We mopperen allemaal weleens. Soms zit alles tegen of lopen dingen anders dan gepland en dan raak je geïrriteerd. Het kan dan zo opluchten om even een potje te klagen. Maar is het wel zo gezond om te klagen en te mopperen? Uit onderzoek blijkt dat mopperen minder onschuldig is dan het lijkt. Bovendien is er een verband tussen mopperen en stress. De vraag is dus: Ben jij iemand die alleen af en toe moppert of ben je een echte mopperkont? En hoe komt het dat je zo bent of je zo gedraagt? Tijd voor een zelfonderzoek!

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Even stoom afblazen

Je ontevredenheid uiten kan soms heel fijn zijn. Het lucht op als je lekker van je af kunt praten en kunt mopperen over wat je dwarszit. Je voelt je daarna beter en het geeft rust en ruimte in je hoofd. Je hart luchten is zeker niet verkeerd. Gedeelde smart is immers halve smart. Bovendien kom je soms tot nieuwe inzichten wanneer je je problemen hardop uitspreekt. Wanneer je aangeeft dat je bepaalde dingen niet leuk vindt, kun je in gesprek gaan en naar oplossingen zoeken. Maar een probleem aankaarten of even stoom afblazen is natuurlijk iets anders dan altijd over alles mopperen.

Samen mopperen kan ook een gevoel van eenheid geven. Collega’s die samen klagen over hun baas of studenten die het er samen over eens zijn dat hun leraar echt geen les kan geven, hebben het gevoel dat ze iets gemeen hebben. In Nederland zijn we over het algemeen goed in onze mening uiten. Als we ergens iets van vinden dan delen we dat met de rest. Mopperen is dan ook voor velen een gewoonte. Je kunt een praatje met iemand maken door over het weer te klagen. Het is zo gewoon dat je misschien van jezelf helemaal niet doorhebt dat je veel moppert.

De gevolgen van veel mopperen

Toch zou het goed zijn dat je bij jezelf nagaat hoeveel je moppert in het dagelijks leven. Dat klagen iets heel normaals is in onze cultuur of dat er veel gezeurd wordt in je omgeving, betekent niet dat dit ook de beste manier voor jou is om je ontevredenheid te uiten. Waarom niet? Uit een onderzoek aan de Universiteit van Pennsylvania van psycholoog Martin Seligman blijkt dat mensen die veel klagen korter leven, vaker ziek zijn en minder vrienden hebben. Veel mopperen en zeuren is dus niet goed voor je gezondheid en niet goed voor je vriendschappen.

Je hebt wellicht gehoord dat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt wanneer je stress ervaart. Op het moment dat je moppert of klaagt over de situatie, maakt je lichaam nog meer cortisol aan. Je ervaart opnieuw hetzelfde stressniveau. Als je veel van dit hormoon in je lichaam hebt, kan het schade gaan aanrichten. Je immuunsysteem wordt zwakker, je bloeddruk kan stijgen en je kunt overgewicht krijgen.

Bovendien maken de neuronen in je hersenen korte routes in je brein wanneer je iets doet, zodat je hersenen het makkelijker kunnen herhalen. Hoe vaker je dus moppert, hoe sneller je geneigd zult zijn je opnieuw negatief te uiten. Je maakt het tot een patroon of een gewoonte. Hetzelfde gebeurt wanneer je omgaat met personen die veel klagen. Je neemt snel een klagende houding over. En zo zullen anderen die ook van jou overnemen als je veel moppert. Wat kun je doen om dit patroon te doorbreken?

Accepteer en relativeer

Bedenk dat je de situatie of de omstandigheden niet verandert door te mopperen. Hoe hard je ook klaagt, je verbetert er niets meer. Het is nu eenmaal zoals het is. Als het je lukt te accepteren wat je tegenzit, bespaar je jezelf en anderen een negatieve sfeer. Zet er een punt achter, leg je erbij neer en ga verder. Is de situatie trouwens echt zo erg?

Bederft de regen nu echt je hele dag? Is je leidinggevende nu echt zo’n vreselijk persoon? Is het echt onoverkomelijk dat je kinderen hun schoenen laten slingeren? Door er even bij stil te staan en te relativeren, kom je erachter dat het allemaal waarschijnlijk wel meevalt en je de situatie niet erger hoeft te maken dan die is door er flink over te mopperen.

> Lees ook: Erbij willen horen en sociale acceptatie

Waarom mopper ik zoveel?

Wees tevreden en dankbaar

Een goed medicijn tegen een klagende houding zijn de eigenschappen tevredenheid en dankbaarheid. Als je tevreden bent, zul je niet snel mopperen. Je bent blij met jezelf en je leven en daarom heb je geen reden te klagen dat anderen het beter dan jij hebben. Je verlangt niet naar dingen die je je niet kunt veroorloven, dus daar hoef je ook niet over te mopperen. Je bespaart je een hoop stress door tevreden te zijn.

Bovendien heb je elke dag wel een reden om dankbaar te zijn. Je moet er alleen even bewust bij stilstaan. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Je kunt blij zijn als je het een dag wat rustiger op het werk hebt gehad, als een klant vriendelijk is geweest of gewoon om het feit dat je lekkere koffie in huis hebt of een warm bad kunt nemen. Door op deze manier stil te staan bij waar je allemaal blij mee mag zijn, zul je je gelukkiger gaan voelen en heb je minder reden tot klagen.

Ga met positief ingestelde mensen om

Net zoals je een klagende houding gemakkelijk overneemt, zo geldt dat ook voor een positieve houding. Hoe meer je met positief ingestelde mensen omgaat, hoe positiever je zelf wordt. Je leert dingen van een andere kant te bekijken en er het beste van te maken als het even tegenzit. Beetje bij beetje maak je het jezelf eigen om oplossingsgericht te denken in plaats van meteen te mopperen wanneer zich een probleem voordoet.

> Lees ook: Positiever worden? – 12 praktische tips voor meer positiviteit!

Kom in actie

Wanneer je moppert, uit je brommend je ontevredenheid en verander je niets. Als je je dus niet bij de situatie neer kunt leggen, kom dan in actie. Zoek naar een oplossing, kijk wat er binnen jouw macht ligt en breng de nodige veranderingen aan. Is je huis een chaos? Ruim dan op en maak schoon. Daar heb je meer aan dan erover te klagen bij je familieleden.

Is het een regenachtige zondag en kun je niet in de tuin werken? Dan moet je dat helaas uitstellen, maar kun je wellicht een klusje in huis oppakken of er gewoon een relaxdagje van maken. In plaats van je op het probleem te concentreren, zie je nieuwe mogelijkheden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Is stress een onderliggend probleem?

Merk je bij jezelf dat je de laatste tijd veel meer klaagt en moppert dan voorheen? Dan zou het goed zijn voor jezelf te achterhalen waarom je zoveel moppert. Mopperen kan namelijk een uiting zijn van stress. Als je erg gestrest bent, wordt dat vaak in negatieve emoties geuit. Je wilt de stress van je afpraten of op een ander afreageren. Zijn de dingen waar je over klaagt echt het probleem of worstel je met een onderliggend probleem?

Als je bijvoorbeeld al een tijd lang gebukt gaat onder een te zware werkdruk, kan het je bij thuiskomst even verlichten door erover te mopperen. Maar het echte probleem los je er niet mee op. Bovendien is het voor je gezinsleden niet leuk elke dag jouw klaagzang te horen of jouw gemopper over kleine dingen in huis. Je kunt meer gaan mopperen als je veel stress hebt en door veel te mopperen veroorzaak je vervolgens weer meer stress.

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *