Waarschijnlijk denk je bij insulineresistentie aan iemand met een ongezonde leefstijl. Iemand die overgewicht heeft, teveel snoept en te weinig beweegt. Het is waar dat deze factoren mee kunnen spelen bij het ontwikkelen van insulineresistentie.

Maar kan stress ook een oorzaak zijn van insulineresistentie? Wat is de invloed van cortisol op je bloedsuikerspiegel en de aanmaak van insuline?

In dit artikel zal je meer te weten komen over wat insulineresistentie precies is, wat stress met je lichaam doet en hoe je insulineresistentie moet aanpakken.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie reageren je cellen niet meer op insuline. Maar hoe komt dat? Wat gebeurt er in je lichaam dat het niet meer op insuline reageert? In de voeding die je binnenkrijgt, zitten koolhydraten die glucosemoleculen bevatten. De glucose komt in de bloedbaan terecht en moet door de cellen worden opgenomen. Daarvoor wordt er in de alvleesklier het hormoon insuline aangemaakt.

Insuline zorgt voor de opname van glucose in de cellen en voor de opslag van glucose in de spieren en in de lever. De opgeslagen glucose heet glycogeen. Bij voldoende glucose in de cellen, ontvangt de alvleesklier een signaal om  geen insuline meer aan te maken.

Als je teveel koolhydraten eet en daarmee teveel glucose binnenkrijgt, maakt de alvleesklier 5-7 keer zoveel insuline aan. Deze hoeveelheid insuline is zo groot dat het door de cellen genegeerd wordt en de glucose niet meer in de cellen opgenomen kan worden. Je cellen zijn ongevoelig of resistent geworden voor insuline.

Symptomen van insulineresistentie

Je kunt insulineresistentie herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je hebt veel last van vermoeidheid en energiedips na maaltijden.
  • Je voelt je erg futloos en neerslachtig.
  • Je bent prikkelbaar als je een tussendoortje of maaltijd overslaat.
  • Je kunt je slecht concentreren.
  • Je hebt vooral trek in zoetigheid.
  • Je hebt overgewicht.
  • Je wordt vooral rondom je buik steeds dikker.
  • Je hebt veel moeite met afvallen.

Oorzaken van insulineresistentie

Je kunt een insulineresistentie langzaam ontwikkelen. Meestal is een ongezonde leefstijl de grootste oorzaak. Je genen kunnen ook een rol spelen, maar het zijn de ongezonde gewoonten die er uiteindelijk voor zorgen dat je insulineresistentie ontwikkelt. Ook chronische stress is erg ongezond voor je en kan een van de oorzaken zijn.

Je loopt meer risico wanneer je:

  • veel suikers en snelle koolhydraten eet;
  • te weinig vezels eet;
  • te veel tussendoortjes snoept;
  • overgewicht hebt;
  • te weinig beweging hebt;
  • teveel stress hebt;
  • rookt of teveel alcohol nuttigt;
  • te weinig slaapt.

Insulineresistentie kan ook ontstaan door medicatie, zoals corticosteroïden of door een andere medische aanleiding. Het is daarom altijd verstandig een arts te raadplegen.

De oorzaken van insulineresistentie

Stress is de boosdoener

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen chronische stress en insulineresistentie en dat chronische stress uiteindelijk zelfs kan leiden tot insulineresistentie. Dit heeft te maken met het stresshormoon cortisol. Wanneer je gestrest bent, maken je bijnieren het hormoon cortisol aan.

Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je trek krijgt, omdat je lichaam in stressvolle situaties meer energie nodig heeft. Het probleem is dat wanneer je een lange periode gestrest bent en je meer suikers en snelle koolhydraten gaat eten om de honger te stillen, je lichaam teveel insuline aanmaakt waardoor je lichaam ongevoelig kan worden voor insuline.

Aan de andere kant geeft cortisol een seintje aan het glycogeen, de opgeslagen glucose in je spieren, om zich weer om te zetten in glucose. Normaal gesproken wordt glucose uit je bloed gehaald door insuline en de rest wordt opgeslagen. Maar wanneer je lichaam extra glucose nodig heeft, zoals in stressvolle situaties, kan je lichaam het glycogeen gaan gebruiken.

Door de hoge cortisolconcentratie wordt glycogeen opnieuw in glucose omgezet en zo blijft de glucose in je bloed rondhangen. Vervolgens wordt er weer meer insuline aangemaakt, omdat je teveel glucose in je bloed hebt. Insuline zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Het teveel aan glucose wordt uit het bloed gehaald en als glycogeen opgeslagen.

Conflict tussen cortisol en insuline

Als je last hebt van chronische stress zal cortisol glycogeen blijven omzetten in glucose, waardoor je teveel glucose in je bloed hebt. Insuline zal de overbodige glucose blijven opruimen. Cortisol wil glucose in het bloed hebben en insuline wil de glucose opslaan als glycogeen. Door dit conflict zullen de cellen op een gegeven moment niet meer goed reageren op insuline.

Er gebeurt hetzelfde als wanneer je een te grote hoeveelheid suikers en koolhydraten binnenkrijgt: de cellen kunnen de glucose niet meer opnemen en opslaan. Er ontstaat een insulineresistentie.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Hoe pak je insulineresistentie aan?

Het kan zijn dat je je leefstijl moet veranderen om de insulineresistentie te verminderen en de cellen in je lichaam beetje bij beetje weer gevoelig te maken voor insuline. Waarschijnlijk moet je afvallen, gezonder gaan eten en voor meer beweging zorgen. Het is bijvoorbeeld verstandig om minder suiker en snelle koolhydraten te eten. Maar het hangt natuurlijk af van wat bij jou de oorzaak is geweest. Ook slanke mensen kunnen ongevoelig voor insuline worden. Wellicht moet je stoppen met roken of het alcoholgebruik verminderen.

Is het duidelijk dat stress de oorzaak is? Dan is het heel erg belangrijk om de stress in je leven terug te dringen of om beter met stress te leren omgaan. Allereerst moet je voor jezelf uitzoeken wat bij jou de meeste stress veroorzaakt. Heb je altijd een volle agenda? Heb je een veeleisende baan? Kun je moeilijk ‘nee’ zeggen of ben je erg perfectionistisch? Probeer dan de nodige veranderingen aan te brengen in je drukke leven of in je gedrag. Het kan helpen om iemand in vertrouwen te nemen en om bewust te leren ontspannen. Maak vaker een wandelingetje in je pauze en hou een dagdeel in de week vrij voor jezelf.

Wat de oorzaak ook is, je moet hoe dan ook ingrijpen. Als je geen veranderingen aanbrengt, kun je prediabetes of in het ergste geval diabetes type 2 krijgen. Bij prediabetes blijft je bloedsuikerspiegel hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om diabetes vast te stellen. Voorkom deze ernstige gezondheidsproblemen door op tijd je leefstijl aan te passen en hulp in te schakelen.

Doe een Insuline Resistentie Test!

De insuline resistentie test geeft inzicht in de mate waarin de cellen in jouw lichaam ongevoelig zijn voor de werking van insuline. Dit is belangrijk omdat een cel normaal gesproken energie krijgt uit suikers die door je lichaam getransporteerd worden. Om deze suikers goed op te nemen heeft het lichaam insuline nodig.

Gebeurt dit echter te snel en te veel dan kan worden de cellen ongevoelig voor insuline. Is dit het geval dan wordt dit geassocieerd met bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartzieken, hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *