Onder je niveau werken: Nederland als hoogopgeleid land. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen in Nederland die hoger onderwijs gaan volgen. Procentueel gezien is dit aanzienlijk meer dan vroeger en dit brengt bepaalde voordelen en nadelen met zich mee. Het voordeel ervan is dat we voorzien zijn van een echte kenniseconomie. Aangezien er tegenwoordig veel hoogopgeleide mensen zijn, betekent het dat het collectieve brein van de Nederlanders steeds slimmer wordt.

Een nadeel is echter dat door veel hoogopgeleide mensen er niet genoeg banen zijn die ook kunnen voldoen aan iedereens niveau. Dit is dan natuurlijk weer een nadeel waar je rekening mee moet houden. Het komt tegenwoordig dus ook vaak voor dat mensen onder hun niveau werken. En dit kan natuurlijk erg frustrerend zijn, want onder je niveau werken is niet leuk.

Je hebt namelijk veel tijd en geld besteed aan je onderwijs en dan werk je plots onder je niveau. In dit artikel meer over de kenmerken van het werken onder je niveau, de gevolgen en bepaalde tips waar je echt wat aan hebt.

Kenmerken dat je werk te eenvoudig is

Hoe kom je erachter dat je onder je niveau werkt? Het is immers niet altijd heel makkelijk vast te stellen. Voldoe je echter aan de onderstaande kenmerken? In dat geval kun je er vanuit gaan dat je werk doet dat onder je niveau ligt.

Geen uitdaging

Heb je geen enkele uitdaging in je werk? Denk je nooit: oei dit wordt een lastig klusje waar ik even over moet nadenken? Of heb je dat slechts sporadisch? In dat geval kun je wel vaststellen dat je werk doet dat onder je niveau ligt. Met werk op je niveau zit er namelijk altijd wel enige uitdaging in je werk. Je haalt er plezier uit om steeds verder te komen. Grenzen te doorbreken en de ladder steeds hoger te leggen. Maar als je onder je niveau werkt ontbreken die kenmerken dus helaas.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Verveling

Verveel je je regelmatig op je werk? Ook dit is een kenmerk dat je werk doet dat volledig onder je niveau ligt. Met werk op je niveau zal je je namelijk minder snel vervelen. Dat is ook wel logisch aangezien mensen met werk op hun niveau altijd wel wat te doen hebben. Het werk is vaak afwisselend en omwille van die reden komt verveling niet snel voor.

Afkeer van je werk hebben

Afkeer van je werk hebben kan zich op vele manieren manifesteren. Je kunt bijvoorbeeld afkeer hebben tegen de routinematige klusjes die je moet uitvoeren. Maar het is ook mogelijk dat je afkeer hebt tegen je collega’s. Het nadeel van onder je niveau werken is dat je ook collega’s hebt die misschien van een lager niveau als jij zijn.

Onder je niveau werken kan zorgen dat je afkeer va je werk krijgt

Er is dan een grote kans dat je niet goed met die mensen kunt opschieten. Je zit immers op een compleet ander niveau. Niet alleen kan het dan moeizaam zijn om te communiceren, maar er kan ook eenzaamheid optreden. Je hebt dan het gevoel dat je niet binnen de groep past. Erg jammer natuurlijk, want iedereen wil bij een groep horen en niet buitengesloten worden.

Gevolgen van onder je niveau werken

Doe je werk onder je niveau? Er kunnen dan verschillende gevolgen zijn.

Bore-out

Ongetwijfeld heb je wel eens van de term burn-out gehoord. Dit is een term om mee aan te duiden dat mensen ziek zijn geworden door overmatig werken. Je hebt echter ook een bore-out. Dit verschijnsel kan voorkomen als je consistent werk onder je niveau moet volbrengen. Wanneer je totaal niet meer uitgedaagd wordt, is er een grote kans op een bore-out. Bij een bore-out voel je je ellendig.

Je verveelt je en hebt het gevoel dat je niets waard bent. Dit komt doordat je geen genoegen haalt uit de arbeid. Een mens heeft voldoening nodig uit de arbeid die hij of zij verricht. Een bore-out kan er bovendien ook voor zorgen dat je meer stress krijgt en depressief wordt. Bovendien kan een bore-out ook nog eens hand in hand gaan met een burn-out.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Stress en depressie

Ook kan werken onder je niveau zorgen voor veel stress. Dit klinkt misschien gek, maar is wel tamelijk logisch. Je krijgt namelijk stress vanwege het feit dat er totaal geen uitdaging is. Je brein wordt onvoldoende geprikkeld met als naar gevolg dat je veel tijd over hebt om over andere dingen na te denken. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat doemdenken en dat is natuurlijk geen feest.

Wat moet je doen als je je verveelt op het werk?

Doe je werk onder je niveau? Dan is het verstandig om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar daarentegen actie te ondernemen! Maar wat voor actie kun je allemaal ondernemen?

Op zoek naar ander werk

Hou de touwtjes in handen. Wanneer je werkt onder je niveau, blijf dan solliciteren op andere banen. Het kan soms even duren, maar ongetwijfeld komt er wel eens een functie vrij waarbij je werk kan doen dat wel op je niveau zit. Daarnaast kun je natuurlijk ook vragen of er intern mogelijkheden zijn. Misschien zijn er wel meerdere uitdagende functies binnen het bedrijf waar je werkt.

Dat zou zeer handig zijn. Zeker wanneer je bijvoorbeeld wel heel veel plezier op het werk hebt. Je hebt misschien leuke collega’s, maar nog niet echt een uitdaging. Door intern te promoveren lost het uitdagingsprobleem zich dan vanzelf op. Misschien kun je bijvoorbeeld een leidinggevende functie aannemen.

Andere opleiding volgen (carrièreswitch)

Er is natuurlijk ook altijd een grote kans dat de markt verzadigd is. De mark kan immers snel veranderen en soms is er even geen werk meer in je vakgebied. Je kunt dan werk onder je niveau doen, maar hebt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een andere opleiding te gaan volgen. Dit kun je naast je werk gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere cursussen in de avond gaan volgen. Door jezelf te verbreden, is de kans groot dat je sneller werk krijgt op je niveau.

Jezelf laten begeleiden door een coach

Ook is er nog de mogelijkheid om coaching te nemen. Loopbaanbegeleiders [1] weten precies hoe de markt eruit ziet. Ze kunnen je bijvoorbeeld tips geven omtrent solliciteren. Waar moet je op letten. Wat moet je niet doen? Wat moet je juist wel doen?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om dit gesprek goed voor te bereiden en het op een constructieve manier te benaderen. Zorg dat je concrete voorbeelden hebt die aantonen waarom je vindt dat je werk onder je niveau is. Wees ook voorbereid om mogelijke oplossingen aan te dragen, zoals extra verantwoordelijkheden of het volgen van een cursus. Kies een geschikt moment en een rustige setting om het gesprek aan te gaan. Wees eerlijk, maar tactvol in je communicatie.

Op de lange termijn kan werken onder je niveau leiden tot een afname van je werkplezier, verminderde motivatie en zelfs burn-out klachten. Je kunt ook vaardigheden en kennis verliezen die je eerder hebt opgedaan, wat je carrière kan belemmeren. Bovendien kan het je zelfvertrouwen aantasten, wat weer invloed kan hebben op andere aspecten van je leven.

Jazeker, er zijn verschillende manieren om je werk uitdagender te maken. Je kunt bijvoorbeeld proactief extra projecten of taken op je nemen die meer in lijn zijn met je vaardigheden. Ook kun je voorstellen om een training of cursus te volgen die je in staat stelt om meer geavanceerde taken uit te voeren. Het kan ook helpen om met collega’s te sparren en samen te kijken naar manieren om het werk interessanter te maken.

Communicatie is hierbij de sleutel. Het is belangrijk om je gevoelens en zorgen op een tactvolle manier te delen, zonder te klagen of negatief over te komen. Leg uit dat je op zoek bent naar manieren om jezelf verder te ontwikkelen en dat dit niets te maken heeft met een gebrek aan waardering voor je huidige rol of collega’s. Een open en eerlijke dialoog kan vaak veel onbegrip wegnemen.

Referenties

  1. ikzoekloopbaanbegeleiding.nl – loopbaanbegeleiding – gevonden op 11/10/2023
    Link naar pagina op ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *