Page content

Het verschil tussen adrenaline en cortisol.

Het verschil tussen adrenaline en cortisol.

Adrenaline en Cortisol (en noradrenaline) worden stresshormonen genoemd, worden beiden aangemaakt in de bijnieren, maar hebben toch allebei een andere functie.

Hieronder vind je de verschillen in wat ze doen en het nut er van:

Adrenaline

Zoals je hier kunt lezen is adrenaline het hormoon dat je klaar maakt voor actie wanneer er acuut gevaar dreigt. Het wordt aangemaakt in het bijniermerg en zorgt voor een verhoogde hartslag, dat spieren op spanning komen, dat het hart sneller gaat kloppen en bloed sneller gaat stromen. Allemaal zodat je klaar bent voor actie.

Adrenaline is (samen met noradrenaline) stap 1 in een stresssituatie

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat in de bijnierschors wordt aangemaakt en is fase 2 in een stresssituatie. Het zorgt ervoor dat je, ondanks dat je je in een stresssituatie bevindt, je toch staande kunt blijven. Zo speelt het een rol in het verteren van voedsel, slaap en afweersysteem. Het ondersteunt het lichaam bij een continue vecht of vlucht situatie.

De productie van cortisol is niet altijd gelijk. De aanmaak verschilt per keer. Wat veel mensen niet weten is dat cortisol ook ’s nachts aangemaakt wordt wanneer er de dag er op een belangrijke, spannende taak te wachten staat. Het lichaam is zich dan onderbewust al een het voorbereiden.

Een langdurige aanmaak van veel cortisol put het lichaam uit, dat leidt tot chronische stress, dat leidt tot een burnout. Het is voor je gezondheid van groot belang goed te herstellen van mentale en fysieke activiteiten, cortisol productie te verminderen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Het verschil tussen adrenaline en cortisol

Het verschil tussen adrenaline en cortisol is dus met name dat adrenaline je klaar maakt voor actie, je op scherp zet. Cortisol zorgt ervoor dat je met deze druk kunt blijven omgaan, ondanks zeer stressvolle situaties.

Welk hormoon is het slechtste?

Je vraagt je misschien af welk hormoon het slechtste is. Het antwoord daarop is dat geen van beide slecht zijn, zolang ze maar niet in een overdreven mate in het lichaam aanwezig zijn. Je hebt bijvoorbeeld cortisol nodig om goed te kunnen ontwaken na een slaap. Bovendien heb je adrenaline nodig om te kunnen starten met elke beweging die je maakt.

Wanneer stress langdurig te groot wordt, en de hormoonaanmaak te groot wordt dus, kun je dit tegengaan door het aanmaken van andere hormonen als DHEA en Endorfine door te gaan ontspannen of te gaan bewegen op een matig intensieve manier.

Meer weten?

Oorzaken burnout. De dieperliggende redenen

Stress en de invloed op jouw spijsvertering

Hormonale disbalans door stress?

  Comment Section

  1 reactie op “Het verschil tussen adrenaline en cortisol.


  Door Erland op 21 augustus 2019

  Kan dit een zoete lichaams geur veroorzaken? Heb op dit moment vrij veel stress……. En mijn baas zegt dan wat ruik je raar(zegt mijn vrouw ook wel eens) heb je gezopen? Nee want ik drink geen alcohol…….. Maar mij steeds maar verdedigen.
  Hoop op een mooi passend antwoord.
  Met vriendelijke groet
  Erland Post
  0641565079
  Postvoorerland@gmail.com

  Plaats een reactie


  *