Een schip dat recht door zee gaat, behoudt altijd zijn koers. Als je recht door zee bent, ben je eerlijk en direct, ongeacht de situatie. Je houdt van heldere en duidelijke communicatie en gaat recht op je doel af. Recht door zee zijn heeft zeker voordelen, maar kent ook een aantal uitdagingen.

Soms loop je tegen je kwaliteiten aan en worden ze een last in plaats van een zegen. Ook het verband tussen recht door zee zijn en de relatie met een burn out of stress lichten we toe. Wij helpen je om je kwaliteiten krachtig in te zetten en niet in je valkuilen te stappen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De voordelen van recht door zee zijn

Mensen weten wat ze aan je hebben, want je bent jezelf en houdt vast aan je principes. Je komt je afspraken na en laat je niet afleiden. Dat is een fijne eigenschap voor je collega’s. Je bent er daarnaast goed in om anderen een spiegel voor te houden. Waar anderen zich laten beïnvloeden door hun omgeving of zich niet durven uit te spreken in een groep, heb jij hier geen moeite mee.

Ook als er weerstand is, durf jij je mening te geven of de mening van anderen te bekritiseren. Je bent absoluut geen meeloper en geeft gewoon je eigen mening. Bij weerstand geef je niet gauw op en zwem je tegen de stroom in. Jouw heldere communicatie zorgt voor duidelijkheid.

Als jij ergens mee zit, durf je dit ook uit te spreken. Je kropt je emoties niet op. Daardoor is je hoofd snel leeg en dat scheelt veel energie. Als je recht door zee bent, ben je ook eerlijk. Eerlijkheid is niet alleen een kernwaarde, maar ook een norm. Je kan er niet tegen als anderen oneerlijk behandeld worden en hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Liegen en bedriegen en de waarheid verzwijgen is niet aan jou besteed. Je geeft feitelijke informatie en verdoezelt niets. Eén van de belangrijkste kenmerken van echte leiders is, dat ze recht door zee zijn. Tegelijkertijd is er ook een aantal andere kenmerken van echte leiders, die lastiger voor je zullen zijn.

Valkuilen als je recht door zee bent

Wanneer je recht door zee bent, wil dit nog niet zeggen dat je ongevoelig bent voor de meningen van anderen bijvoorbeeld. Je kunt je namelijk in knap lastige situaties bevinden door je recht door zee- zijn.

Wanneer je recht door zee bent, dan kan dat soms als onprettig worden ervaren en hierdoor kan je als gevoelloos en bot worden gezien. Ook al heb je het beste met iedereen voor. Mensen die eerst de kat uit de boom kijken, zullen zich misschien door jou af laten schrikken en minder ruimte ervaren om hun mening te geven.

Ook als jou niet om je mening gevraagd wordt, zal je niet schromen die te geven. Je houdt anderen een spiegel voor, ook als ze daar nog niet aan toe zijn. Vanuit jouw gevoel voor eerlijkheid geef je ook eerlijke adviezen, maar die ervaren anderen soms als té eerlijk. Je kan nogal een flapuit zijn. Dit is soms grappig, maar kan ook verkeerd vallen.

Recht door zee zijn en burn-out

Te openhartig of rechtvaardig

Als anderen je vragen om niet alle feiten op tafel te leggen, krijg je gewetensproblemen. Zeker in zakelijke onderhandelingen kan je te eerlijk zijn door meteen op je doel af te gaan. Dit kan je onderhandelingspositie verzwakken en is niet altijd de meest strategische zet. Jouw directe aanpak past misschien wel in de Nederlandse cultuur, maar in veel andere culturen is jouw directheid geen voordeel.

In je communicatie kan je ook te stellig zijn waardoor het lijkt alsof er helemaal geen ruimte is om te onderhandelen. Mensen kunnen je als een zeur ervaren. Gelijk hebben is één, maar gelijk krijgen is twee. Je kent ze wel, de klokkenluiders in organisaties. Mensen die misstanden aan de kaak durven te stellen. Heel moedig, maar uiteindelijk worden ze daar wel vaak het slachtoffer van. Dit is één van de risico’s als je recht door zee bent.

Lees ook: Integriteit en de kracht van integer handelen

Jouw uitdagingen

Door direct te zeggen wat je denkt, neem je anderen soms onvoldoende mee in de boodschap die je wilt overbrengen. Soms moet je wat tactvoller zijn om je doel te bereiken. Als je wat meer aan je communicatievaardigheden werkt, zijn jouw kwaliteiten een waardevolle toevoeging in organisaties. In alle organisaties wordt in meer of mindere mate politiek bedreven. Jij kan daar slecht tegen. Je houdt niet van verborgen of dubbele agenda’s. Die zijn er wel en daar moet je mee om leren gaan.

Je kan niet ongestraft overal tegenaan schoppen. Soms moet je een omweg nemen om je doel te bereiken. Waar we eerder aangaven dat het kenmerk van een echte leider is, dat deze recht door zee is, zijn er ook andere kenmerken die lastiger voor je zullen zijn. Luisteren en respect tonen voor de mening van anderen zal je waarschijnlijk minder makkelijk af gaan.

Probeer niet altijd de eerste te zijn die zijn mond open doet, maar wacht tot anderen hun mening hebben gegeven en luister hiernaar. Breng je eigen mening niet te stellig. Als je ook deze uitdagingen aangaat, schuilt er wellicht een hele goede leider in je. Jij functioneert beter in een hiërarchische omgeving dan in een democratische omgeving, waarin er meer politiek bedreven wordt.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Waar ben je allergisch voor?

Je bent allergisch voor politieke spelletjes en houdt er niet van als mensen om de hete brij heen draaien. Je doet niet mee aan het geroddel op de wandelgangen en hebt een hekel aan het geslijm van collega’s. Iedere organisatie kent zijn eigen ongeschreven regels en ook jij maakt onderdeel uit van het spel, of je het nu wilt of niet.

Het is belangrijk dat je jezelf niet verloochent, maar hiermee om leert gaan. Als je jezelf buiten het spel plaatst, zal je niks bereiken wat leidt tot frustratie. Plaats je jezelf wel buiten het spel, dan kan dit leiden tot stress of burnout.

Maak van je kernkwaliteit je kracht en niet je valkuil

Op de juiste wijze ingezet, is recht door zee zijn een hele goede eigenschap. Wij kunnen je helpen deze eigenschap op een juiste manier in te zetten en te voorkomen dat je in je valkuil trapt. Om je doelen te bereiken is het essentieel om inzicht te krijgen in de belangen van de ander. Wat vindt de ander belangrijk en speel daarop in?

Soms betekent dit dat je wat minder stellig moet zijn en wat water bij de wijn moet doen. Soms betekent dit dat je even van koers moet veranderen om uiteindelijk wel in de haven aan te komen. Leer het spel te spelen waarbij je nog steeds recht door zee mag zijn, maar ook meer oog hebt voor communicatie en verbinding met de ander. Dan bereik je zoveel meer.

Je maakt van je hart geen moordkuil, maar dat betekent niet dat je geen stress ervaart. Je bent eerlijk en verwacht die eerlijkheid ook van anderen. Daar kan je keer op keer in teleurgesteld worden. Ook de stress van het politieke spel waar je geen grip op krijgt, brengt stress met zich mee. Kantoorpolitiek is tegenwoordig één van de grootste stressfactoren op het werk.

Manipuleren, netwerken en onderhandelingen zijn activiteiten die jou tegenstaan en zelfs stress veroorzaken. Als deze stress zich zo opstapelt, kan dit zelfs leiden tot een burnout. Door om te leren gaan met jouw eerlijkheid en recht door zee zijn, wordt deze eigenschap je kracht. Een coach kan je hierbij behulpzaam zijn.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *