Kom je ’s avonds doodop thuis van je werk? Heb je na je werk nergens meer energie voor en nergens meer zin in? Iedereen is weleens moe na een lange drukke dag. Maar er is een verschil tussen gewoon moe zijn en volledig uitgeput zijn. Je kunt lichamelijk opgebrand zijn, maar je kunt je ook uitgeput voelen door je emoties. Het is belangrijk uitputting op tijd te signaleren en veranderingen aan te brengen. Je kunt namelijk op je werk slechter gaan functioneren en uitputting kan tot een burn-out of een depressie leiden.

Symptomen lichamelijke uitputting

Als je in de bouw werkt of ander lichamelijk zwaar werk uitvoert, is het logisch dat je lichamelijk op bent na werktijd. Maar wat nu als je gewoon een drukke kantoorbaan hebt? Ook al heb je ogenschijnlijk geen reden om moe te zijn, je kunt toch lichamelijk uitgeput raken. Je merkt dit als je constant moe bent. Je staat ’s morgens al niet uitgerust op en misschien ben je zelfs te moe om het avondeten te bereiden of om een filmpje te kijken.

Daarbij kun je last krijgen van slapeloosheid. Je bent moe en vervolgens kun je ook nog eens niet goed slapen. Sommigen merken lichamelijke uitputting doordat hun lichaam op andere manieren protesteert. Je hebt spierpijn, hoofdpijn of buikpijn. Je weerstand vermindert en je wordt sneller of vaker ziek. Anderen merken een verhoogde bloeddruk en hartkloppingen. Je lichaam probeert je duidelijk te maken dat je uitgeput bent en daar nodig iets aan moet doen.

Zie ook: Waarom mentale problemen en fysieke problemen nooit losstaan van elkaar

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Symptomen emotionele uitputting

Naast lichamelijke uitputting kun je ook op emotioneel gebied uitgeput zijn. Iedereen heeft weleens van die dagen dat je moeite hebt om leuk en gezellig te zijn. Maar als je emotioneel uitgeput bent, zit je wellicht al een lange tijd niet lekker in je vel, je voelt je leeg en je kunt daarbij allerlei klachten ervaren die je niet zo snel herkent.

Je voelt je grieperig, je slaapt slecht of bent wat trillerig. Ook kun je last hebben van een negatief zelfbeeld, snel geïrriteerd zijn of alles is ineens teveel voor je. Je hebt een te lange tijd teveel moeten dragen en je hebt niet kunnen opladen. Net zoals je lichaam rust nodig heeft na inspanning, hebben je hersenen dat ook.

Factoren die tot uitputting leiden

We hebben een aantal uitputtende factoren voor je op een rij gezet:

Boven of onder je niveau werken

Wat heeft nu deze lichamelijke of emotionele uitputting veroorzaakt? Er kunnen heel veel factoren meespelen die tot uitputting leiden en het kan moeilijk zijn de precieze oorzaak te achterhalen. Maar in veel gevallen speelt je werk een grote rol. Werk je bijvoorbeeld boven of onder je niveau? Dan kan dat de oorzaak zijn voor het gevoel van uitputting. Wanneer je boven je niveau werkt loop je constant op je tenen.

Je kunt je onzeker gaan voelen en steeds minder plezier in je werk ervaren. Je kunt stressklachten krijgen vanwege de hoge druk en stress maakt je heel moe. Maar onder je niveau werken kan even slecht voor je zijn. Je kunt je gaan vervelen, je hebt geen uitdaging meer en haalt geen voldoening meer uit je werk. Je loopt een groot risico bore-out te raken. Om te voorkomen dat je werk je niet uitput is het dus het beste op je eigen niveau te werken, niet erboven en niet eronder.

Uitputting door werk

Geen plezier in je werk

Daarnaast is het belangrijk om werkplezier te hebben. Je brengt immers veel tijd op je werk door. Ga je meestal met tegenzin naar je werk?

Vraag jezelf dan of hoe dat komt. Misschien haal je geen plezier uit je werk, omdat het werk heel routinematig is, je vindt je werk saai of het past niet bij je capaciteiten. Het kan ook zijn dat je geen motivatie hebt, omdat het werk niet past bij wat je belangrijk vindt. Een baan die om wat voor reden dan ook niet bij je past, zal je op den duur uitputten.

Zie ook: Niet gehoord of gezien voelen op je werk

Slechte relatie met collega’s

Ten slotte kan je werk je uitputten, omdat je het niet goed kunt vinden met je collega’s. Je hebt wellicht de allerleukste baan, maar als je collega’s voor spanning zorgen, ga je alsnog met tegenzin naar je werk. Voor veel mensen is het belangrijk dat ze een klik met hun collega’s hebben. Als je die niet hebt of zelfs genegeerd of gepest wordt, zal de stress die daarbij gepaard gaat je uitputten.

Uitgeput door je emoties

Heb je een perfecte baan? Kun je niet achterhalen waarom je je zo uitgeput voelt? Kijk dan eens eerlijk naar jezelf. Neem je emoties onder de loep. Vind je van jezelf dat je altijd enthousiast moet zijn? Streef je er altijd naar om je euforisch te voelen? Enthousiasme en euforie zijn positieve gevoelens en je medewerkers zullen ongetwijfeld blij zijn met een collega die altijd blij en opgetogen is.

Maar helaas vragen deze emoties ook veel energie. Om je productief en succesvol te voelen, plan je je agenda vol en drink je veel koffie om je deadlines te halen. Je houdt jezelf druk bezig, want het geeft je voldoening. Maar op de lange termijn putten deze emoties je uit. Je brein en je lichaam moeten altijd maar op scherp staan en je raakt oververmoeid. Je heb zo gevochten om altijd enthousiast te zijn, maar uiteindelijk voel je je uitgeput en gespannen. Wat kun je doen om deze negatieve gevoelens te voorkomen?

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wees minder perfectionistisch

Het is een mooie eigenschap dat je je altijd volledig inzet voor je werk en de beste kwaliteit wilt leveren. En je leidinggevende en collega’s zijn waarschijnlijk over je spreken. Maar helaas kan deze eigenschap tegen je werken. Als je perfectionistisch bent, loop je het risico te vaak over je grenzen te gaan. En dat zal je uiteindelijk uitputten. Probeer daarom tevreden te zijn met gewoon goed werk verrichten. Tevreden zijn geeft je een goed gevoel en put je niet uit.

Zie ook: De gevolgen van perfectionisme 

Wees dankbaar

Mensen die dankbaar zijn, zijn over het algemeen ook gelukkiger. Het is een positieve emotie die je niet uitput. Wees daarom dankbaar voor het werk en inkomen dat je hebt. Heeft een collega je ergens mee geholpen? Uit je dankbaarheid dan. Sta elke dag stil bij een paar dingen waar je dankbaar voor bent en je zult zien dat je je deze positieve vaardigheid eigen maakt.

Zie ook: Hoe kun je meer genieten van kleine dingen? 

Uitgeput door werk: burnout en stress

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *