Decemberstress: December, de feestmaand! Dat klinkt leuk maar is het eigenlijk wel zo’n feest, die decembermaand? Voor veel mensen niet. Het levert voor velen van ons vaak meer stress op dan plezier.

Voordat alle cadeautjes zijn gekocht en uitgepakt is er veel tijd en energie gestoken in het uitzoeken en het bedenken van surprises en gedichten. De voorbereidingen voor het kerstdiner kunnen veel voorpret opleveren maar ook stress en spanning. Vragen die een gevoel van onrust opleveren kennen we allemaal: “Wie nodigen we uit van de familie en wie niet, want we willen niemand passeren. Houden we het diner op eerste of tweede kerstdag, wat zullen we eten; doen we nog iets met cadeaus?”

Stress! Wie nodig je uit en wie niet?

Decemberstress

Stress in december

Iemand die goed in zijn vel zit zal veel plezier beleven aan de voorbereidingen en de voorpret. Ook voor die mensen kan de voorpret leuker zijn dan het feest zelf trouwens. In het geval dat je minder stabiel bent en last van stress hebt, dan is al dit “gedoe” teveel van het goede en zelfs belastend. Vooral als je een drukke periode op je werk hebt kan december net die druppel zijn die jouw stress-emmer doet overlopen. Je ervaart teveel prikkels om nog rust in je hoofd te houden.

In veel branches moet er voor de kerst nog van alles worden afgerond en zijn er deadlines die gehaald moeten worden. Vooral in de bouwsector wordt er naar de kerst toegewerkt, alsof er daarna geen tijd meer komt om zaken aan te pakken. De stress in de horeca beleeft in deze periode een hoogtepunt en dat geldt vooral voor de restaurants. Het personeel moet maximaal presteren en alles moet perfect in orde zijn.

Ook mensen die in de zorg werkzaam zijn weten dat het aanpoten is in de decembermaand en wat het betekent om onder stress te moeten werken. Rond de kerstdagen wordt geprobeerd zo weinig mogelijk patiënten “in huis” te hebben, dus in de periode daaraan voorafgaand wordt er veel werk verzet om dat waar te kunnen maken. Verlof van collega’s levert extra werkdruk op voor degenen die de “pech” hebben dat ze moeten werken en vervanging van personeel in de zorg is een zeldzaamheid.

In het onderwijs is december een maand die bol staat van festiviteiten, maar ook van stress bij leerkrachten en docenten. Het organiseren van feesten moet naast de lesgevende taak plaatsvinden en vervolgens komt de mentale druk vanwege de vraag of het allemaal wel goed komt en gezellig blijft.

Stress feestdagen

Stress om de feestdagen

Genieten van de feestdagen is lang niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Echter, zodra de kerstborrel gedronken kan worden, voelen de meesten van ons een soort van ontlading. Het blijkt dat er tijdens veel kerstborrels door mensen meer gedronken wordt dan bij een andere gelegenheid. De stress wordt weg gedronken.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat vooral horecapersoneel, journalisten, mensen in de detailhandel en ontwerpers veel stress ervaren die op termijn naadloos kan doorlopen in een burn-out. De cijfers in het onderwijs geven aan dat bijna 40% van de medewerkers teveel stress ervaart en in een burn-out terechtkomt. De laatste cijfers  over het aantal mensen met een burn-out in ons land geven een groei aan van maar liefst 15% ten opzichte van vorig jaar.

Het gevoel van een “vol hoofd” en “watten in het hoofd” is voor velen herkenbaar. Stress kan pijn in nek en schouders veroorzaken, maar ook hoofdpijn, onrustige darmen en pijn in maag/buik, tintelingen in vingers, prikkelbaar gedrag, concentratie- en geheugenverlies en een gevoel van druk op de borst. Als deze kenmerken zich bij jou voordoen is het hoog tijd om aan de rem te trekken en te genieten van leuke dingen en vooral: Rust nemen!

Somber gevoel in de winter

Decemberstress

Na december hebben mensen vaak goede voornemens, die in januari opgepakt worden. Stoppen met roken en meer bewegen zijn de bekendste voornemens als het om gezondheid gaat. Prima plannen die wel om een mate van zelfdiscipline vragen en in hoeverre gaat dat lukken? Begin januari hebben veel mensen energie om het nieuwe jaar vol goede moed te beginnen.

Er wordt gewerkt aan de goede voornemens en meestal lukt dat de eerste periode prima. Het blijkt echter dat na enkele weken velen een somber gevoel krijgen. Een van de oorzaken ligt in de donkere periode, met te weinig zonlicht en vaak veel kou en nattigheid. Het voorjaar is nog ver weg en wat is er dan nog leuk, zo denken veel mensen. Om depressieve gevoelens te voorkomen en te bestrijden is bewegen in de buitenlucht een prima medicijn.

Goede voornemens: Meer bewegen tegen stress

Om goede voornemens in praktijk te brengen hoef je niet te wachten tot januari. Wat bewegen betreft: begin vandaag of morgen en wacht niet tot de oliebollen op zijn en het vuurwerk is afgestoken. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat hardlopen op een matige intensieve manier een bijzonder positief effect heeft op het terugdringen van stress en dus op het voorkomen van een burn-out. Fysieke inspanning is goed voor hart en longen, voor de doorbloeding van organen en spieren, maar ook voor het psychische welbevinden.

Licht hardlopen gedurende maximaal drie kwartier en dat drie maal per week bestrijdt stress op een zeer effectieve manier. In plaats van hardlopen zijn fietsen, mountainbiken, skeeleren, roeien of wielrennen ook prima manieren om stress aan te pakken. Deze zogenaamde cardiosporten blijken beter te werken tegen stress dan krachtsporten.

Bewegen op een matig intensief niveau levert een positieve bijdrage bij allerlei vormen van psychische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bij depressiviteit. Sporten in een sportschool maakt mensen zeker fitter, vooral als het (in eerste instantie) onder professionele begeleiding gebeurt, maar is minder waardevol bij het voorkomen en bestrijden van stress.

Sombere en depressieve gevoelens door donkere dagen

Depressief december januari

Bewegen tegen depressieve gevoelens

Veel mensen hebben wisselende stemmingen die raakvlakken vertonen met depressieve stemmingen. Ook juist dan levert hardlopen (of een andere cardiosport) een belangrijke bijdrage bij het voorkomen van stress. Hardlopen bevordert je conditie waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt.  Als je nooit hardloopt, kun je uiteraard gaan wandelen.

Na een paar weken hardlopen ga je een vooruitgang merken in je conditie waardoor je lekkerder beweegt, minder gauw moe wordt en dus meer inspanning kunt verdragen: dat geeft een heerlijk gevoel!  Wil je echt weten hoe je conditie ervoor staat, laat dan vooraf een conditietest doen.

Een langdurige periode van stress kan naadloos doorlopen in een burn-out die op zijn beurt kan ontaarden in depressiviteit. Veel mensen voelen zich depressief en ruim 1 miljoen Nederlands gebruiken antidepressiva. Veel van deze middelen hebben als bijwerking dat ze in meer of mindere mate verslavend zijn.

De meest moderne middelen zijn dat gelukkig minder, maar er kan wel gewenning optreden, vaak met bijwerkingen zoals een dufheid, concentratieverlies en een slaperig gevoel. Dan is het krijgen van spierpijn vanwege het hardlopen een minder ernstige bijwerking!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *