Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staan managers in de top 3 van de beroepsgroepen die de meeste werkdruk ervaren in Nederland. Werkdruk is een van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim.

Managers en leiders gaan niet alleen gebukt onder werkdruk, maar hebben bij tijd en wijle ook stress door onbalans tussen werk en privé of onzekere tijden.

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met stress. Bij executives en ondernemers zien we net iets vaker dan gemiddeld dat zij sneller grijpen naar een middel om de spanning even te laten vieren.

In dit artikel leggen wij uit waarom zij vatbaarder zijn voor een verslaving, wat ze doet grijpen naar drank, drugs en andere middelen en waarom.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat kan jouw werkgeluk in de weg staan?

Als leidinggevende ben je betrokken bij vele aspecten binnen de organisatie. Jij bent de beslisser die de knopen doorhakt en die verantwoordelijkheid is behoorlijk stressvol. Leiders ervaren stress op andere vlakken dan bijvoorbeeld werknemers.

Ben je ondernemer, dan is ons artikel ‘Stress bij ondernemers’  wellicht interessant om te lezen.  In dat artikelen gaan we dieper in op de aspecten:

 • Je hebt te weinig of juist te veel klanten
 • Je hebt klanten die niet rendabel voor jou zijn
 • Je trekt de verkeerde groep klanten aan
 • Je hebt niet of slecht betalende klanten
 • Je bent onzeker over je status en slaagkans
 • Je hebt moeite met het aansturen van personeel
 • Je maakt veel te veel uren
 • Je hebt weinig tijd voor je gezin
 • En te weinig tijd voor hobby’s en sport.

Of je nou een executive of een ondernemer bent: soms vragen zakelijke problemen om een strategische keuze. Daarbij moet je helder voor de geest hebben wat jouw kernwaarden zijn. Verder is autonomie in denken en handelen ontzettend belangrijk bij het leiderschap.

Wij verzorgen exclusieve coaching voor executives. Zie ook: executive coaching

Waarom vinden executives het lastig professionele hulp te zoeken bij stress?

Om te kiezen voor het leiderschap heb je onder andere lef, passie en doorzettingsvermogen nodig. Vooral doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat directeuren en managers sneller naar een pil of een middel grijpen waardoor ze even kunnen ontsnappen aan de stress. Leidinggevenden gaan namelijk niet snel naar een arts omdat ze bang zijn dat ze geadviseerd worden het werk even naast zich neer te leggen. Loyaliteit is vaak een echte dwarsligger.

Nog een reden dat executives niet graag hulp zoeken is trots of schaamte. Bang zijn om als ‘leader of the group’ zwak te worden gevonden.
Stress en burn-out klachten zijn er in talloze vormen en sommige symptomen zijn bovendien zeer persoonlijk van aard. Dat zorgt ervoor dat je zelfs bij je beste vriend niet aan wilt kloppen voor raad.

Dit zijn de redenen waarom wij bij executive coaching meestal leidinggevenden zien die al diep in een burn-out zitten: ze hebben te lang gewacht met het zoeken naar professionele hulp.

Waarom zijn directeuren en managers zo vatbaar voor verslavingen?

Verslavingen ontstaan vrijwel altijd als een reactie op stress. Om spanningen te verminderen zoeken we middelen die ons helpen te ontspannen. De meest voorkomende verslavingsmiddelen zijn drank, sigaretten en drugs. Maar er zijn er nog veel meer.

De reden waarom executives sneller grijpen naar een verslavend middel is, omdat:

 • ze meer dan gemiddeld stress ervaren
 • ze zich moeilijker kunnen ontspannen
 • ze een relatief eenzaam bestaan leiden (eenzaam aan de top)
 • ze niet snel worden gecorrigeerd door hun omgeving
 • ze meer gelegenheid en financiële middelen hebben.
De relatie tussen stress en verslavingen bij ondernemers

Wat is een gewoonteverslaving?

De ene verslaving is de andere niet. Misschien heb je wel eens gehoord van een runners high. We zien bijvoorbeeld bij fanatieke hardlopers dat zij verslaafd zijn aan hun sport. Tijdens hun langdurige trainingen maakt hun lichaam endorfine aan. Deze stof zorgt voor een gevoel van geluk, maar is ook verslavend.

Er zijn ook mensen die bij stress veel gaan eten, de zgn. emotie-eters. Deze twee voorbeelden vallen onder de gewoonteverslavingen: een handeling die je nodig hebt om je goed te voelen. Nog een paar voorbeelden:

 • smartphone verslaving
 • gokverslaving
 • gameverslaving
 • seksverslaving

En wat valt er onder middelenverslaving?

Bij middelenverslaving gaat het om een drug of substantie die een directe verandering teweeg brengt in onze hersenen. We kunnen ze onderverdelen in grofweg 3 categorieën:

 • verdovende middelen, waaronder alcohol en opium
 • stimulerende middelen, zoals nicotine en cocaïne
 • geestverruimende middelen, bijvoorbeeld LSD of THC.

Bepaalde verslavende middelen kunnen we relatief makkelijk verkrijgen, zoals sigaretten, alcohol en slaapmiddelen. Een vaak onopgemerkte afhankelijkheid is de medicijnverslaving.

Angstdempers, slaapmiddelen en pijnstillers worden vaak gebruikt om symptomen van stress en een burn-out te bestrijden. Deze middelen worden dus gebruikt om bepaalde klachten te onderdrukken, waarbij het onderliggende probleem, de stress, in stand blijft.

Wij verzorgen exclusieve coaching voor executives. Zie ook: executive coaching

Wat zorgt ervoor dat wij verslaafd raken?

Wanneer we een torenhoog stresslevel hebben, maken wij cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat we op scherp staan in bedreigende situaties. Als we verslavende middelen gebruiken, komt er juist dopamine vrij in onze hersenen. Dopamine geeft ons dat lekkere gevoel; we voelen ons prettig en voldaan.

Het activeert ons beloningssysteem. Bijvoorbeeld als we een spannende presentatie hebben gegeven of we hard hebben getraind. Dopamine verdwijnt echter weer heel snel uit ons lichaam. Cortisol krijgt weer de overhand.

Omdat we dat prettige gevoel dat dopamine ons geeft, al snel vaker willen voelen, raken we verslaafd. Juist als we veel stress ervaren, verlang je extra naar dat prettige gevoel en zijn we geneigd vaker een middel te gebruiken om dat gevoel op te roepen. Daarom is stress een extra trigger om verslaafd te raken.  

Hoe moet mijn verslaving worden behandeld?

Een verslaving komt voort uit de behoefte om even stoom af te blazen als we onder hoge spanning staan. Zolang deze stress in ons leven blijft, is het moeilijker om af te komen van onze verslaving.

Wanneer we in een burn-out zitten is er naast een verslaving vaak sprake van andere psychische of lichamelijke klachten. Sowieso is professionele hulp bij het herstellen van een burn-out noodzakelijk. Er is namelijk enorm veel discipline en doorzettingsvermogen nodig om je gedrag te veranderen.

Tenslotte is de burn-out veroorzaakt door bepaalde dingen die je deed, of juist niet deed, en ‘zolang je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg’.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wat kan executive coaching voor mij betekenen?

Bij executive coaching krijg je te maken met een professional die gewend is om op  jouw niveau allerlei onderwerpen met jou te bespreken. Niet alleen strategische kwesties, maar vooral ook jouw persoonlijke knelpunten en valkuilen.

Zoals we al eerder zeiden, wachten executives te lang bij het zoeken naar professionele hulp. Vaak zijn ze dan in een stadium dat er zowel zakelijk als privé al veel mis is gegaan. Ze zitten niet meer stevig in het zadel en hebben de controle op meerdere vlakken verloren.

Omdat het niet altijd even makkelijk is al jouw problemen met iemand te bespreken, letten wij er specifiek op dat je een coach krijgt die bij jou past. Een vertrouwensband tussen jou en je coach is namelijk erg belangrijk. Alles wat er tussen jullie wordt besproken, blijft uiteraard binnen de muren. Indien gewenst kunnen de afspraken ook op een plek plaatsvinden waar je niet herkend zal worden.

Wat is het resultaat van executive coaching?

We gaan eerst ervoor zorgen dat je tot rust komt. Je bent waarschijnlijk oververmoeid, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarom gaan we zorgen dat je tot rust komt. In de tweede fase beginnen we met het zoeken naar de oorzaak van je stress en je verslaving. Soms is het nodig dat we aanvullende maatregelen adviseren, bijvoorbeeld bij de aanpak van een specifieke verslaving.

Omdat onze coaches allemaal gespecialiseerd zijn in stress en burn-out, kennen ze de talloze lichamelijke en geestelijke klachten die hierdoor worden veroorzaakt. Zij weten hoe ze jou het beste kunnen helpen met de aanpak ervan en – dat moet je echt weten – niets menselijks is hen vreemd!

De methode die wij hanteren is de BERG-methode: bewegen, eten, rust en gedrag. Door in de frisse buitenlucht te coachen, maken we gebruik van de helende werking van onze eigen natuur. Door tijdens de coaching te wandelen of, als je dit prettig vindt, te hardlopen, maak je je hoofd lekker leeg.

Wij focussen tijdens onze coaching op herstel voor nu en voor de lange termijn. Dat wil zeggen dat je leert met stress om te gaan en je gedrag dusdanig te veranderen, dat je niet meer terug kan vallen. Je krijgt weer energie en innerlijke rust. Door zelfreflectie heb je inzicht in je kwaliteiten en talenten, waardoor je autonoom kunt gaan denken en handelen.

En autonoom leven maakt erg gelukkig!

Wij verzorgen exclusieve coaching voor executives. Zie ook: executive coaching

Hulp bij coaching

Het zorgen voor de juiste verhouding tussen kracht en uitdaging is niet altijd eenvoudig. Zorg ervoor dat je de juiste sturing krijgt. Geef op tijd aan jouw werknemers en collega’s aan waar jouw valkuilen en allergieën liggen zodat zij hier beter mee kunnen omgaan.

Wil je graag hulp bij het in kaart brengen van jouw kernkwadraten en ontvang je graag begeleiding voor het leren omgaan met een hoge mate van inlevingsvermogen? Schrijf je dan in voor onze coaching. Doormiddel van de juiste ondersteuning en professionele methoden, leer je om jouw grenzen beter aan te geven en de nodige afstand te nemen.

Ook leer je om jouw valkuilen en allergieën beter te herkennen en deze te voorkomen. Wanneer je leer om jouw krachten te benutten en jouw uitdagingen na te streven, zal je al snel merken dat je minder stress ervaart op de werkvloer en met meer plezier aan het werk gaat. Begin vandaag nog en zorg voor een optimale balans op het werk.

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank hebben wij een categorie artikelen staan die gaan over vluchten voor stress:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *