG-methode. De mix tussen bewegen, eten en rust zorgt voor een optimale balans om fit en energiek te zijn. Door de juiste mix hiervan bouw je fysieke en mentale veerkracht op.

Beweging zorgt voor verlaging van stressklachten, versterken van het lichaam, en een algeheel welbevinden.

De juiste voeding zorgt voor ‘het juiste hout’ op de kachel. Voeding die energie geeft en waar je lang op kunt teren zorgt voor extra veerkracht.

Rust zorgt voor het opladen van mentale en fysieke energie. Rust kan bestaan uit slapen en uitrusten, maar ook uit het doen van leuke en ontspannende dingen.

Door je lichamelijk en mentaal sterk te voelen (en te zijn) bouw je extra veerkracht op voor een eventuele tegenslag. Je lijf op orde hebben is dus zeer belangrijk!

Trainen in tegenslagen

Een sterk, veerkrachtig lichaam met een gezonde ‘mind’ zorgt ervoor dat je beter tegen tegenslagen kunt. Een andere positieve kant is dat je zodoende kunt ’trainen’ in de tegenslagen. Als je beter tegen tegenslagen bestand bent, zorgt dit voor zelfvertrouwen bij een volgende tegenslag.

Voorbeeld: Een vrouw met een hevige vorm van suikerziekte kreeg regelmatig 2 hypo’s per dag. Toen ik haar sprak toen ze net een hypo aan voelde komen, was de reactie laconiek: ‘ik heb dit al zo vaak gehad, ondertussen weet ik wel wat ik moet doen’

In plaats van te zuchten en ’te blijven hangen’ in zelfmedelijden, slaagt deze vrouw er in om de situatie op een nuchtere manier te bekijken. De situatie wordt er niet anders van, de manier waar je er mee omgaat wel.

Te druk maken om tegenslagen

Het nadeel van jezelf volledig te verliezen in een tegenslag, is dat de stress extra toeneemt. Het lichaam maakt extra adrenaline en cortisol aan en ‘leert’ zo dat tegenslagen zeer stressvol zijn. Op deze manier ontstaat een negatieve spiraal waarbij:

  • Tegenslagen elkaar op lijken te volgen.
  • De tegenslagen steeds heviger lijken te worden.
  • Er steeds meer passiviteit volgt met als gevolg een lagere veerkracht.
  • Geluk en plezier gereduceerd worden naar zeer kleine ogenblikken

Vaak bepaalt het grote gat tussen wenselijkheid en werkelijkheid hoeveel stress je hebt. Natuurlijk wil je geen tegenslag. Maar door erg bezig te zijn met ‘hoe het hoort’ of ‘hoe het zou moeten’ leef je in de wenselijkheid. Terwijl het hier en nu zorgt voor berusting (werkelijkheid). Menig onderzoek laat zien dat je veel beter herstelt wanneer je de situatie weet te accepteren.

Wat te doen bij een tegenslag
Soms heb je het gevoel dat je tegen een muur omhoog loopt!

Inzicht krijgen in tegenslagen

Om goed te leren omgaan met tegenslagen is het goed om eerst inzicht te krijgen wat de tegenslag nou precies inhoudt. Vaak maken we ons enorm zorgen en gaan we lopen piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren: het leidt helemaal nergens toe. Bovendien komen piekergedachtes zelden uit.

Omgaan met tegenslagen betekent dat je als eerste moet gaan stilstaan. Als je de weg kwijt bent in een bepaalde stad waar je zelden of nooit komt en je je telefoon wilt gebruiken om te kijken waar je bent of waar je heen moet, sta je ook vaak stil. Doorlopen heeft dan namelijk geen zin. Onbewust doe je dit.

Zo ook bij tegenslagen. Breng eerst de situatie in kaart. Dit betekent dat je heel objectief gaat kijken naar wat er nu echt aan de hand is. Je maakt een soort kaart waarop je de feiten (niet emoties) op zet.

Voorbeeld: 

Je krijgt te horen dat je baan op de tocht staat. Maak een ‘overzichtskaart’ van de situatie:

  • Huidige werkervaring
  • Aanwezige talenten en competenties
  • Openstaande vacatures die geschikt zijn
  • Hoogte van een ontslagvergoeding
  • Hoogte van een eventuele uitkering
  • Etc. 

Je denkt dus niet aan de gevolgen, maar enkel aan de feiten. Het overzicht hierin brengt rust. De gevolgen kun je nog lang niet overzien. Maak daarom tegenslagen nooit groter dan ze zijn!

Maak daarom tegenslagen nooit groter dan ze zijn!

Wat te doen bij een tegenslag

Wat levert een tegenslag op?

De andere kant op piekeren: oftewel het zonnige van een situatie inzien levert vaak mooie inzichten op. Hoewel we allen ‘wiebelig’ worden wanneer de veiligheid onder onze voeten vandaan geslagen lijkt te worden, leveren (schijnbare) tegenslagen vaak ook mooie dingen op.

Zo kan een ontslag ervoor zorgen dat je eindelijk je droombaan gaat zoeken. Een ernstige ziekte kan ervoor zorgen dat je nuchterder en passievoller in het leven gaat staan. Een burn-out ervoor zorgen dat je geheel anders tegen presteren aan gaat kijken. Een dominante ouder ervoor zorgen dat je zelf plezier gaat krijgen in het opvoeden van kinderen.

Uiteindelijk zijn vele dingen tijdelijk. Een tegenslag duurt zelden voor altijd. Relativeer je emoties en bouw aan een sterke mentale en fysieke veerkracht zodat je kunt omgaan met tegenslagen/

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. op een dag creƫer je de job van je leven!
    ik herken me hier volledig in. Ondertussen goed bezig, maar het wiebelen en piekeren blijft soms de kop opsteken en dan begint die twijfel aan mezelf weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *