Tegengewerkt worden in het leven is natuurlijk nooit leuk. Soms heb je hele goede ideeën en weet je dat je daar echt wat aan hebt. Maar als je tegengewerkt wordt dan kun je deze ideeën niet idealiseren. Dit kan op verschillende facetten in je maatschappelijke leven voorkomen. Bijvoorbeeld bij een nieuwe baan kun je tegengewerkt worden. Zo kan het zijn dat collega’s gaan dwarsliggen.

Of dat leidinggevenden iets gaan belemmeren. Dit is zeer frustrerend, maar hoe los je het op? In dit artikel lees je meer over tegenwerkt worden op het werk. Wanneer heb je door dat je echt tegengewerkt wordt. Wat zijn de gevolgen van het feit dat je wordt tegengewerkt. En daarnaast worden nog tips gegeven hoe je dwarsliggers kunt tegengaan.

Word je tegengewerkt door een leidinggevende of een dwarsliggende collega?

Pas dan op voor veel stress of een burn-out!

Je herken een burn-out aan de symptomen.

Download hiervoor ons e-book gratis:

Symptomen burn-out

Kenmerken van tegengewerkt worden

Tegengewerkt worden kan zich op verschillende manieren manifesteren. Hieronder zullen enkele verschillende manieren worden belicht.

– Zaken achterhouden

Een passieve manier van tegenwerking is dat er zaken worden achtergehouden voor jou. Dit kan bijvoorbeeld zeer cruciale informatie zijn die je nodig hebt om je taak op een goede manier uit te voeren. Misschien heeft er bijvoorbeeld iemand gebeld. Maar een collega heeft niet aan je verteld dat die persoon gebeld heeft.

Dat kan natuurlijk ook per ongeluk zijn gegaan. Maar merk je echter dat dit veel vaker aan het gebeuren is? In dat geval kun je stellen dat je tegengewerkt wordt. Doordat er dan zaken worden achtergehouden, kun jij problemen krijgen met je leidinggevende. Dit omdat je taken dan niet op een juiste manier worden uitgevoerd.

– Treiteren en pesten

Ook treiteren is natuurlijk een vorm van tegenwerken. Veel mensen denken dat pesten op de werkvloer zelden voorkomt. Dit is echter een grove misvatting. Pesten op de werkvloer komt namelijk wel degelijk regelmatig voor. Dat is niet iets waar te lichtzinnig over gedacht moet worden. Er wordt wel aandacht besteed met betrekking tot pesten op scholen. Maar pesten op de werkvloer wordt daardoor nog wel eens in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte: uit veel onderzoeken komt naar voren dat pesten op de werkvloer veel voorkomt.

Het is een verschijnsel dat zich steeds verder ontwikkeld en het is om die reden dan ook wel logisch dat het op meerdere plekken voorkomt dan alleen de basisschool. Als er regelmatig sprake is van pesterijen op de werkvloer, dan betekent dit dat je flink tegengewerkt kan worden. Het betekent namelijk dat je je amper kan concentreren op je werk. Bovendien kan er ook verhindering ontstaan. Treiteren, pesten of hoe je het ook noemt. Het belemmert niet alleen je werk, maar zorgt er ook nog eens voor dat je je onzeker over jezelf gaat voelen.

– Niet luisteren

Het kan ook zo zijn dat niemand naar je luistert. Dit is ook een manier om tegengewerkt te worden. Misschien wil je bepaalde taken wel delegeren, omdat dit nou eenmaal zo is afgesproken met je leidinggevende. Maar het kan zijn dat je collega’s daar lak aan hebben. Ze luisteren niet en daardoor kun jij in de problemen komen. Erg vervelend natuurlijk, aangezien jij dan verantwoordelijk bent voor het goed uitvoeren van die taken. Dit lukt dan echter niet als je extreem tegengewerkt wordt.

Lees ook: Conflicten op het werk

Tegengewerkt worden (op het werk) - Blijf krachtig met deze tips!

Gevolgen van tegengewerkt worden

Tegenwerken kan dus vele gevolgen hebben voor je functioneren binnen het bedrijf. Lees hieronder een aantal gevolgen.

– Berisping

Aangezien je tegengewerkt wordt, is de kans groot dat je je taken niet goed kan uitvoeren. Uiteindelijk zal er dan toch een functioneringsgesprek komen en kun je bijvoorbeeld een berisping krijgen. Jij wordt dan meer in de gaten gehouden, terwijl je misschien helemaal geen schuld hebt. Erg vervelend natuurlijk, want jij wilt net als ieder ander met respect behandeld worden.

Lees ook: werkstress herkennen

– Ontslag

Het kan natuurlijk ook nog erger. Misschien zit je wel in je proeftijd en word jij daar al tegengewerkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze op de werkvloer graag geen nieuwkomer ontvangen. Vaak is het namelijk zo dat het voor een werkvloer een verandering is.

En veel mensen hebben behoefte aan routine en kunnen een verandering op de werkvloer om die reden dus ook niet altijd op prijs stellen. Je kunt dan in de proeftijd zitten en voor de proeftijd voorbij is al ontslag krijgen. Puur omdat je tegengewerkt wordt en dat is natuurlijk erg jammer.

Lees ook: Ongewenst gedrag op het werk

– Stress of burn-out

Tegenwerking kan er ook in resulteren dat je een burn-out krijgt. Je kunt er namelijk veel stress van krijgen. En veel stress kan dan weer resulteren in een burn-out. Deze stress kun je krijgen vanwege al deze tegenwerking. Misschien wil niemand je helpen, waardoor je twee keer zoveel werk moet verzetten.

Maar het kan ook zijn dat je je niet kunt concentreren. Door het vele getreiter kun je sneller last krijgen van een burn-out. Je moet namelijk weten om te gaan met het getreiter en tegelijkertijd ook nog eens je werk op een goede manier voltooien.

Heb je veel last van stress en wil je een burn-out voorkomen?

Volg dan: coaching bij stress

Tegengewerkt worden door collega

Word jij tegengewerkt door een collega? Dan is het verstandig om daar actie tegen te ondernemen. Lees hieronder een aantal tips over wat je kunt doen.

– Leidinggevende inlichten

Is er één specifieke collega die je af en toe treitert? Of wil deze nooit klusjes voor je doen, terwijl dit wel zo is afgesproken? In dat geval kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je leidinggevende. Dit is de beste methode om ermee om te gaan. Aangezien je dan allereerst een reden hebt voor je matige functioneren. Maar ook omdat de leidinggevende er dan waarschijnlijk iets aan kan doen.

Bespreek het op een koele manier en laat emoties er eerst buiten. Dat is wel het verstandigste, want mocht je er veel emoties ingooien dan kan het zijn dat de leidinggevende het minder serieus neemt. Bovendien zal de leidinggevende ook twee kanten van het verhaal willen horen.

Lees ook: Ongelukkig op het werk?

Tegengewerkt door een leidinggevende

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat je tegengewerkt wordt door de leidinggevende. Veel mensen vragen zich af hoe je daarmee om moet gaan. Het is natuurlijk complexer als je tegengewerkt wordt door een leidinggevende dan door een collega. Dit omdat een leidinggevende hiërarchisch boven je staat en het dan is lastig is om na te gaan hoe je dat dient op te lossen.

Maar als je dit wilt oplossen, is het allereerst verstandig om contact op te nemen met je leidinggevende. Het kan namelijk zijn dat de leidinggevende je onbewust tegenwerkt. Misschien heb je wel goede ideeën, maar moet de leidinggevende een bepaald protocol volgen.

Het hoeft dus niet altijd te zijn dat iemand je bewust aan het tegenwerken is. Door met hem of haar op een transparante manier te communiceren, is de kans groot dat er ook naar jouw kant van het verhaal wordt geluisterd. Natuurlijk wil de leidinggevende jou niet te veel tegenwerken met je taken. Aangezien hij of zij immers ook verantwoordelijkheid heeft.

Mocht je leidinggevende echter niet instaan voor een gesprek? Dan is het aan te raden om het hogerop te gaan zoeken. Dit is dan de enige optie die je nog hebt. Veel mensen durven deze stap niet te maken, maar toch is het soms aan te raden om dit wel te doen. Assertief zijn is een goede eigenschap en daar houden mensen hogerop natuurlijk ook van.

Lees ook: Dominant gedrag leidinggevende

Conclusie

Tegengewerkt worden is dus nooit leuk, maar er zijn verschillende manieren om het op te lossen. Hopelijk heeft dit artikel enig licht op de situatie geschenen. Mocht je niet assertief genoeg zijn om de bovenstaande tips uit te voeren, dan is er altijd nog een mogelijkheid om coaching te nemen. Coaching kan op verschillende manieren gebeuren. Je kunt geholpen worden met verschillende problemen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *