Rode vlekken op huid door stress: Je moet een grote groep mensen te woord staan, een presentatie geven, een intensief gesprek voeren of je staat ergens in de belangstelling. De situatie vergt al je inspanning, je bent zenuwachtig en tot overmaat van ramp krijg je ook nog rode vlekken! Precies op een moment dat je zeker over wilt komen. Herkenbaar? Benieuwd hoe die rode vlekken ontstaan en wat je ertegen kunt doen?

Lees ook: Rode vlekken een symptoom van burn-out?

Waarom krijg ik rode vlekken als ik stress heb?

Vaak ontstaan de rode vlekken in sociale situaties. De meesten krijgen ze in hun gezicht en hals, maar ze kunnen ook op je borst, buik, armen, benen of handen verschijnen. Er wordt vermoed dat de vlekken ontstaan door stresshormonen in het bloed en niet door een reactie van het zenuwstelsel, zoals het geval is bij gewoon blozen.

Als je stress hebt, maakt het lichaam stoffen aan die niet goed zijn voor de huid. Cortisol is onder andere een hormoon dat wordt aangemaakt. Een teveel aan cortisol kan bijdragen aan ontstekingen die de rode vlekken op de huid veroorzaken. Ook het stofje histamine wordt door stress geactiveerd. Histamine is verantwoordelijk voor de rode verkleuringen op je huid. Dit stofje is meestal de oorzaak voor de stressvlekken die zomaar optreden. Als je al last hebt van een huidaandoening, kan die aandoening erger worden door stress en door histamine kunnen rode vlekken vuriger worden.

Wij hebben een uitgebreid E-book voor je klaarstaan over de symptomen van een burnout.

Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Rode vlekken op huid door stress

Wat doe je tegen vlekken op de huid?

Je kunt natuurlijk coltruitjes dragen, zodat niemand de rode vlekken ziet of een camouflerende crème gebruiken. Crèmes met aloë vera en kamille zijn verzachtend voor de huid. Je zou ook wat meer in de zon kunnen gaan zitten zodat je wat bruiner wordt. Als je bruiner bent, zie je de rode vlekken namelijk veel minder of helemaal niet meer. Maar op deze manier verberg of camoufleer je de vlekken en pak je niet de oorzaak aan.

Wellicht zijn de rode vlekken op huid door stress niet de enige uiting van stress die je lichaam geeft.

We hebben een lijst samengesteld met lichamelijk uitingen van stress

Rode vlekken op huid door stress definitief oplossen

De oorzaak aanpakken is een beetje ingewikkelder. De rode vlekken worden onder andere veroorzaakt door histamine in het bloed. Deze stof komt ook voor in bepaalde voedingsmiddelen. Avocado’s en mango’s bevatten bijvoorbeeld veel histamine. Deze producten kun je beter vermijden als je snel een rode huid hebt. Maar de echte oorzaak is natuurlijk stress, want histamine wordt door stress geactiveerd. Het allerbeste is dus om stress te verminderen.

Ga voor jezelf na in welke situaties je meestal last hebt van rode vlekken. Waarom ervaar je stress op dat moment? Analyseer de bron van stress en kijk hoe je die kunt aanpakken. Probeer je niet te druk te maken als je je in een stressvolle situatie bevindt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de situatie relativeren kan helpen. Bedenk dat de rode vlekken misschien worden opgemerkt, maar ze zijn niet bepalend voor wat je naar anderen uitstraalt.Ondanks de rode vlekken, kun je heel zelfverzekerd overkomen.

Heb je last van rode stressvlekken? Herken je daarnaast veel symptomen van een burn-out?

Zorg ervoor dat je niet te lang zelf aanmoddert.

Bekijk ons aanbod voor preventieve coaching bij burn-out

vlekken in gezicht stress

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik heb twee rode vlekken tussen mijn wenkbrauwen wat waarschijnlijk ook van stress komt

  1. Ik 1, niks aan te doen zoals ik lees.
   Vandaag niet druk geweest en toch een streep.
   Schiet mij maar lek!

   1. Hoi Coen,

    Niet druk en geen stress zijn twee verschillende dingen.

    Hou je toevallig een dagboekje bij over stress?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *