Stressvrij ondernemen: Ondernemen is een vak op zich. Zeker kleine ondernemingen die nog in de startfase zitten, moeten van alle markten thuis zijn. Marketing, financiën, copywriting; het is zomaar een kleine opsomming van punten die komen kijken bij het ondernemen. Ondernemen vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Factoren die bij een overvloed leiden tot stress. Het is dus mooi meegenomen als je stressbestendig bent. Stressbestendigheid is belangrijk, omdat er veel op je af komt als ondernemer

Hoe succesvol je als ondernemer ook bent, er spelen bij veel ondernemers twijfel, onzekerheden, tijdsdruk en angst om een neergang van de bedrijfsresultaten. Hoe mooi het ondernemen ook is, er zijn genoeg factoren die leiden tot veel stress. Ondernemers nemen dit vaak als van zelfsprekend aan. Is dit noodzakelijk? We zijn van mening dat je als ondernemer je stress stevig kunt reduceren met onderstaande tips.

Beter plannen zelfstandige

De voordelen van ondernemen

Ondernemen is dus hard werken en kent stevige stressfactoren. Maar, ondernemen brengt ook veel voordelen met zich mee. Het is jouw onderneming, dus jij bepaalt. Jij staat aan het roer, bepaalt voor wie je werkt, wanneer je werkt, waar je werkt en hoe je werkt. Je kunt jouw creativiteit volledig tot uiting laten komen, kunt meer vrijheid ervaren en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zeker wanneer het goed gaat met jouw bedrijf kan het ondernemen een verademing zijn.

We stellen je graag voor aan een andere succesvolle ondernemer:
We stellen je voor aan John. John is 43 jaar oud en is zo’n ondernemer met een goedlopend bedrijf. Helaas wordt John, ondanks de goede omzetcijfers, niet gelukkig van zijn onderneming. John werkt ontzettend hard en ziet zijn gezin maar weinig. Het bedrijf van John staat op de eerste plaats. Hij hecht veel waarde aan status en zijn bedrijf bepaalt zijn identiteit.

Meer genieten als ondernemer en het leven daaromheen

Natuurlijk is dit zonde, dat weet John ook. Hij zou dit dan ook graag anders zien. John zou meer tijd met zijn gezin willen spenderen en bovendien wil hij nog wel hard werken, maar ook naast zijn bedrijf een mooi leven leiden. Het moet dus anders en gelukkig is dit ook mogelijk. De onderstaande tips kunnen John helpen om het anders aan te pakken, zodat hij meer van zijn bedrijf én van zijn gezin kan gaan genieten.

Tip 1 | Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf vergelijken met anderen kan zich uiten in een gevoel van minderwaardigheid. Er zal namelijk altijd wel iemand zijn die als ondernemer succesvoller is dan jij en waarbij het ondernemen een stuk makkelijker lijkt te gaan. Hierdoor wordt het een strijd die moeilijk te winnen valt en ontzettend veel energie kost.

Het zal je ontevreden maken en bovendien ongelukkig. Wat je wel kunt doen? Kijk naar je eigen talenten: wat gaat er goed? Waar ben je trots op? Put energie uit jouw successen en zet door bij tegenslagen. Laat de successen (of tegenslagen) van andere ondernemers geen invloed hebben op jouw gestel. Het gaat om jou en jouw bedrijf.

Time management voor ondernemers

Tip 2 | Denk niet dat je alles moet kunnen

Je kunt niet overal goed in zijn. Veel van jezelf verwachten en hoge eisen aan jezelf stellen kan motiverend werken, maar is op lange termijn moeilijk vol te houden. Richt je daarom juist op de dingen waar je goed in bent en die je leuk vindt om te doen. Het is een optie om de werkzaamheden waar je niet goed in bent en die je veel energie kosten uit handen te geven.

Dit lijkt misschien niet slim, omdat het vraagt om investeringen, maar je zult als snel ervaren dat het meer rust en ruimte geeft. Bovendien zal het uit handen geven van bepaalde werkzaamheden uiteindelijk waarschijnlijk meer gaan opleveren dan wanneer je het zelf zou blijven doen.

Tip 3 | Durf keuzes te maken

Als je van alles wat kunt, kun je van alles niks. Een allrounder levert altijd in op marges. Houdt vast aan waar jouw bedrijf voor staat en blijf bij de werkzaamheden die jij optimaal uit kan voeren. Het is beter om je te focussen op één bepaalde activiteit en daar een expert in te worden, dan van veel activiteiten maar een beetje te kunnen.

Omdat klanten ook zien dat jij uitblinkt op één gebied, zullen zij sneller voor jou kiezen. Als je overal maar een “beetje” goed in bent, zijn ze eerder geneigd om over te stappen naar de concurrent. Maak dus keuzes en ontwikkel je in een vaste richting

Stressvrij ondernemen? Veel ondernemers durven niet te kiezen vanwege twijfel. Meer over twijfel bij ondernemers

Tip 4 | Geef niet te snel op

Groeit jouw onderneming (volgens jou) te langzaam? En begin je te twijfelen of jouw bedrijf wel winstgevend genoeg kan worden of blijven? Stop dan zo snel mogelijk met deze negatieve gedachten. Veel succesvolle bedrijven zijn namelijk langzaam gegroeid en uiteindelijk zeer winstgevend en gezond geworden. Het is daarom belangrijk om niet te snel op te geven. Zie elke groei, zowel snel als langzaam, als een succes. Focus je op deze successen en groei in jouw eigen tempo.

Helaas kan het bij ondernemers soms voorkomen dat ze niet genoeg tijd hebben om hun bedrijf langzaam te laten groeien, omdat de rekeningen ook gewoon betaald moeten worden. Probeer ook in deze situatie niet te snel op te geven. Probeer op een andere manier extra inkomen te verdienen, bijvoorbeeld door het nemen van een bijbaan.

Schulden moet je later weer aflossen. Probeer dus te voorkomen dat je jezelf (diep) in de schulden steekt, maar probeer ook niet te vroeg af te haken. Het opzetten van “niets” naar “iets” is nou eenmaal een tijdrovend proces. Dit geldt ook voor veranderingen in het bedrijf!

Tijd indelen zzp

Tip 5 | Wees bestand tegen weerstand

Hoe goed je als ondernemer ook bent of hoe goed jouw product ook is, je zult nooit in staat zijn om iedereen tevreden te stellen. Niet iedereen zit op jouw product of diensten te wachten en je zult naast positieve reacties, ook negatieve terugkoppelingen ontvangen. Het is aan jou om te bepalen hoe je hiermee omgaat.

Probeer de negatieve reacties om te zetten naar leerpunten en doe het de volgende keer anders. Of accepteer dat dit nou eenmaal jouw product of jouw werkwijze is, en probeer je weinig aan te trekken van mensen die niet tevreden zijn. Focus je vooral op de klanten die wel op je zitten te wachten en maar al te graag jouw product of dienst af willen nemen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *