Voor de zoveelste keer kijk je naar de klok op je nachtkastje, want je ligt alweer uren te woelen en te draaien in bed. Terwijl er 1001 gedachten door je hoofd schieten, ben je alweer bezig met de dag van morgen. En als je dan eindelijk in slaap valt, is het alweer ochtend. Terwijl je uit bed stapt rek je je uit en eigenlijk word je al gestrest bij de gedachte dat er weer een nieuwe dag voor de deur staat…

Met een knoop in je maag begin je met de ochtendrituelen, terwijl alle dingen die je vandaag moet doen, voorbijrazen in je hoofd. Ondertussen krijg je het steeds benauwder, omdat je als een blok opziet tegen alle dingen die er vandaag weer op de planning staan.

Gedurende de dag doe je alles voor de zoveelste keer maar weer op de automatische piloot. Ook merk je dat je steeds vaker kribbig of geïrriteerd kan reageren op je omgeving. En dat terwijl je eigenlijk helemaal niet zo bent! Als je ’s avonds thuiskomt, plof je uitgeput op de bank. Hoe lang houd je dit nog vol?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De invloed van stress

Iedereen is wel eens gespannen, iedereen ervaart wel eens stress en iedereen kent dat gevoel van een paniekaanval wel. Maar wat als je merkt dat je eigenlijk continu ‘aan’ staat? Dat je steeds vaker gestrest bent en heel hard moet nadenken als iemand vraagt: “wanneer heb je voor het laatst écht gelachen?

Want als je te veel stress ervaart, zul je waarschijnlijk merken dat het eigenlijk al heel lang geleden is dat je zo hard moest lachen dat je er buikpijn van kreeg. Je voelt je continu gehaast, opgejaagd en je hebt een kort lontje. Van binnen wil je natuurlijk niets liever dan weer genieten van het leven, zonder die stress in je lijf te voelen.

De invloed van stress kan veel met je doen, zowel lichamelijk als mentaal!

Op het moment dat een stressreactie ontstaat, gebeurt er iets in je lichaam. Door een adrenalinestoot aan te maken, is jouw lichaam direct klaar voor actie. Eigenlijk schiet je lichaam direct op ‘standje overleving’.

Als jij ineens in de stress schiet gebeurt er heel veel in je lichaam, zoals;

 • Je merkt dat je sneller gaat ademen
 • In korte tijd gaat je hartslag omhoog
 • Je krijgt het ontzettend warm en je begint te zweten
 • Soms voel je dat je letterlijk naar adem moet happen

Bachbloesem bij stress en burn-out?

Bachbloesem bij stress en burnout

De volgende Bachbloesems helpen je wanneer je te maken hebt met stress en burnout:

Bach Bloesem Mix 71: voor stress

Bach Bloesem Mix 83: overwerkt zijn

Te veel stress kan leiden tot een burn-out

Je kunt je wellicht voorstellen dat veel stressreacties achter elkaar uitputtend zijn, niet alleen lichamelijk, maar ook in je hoofd. Daarom is het goed om deze klachten serieus te nemen.

Te veel stress kan leiden tot een burn-out. Als je deze stressklachten te lang negeert, of maar doorgaat in de waan van de dag, is de kans groot dat je daadwerkelijk in een burn-out terechtkomt. Dit kan werkgerelateerd zijn, maar kan ook zomaar ontstaan omdat je de lat voor jezelf te hoog legt. Veel mensen zijn (onbewust) ontzettend perfectionistisch en streng voor zichzelf, dit kan heel vermoeiend zijn. Wat de oorzaak ook is; een burn-out moet je altijd serieus nemen.

Mensen die in een burn-out zitten, voelen zich uitgeput. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en mentaal. Iedere ‘normale’ bezigheid kost al te veel energie. Je kunt het niet meer opbrengen om naar je werk te gaan, hebt negatieve gedachten, voelt je steeds vaker emotioneel en eigenlijk kost alles te veel moeite. De emmer is letterlijk overgelopen…

Als je in een burn-out zit of gedurende langere tijd te veel stress ervaart, is het heel logisch dat je te maken krijgt met verschillende klachten en symptomen, zoals:

 • Een opgejaagd gevoel hebben
 • Slecht slapen
 • Vermoeidheid voelen, continu moe zijn
 • Negatieve gedachten ervaren
 • Een kort lontje hebben; cynisch of geïrriteerd reageren naar de mensen om je heen
 • Moeite om te concentreren of focussen
 • Lichamelijke klachten, zoals: hoofdpijn, duizelig, buikpijn of misselijkheid ervaren
 • Veel zweten en hartkloppingen voelen
 • Geen trek in eten hebben; je moet jezelf pushen om goed te eten
 • Alles persoonlijk opvatten, ook als iemand iets positiefs tegen je wil zeggen
 • Moeite hebben om beslissingen te nemen, waardoor je veel twijfelt
 • Merken dat je niet meer echt geniet van de fijne dingen om je heen

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk

Voelt dit herkenbaar voor jou?

Weet dat je zeker niet de enige bent die dit meemaakt.

Het kan al enorm opluchten als jouw klachten gehoord én erkend worden. Daarom kan het heel fijn zijn om met iemand te praten over jouw stressklachten en/of burn-out. Neem je klachten serieus en begin om toe te geven dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat. Dat masker dat je voor de buitenwereld ophoudt, mag je gaan afzetten door je klachten serieus te nemen. Dit kun je doen door te praten met je huisarts, bedrijfsarts of zelf een coach in te schakelen. Een goede coach weet welke begeleiding je nodig hebt om weer ‘de oude’, of nog beter ‘de nieuwe jij’ te worden!

Besef dat je een leukere partner, moeder, vader of collega bent als je goed voor jezelf zorgt. Dit doe je door te luisteren naar je lichaam en je klachten serieus te nemen. Als je continu stress, paniek of onrust ervaart ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar manieren om te ontspannen. Want als je eerlijk bent, heb je die ontspanning al heel lang niet meer gevoeld…

Bachbloesemtherapie kan je helpen om te ontspannen

Wist je dat Bachbloesemtherapie je kan helpen om te ontspannen? Zeker in stressvolle situaties, of bij een burn-out, kan Bach bloesem positief inwerken op je emoties. Niet voor niets zijn deze druppels wereldwijd een veelgebruikt middel bij uiteenlopende klachten!

Maar wat is Bach bloesem nou precies? (H3-titel)

Bach bloesem is gemaakt van vloeibare plantenextracten en heeft de eigenschap om negatieve emoties om te buigen in positieve emoties. Jouw negatieve emoties worden op deze manier eigenlijk overwonnen, zodat die positieve emoties weer naar boven komen. Stel dat jij weinig zelfvertrouwen voelt en de neiging hebt om daardoor nerveus te reageren in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld situaties waarbij jij jezelf moet laten zien, zoals bij een sollicitatie. Dan kan Bach bloesem je ondersteunen door die onzekere gevoelens om te zetten naar innerlijke rust, waardoor je beter met stressvolle situaties kunt omgaan.

Het gebruik van verschillende Bach bloesems noemen we ook wel Bachbloesemtherapie of Bachbloesemremedies. Er zijn dan ook diverse remedies die je kunt inzetten, passend bij verschillende klachten.

Bachbloesemtherapie bij stress en burnout

Bach bloesem in combinatie met veel stress

Je kunt Bach bloesem gerust gebruiken als je in een burn-out zit, slecht slaapt, veel stress ervaart of meer ontspanning zoekt. Het is totaal veilig, onschadelijk en heeft geen bijwerkingen. Ook hoef je niet ongerust te zijn dat Bachbloesemtherapie verslavend werkt; dit is niet zo.

Om een voorbeeld te noemen verwijzen we even naar het begin van de blog: je ligt maar te woelen en te draaien in bed, want er spoken 1001 gedachten in je hoofd. Je kunt niet goed in slaap komen, wordt ’s nachts wakker en voelt je eigenlijk direct gestrest, gespannen of nerveus. De gedachte dat je niet kunt slapen, maakt veel mensen al gestrest, want we hebben onze slaap nou eenmaal hard nodig!

Op zo’n moment als dit kan Bach bloesem goed helpen om te ontspannen, om die innerlijke onrust naar de achtergrond te laten verdwijnen en de overtuiging dat ‘je toch niet kunt slapen’ los te laten. Door de druppels voor het slapen in te nemen, is de kans groot dat je rustiger inslaapt en minder vaak in de stress wakker schiet. Word je toch wakker? Dan kun je gerust nog wat druppels innemen om de ontspanning terug te vinden. Bach bloesem is daarnaast zelfs geschikt voor baby’s en (opgroeiende) kinderen.

Welke bach bloesem bij stress of burn out?

Voor concrete oplossingen met Bach bloesems kan je bij Mariepure terecht. Bach bloesem mix 71 voor stress, ontwikkeld door Tom Vermeersch behandelt algemene stresssymptomen. Voor klachten specifiek gerelateerd aan burn-out, is er Bach bloesem mix 83 voor overwerkt zijn.

Een goede coach kan hulp bieden bij het herstellen van een burn-out, maar kan ook begeleiding bieden om een burn-out te voorkomen. Misschien merk je wel dat je de lat voor jezelf heel hoog legt en daardoor (onbewust) veel stress ervaart. Uiteindelijk neem je dan toch contact met een coach op, zodat je leert om te gaan met deze gevoelens.

De (h)erkenning is vaak al fijn en door hulp in te schakelen, heb je de eerste stap al gezet. Dat betekent natuurlijk niet dat jouw klachten in ‘no time’ verdwijnen. Maar, door jouw stressgevoelens, perfectionisme en angsten serieus te nemen, begin je te werken aan je herstel.

Je hoeft niet zo streng voor jezelf te zijn, je hoeft niet continu ‘aan’ te staan en je mag ook gewoon af en toe even ‘niets’ doen. Herstellen van een burn-out kost tijd en vooral veel rust. En dat is precies waar Bachbloesemdruppels jou kunnen ondersteunen.

Bachbloesem bij stress en burn-out?

Bachbloesem bij stress en burnout

De volgende Bachbloesems helpen je wanneer je te maken hebt met stress en burnout:

Bach Bloesem Mix 71: voor stress

Bach Bloesem Mix 83: overwerkt zijn

Wanneer zet je Bachbloesemtherapie in?

Eigenlijk kun je Bachbloesemtherapie inzetten bij verschillende klachten, en juist bij stress kunnen de druppels voor meer ontspanning zorgen. Omdat de remedies op je zintuigen werken, merk je al na enkele dagen of weken verschil.

Je kunt de druppels bijvoorbeeld gebruiken als ondersteuning bij:

 • Innerlijke spanning
 • Angst
 • Paniekaanvallen
 • (Langdurige) stress
 • Slecht slapen
 • Onrust
 • Neerslachtige gevoelens en/of gedachten
 • Depressieve gevoelens
 • Nervositeit
 • Ongeduld
 • Verminderde concentratie en focus
 • Perfectionisme

Het is dan ook heel goed om het gebruik van Bach bloesem te combineren met coaching, want de druppels ondersteunen je emoties op dat moment. Dit betekent natuurlijk niet dat deze combinatie direct een ‘quick-fix’ methode is. Wél kan het continue spanning verminderen en zorgen dat positieve gedachten de overhand gaan nemen. Juist in combinatie met professionele begeleiding kan dit jouw herstel bevorderen én voor meer rust zorgen. Dit kun je merken wanneer je weer beter inslaapt, minder vaak wakker gaat worden en niet meer elke keer ‘in de stress schiet’ als er een spannende situatie in het vooruitzicht staat.

Bachbloesem gebruiken bij stress en burnout

Een voorbeeld: er staat een vergadering voor dertig personen op de planning. Je hebt alles tot in de puntjes voorbereid en alle benodigdheden staan op tijd klaar in de vergaderkamer. Een uur van tevoren krijg je te horen dat er totaal onverwacht veertig personen aanwezig zijn. PANIEK!

Doordat jij de lat al erg hoog voor jezelf legt, ben je eigenlijk al (veel te) lang bezig geweest om de vergadering perfect voor te bereiden. Nu moet je last minute zorgen dat alles gereed staat voor maar liefst tien personen meer dan je op gerekend had. Je voelt de paniek en angst opkomen en daardoor blokkeer je volledig; de stress neemt de overhand en je denkt dat dit nooit gaat lukken.

Juist op deze momenten kan Bach bloesem de paniekklachten neutraliseren, zodat je kalmer wordt en gaat denken in oplossingen, in plaats van problemen. Je schakelt een collega in, zorgt voor tien extra stoelen en belt de catering dat er tien personen bijkomen. Binnen een half uur heb je het probleem opgelost!

Maar hoe gebruik je Bachbloesem precies?

Het is aan te raden om de druppels gedurende drie maanden te gebruiken om te testen of dit werkt voor jou. Je begint dus met een kuur van drie maanden, waarbij je de druppels gedurende de dag inneemt. Het fijne is dat je Bach bloesem op verschillende manieren kunt gebruiken, helemaal zoals jij fijn vindt;

 • Doe de druppels rechtstreeks op je tong. Dit doe je zes keer per dag en vier druppels per keer.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de druppels met water in te nemen. Houd je niet van water? Doe de druppels dan gerust in je favoriete drankje.
 • Vind je dit te veel gedoe? Maak dan ’s morgens een fles water klaar waar je direct 24 druppels in doet. Deze fles drink je gedurende de dag helemaal leeg.

Welke manier je ook kiest; de werking blijft hetzelfde. Doe vooral wat voor jou goed voelt.

Wees niet bang voor bijwerken of verslaving, de druppels zijn totaal veilig en onschadelijk. Slik je medicijnen? Dit is geen enkel probleem, je kunt Bach bloesem gerust gebruiken in combinatie met andere medicatie of behandelvormen. Sterker nog; Bach bloesem kan jouw therapie en/of coaching juist op een positieve manier ondersteunen. Omdat de druppels ervoor zorgen dat negatieve emoties worden omgebogen in positieve emoties, zul je baat hebben als je coaching ondersteunt met een bijpassende Bach bloesem!

Bachbloesem gebruiken bij stress en burnout

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Astrid Tjallinks schreef:

  goedemorgen, veel stress in mijn leven gehad en nog steeds stress. denk dat veel trauma ’s in mijn lichaam inmiddels is opgeslagen. gevolg loop nu al jaren met jeuk over heel mijn lichaam bultjes die te pas en ontepas opkomt. uit droog verschijnselen enz hebt. nu heeft huisarts gezegd dat het netelroos is. zelf verschillende dingen uitgeprobeerd maar nog steeds geen oplossing gevonden. denk u dat ik de (stress/trauma’s ) uit mijn lichaam kan krijgen?

  vriendelijke groeten A.Tjallinks

  1. Beste Astrid, het effect van stress op je lichaam is voor iedereen anders en het is goed dat je een huisarts erbij betrokken hebt. Wat betreft de stress is onze ervaring dat wanneer de oorzaak van stress wordt aangepakt, en je leert om stress te herkennen en goed te herstellen van stress, ook de fysieke symptomen ook weer te herstellen zijn. Trauma verwerking is iets echter wel iets waar soms professionele hulp bij kan helpen. Ik hoop dat deze info de burger weer moet geeft en als we je kunnen helpen bij het stress vraagstuk weet je ons te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *